Muutosvaalit – yllättävä tulos

Vuoden 2009 Suomen eurovaalit olivat muutosten vaalit.

Suurin muutos oli, että viidessä vuodessa ilmaantui tyhjästä ryhmittymä, joka vei Brysseliin oman puheenjohtajansa Timo Soinin ja mukanaan vielä kristillisten puoluesihteerin Sari Essayahin. Lievästi ilmaisten rökälevoitto tekniselle vaaliliitolle. Kristillisten loistava taktinen silmä toimi jälleen ja toi paikan entiselle kävelyn maailmanmestarille.

Suuri muutos oli myös se, että kaikki kolme suurinta puoluetta menettivät yhden heille melkeimpä sementoidun paikan europarlamentissa. Kokoomus käytännössä säilytti ääniosuutensa, mutta menetti silti paikan. Keskusta oli lähellä menettää toisenkin paikan ja sosiaalidemokraatit saivat täysin yllättäen tyytyä vaivaiseen kahteen paikkaan. Kokoomukselle pettymys, keskustalle ja sosiaalidemokraateille musertava tappio.

Vihreiden kaksi paikkaa ei ole suuri muutos aikaisempaan; he palasivat yhden viisivuotiskauden jälkeen omalle tasolleen eurovaaleissa ja saivat ennakko-odostusten mukaisen kannatuksen.

Ruotsalainen kansanpuolue on kummajainen. Välillä kielipuolue tuntui jo menettäneen otteensa, mutta nyt puolueen kannatusalueiden maan korkeimmat äänestysprosentit ja kannattajien herääminen ansaitsevat kunnioituksen. On se vaan kummallista, että 3-4 %:n puolue taistelee tärkeällä hetkellä yli 6 %:n ääniosuuden.

Vasemmistoliiton paikka jäi kielen mitan päähän. Tasaista 8-9 %:n kannatusta nauttiva liike jäi nyt alle 6 %:n. Kun joku saa lisää ääniä, täytyy jonkun toisen menettää. Vetovoimainen kärkiehdokas puuttui.

Hämeenlinnalaisittain Sirpa Pietikäinen voitti kokoomuksen äärimmäisen tiukan sisäisen kilvan toisesta paikasta. Onnittelut blogisiskollemme. Toiko ahkera bloggaaminen ne tärkeät tuhat ääntä?

”Hämeen oma ehdokas” Satu Taiveaho ei saanut massoja taakseen puolueessa, jonka ääniharavaksi nousi sitoutumaton Mitro Repo. Repo jätti kokeneet politiikan ammattilaiset ja osaajat kauas taakseen. Outoa.

Jos vaaleja tarkastelee Suomen poliittisen vasemmiston silmin, on tulos enemmän kuin järkyttävä. Suomella oli edellisessä europarlamentissa kolme sosiaalidemokraattia ja yksi vasemmistoliittolainen. Nyt vasemmistopuolueilla on Brysselissä Mitro Repo ja Liisa Jaakonsaari. Enemmän kuin yllättävä lopputulos.

2 kommenttia artikkeliin “Muutosvaalit – yllättävä tulos”
 1. avatar vainio marjaliisa sanoo:

  Hei Seppo, samansuuntaisia tulokset olivat muillakin Eun alueilla.
  Mutta täällä -meillä ei niinkään yllättävä- Taitaapi olla niin että
  tämän päivän politiikan avainsanat ovat jalkautuminen ja netti.
  Ei yksin ps+ kd yllättänyt vaan myös kepu nuorella mepillään Riikalla joka haastattelujen perusteella on mennyt kansan pariin.
  Timo Soini on näköjään tehnyt omansuuntaista politiikkaa, juuri
  MTV.´n uutisissa kerrottiin kuinka Soini oli mennyt Valkeakoskelle kun tehtaat ajettiin alas ja kuullut tehtaantyöntekijöitä, ei ole mitään syytä ihmetellä miksi siellä sos.demareille ajatellut äänet menivät perussuomalaisille. Jutta
  Urpilaista tai jotain toista sos.dem johtajaa ei näkynyt.
  Sitä ei tiedä mitä Soini lupasi vai lupasiko mitään? Mutta voi hyvin kuvitella että hänen tyyppisensä kansanedustaja teki
  jo käynnillään vaikutuksen työtenkijöihin.
  Onkohan niin että politiikan teko tässä polarisoituvassa yhteiskunnassa vaatii hyvin paljon konkreettista , jopa jalkatyötä
  kansan parissa ?

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Sitä saa mitä kylvää sanoi vanha kansa.
  Kun asioita katselee tavallisen poluntallaajan vinkkelistä en ihmettele yhtään paremminkin kummastelen miten kauan tätä on saanut jatkua. Tavallisten ihmisten asioita ei ajeta, ohjeet otetaan puolueaparaatilta ja ryhmyriltä. Tilanteessa jossa tavallinen henkilö joutuu ”koneiston” ruhjomaksi ei kukaan tule mitenkään apuun, luuletteko että teitä sitten vielä äänestetään.
  Itse olen lopettanut äänestämisen niin pitkäksi aikaa kun löytyy kelvollinen ehdokas. Esim viime kuntavaaleissa ei löytynyt. Kyllähän te sen tiedätte nyt olisi jo korkea aika muuttaa tyyliä täysin.

Jätä kommentti

css.php