Kylmää kyytiä

Kaupunginjohtaja Tapani Hellsten julkaisi tänään budjettiesityksensä. Vaihtoehdot ovat vähissä ja kyyti kylmää. Ryhdikäs ja realistinen esitys.

Luottamushenkilöillä alkaa vääntö siitä, mitkä palvelut turvataan ja mistä luovutaan. On tehtävä rajaus lakisääteisten ja harkinnanvaraisten toimintojen välillä. Kylmistä luvuista on päästävä toiminnan säätämisen tasolle. Ei ihan helppoa – eikä varmaan yksimielistäkään.

Kaupunginjohtajan esityspohja on selkeä:

– veroprosentin nosto on välttämätön, mutta yhden prosenttiyksikön nosto tuo vain noin 3 M€:n tulonlisän, koska veropohja kapenee

– lainakanta lisääntyy noin 30 % ja lainaa otetaan myös käyttömenojen maksamiseen; lainamäärän lisäys on 22 M€

– toimintakate on käytännössä sama kuin vuonna 2009 (kasvu 0,1 %), mutta tähän pääseminen on äärimmäisen kovan työn ja kovien päätösten takana

– kaupungin työntekijöitä lomautetaan kohdennetusti siten, että keskimääräinen lomautusaika on kaksi viikkoa

– maksut nousevat; palvelujen käyttäjien omavastuuosuus kasvaa

Yksinkertaistettuna menot alas ja tulot ylös. 

Talouden tasapainottamista vaikeuttavat ainakin: 1) tulopohjan kapeutuminen, 2) asukkaiden maksukyvyn heikentyminen, 3) kasvavat palkkamenot, 4) lihavina vuosina synnytetyt menoautomaatit sekä 5) kuntaliitoksen puitesopimuksen rajoitukset.

Pähkinää riittää.   

12 kommenttia artikkeliin “Kylmää kyytiä”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Ja jälleen kerran on kysyttävä miksi ns. viisi viisasta piti palkata kaupungin korkeinpaan virkamiesjohtoon kaikkien liitoskunnista tulleitten johtajien lisäksi?

  Oliko laatu niin heikkoa, vai mikä oli peruste vielä lisätä virkakaartia?

  Nämä syövät palkkapotista huiken summan, korotettiihan vuoden alussa johdon palkkoja ja roimasti?

  Miksi kuntasektorilla, kaupungilla on oltava korkeimman johdon palkat pilvissä verrattuna esim virkamiespuoleen valtiolla?

  Koska lomautustalkoot alkavat johtoportaassa?

 2. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Parahin Seppo!
  Kersat ja kääkät saavat kylmää kyytiä listaykkösinä.
  Lihavien vuosien menoautomaatit maksatetaan näitä momentteja teurastamalla.
  Katsotaan onko valtuustossa yhtä ryhdikästä jengiä.
  Vaalipuheissaan valtuustoehdokkaat hehkuttivat lasten ja vanhusten puolesta.
  Kiitos Happosen Riikalle selkeästä tulkinnasta HäSa!
  Flikassa on laatuainesta poliittisen jargonin kääntämiseen selkokielelle.
  T. Riitta

 3. avatar Teija Arvidsson sanoo:

  Tervehdys Seppo!

  Olen samaa mieltä, että Tapani Hellsténin pohjaesitys ensi vuoden budjetiksi on hyvä pohja keskustelulle. Talouden realiteetit ovat ne mitä ovat ja sen takia kyyti on kylmää. Veroprosentin nostotarve on aivan ilmeinen, sillä kukaan luottamushenkilö ei halunne 10 miljoonaa lisää velkaa. Lomautukset aiheuttavat suuria hankaluuksia monella alalla, mutta ne vähentävät kuitenkin merkittävästi lainan ottotarvetta tai lisäleikkausten tarvetta ensi vuonna.

  Minua askarruttaa tällä hetkellä eniten henkilöstön (toivottu) eläköityminen ja tiettyjen virkojen täyttämättä jättäminen. Valtuustokauden aikana on tavoitteena vähentää 300 henkilötyövuotta eläköitymisen seurauksena. Tämän aamun lehdessä voimme lukea, miltä aloilta jää eniten henkilöstöä eläkkeelle. Kärjessä ovat opetuspalvelut, joista vähenee 41 vakanssia. Eläkkeelle jää 24,5 henkilöä ja sen lisäksi kaavaillaan vielä 17 hengen vähentämistä tuntikehyksen pienenemisen takia.

  Kuka opettaa eläkkeelle jäävien opettajien oppilaita, ellei luokkia aiota radikaalisti yhdistää ja luokkakokoja suurentaa? 41 opetusalan ihmisen virkojen täyttämättä jättäminen tietää miljoonien eurojen leikkausta opetusmenoista. Onko tarkoitus, että opetusala kantaa jatkossakin muita aloja huomattavasti suuremman vastuun säästämisestä?

  Suurta huolta herättää myös hoivahenkilöstön määrän väheneminen, vaikka hoidettavien määrä koko ajan vain kasvaa. Samoin lasten ja nuorten kasvua tukevien palveluiden kohdalla viiden viran väheneminen saattaa olla katastrofaalista apua tarvitsevien lasten kohdalla. Raskaampien ja kalliimpien hoitojen tarve lisääntyy.

