Liikunnassa edessä arvovalintoja

Liikuntapuolen osuus kaupungin säästöistä vuonna 2010 on reilut 600 000 euroa. Säästöjen kohdentamisessa on kyse arvovalinnasta koko väestön terveyttä ja toimintakykyä edistävän liikunnan ja organisoidun seuratoiminnan välillä; arvovalinnasta kaikkien asukkaiden ja pienten ryhmien välillä; arvovalinnasta eri urheilumuotojen välillä.

Liikuntalain hengen mukaan kunnan tehtävä on järjestää olosuhteet ja järjestöjen tehtävä tuottaa toiminta. Hämeenlinna on toiminut olosuhteiden rakentamisessa kiitettävästi: asukkaiden käytössä on kaksi uimahallia, neljä jääkaukaloa kolmessa hallissa, Pullerin hieno moniliikuntahalli, Hämeenkaari, Iittalan halli, koulujen tiloja sekä runsas joukko erilaisia ulkoliikuntapaikkoja ympäri uutta Hämeenlinnaa.

Ulkoliikuntapaikkoja on sekä maksullisia (osa kentistä) että maksuttomia kuten talven luistinradat ja hiihtoladut. Keskustelua käydään siitä, vastaako kaupunki myös ensi talvena ulkoliikuntapaikkojen käyttökunnosta viikonloppuisin eli silloin, kun niiden käyttö on suurimmillaan. Tarjoaako kaupunki asukkailleen mahdollisuuden omaehtoiseen terveyden ja toimintakyvyn ylläpitoon vai ei?

Vastapainona ulkoliikuntapaikkojen viikonloppukunnossapidolle tuntuvat olevan kaupungin rakentamien ja rahoittamien sisäliikuntatilojen käyttö- ja toimintamaksut. Keskustelu on kulminoitunut jäähallien tuntimaksuihin. Vuonna 2006 maksoivat juniorijoukkueet yhdestä jäätunnista koko joukkueen osalta 64 euroa. Tänä vuonna on tuntimaksu joukkueelta 44 euroa. Kun puhutaan 20 %:n korotustarpeesta tarkoittaa se tuntihintaa 52,80 euroa. Jos korotus olisi 40 % olisi tuntihinta joukkueen harjoittelusta huippuolosuhteissa 61,60 euroa. Hinta vuodelle 2010 olisi siis vielä 40 %:n korotuksenkin jälkeen halvempi kuin hallitunnin hinta oli vuonna 2006.

Toistuvat puheet ja peloittelu siitä, että tuntihintojen kohtuullistaminen lähemmäksi todellisia kustannuksia lopettaisi lasten jääurheiluharrastuksen Hämeenlinnassa ovat outoja. 

Kun säästöjen osalta puhutaan seura-avustusten lopettamisesta, kannattaa samaan keskusteluun ottaa mukaan Jäähalli OY:n saama nuorisoavustus, joka oli vuonna 2008 peräti 140 000 euroa. Summa on lähes yhtä suuri, kuin kaikkien Hämeenlinnan urheiluseurojen saama seura-avustus yhteensä. Halliyhtiö saa siis nuorisoavustusta – eikö avustus olekaan tarkoitettu järjestöille?

Keskustella kannattaa myös Jäähalli Oy:n saamasta toiminta-avustuksesta, jonka taso on ollut luokkaa 195 000 euroa. Huikea määrä rahaa osakeyhtiölle, jonka tulee tavoitella nollabudjettia eikä toimia kaupungin tuen varassa. 

Avustusten ja liikuntapaikkojen ylläpidon suhteen tarvitaan harmonisointia ja harkintaa. Harmonisointia ja harkintaa eri lajien ja harrastajien välillä. On kyse arvovalinnoista. Arvovalinnoista liikunnan sisällä.     

35 kommenttia artikkeliin “Liikunnassa edessä arvovalintoja”
 1. avatar iisakki sanoo:

  Iltaa Seppo,

  ihan hyvää analyysia ja tietoa. Sääli vain, että oikeastaan jokaisesta kirjoituksestasi tulee niin vahvasti läpi inhosi yhtä lajia kohtaan – tai ei varmaan itse asiassa lajia, vaan lajin parissa toimivia poliitikkoja kohtaan.

  Aina puhutaan poliitikkojen ja muidenkin toimijoiden taustoista ja motiiveista. Minä tunnen vuosien takaa traumasi ja jotain asioiden taustoistakin, mutta varmaan lasket sen varaan, että satunnaiset lukijasi eivät niitä tiedosta. Olisikin kiva joskus kuulla oma näkemyksesi niistä asioista, joka johti erottamiseesi kokoomuksesta ja muista riidoista. Niilläkin kun oli kuuleman mukaan jotain tekemistä urheilun, halliasioiden ja sinun kaksilla korteilla pelaamisesi kanssa.

  Ja jos haluat käsitellä liikunta-asioita avoimesti ja tasapuolisesti, mikset ota jääkiekkotukien rinnalle vaikka summia, joilla toista suurta lajia, jalkapalloa tuetaan. Mikset kerro, millä summilla kaupunki tukee vuosittain Pullerihallin, Pullerin nurmikenttien ja Kaurialan stadionin ylläpitoa. Mikset kertoisi, kuinka suuren osuuden jalkapalloilijat maksavat harrastuksensa todellisista kustannuksista ja kuinka paljon taas jääkiekkoilijat? Tai vaikka uimarit?

