Surkuhupaisa yritys pelata mielikuvilla

Sunnuntain 31.5. Hämeen Sanomissa oli Maija Saaren kirjoittama artikkeli Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Heikki Hietasen ajatuksista. Artikkeli liittää enemmän tai vähemmän onnistuneesti yhteen muun muassa Liikuntahallit oy:n kaupungin avustuksen, lasten ylipainon, terveet työntekijät, seuratoiminnan ulkokentillä, kaupungin henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuojan ja ikäihmisiä uhkaavan aikuisiän sokeritaudin.

Artikkelin asiat ovat itsessään tärkeitä, mutta niillä ei ole keskinäistä yhteyttä. Joko haastateltava, kokenut ja laajasti arvostettu jääkiekko- ja liikuntavaikuttaja Heikki Hietanen, tai jutun kirjoittaja Maija Saari sotkevat asiat ja niiden syysuhteet perusteellisesti. Tarkoituksellisesti?      

Kirjoituksesta saa mielikuvan, että syntyy ”vakavia pitkän tähtäimen vaikutuksia”, lakien noudattaminen järkkyy ja kansanterveys on uhattuna, jos Hämeenlinnassa myös liikuntahallien avustuksen kohtuullistaminen nostetaan päättävien elinten käsittelyyn. Ylilyönti mikä ylilyönti.

Rohkenen väittää, että ikääntyvän väestön sokeritaudilla ja Hämeenlinnan kaupungin liikuntahallien avustuksella ei ole yhteyttä. Rohkenen myös väittää, että viiden vuoden irtisanomissuojalla ja liikuntahallien tuen kohtuullistamisella ei ole yhteyttä.

Väitän, että vuoden 2009 pyöräilykaupungiksi valitun Hämeenlinnan kampanja pyöräilyn lisäämisestä niin asukkaiden kuin kaupungin omien työntekijöidenkin keskuudessa on mitä parhainta terveyttä edistävää työtä. Lisää tällaista. Eikä maksa paljon.

Väitän, että laajan kaupunkimme lähiliikuntapaikkojen ja ulkokenttien määrän ja käyttökunnon yhteys lasten ja nuorten liikuntaharrastukseen ja sitä kautta myös ylipainoon on aivan ylivertainen verrattuna liikuntahallien vaikutukseen. Kun halutaan panostaa lasten ja nuorten terveyden edistämiseen, tulee painopisteen olla lähellä lasta olevien liikuntapaikkojen rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Halpaa ja tuottavaa. Mitattavia säästöjä tuottavaa. Todistetusta eikä vain virheellisissä mielikuvissa.

Tutkittu puolueeton tieto kertoo, että soudun ja melonnan harrastuksen tukeminen, ulkoliikuntareittien rakentaminen ja ylläpito, kevyen liikenteen väylien kunnossapito sekä maastohiihdon olosuhteiden turvaaminen lisäävät työikäisen väestön liikkumista, hyvinvointia ja terveyttä sekä vähentävät oleellisesti ikääntyvän väestön riskiä sairastua aikuisiän sokeritautiin. Jokainen terveyttä edistävään liikuntaan sijoitettu euro tulee seitsemän euron suuruisena säästönä takaisin.

En ole varma, lisääkö 15 vuotiaiden jääkiekkoilijoiden kilpajoukkueen kokoaminen Riihimäen, Hyvinkään ja Hämeenlinnan kolmoisjoukkueena kuinkakin paljon hämeenlinnalaisten lasten ja nuorten liikuntaharrastusta. Ainakin lasten ylipainon ehkäisy tai kansanterveys ovat tästä totisesta leikistä kaukana. 

Kunpa kaupunginhallitus ei uskoisi oman maakuntalehtemme välityksellä levitettävään virheelliseen viestintään. Pahinta olisi se, että taipaleensa alkumetreillä oleva hallitus itse sortuisi väärän informaation levittämiseen. Vaara on olemassa. Nyt ei ole varaa menettää lankoja ja arvovaltaa pikkuasioiden takia. Liikuntahallien avustus on tällainen pikkuasia.

Kannatan lämpimästi kaikkien kivien kääntämistä. On aika astua askel kohti tietoon – ei virheellisiin mielikuviin – pohjautuvaa päätöksentekoa. Mikään ei saa olla yhteiskunnan perustuksia ja peruspalveluja koskevassa talouskriisissä koskematonta ja pyhää. Ei myöskään Hämeenlinnassa. 

3 kommenttia artikkeliin “Surkuhupaisa yritys pelata mielikuvilla”
 1. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Seppo! Alan olla toiveikas mahdollisen uuden ilmapiirin saavuttamisesta Hämeenlinnassa. Sinä olet uskaltanut osaltasi olla kyseenalaistamassa silloista ja nykymenoa. Lulu on skarpannut ja harpannut muista edelle pitkän matkan. Suuri osa liitoskuntien valtuutetuista ei tule kyseenalaistamatta nielemään kaikkia esityksiä ja käytäntöjä. Näyttää sittenkin toiveikkaalta. Ei välttämättä kaikki tarvi olla rikollista tai epäilyttävää, kun silti voi kysellä vaihtoehtojen perään. Hyvältä näyttää! Ota kantaa useammin. Tiedän, että Sinä tiedät! T. Hannu

 2. Ismo Soukola sanoo:

  Hyvä Seppo,

  tässäpä käy juuri siten, mistä viime valtuuston kokouksessa varoiteltiin isojen puolueiden suunnalta. Piti pitää mielet avoimena ja katsoa joka suuntaan eli kuten sanoit: kääntää kaikki kivet, eikä linnoittautua omien intressien taakse.

  Että Hämeenlinnassa pystyttäisiin kiihkottomasti etsimään aidosti säästöä aikaansaavia kohteita ja ”tekemään talkoita”, olisi jo valtakunnallisestikin merkittävä asia. Pahoin pelkään, että lehmätkin oppivat lentämään ennen kuin siihen päästään. Toivottavasti olen väärässä.

  Kyseinen lehtiartikkeli oli taas surullinen esimerkki siitä, että yksi urheilulaji on ylitse muiden, ja sen tukeminen on tabu. Pitäisi vaan jaksaa muistaa, että kaikkia ei tuo jääkiekko juurikaan kiinnosta.

  Tosiasia on, että kaikilla tässä tilanteessa tehdyillä säästöratkaisuilla on omat haittapuolensa ja vaikutuksensa tulevaisuudessa. Ratkaisevaa pitäisikin olla, mikä on yhteiskunnan rooli näiden vaikutuksien hoidossa. Huolehdimmeko siitä, että lapsista ja nuorista kasvaa tulevaisuuden veronmaksajia? Onko sydämmen asia taata oman panoksensa meidänkin hyvinvoinnin eteen antaneille vanhuksille arvoisensa elämän ehtoo? Vai juostaanko kaikenmaailman kotkotusten perässä?

 3. Raimo Lehto sanoo:

  Hyvin kirjoitettu,
  harvinaisen asianmukaista ja paikkansapitävää analyysiä kaikilta kirjoittajilta.
  Tällaista faktapohjaista juttua tarvitaan lisää vastapainoksi sille pupulle, jolla kaikenlaiset ”asiantuntijat” pyrkivät muokkaamaan mielipiteitämme etupiiriensä parhaaksi.

Jätä kommentti

css.php