Valtuustolla asiaähky

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto aloitti vuoden asiapaljoudella. Esityslistalla oli iso joukko tärkeitä, periaatteellisia asioita: riskienhallintasuunnitelma, keskustan liikennepäästöjen vähentäminen, moottoritien kattamista koskeneen valituksen kohtalo, kaupungin palvelusuunnitelmat vuosille 2010-2013 ja vielä erillisenä lastensuojelusuunnitelma.

Vihreiden ryhmän tekemä kaupungin strategian ekologiaosuutta myötäilevä aloite sai kovan kohtelun. Esitys vapauttaa vähäpäästöisillä autoilla liikkuvat pysäköintimaksuista ei edennyt. Kuitenkin valtuustosta löytyi 18 puoltajaa asian palautukselle uuteen valmisteluun. Ehkä kaupunki alkaa jonain päivänä noudattaa omaa strategiaansa?

Mottoritien kattamisvalitusta koskeva pykälä innosti valtuutetut keskustelemaan. Liikekeskustan laajentaminen on kaksipiippuinen juttu; toisaalta kaupan tarjonta lisääntyy, toisaalta on vaara nykyisen ruutukaavakeskustan näivettymiselle. 

Kaupungin lautakuntien palvelusuunnitelmat pysäyttävät ajattelemaan. Meillä on jo strategia, meillä on valtuustosopimus ja ennenkaikkea meillä on vuoden lopulla hyväksytty toiminta- ja taloussuunnitelma. Tarvitaanko näiden suunnitelmien lisäksi vielä erilliset palvelusuunnitelmat? Tuovatko ne jotain oleellisen tärkeää lisäarvoa toiminta- ja taloussuunnitelmaan? Jos tuovat, voisiko nämä asiat sisällyttää perusteellisesti valmisteltavaan vuoden 2011 toiminta- ja taloussuunnitelmaan sekä vuosien 2012 ja 2013 vähän väljempiin suunnitelmiin?

Kysymykset heräävät siksi, että kokouksessa tuli tunne siitä, että asioita on liikaa. Liikaa ainakin yhteen kokoukseen. Ainakin osa palvelusuunnitelmista oli valmisteltu kiireessä ja olivat keskeneräisiä tai jopa virheellisiä. Huonosti suunniteltu on huonosti tehty.

Myönteistä oli keskustelevan otteen jatkuminen vuodenvaihteen yli. Äänestyksissä ryhmät hajosivat. Varmaan osin siksi, että ryhmät eivät osanneet varautua hyvin perusteltuihin esityksiin ja näin osa valuutetuista (parannusesityksiä tarkoin kuunnelleet?) äänesti korjausesitysten puolesta.

6 kommenttia artikkeliin “Valtuustolla asiaähky”
 1. avatar Sari R sanoo:

  Tervehdys, ja joo, asiaa oli valtuuston kokouksessa todella reippaasti. Uudessa systeemissä on paljon arvioitavia kohtia ja yksi on kokousten määrä ja oikea-aikaisuus. Menneiltä vuosilta toki muistamme monta kokousta joiden jälkeen pohdittiin että kannattiko tuosta nyt kokouspalkkioita maksaa….

  Muutama huomio Sepon kirjoitukseen:
  Palvelusuunnitelmat ovat se strategian jatke, se käsikirja jolla lautakunnat ohjaavat toimintaa. Erittäin tärkeä väline lautakunnan linjan saattamiseen päätöksen tekoon, siis sen strategian jalkautusta. Palvelusuunnitelmien, jotka tehdään valtuustokaudeksi, pohjalta tehdään juuri Sepon peräänkuuluttamat tilausbudjetit ja palvelusopimukset tuottajien kanssa. Palvelusuunnitelma on sitä pitkäjänteisempää suunnittelua.