  Mm. näitä asioita yritettiin valtuustolle avata edellisen kokouksen yhteydessä olleessa infossa ja kyselytunnilla. Itseni on ollut tarkoitus kirjoittaa asiasta ja erityisesti HPK:n tukemisesta kattava selvitys, mutta en ole vielä ehtinyt. Yritän ryhdistäytyä ensi viikolla, tämä viikonloppu on jo buukattu täyteen ja nytkin yö tulee vastaan.

  Minua ei harmita lainkaan se, että ko. summat tulisivat kaikkien tietoon, päinvastoin. Haluaisin vain, että samassa yhteydessä paljastuisi koko kuva myös muiden lajien ja kulttuuriharrastustenkin osalta. Sinun tapasi harjoittaa tätä tiedonvälitystä on niin naurettavan tarkoitushakuisen yksipuolista.

  Onneksi nykyisissä päättäjissä on varmasti henkilöitä, jotka osaavat ajatella jääkiekkoa ja taitoluistelua lajeina, jotka ovat erittäin suosittuja kaupungin lasten, nuorten ja aikuisten keskuudessa. Ja ajattelevat myös sitä yhteiskunnallista eriarvoisuutta, joka syntyy, jos jäästä peritään todellisia kustannuksia vastaava hinta. Silloin vain rikkailla perheillä on varaa antaa lastensa harrastaa sitä lajia, mitä he haluavat ja joihin heillä kenties on parhaat lahjat. Tilannehan on jo nyt uhkaavasti siihen suuntaan. Näin käy myös jalkapallossa, jos harrastajilta aletaan periä yhtä suurta osuutta aidoista kustannuksista mitä esim. jääkiekossa.

  Niin ikään kommenttisi kaupungin osakeyhtiöiden pärjäämisestä ”omillaan” ilman kaupungin tukea lienee useimpien lukijoiden älykkyyden aliarvioimista. Se ei edes ole näiden yhtiöiden tavoite (ei ole koskaan ollut, eikä todennäköisesti tule olemaankaan) ja tiedät varmasti aivan hyvin itsekin, kuinka mahdotonta se käytännössä olisi – aivan yhtä mahdotonta kuin olisi Kaupunginteatteri Oy:n tai Verkatehdas Oy:n pärjääminen pelkillä liiketoimintatuloillaan.

  Osaat varmasti myös kertoa minkälaisia hintoja muualla Suomessa jäistä maksetaan verrattuna Hämeenlinnaan tai kuinka monta jäähallia Suomessa pyörii ilman yhteiskunnan tukea? Uskoisin, että yksi tai kaksi (Hartwall Areena ja Barona Areena), eivätkä nekään ihan täysin ilman yhteiskunnan panostusta ole syntyneet. Tai montako hiihtoputkea tai hiihdon harrastuspaikkaa pyörii puhtaasti käyttäjien omalla rahoituksella?

 2. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys molemmille!
  Jos Seppo vetää yhteen suuntaan, niin kyllä Iisakki on köyden toisessa päässä.
  En tunne Sepon henkilöhistoriaa, paitsi että hän on joskus toiminut urheilulääkärinä. Minusta Seppo kyseli arvovalintojen perään: vastinpareja on helppo keksiä, esim. huippu-urheilu v. seniorijumppa, taitoluistelu v. sauvakävely rantareitillä, jne. Hupailuna voisin mainita, että minua on kiinnostanut hiihtoesteratsatus. Hevonen, köysi ja sukset minulla on, mutta sopivaa estettä en löytänyt. Eli, kaikkeen hullutuksiin ei voi yhteiskunnan tukea vaatia.
  Kaikkea ei voi saada. Joskus on valittava uimahallin ja jäähallin välillä.
  Paras keino mielestäni ongelman ratkaisuun on parin kolmen %-yksikön korotus kunnallisveroon. Rahapulassa tulee tehtyä huonoja säästöpäätöksiä.
  Kaikkea hyvää molemmille t. Hessu K.

 3. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Lämmin kiitos kommentistasi, Iisakki

  On erinomainen asia, että todelliset tukisummat laitetaan avoimeen tarkasteluun. Tätä kautta päättäjät pääsevät pohtimaan eri lajien välisten avustusten harmonisointia.

  Todellinen arvovalinta käydään kuitenkin sen välillä, mikä painoarvo laitetaan kaiken kansan liikuntaolosuhteiden ylläpitämiselle ja mikä järjestöjen pyörittämälle urheilutoiminnalle.

 4. avatar iisakki sanoo:

  Jepjep,

  olen periaatteessa kanssasi samaa mieltä arvovalinnasta. Me ehkä eroamme siinä, että asetan rinnakkain kaikki järjestöt, enkä keskity mollaamaan sitä yhtä. Isoimmat lajit ovat jalkapallo ja jääkiekko, ja vaikka itse olen jalkapalloihmisiä, rehellisyyden nimissä täytyy tuoda esiin jalkapallon tuet siinä missä jääkiekonkin.