  Valitettavasti ennaltaehkäisevä työ on taantuman aikana suurin häviäjä. Talousarvioesityksestä ja henkilöstösuunnitelmasta on syytä käydä valtuustoryhmissä vakavat ja perusteelliset keskustelut.

  t. Teija

 4. avatar Teijalle sanoo:

  Kas kun vanhainkoteja lopetetaan, niin loppuvat samalla sekä vanhukset että hoitajat, niin yksinkertaista se on.

  Mitäs mieltä olet tästä vanhainkotien lopettamisesta?

 5. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Teija!
  ”Valitettavasti ennaltaehkäisevä työ on taantuman aikana suurin häviäjä.”
  Juuri niin.
  Siitä on tulossa todella suuri lasku näillä näkymin,
  sillä edellisen taantuman ennaltaehkäisevän laskuja on vieläkin maksussa.

  T. Riitta

 6. avatar Teija Arvidsson sanoo:

  Jos vanhuksilta kysytään, niin suurin osa varmaan haluaa asua omassa kodissa loppuun asti. Suuntaus kääntää painopistettä kotiin vietäviin palveluihin on sen takia ihan oikein.

  Tosiasia on kuitenkin se, että jossain tulee kotona asumisen raja vastaan. Vanhusten määrän lisääntyessä myös vanhainkotipaikkojen tarve tulee vain kasvamaan. Sen takia hyvässä kunnossa olevia vanhainkoteja ei pitäisi lakkauttaa. Ne vanhainkodit, jotka päätetään lakkauttaa, tulisi ajaa alas riittävän pitkän ajan kuluessa. Näin kaikkein huonokuntoisimmat vanhukset ehtisivät jo muuttaa yläkerran parempiin saleihin, eivätkä joutuisi kokemaan monia muuttoja.

 7. avatar Teija Arvidsson sanoo:

  Tervehdys Riitta!

  Asia on juuri niin kuin sanot. Valitettavasti nyt etsitään nopeita säästöjä tähän akuuttiin rahapulaan. Siinä eivät paljon paina faktat vaikkapa siitä, että kouluterveydenhoitajien määrää lisäämällä voitaisiin saada aikaan merkittäviä säästöjä. Terveydenhoitaja kun näkee alkuvaiheessaan masennukset, anoreksiat, pahoinpitelyjen jäljet jne. Asioihin puuttuminen heti on vain murto-osa pitkittyneiden hoitojen kustannuksista.

  Saat olla varma, että minä ainakin puhun ennalta ehkäisevän työn puolesta.

  t. Teija

 8. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys Seppo!
  Veikkaukseni on, että meillä kaikilla elintaso putoaa pysyvästi! Työttömyys pudottaa osalta väestöä tuloja, ja muilta veronkorotukset vähentävät käytettävissä olevaa tuloa. Toisaalta, onhan tässä menty puoli vuosisataa nousevaa elintasoa. Joskus on tultava alaspäin. Kun seuraan lapsieni ponnisteluja rahan perässä juoksemisessa, veikkaan, että tulevalla sukupolvella on alempi elintaso kuin meillä. Se on tavallaan surullista, mutta tulevaisuudessa vakituiset työpaikat ovat kortilla. Sen takia olen kannustanut nuoria ihmisiä politiikkaan, ettemme me paksuvyötäröiset vie heiltä viimeistä ihokasta.
  Tästäkin lamasta selvitään, mutta vähän alemmalla tasolla.
  Kaikkea hyvää t. Hessu K.

 9. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Valtuustossa ollaan ja päätetään korkeista korotuksista virkapalkkoihin ja uusien perustamisista, siis nämä viisi, mutta kukaan ei vastaa miksi?

  Haloo! Kusessa ollaan mutta kenen syy?

 10. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kannatus Heikki Koskelan kommentille

  Kirjoitat auki veikkauksen muodossa asian, jonka kanssa et ole yksin. On mahdollista, että keskimääräinen elintason huippu Suomessa oli ja meni.

  Energian kalllistuminen, ilmastopäästöjen rajoitukset, heikkenevä huoltosuhde, vaikeutuva vienti ovat kaikki asioita, mitkä tukevat kantaasi. Taitaa olla niin, että elintason nousuun tarvitaan ihme. Eikä ihmettä näy taivaanrannassa.

 11. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Seppo hei!
  ”Taitaa olla niin, että elintason nousuun tarvitaan ihme.”
  Sitä ihmettä eivät jääneet odottamaan taivaanrannasta sotien jälkeen Suomen hyvinvoinnin rakentajat.
  Nyt vihonviimeisetkin makaavat vaippapaketeissa heikkenevissä hoitosuhteissa.
  Ei tämä ole syytös sinulle,
  vaan ison miettimisen paikka meille kaikille.
  T. Riitta

 12. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Riitta

  Otit esiin huikean tärkeän asian – veteraanien keski-ikä taitaa olla 86 vuotta. Toteat ”ison miettimisen paikka”. Totisesti.

  Priorisoinnin paikka.

Jätä kommentti

css.php