Alkoiko tänään uusi aika Hämeenlinnan poliittisessa kulttuurissa?

Kaupunginvaltuusto istui tänään yli kolme tuntia. Esityslistalla oli kevään odotetuin asia: Teknologiakeskus Innopark Oy:n talous- ja yritysjärjestelyt.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat ennen kokousta etsineet yhteistä linjaa täydet kaksi tuntia. Työn tuloksena syntyi SDP:n ryhmänjohtajan Johannes Koskisen esittämä esitys, joka kaikessa lyhykäisyydessään noudatti periaatetta ”Ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan”.

Ryhmänjohtajien esitys voitti kaupunginhallituksen esityksen äänin 55 puolesta, 4 tyhjää. Tyhjää äänesti vihreiden valtuustoryhmä. Onko tämä puheenjohtajien toistensa löytäminen viite uuden poliittisen kulttuurin alkamisesta Hämeenlinnassa? Valtuusto otti tänään sille kuuluvan vallan eikä soraääniä päätösesityksestä juurikaan kuultu. Jäävit päättäjät olivat ovien ulkopuolella.

Kokouksen kulkuun liittyi poikkeuksellisia helmiä. Kirsi Ojansuu (vihr) rohkaistui kertomaan kokemuksiaan siitä ilmapiiristä ja asenneilmastosta, missä aikaisemmat päätökset Innoparkista on tehty. Pienikin kyseenalaistaminen tai selvitysten pyytäminen johti tunteeseen siitä, että nyt yritetään horjuttaa osaavien päättäjien (?) arvovaltaa ja estää kaupunkia kehittymästä. Ritva Oinonen (vas) laajensi asenteen koskevan Innoparkin lisäksi muutakin päätöksentekoa. Vinoutumaan liittyy myös vallan keskittäminen vain muutamalle harvalle. Rohkeaa ja rehellistä puhetta, jota ei näin selkeänä ole valtuustosalissa aikaisemmin kuultu. Hatunnoston paikka.

Yhtenä helmenä oli Jari Kattaisen (kok) ehdotus eri hallituksiin nimettävien luottamushenkilöiden koulutuksesta. Kattainen nimesi koulutuksen kirjainyhdistelmällä HHJ eli Hyvä Hallituksen Jäsen. Hän uskalsi myös epäillä, tokkopa Innoparkilla on edellytyksiä toimia jatkossakaan taloudellisesti ja toiminnallisesti menestyen.

Valtuuston kevätkauden päätti kokouksessa eniten puheenvuoroja käyttäneen Markus Rimónin (vihr) eropuhe. Tarkasti esityslistojen joka pilkun ja numeron lukeva lääkäri kiitti puhujapöntöstä valtuustokumppaneitaan ja toivotti kaikille ihanaa kesää. Hyvä loppu hikiselle kolmituntiselle.   

21 kommenttia artikkeliin “Alkoiko tänään uusi aika Hämeenlinnan poliittisessa kulttuurissa?”
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Seppo!

  Kokousselostuksesi oli mukavaa luettavaa.

  Kirjoitin jo viime viikonvaihteessa kolumnini ensi torstaina jaettavaan Hämeenlinnan Viikkouutisten kesänumeroon. Ehdotan kirjoituksessa, että äänestäjät puhdistaisivat reilun vuoden kuluttua kuntavaaleissa kaupunginvaltuuston erilaisista rasitteista. Samalla hallintokulttuuriin ja kunnallispolitiikan sisältöön saataisiin uusia tuulia.

  Minusta seuraavalla vaalikaudella Hämeenlinna-konsernin strategiat, organisointi, yhtiöt, palvelujen tuottaminen, asiakaspalvelu, tiedotus, talous ym. keskeiset asiat on otettava ennakkoluulottomasti tarkasteluun ja parannettavaksi.

  Erittäin hienoa, jos jo nykyinen valtuusto ryhdistäytyy, eikä niele kaikkea sellaisenaan. Johannes Koskinen (sd.) oli hyvä valinta ryhmäjohtajaksi, vaikka hän töpeksi Hämeen liitossa valmisteltaessa ja käsiteltäessä ns. Hongan pumagaa.

 2. avatar lauri kivimäki sanoo:

  En tiedä onko toivoa avoimuudesta kaikin osin. 40 vuotta olin vannoutunut sosialidemokraatti ajatusmaailtani (vaarin perintö). Hämeenlinnan sd-eliitin,etunenässä J Hassinen (oman voiton pyynti), T Hellsten (en ymmärrä motiiveja). Laitoin kaikki pelimerkit Isakki Kiemungille (nuori-tietävä-sanavalmis), kuitenkin Hän oli heti valmis porvareiden pelinappulaksi esim Jäähalli-asiassa (ei selvitetä). Hml kunallispolitiikkan sopii hyvin edesmenneen Erno Paasilinnan sanoma ummehtuneisuudesta jne..