  Ja sitten on varmaan tulkintaeroja siinäkin, mikä on kaiken kansan liikuntaa. Esimerkiksi keinolumetettu hiihtostadioni on täysin verrattavissa jäähalliin, jalkapallohalliin, salibandyhalliin tai yleisurheilukenttään. Jäähalleissa liikkuu yhtä lailla ”kaikkea kansaa”. Itse käyn siellä höntsäämässä kuntoilumielessä pari kertaa viikossa, eikä meillä mitään järjestäytynyttä seuraa ole. Työ- ja puulaakiporukoita on kymmeniä tässäkin kaupungissa.

 5. avatar Sari R sanoo:

  Nyt voisi sanoa urheilukielellä että aikalisä;)) ja fokus olennaiseen. Päätöksentekoa ohjaa aina arvot, ja arvokeskustelua on aina syytä käydä. Terveysliikunta, kuntoliikunta, lähiliikunta, arjessa tapahtuva liikunta, on asia jota on edistettävä koko kaupungin tasolla. Muuten ei kunnian kukko laula.
  Meillä Hämeenlinnassa – koko uuden kaupungin alueella- on kohtuullisen erinomaiset liikunnan olosuhteet ja niiden säilymisestä on meidän kaikkien liikuntaihmisten pidettävä kiinni.
  Isompi haaste on saada ihmiset liikkumaan. Ja koska toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, pitää meillä olla laaja kirjo erilaisia mahdollisuuksia. Arvokeskustelua ja sitä rakennemuutoksen pohjaa liikuntasektorilla toki tarvitaan myös. Hyvä paikka sille oli esimerkiksi tuo torstain seuraparlamentti. Ihan aidosti avattiin keskustelua talouden mukanaan tuomista reunaehdoista ja kysyttiin seuratoimijoiden mielipiteitä. Missä menee maksullisuuden ja maksuttomuuden raja? Onko maksujen oltava samoja kaikille? Miten tuet saadaan näkyviksi ja onko vastikkeetonta tukea? Millä saadaan lisää vapaaehtoisia toimijoita ja mitä voisi tehdä talkoilla?
  Minua liikuntaihmisenä huolettaa, onko elämänlaatulautakunta liian pieni hoitamaan hyvinvointia ja elämänlaatua olennaisesti lisääviä kultturia ja liikuntaa? Olisiko parempi että elämänkaariajattelun mukaisesti lasten ja nuorten sekä ikäihmisten lautakunnat hoitaisivat oman vastuualueensa myös liikunnan ja kulttuurin osalta? Ja meidän työikäisten osalta terveyden ja toimintakyvyn lautakunta? Tämä meille kaikille pohdittavaksi ja olisi kiva kuulla kommentteja. Liikunta on liian tärkeä asia säästettäväksi kokonaan taloudellisesti vaikeina aikoina. Liikunnallista viikonloppua meille kaikille, ja otetaan kaveri mukaan kävelylle, lenkille, uimaan, pelaamaan- tai ihan mikä itseä kiinnostaa! Pääasia että liike ei lopu.

 6. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos, Sari, asiaan keskittyneestä maltillisesta kommentistasi.

  Ajatuskulkumme ovat hyvin samansuuntaiset. Tukeni kannanotoillesi. Pääasia että liike ei lopu. Hyvin tiivistetty.

  Niin resurssien kuin puutteenkin kohdentaminen ovat arvovalintoja. Elämme aikaa, jolloin on poikkeuksellisen otollinen hetki keskustella vaihtoehdoista, mihin yhteiskunnan rajallinen panostus kohdennetaan.

  Iisakille erityiskiitos ja tunnustus siitä, että teet hartiavoimin työtä avoimuuden ja keskustelun lisäämiseksi. Menestystä valitsemallesi tielle toivottaa Seppo, jota ei ole koskaan erotettu kokoomuksesta ja joka on jääkiekon(kin) suurkuluttaja niin alan erikoislehtien lukijana kuin lajin otteluiden paikan päällä seuraajana. Hieno laji ja eri ikäisten urheilumuoto yhtenä muiden hienojen lajien joukossa. Mutta ei ansaitse eikä tarvitse erityiskohtelua – ei edes Hämeenlinnassa.

 7. avatar Huolestunut sanoo:

  On säälittävää lukea kaupunginvaltuuston puheenjohtajan alistuvan kirjoituksessaan tuollaiseen solvaamiseen, jota ensimmäisessä viestissäsi Iisakki kirjoitit. Olen kuullut, että olet järkimies, mutta tuo kirjoitus ei sitä mitenkään todista.

  Toivoisin, että paikkaat virheesi ja toteutat kattavan analyysin eri liikuntamuotojen kaupungille aiheuttamista todellisista kustannuksista. Eurot sinällään kertovat paljon, mutta eurot/liikuntasuoritus on se tekijä, joka on yhteiskunnan kannalta kaikista keskeisin. Panokset sinne, missä saadaan niille parasta tuottoa. Aivan normaalia toimintaa liike-elämässä.

  Jos mietitään, onko kaupungissa varaa ajaa latusia auki sunnuntaina, silloin kun ihmisillä on aikaa liikkua, puhutaan aivan vääristä asioista. Edellämainitulla euro/liikuntasuoritus mittarilla tarkasteltuna lumisateen jälkeinen kunnostettu latu on varmasti tuottoista sijoitus, vaikka kunnostus jouduttaisiin tekemään sunnuntaina. Liikuntapaikat on oltava silloin kunnossa, kun niiden käyttäjillä on aikaa niitä käyttää. Kaiketi Ritarihallissakin Zamboni liikkuu otteluiden erätauolla kunnostamassa jäätä oli pyhä tai arki, juuri silloin kun tarve on. Kukaan ei ole millään tavalla onneksi kyseenalaistanut sitä.