  Palvelusuunnitelmista oli nyt valtuustolla päätettävänä ensimmäiset kappaleet. Tarkoitus on että ne ovat kuitenkin eläviä asiakirjoja, joita tarkastellaan ja päivitetään vuosittain. Ongelma oli nyt että ne olivat erimitallisia ja erimuotoisia, joka osaltaan hankaloitti vertailua ja lukemistakin. Tätä parannetaan jatkossa. Toinen seikka, johon jo kaupunginhallitus käsittelyssään puuttui, oli yksittäisten, erillistä päätöstä vaativien valintojen sisäänkirjoittaminen suunnitelmien sekaan. Opettelua yhtä kaikki.

  Keskustelu jatkuu ja hyvin perustellut muutosehdotukset ja esitykset kuullaan varmasti jatkossakin. Tuo vihreiden esitys vähäpäästöisen autoilun tukemisesta nousee varmasti esiin uudelleen, hyvä ja kannatettava aloite.

  Olennaista on huomata lautakuntatyöskentelyn merkitys. Asioita on valtavasti, muutos on erittäin suuri joka sektorilla ja jokaisen on hoidettava hommansa hyvin. Ja sitäkin opetellaan. Niin virkamiehet kuin me luottamushenkilötkin olemme kaikki uudessa tilanteessa, teemme liki joka kerta uusia, ensikertaisia päätöksiä ja valintoja. Siinä mennään eteenpäin keskustellen avoimessa ilmapiirissä, luottamuksen vallitessa ja virheistä oppien, toisia kunnioittaen. Kuulostaapa tuo miten naivilta hyvänsä.

  Ja vielä lopuksi. Valtavasti on tehty työtä, valtavasti on saatu aikaan hyviä, välttämättömiä uudistuksia ja valtavasti on vielä tehtävanä. Tämän valtuuston taival on vasta alussa. Opetellaan olemaan vielä parempia.

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos, Sari, selvennyksistä

  Kirjoitat, että palvelusuunnitelmat tehdään valtuustokaudeksi. Nykyistä valtuustokautta on jäljellä kuluvan vuoden lisäksi enää ensi ja seuraava vuosi, mutta valtuuston käsittelyssä oli myös vuosi 2013.

  Kirjoitat palvelusuunnitelmat olevan strategian jatke ja että tilausbudjetit tehdään palvelusuunnitelmien pohjalta. Kysyn uudelleen, miksi toimintasuunnitelmaa (hyvin lähellä palvelusuunnitelmaa) ei tehdä suoraan strategian pohjalta.

  Syksyllä tehtiin ENSIN vuoden 2010 toiminta- ja taloussuunnitelma (ja alustavat suunnitelmat vuosille 2011 ja 2012) ja nyt helmikuussa hyväksyttiin nämä palvelusuunnitelmat. Torta på torta. Hallintoa ja kirjoitettua paperimäärää kannattaa vähentää – ei lisätä. Samat asiat kiertävät kehää. Vai muuttuvatko asiat sillä, että suunnitelman etuliite vaihtuu?

 3. avatar Sari R sanoo:

  Keskiyötä vielä,

  tämähän on yksi asia mitä on syytä arvioida. Ei suunnitelmia suunnitelmien vuoksi vaan työn tueksi ja ohjureiksi. Jatkossa siis palvelusuunnitelma on nelivuotissuunnitelma joka ulottuu seuraavan valtuustokauden alkuun myös. Kaupungin strategia on liian ylenen ja pitkälle suuntaava ollakseen ainoa strateginen asiakirja. Ainakaan tässä vaiheessa kun muutoksia on valtavasti ja suuntaa sekä toimintatapoja kaiken aikaa vielä haetaan.
  Viime vuonna oltiin vielä ilman palvelusuunnitelmia joten se oli poikkeuksellinen vuosi, monessakin mielessä. Lautakuntien ohjauksen välineenä tuo palvelusuunnitelma tuo – tai antaa mahdollisuuden- pitkäjänteiseen hallittuun suunnitteluun. Että päästäisiin siitä talousarviovuosi kerrallaan tapahtuvasta tekemisestä.
  Mutta, kuten sanottua, tätäkin on syytä arvoida, kuten koko malliamme. Tänään hyväksytyn riskienhallintapolitiikan mukaisesti.