 8. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys teille!
  Ensiksi, joku voisi raamittaa tämän Sepon blogin helpommin luettavaan kuntoon..
  Toiseksi
  tuli oikein hilpeä mieli tuosta Heikin kommentin
  ”Jos Seppo vetää yhteen suuntaan, niin kyllä Iisakki on köyden toisessa päässä.”
  Kiitos Heikki,
  totta ja minusta heidän vetonsa on virkistävää solmujen avaamista.
  Iisakille pittee antaa tyylipiste railakkaasta, hipsuttelemattomasta
  ja hännystelemättömästä kirjoittelusta.
  Ei kai se, että on valittu valtuuston pjksi pidä ihmistä muuttaa
  niin ympäripyöreäksi saippuapalaksi, että persoona katoaa!?
  Vahva ilmaisu herättää aina vahvoja tunteita, äärestä laitaan.
  Mehän voimme järkeillä tyylipuhtaasti, mutta tunteet ovat totta.
  Ja tunnepohjainen on jok´ikinen ns. järkevä päätöskin.
  T. Riitta

 9. avatar So,so, ei sossu sanoo:

  Kyllä tuntui pahalta lukea kaupungin korkeimman luottamushenkilön, valtuuston puheenjohtajan, halpamaisiaja henkilökohtaisuuksiin meneviä vihjailuja vastauksena Seppo Rehusen blogissaan esittamiin ajatuksiin.

  Seppo Rehusen henkistä kypsyyttä osoittaa se, että hän ei provosoitunut näistä vyön alle hutkimisista vaan jatkoi asialliseen sävyyn keskustelua.
  On ihmeellistä, etteivät kaikki pysyty vaihtamaan ajatuksia sortumatta toisen loukkaamiseen.

 10. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  So, so, ei sossulle..
  Sen verran minä provosoiduin,
  että yritän vielä kerran piirtää oman näkemykseni tavasta ja tavoista..
  Hyvänä kouluesimerkkinä toimii
  pääministerimme julkinen kuva.
  Korrekti käytös, lauseet, joista poissa sisältö,
  vain sanoja peräkkäin.
  Vielä korrektimmaksi hän muuttuu,
  niukkasanaisemmaksikin, kun kysellään vaalirahoituksen perään.
  Muisti pätkii jne.
  Jos minulta kysyttäisiin, kummalta ostaisin käytetyn auton..
  Moraali ja ilmaisutyyli ovat kaksi eri asiaa.
  Politiikka on onneksi meillä tullut avoimemmaksi,
  suosittelen tutustumista Englannin poliittiseen kieleen.
  Ei todellakaan kello viiden teen hymistelyä..
  Seppoa arvostan kovasti, hän on itsensä oloinen.
  Muuten saavat sopia keskenään Seppo ja Iisakki
  .. itse asiasisällöstä en
  mittä tiedä.
  Ja tiedoksi jälleen, en ole minkään sortin puolue-
  poliitikko.
  Eurovaaleissa äänestin kokoomuslaista,
  kunnallisvaaleissa demaria.
  On tainnut tulla äänestettyä neljää eri puoluetta/ lue ihmistä.
  T. Riitta

 11. avatar So,so, ei sossu sanoo:

  Riitalle: persoonallisuutta saa ja pitää olla, mutta hyvät käytöstavat silti säilyttää.

 12. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  So, so, ei sossulle
  Hyviin käytöstapoihin luen myös omalla nimellä
  kommentoinnin tässä tapauksessa.
  Nythän ei ole kyse niin arkaluontoisesta asiasta,
  kuin yksilönsuojan, työpaikan tms. menettämisestä.
  T. Riitta

 13. avatar jarmos sanoo:

  Eikä ole edes ensimmäinen kerta kun Iisakki näyttää sivistyksensä tason näillä foorumeilla, valitettavasti.

 14. avatar iisakki sanoo:

  Anteeksi Seppo,

  siis siitä, että kirjoitin sinun tulleen erotetuksi kokoomuksesta. Tarkoitin tietysti kokoomuksen valtuustoryhmää. Vai oliko tilanne se, että erosit itse, kun ovea osoitettiin?

  Joka tapauksessa, koko asia on sivuseikka. Pointtini oli se, että kaunasi Lintumäen, Hassisen ym. persoonia kohtaan vaikuttaa mielestäni kovasti näihin liikuntaa koskeviin kannanottoihisi asiatasolla. Ja se on sääli. Toki kaunaa on toiseenkin suuntaan – kun olit vielä valtuustossa, nokittelu oli aika jatkuvaa, eikä sellainen vie asioita eteenpäin.

  Itse olen aina ollut sillä linjalla, että saa sanoa suoraan ja lujaa, ainakin sellaisille tahoille, jotka itsekin niin tekevät. Riitan kanssa olen samaa mieltä politiikan saippuapaloista, hymistelijöistä ja niistä jotka nuoleskelevat vuoron perään jokaista potentiaalista äänestäjää, joka eteen sattuu. Mielestäni ei ole huonoa käytöstä puhua asioista kiertelemättä, enkä käsitä, mitä henkilökohtaisuuksiin menemistä kommenteissani oli. Politiikka on julkista toimintaa, jota tekevät ihmiset. Heidän välisensä suhteet ja tapahtumat vaikuttavat satavarmasti myös mielipiteenmuodostukseen asioista, koska ihmiset ovat, ah niin kovin inhimillisiä.

  Sain sellaisen kuvan, että sinä Seppo et loukkaantunut kommenteistani. Silloin en kadu niitä tai pyydä sinulta anteeksi. Mikä tarkoittaa tietysti myös sitä, etten todellakaan pyytele anteeksi joiltakin sinun puolestasi loukkaantuneilta 🙂

  Siihen alan jo tottua, että ihmiset, joita mielipiteeni eivät miellytä, vetoavat jatkuvasti asemaani puheenjohtajana. Eihän nyt valtuuston puheenjohtaja voi sanoa sitä, eikä tätä… Lapsellisuuteenkin on niin helppo vedota, kun olen iältäni vielä verrattain nuori näissä kuvioissa. Tiedostan kyllä, että sanomisiani tulkitaan nykyään tarkemmalla kammalla, mutta en silti koe, että minun kannattaisi tyyliäni isommin muuttaa. Luulisin, että perinteisestä poikkeavan tavan käsitellä asioita ja rohkeiden kannanottojen takia minua on pääsääntöisesti äänestetty. Jos nyt yhtäkkiä lakkaisin olemasta rehellinen muita ja varsinkin itseäni kohtaan, se vasta äänestäjien pettämistä kai olisikin.

  Mutta seuraavissa vaaleissahan sen sitten taas näkee, kelpaako ”sivistymätön” tyyli edelleen ihmisille. Esim. ”So, so ei sossulle” tai ”Jarmosille” sen ei tarvitsekaan kelvata, tuskin alunperinkään valintani takana olitte 🙂

 15. avatar anorakki sanoo:

  R.N.:lle

  Ymmärrän hyvin, että Kiemungin henkilökohtaisuuksiin meneviä halpamaisia ilkeilyjä kritisoidaan nimimerkillä. Ei kukaan tahallaan tarjoudu uhriksi, jonka entistä elämää tongitaan Kiemugin sontatalikolla ties mistä lähtien.

  Silti meillä on oikeus sanoa mielipiteemme siitä, millaista kielenkäyttöä odotamme valtuuston puheenjohtajalta.

 16. avatar jarmos sanoo:

  Mielenkiintoinen näkemys, että voi käyttää loukkavaa kieltä jotta täyttää äänestäjiensä odotukset.

  Tämä ei todellakaan mairittelee Iisakin edustamaa puoluetta, eikä Iisakkiakaan.

 17. avatar iisakki sanoo:

  Jarmo,

  eikö ole mielenkiintoista, että Seppo, jolle sanat oli osoitettu, ei loukkaantunut, mutta Sinä loukkaannuit hänen puolestaan?

  Mutta onhan se niin, että loukkaantuminen on kovin subjektiivista.

 18. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve anorakki!
  Totta kai sinulla on oikeus sanoa mielipiteesi, myös minulla.
  Kiitos Hämeen Sanomat ja muu Suomen vapaa, lahjomaton media.
  Eilen sanoi ystäväni,
  että minut olisi Venäjällä pantu linnaan tai ammuttu kadulla
  mielipiteistäni, joita olen laukonut vuositolkulla.
  Kiitos Suomen sananvapauden, olen voinut ilmaista mielipiteeni.
  Demokratia on juuri sitä parhaimmillaan.
  Emmehän halua tänne yksisilmäistä anarkiaa!?
  T. R.N.

 19. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Iisakki!
  Jatka vain omalla linjallasi! Itse asiassa ensi kunnallisvaaleissa pitäisi saada enemmän nuoria, yhteisistä asioista kiinnostuneita ihmisiä kaupunginvaltuustoon, eli tehdä sukupolvenvaihdos luottamustehtävissä.
  Mutta sitten niihin arvovalintoihin ja rakennemuutoksiin!
  Riihimäellä taitavat sulkea koko teatterin. Mikäli meillä ei veroja merkittävästi nosteta, joitain eilakisääteisiä toimintoja on leikattava kokonaan pois. Kaikilla palveluilla on kannattajansa, ja leikkurin lähestyessä huuto on mahtava.
  Minua provosoi keskustelu jääajan hinnasta, kun samaan aikaan mummojen kangaspuut kannetaan pihalle ilman mitään keskustelua.
  Joku konsensus päätöksistä pitäisi kuitenkin saada aikaan pian.
  Minä tyhjentäisin Vanajaveden sairaalaan vanhuksista ja siirtäisin heidät hoivakoteihin, sillä sairaalan hoitohinta/vrk on yli 200 ecua ja hoivapalveluissa alle 150.
  Limperi vissiin tulee kepun sudenpesään viikon päästä, niin pitää teoriaa tentata mieheltä.
  Jatka vaan, kyllä me sinut kestetään t. Hessu K.