 4. avatar Irma Taavela sanoo:

  Hei!

  Oli tosiaan paljon asiaa kokouksessa. Voihan se olla ( siis on ) strategia sekin kun hoidetaan hommia näin kovalla kiireellä ja ”sisäänkirjoituksella”.

  Parhaimmin valmistellulta palvelusuunnitelmalta vaikutti lasten ja nuorten, joskin vähän tutkittuani ei mielestäni vastaa osin edes kaupungin löyhää strategiaa . Yhteys on tuotu esiin, ei kuitenkaan stemmaa aina asiatasolla. Suunnitelma tai sen sisällön vaikutus ei lopu vuoteen 2013 vaan sitoo mahdollisesti seuraavienkin ”näyttelijöiden” rooleja pitkälle tulevaisuuteen.

  Mikäli kaikki suunnitelmat eilen hyväksyttiin, ei virkamiesten arvostelu ollut kuin sitä kuuluisaa teatteria vailla vastuunottoa tai halua tehdä asioille jotakin. Virkamiehet voivat jatkaa entiseen malliin siis tehdä & valmistella asioita niin kuin haluavat.

  Jokainen suunnitelma olisi mielestäni pitänyt palauttaa valmisteluun.

  T. Irma T.

 5. avatar Pimu sanoo:

  Mikä ihme siinä nyt on että asioita on liikaa, jos kaupungin strategioista keskusteltaessa keskitytään joihinkin aivan naurettaviin lillukanvarsiin, kuten tuo vähäpäästöisten autojen parkkimaksuista luopuminen. Jos autokannasta tänä päivänä korkeintaan 0,1 prosenttia kuuluu tähän luokkaan niin mitä merkitystä sillä kokonaisuuden kannalta on, että saako yksi auto tuhannesta pysäköidä ilmaiseksi vai ei? Kuvitteleeko joku ihan aikuisten oikeasti, että hämeenlinnalaiset sillä porkkanalla alkaisivat ostaa vähäpäästöisiä autoja, että niillä välttäisi muutaman euron parkkimaksun ja että keskustan ilma sillä raikastuisi? Osaako joku muuten sanoa, että paljonko tämän esityksen vatvomiseen on mennyt valtuuston ja kaupungin virkamiesten työaikaa ja kaupunkilaisten verovaroja jo tähän mennessä? Olisiko tuota aikaa ja verovaroja voitu käyttää jotenkin tehokkaammin oikeiden asioiden valmisteluun ja niistä päättämiseen? Kuvittelisi sieltä asialistalta löytyvän vähän merkittävämpiäkin asioita päätettäväksi ettei ainakaan sen vuoksi tarvitse tuhlata aikaa ja rahaa jatkossa tälläisiin joutavanpäiväisyyksiin.

 6. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos palautteesta

  Irmalle. Olen kanssasi samaa mieltä. Jos kerran suunnitellaan, niin suunnitellaan sitten kunnolla.

  Hallinnossa tulee helposti hinku aina vaan suunnitella. Tällöin on oltava tarkkana, että arvot, visio, missio, strategia ja monet eri suunnitelmat puhuvat kaikki samaa kieltä. Liian usein näin ei ole, vaan eri aikaan tehdyt paperit ovat keskenään ristiriidassa ja näin tavoite hämärtyy.

  Yksinkertaistan. Tavoitteet, toiminta, resurssit ja näiden seuranta kannattaa niputtaa yhteen suunnitelmaan. Tämän suunnitelman tulee noudattaa strategiaa. Suunnitelmassa suunnitellaan yksi vuosi tarkoin ja kaksi seuraavaa vähän laveammin. Muut suunnitelmat ovat pelkkää paperia.

  Toki hyvin johdetussa toiminnossa määritetään lisäksi palvelusitoumus tai palvelulupaus. Näillä määritetään palvelujen laaduna ala- ja ylärajat.

Jätä kommentti

css.php