 20. avatar Ihmettelen sanoo:

  Miten tuollainen mies, tuollaisilla kyvyillä, tuollaisella ulosannilla ja tuollaisella asioiden (”ei henkilöiden”) käsittelyllä voi olla valtuuston puheenjohtaja. Jos mies ottaa herneen nenään em Seppo Rehusen kirjoituksesta, niin miten on asioiden ”johtava” käsittely valtuustossa.
  No siinähän revit; ala pikku hiljaa keksiä koottuja selityksiä sille, miksi HML:n talous johdossasi sittenkin ajautui yhä syvempää ja syvempään. Niiden aika tulee Sinulle eteesi siitä voit olla varma, ja silloin olet myös näiden kannaottojesi kanssa uudestaan kasvokkain = arvokeskustelua. Ei se eduskuntapaikka niin satavarma ole vaikka niin luulet. Aika kun kulkee, niin vaalit ovat ennemmin vastassa kuin ”aallonpohjasta ” edes nenänpää näkyy.

 21. avatar jarmos sanoo:

  iisakki kommentoi:
  20.9.2009 21.15
  Jarmo,

  eikö ole mielenkiintoista, että Seppo, jolle sanat oli osoitettu, ei loukkaantunut, mutta Sinä loukkaannuit hänen puolestaan?

  Mutta onhan se niin, että loukkaantuminen on kovin subjektiivista

  Ehkäpä Seppo tuntee Iisakin paremmin, ei ilmeisesti kannata tuhlata energiaa moiseen?

  Lokkaantuminen taitaa tosiaan olla subjektiivista, toivotaan ettei politiikan teko olisi myös tätä, tosin sellainenkin on tullut mieleen kun juttujasi lukee.

  Toivotaan , että tekosi poistaa tämän pelon. Puheet ei paljon lämmitä.

 22. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Annan Iisakille anteeksi.

  Anteeksiantamisen ohella rohkenen antaa Iisakille kaksi amatöörin neuvoa. Ensiksikin tarkista, tietävätkö lähteesi asioiden oikean laidan ja taustat. Toiseksi varmista, etteivät lähteesi tietoisesti väärennä totuutta tai muista asioita muuten vain väärin. Nyt saa vaikutelman, että Sinua ohjaillaan ja hyväuskoisuuttasi käytetään hyväksi. Harjoita lähdekritiikkiä.

  Palataan tähän hetkeen. Kun blogissani en ottanut kantaa, niin nyt esitän listani muutamasta liikunnan arvovalinnasta Hämeenlinnan vuoden 2010 talousarvioon.

  1. Lammin uimahalli. Otetaan uimahalli käyttöön välittömästi, kun halli valmistuu. Kyseessä on perusliikuntapaikka. Meillä ei ole varaa rakentaa kalliilla uimahallia, jossa ei uida.

  2. Ulkoliikuntapaikkojen aukiolo ja kunnostus talvikautena. Pidetään ulkoliikuntapaikat avoinna ja kunnossa myös sunnuntaisin. Aukioloesitys koskee latujen lisäksi myös luistinratoja ja ulkokaukaloita, joiden osalta toivon, että valot olisivat päällä lauantaisin klo 21 saakka. Käyttäjiä riittää.

  3. Jäähallien nuorisotunnin hinnaksi esitän paluuta kolmen vuoden takaiselle tasolle eli 64 euroa tunti. Esitys mahdollistaa sen, että kaupunki säästää pienentämällä Jäähalli Oy:lle eri muodoissa annettavia avustuksia. Jos Pullerihallin ylläpito vaatii, tulee senkin tuntihintaa tarkistaa. Lasten harrastusten maksajia ovat isovanhemmat, omat vanhemmat, kummitädit ja -sedät.

  4. Rospuuttoajan ulkoliikunta. Kaupungin lumitykeillä tehdään lunta marraskuun lopun tai joulukuun alun pakkaspäivinä ja -öinä kaupungin ja urheiluseurojen (Hämeenlinnan Hiihtäjät, Ahveniston Ampumahiihtäjät, Hämeenlinnan Latu, Hämeen Hitaat, koiravaljakkoaktiivit) talkooväen yhteistyöllä. Näin luodaan ulkoliikuntaolosuhteita aikaan, jolloin kadut ja polut ovat sauvakävelylle niljakkaita eikä pyöräily kuntoilumuotona ole mielekäs. Latujen käytöstä otetaan latumaksu siihen asti, kunnes luonnonlunta on riittävästi. Lammilla olevan lumitykin hyödyntämistä tuetaan.

 23. avatar iisakki sanoo:

  Moi,

  Seppo. Ja kiitos palautteesta. Lähdekritiikkiä minä olen yrittänyt harrastaa aina jo ammatillisistä syistäkin. Vanhassa sanonnassa, että asioissa on aina kolme puolta, on vinha perä. Juuri siksi yritinkin tiedustella myös sinun näkemystäsi ko. tapahtumiin ja kaunan syntysyihin.

  Lammin liikuntahallista olen samaa mieltä. Uskon, että se tullaankin ottamaan käyttöön heti sen valmistuttua. Kävin muuten harjannostajaisissa, hienot paikat tulee. Mutta tasapuolisuuden nimissä tein muutaman laskuharjoituksenkin kiitospuheita kuunnellessa. Hämeenlinnalaisia päättäjiä moitittiin ahkerasti suuruudenhulluiksi,kun Verkatehtaasta päätettiin. Verkatehtaan rakentamiskustannus per hämeenlinnalainen oli noin 600 euroa. Lammin liikuntakeskuksen lähes 8 miljoonan hinta tekee n. 1400 euroa per lammilainen. Suurin piirtein sama suhde on käyttökuluissa. En ole kenenkään kuullut moittineen lammilaisia päättäjiä suuruudenhulluiksi, vaikka investointi on väestöpohjaan nähden yli kaksinkertainen Verkatehtaaseen verrattuna.

  Mutta hienot paikat tulee, niistä on iloa vielä pitkään. Toivottavasti erityisesti uimahallia vaan ymmäretään käyttää aktiivisesti. Vanhassa Lammin hallissa kävi n. 50 uimaria per päivä. Vertailun vuoksi esim. Tervakoskella käy 150 uimaria ja Hämeenlinnassa 1500 uimaria per päivä.

  Keinolumen latumaksustakin ollaan samaa mieltä. Se tulisi periä ainakin ulkopaikkakuntalaisilta hiihtäjiltä, joita käy verrattain runsaasti Ahvenistolla. Valitettavasti vain näyttää siltä, että esittämäsi säästöt eivät vielä riitä mahduttamaan budjettia raamiin. Eli mistäs noiden jälkeen? Vähintään sataa tonnia ja pahimmassa tapauksessa 400 000 euroa huutaa vielä…

  Tosin itse olen sitä mieltä, että jos jäämaksuja ja jalkapallon hallimaksuja nostetaan, tasapuolisuuden nimissä on syytä nostaa myös salibandyhallin ja muiden areenoiden hintoja, jotka jo ennestään ovat kustannuksiin nähden huomattavasti halvempia kuin jäähallit tai Pullerihalli.

 24. avatar jarmos sanoo:

  Aika jännä tapa laskea Iisakilla Lammin liikuntahallin kustannuksia.

  Suorastaan tarkoitushakuinen, tosiaan ihan pelottaa iisakin tapa suhtautua asioihin.

  Mieluummin vertaisin Lammin liikuntahallin rakennuskuluja Hämeenlinnan jäähallin saaneerauksiin.

 25. avatar Pimu sanoo:

  Eli haluat siis, että Lammin liikuntahalli näyttää vielä järjettömämmältä investoinnilta kuin Verkatehtaaseen vertaamalla?

 26. avatar jarmos sanoo:

  Aika vaikea on sitä ymmärtää, että jäähallia saneerataan ja kehitetään vain HPK:n tarpeisiin. HPK on yritys jota kaupungin ei pidä tukea varsinkaan jos lain tarkoittaman perusliikuntapaikkojen rakentaminen ja ylläpito laiminlyödään.

 27. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku!
  Ai hyvänen aika, miten mä oon luullut,
  että jäähallia on saneerattu meidän jääkiekko-fantsujen tarpeisiin.
  T. Riitta

 28. avatar jarmos sanoo:

  Joo varmaan siellä on nyt paremmat kaljakuppilat.

 29. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku jarmos!
  Siitä ilosta en ole nauttinut,
  mutta mm. wc-tilat karvalakkipuolella paranivat.
  Kirjoittelin 90-luvulla Harkimolle, että hän huomioisi
  jatkossa, jotta meitä keski-ikäisiä naisia tulisi olemaan
  kiakkokatsomoissa enenevässä määrin, joten
  hoitaisi sanitettitilat hieman siistimmäksi..
  Ennustukseni naisten lisääntyneestä fanittamisesta toteutui myös Rinkelinmäellä.
  T. Riitta

 30. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saisko nää luettavan muotoon eli tavanomaiselle paltalle kiitos!

 31. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Iisakki kysyi ketjun alussa, montako hiihtoputkea pyörii puhtaasti käyttäjien rahoituksella.

  Vastaus: kaikki kuusi ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut hiihdon harrastuspaikat pyörivät puhtaasti käyttäjien rahoituksella. Seuraavassa kuvaus eri paikoista.

  Keväällä 1998 valmistunut Vuokatin Hiihtoputki Oy on osa maailman parasta ja monipuolisinta talviliikunnan urheiluopistoa. Putki on oikeamminkin maapeitteinen tunneli. Kertalippu maksaa aikuisilta 14 euroa ja alle 12 vuotiailta lapsilta 7 euroa. Urheiluopistolla majoittuville hinnat ovat 7 ja 3,50 euroa.

  Jämin lumimaailmaan kuuluva maanpäällinen hiihtoputki (siis pitkä rakennus) on osa Jämin ympärivuotisia palveluja tarjoavaa luontoliikuntakeskusta. Yksi hiihtokerta maksaa aikuiselta 12 ja lapselta 6 euroa. Hiihtotunnelin kausikortti maksaa aikuisilta 250 ja alle 16 vuotiailta 130 euroa. Tunnelin yhteydessä on myös curlingrata.

  Leppävirran Kymppiareena on osa Vesileppiksen liikunta- ja kulttuurihotellia. Samassa yhteydessä ovat myös kylpylä, kuntosali ja jäähalli. Hiihtopaikka on louhittu kallioon hotellin alle. Hiihtoladun pituus on 1,2 km. Areenassa on myös ampumahiihdon harrastusmahdollisuus.

  Uudenkaupungin keskustaan vuonna 2005 valmistunut Vakka-Suomen kuntoputki on pohjoismaiden pisin katettu rakennus. Rakennus on kaksiosainen ja siinä voi hiihtää, rullaluistella, juosta tai sauvakävellä ihanneolosuhteissa ympäri vuoden. Perhelippu maksaa 15, aikuisen lippu 10 ja alle 14 vuotiaan lapsen lippu 5 euroa. Myös Uudenkaupungin putkessa on curlingrata. Kuntoputken toimintaperiaate muistuttaa golfkenttien toimintaperiaatetta: putken osakkaina on yksityisiä henkilöitä, yrityksiä ja liikelaitoksia. Osakkailla on vuosimaksu, joka antaa vapaan oikeuden tilojen käyttöön.

  Lounais-Suomen Hiihtotunneli Paimiossa on Kuntoputken mallin mukaan osakaspohjainen. Silti myös kertamaksulla voi hiihtää. Finnfoam Paippi -nimeä kantava sisähiihtopaikka avattiin käyttäjille 21.6.2006.

  Uusin hiihtotunneli avattiin tämän vuoden elokuussa Helsingin Kivikkoon. Ympärivuotinen talviurheilukeskus kantaa nimeä Ylläs-Halli. Osakkeen hinta on marraskuun viimeiseen päivään asti henkilöltä 3200 ja perheeltä 4900 euroa. Vuosivastikkeen hinnat ovat 280 ja 350 euroa, jotka oikeuttavat rajattomaan käyttöön. Hiihdon kertalippu on aikuiselta 15 euroa, alle 12 vuotiailta lapsilta 8 euroa ja senioreilta (yli 65 vuotta) 12 euroa.

  Yhteenveto: Hiihtoputket, hiihtotunnelit, kuntoputket on rakennettu yksityisellä rahalla, yritysten rahalla, yhteiskunnan tuella ja lainarahalla. Hiihdon sisäliikuntapaikat toimivat puhtaasti käyttäjien maksamilla käyttömaksuilla, joita ovat osakasmaksut, vuosimaksut, sarjalippumaksut, kertamaksut. Myös erilaisia ryhmä-, seura- ja yrityslippuja ja -alennuksia on runsain mitoin.

  Lisätietoja ympärivuotisista talviurheilukeskuksista löytyy linkistä http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/olosuhteet/hiihtotunnelit/

  Hiihtotunnelit ja -putket eivät ole sen kummoisempi asia kuin jäähallit tai uimahallit. Kun Suomen ensimmäinen uimahalli 1930 -luvulla valmistui Helsinkiin Yrjönkadulle, ajateltiin aivan tosissaan, että nyt on koko Suomen väestön talvella uimisen tarve tyydytetty.

 32. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  SEPPO! Jos et vielä ole huomannut, niin vaikeasti luettava muoto
  Tässä blogi-kirjoituksessasi…olis jo ehkä aika korjata asia?

 33. avatar iisakki sanoo:

  Moi vielä Seppo,

  tutkittuani noita hiihtoputkihankkeita pintapuolisesti, totean, että ollaan ilmeisesti menossa suuntaan, jossa käyttäjät ja liike-elämä kustantavat kustannuksista yhä kasvavan osan.

  Mutta niin tapahtunee jäähallienkin osalta. Monien hiihtoputkien yhteyteen näköjään suunnitellaankin myös jäätä.

  Mutta hiihtoputkienkin rahoitus on järjestetty aivan samalla tavalla kuin jäähallienkin. Usein ovat osakeyhtiöitä, joista kunta ostaa joko osakkeita tai käyttötunteja ennalta sovitun määrän (yleensä kannattamattomat aamu- ja päivätunnit). Yhteiskunta osallistuu suurelta osin kustannuksiin myös investointitukina yms.

  Kuten itsekin totesit, hiihtoputket eivät ole sen kummempia kuin jäähallit tai uimahallit. Tätähän minäkin olen yrittänyt koko ajan toitottaa!

  Kun siis verrataan paikkoja toisiinsa veronmaksajan tai päättäjän kantilta, pitää tutkia kuinka suuri osa toiminnasta rahoitetaan yhteiskunnan varoilla. Hämeenlinnassa jäähalleissa käyttäjät maksavat suorituspaikkojensa käyttökustannuksista noin 50 prosenttia, uimahalleissa n. 30 prosenttia ja jalkapallossa, salibandyssa, lentopallossa, hiihdossa jne. vielä paljon vähemmän tai ei mitään.

  Pitääkö siis nostaa niiden maksuja, jotka maksavat jo nyt suurimman osuuden vai korottaa niiden osuutta, jotka eivät maksa vielä paljon mitään?

  Nyt aloittelen omaan blogiini sitä vertailua jääkiekko- ja jalkapallorahojen määristä, jos lapsonen suostuu nukkumaan vielä vähän aikaa päiväunia…

 34. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Ompas tämä palstaomgelma saatu ratkaistuksi, kiitos hälle kuka tekiköön.

 35. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Erkki

  Kiitos odotetusta ilmoituksestasi.

  Alkukiitos Riitalle, Sinulle ja Silvon Tapsalle, että kerroitte ongelman, joka oli joillakin, mutta ei kaikilla.

  Seuraava kiitos Iisakille, joka pyynnöstä vei asian eteenpäin.

  Lopullinen kiitos sille nimeltä tuntemattomalle, joka poisti palstaongelman ja poisti lisäksi tässäkin kommenttikierrossa olleen asiattoman viestin. Blogipalstojamme siis nyt hoidetaan.

Jätä kommentti

css.php