 3. avatar lauri kivimäki sanoo:

  Kun ei ala.Innoparkin asioissa on tappiota selitetty Innosteelin ja Lammin Biologisen aseman johdosta. Olisi kiinnostava tietää mikä on suhde näiden välillä. Halaisin myös äänestäjänä tietää, mitkä ovat ne taoudellisen tietämyksen perusteet joilla on Innoparkin hallitukseen hakeuduttu. Jos kyseessä on puhdas kokouspalkkio-ymmärtämättömyys mihinin on ryhdytty-EN KEHTAISI KADULLA KULKEA. Poliittinen narsismi on oma lajinsa.

 4. avatar iisakki sanoo:

  Hyvä Lauri,

  En ole aivan varma, mitä tarkoitat Innosteelin ja Lammin Innotawastin suhteilla, mutta molemmat ovat aiheuttaneet n. 400 000 – 1 000 000 euron vuosittaisia tappioita toiminnastaan ja loput suhteet selviävät kaupungille eilen siirtyneistä lainaosuuksista.

  Innoparkin hallituksessa on toiminut muun muassa Hämeenlinnan seudun Osuuspankin johtaja ja paras rahoitusasiantuntija, Hamkin ylintä johtoa, kaupungin- ja kunnanjohtajia. Poliitikot ovat olleet vähemmistössä.

 5. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Iisakki!

  Tuo tietotulva Innoparkista on omalaatuista! Valtuustoinfossa saimme tietoa mainitsemistasi yksiköistä ja niiden vuosittaisista tappioista.( Haajanen-Uusitalo) Silloin Lammin yksikön tappiot olivat n 230 t vuosi ja Innosteelin vuotuiset tappiot 300-330 t euroa. Haitaria riittää! Ja kun ne ovat valmistuneet vasta n 2008, niin vuoden 2010 loppuun mennessä ovat olleet tuottamassa tappioita n kaksi vuotta, kertaa ko summa. Mainitsin vielä tästä asiasta valt infossa!!
  Perkaamista riittää!
  T HK
  Terkuin

 6. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Hyvä Iisakki,

  uneksitko tuon kirjanpidollisen soopan itse, vai onko joku lusikoinut sen sinulle?

  Innopark ei ole tehnyt konsernitilinpäätöstä. Jotta tytäryhtiön, kuten InnoSteelin tai FMS:n tappiot olisivat voineet realisoitua Innoparkissa, olisi em. yhtiöiden menot täytynyt jotenkin vyöryä emon kuluiksi. Tarkastusta todella tarvitaan, jotta voitaisin selvittää miten ja miksi Innoparkin raha on valunut sen menoina InnoSteeliin tai FMS:ään, jos näin todella on käynyt kuten annat ymmärtää. Iso mysteeri on se miten InnoSteel olisi voinut aiheuttaa emoyhtiölleen edes 300-330 tuhannen tappiot, saati sitten 0,4 – 1 M€ tappiot.

  Ymmärrä nyt myös jo vihdoin se, että rahaliikenne ja yhtiön tulos ovat kaksi eri asiaa. Esim. emo-Innoparkin osana oleva InnoTawast aiheuttaa tappiota siltä osin, kuin sen käyttömenot, rahoituskorot ja poistot ylittävät tulot. Lainapääomat ja niiden lyhennykset eivät vaikuta tulokseen. Kun vuonna 2009 Innoparkin korkomenot koko 35 M€ vieraasta pääomasta olivat 0,5 M€ ja poistot emon kaikista vastaavista toiset 0,5 M€, ei sanomasi luvut yksinkertaisesti voi pitää paikkaansa. InnoTawastin osuus Innoparkin taseesta on kuitenkin vain murto-osa.

  Olkoon Innoparkin hallituksessa istunut vaikka Erkki Liikanen, lukusi ovat paskaa.

 7. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron!
  Jos minä nyt olisin Iisakki, niin tekisin kuten hän: Kertoisin, että kannattaisi olla mukana vaikuttamassa ja esim valtuustoinfossa. Ja että kannattaisi kysellä omalta hallitusjengiltä, kun ne ovat vähintään A1 ellei luokitukseltaan AAA tms. Ja että kannattaisi ottaa selvää jne plää plää plää. Mutta kun en ole. Silti asioita on hyvä seurata monelta kantilta ( katsoa eri näkökulmista), ja joskus voi joutua todellakin olemaan pois erinäisistä tilaisuuksista (vaikka sairaana tai lomalla) ja silti pitää kuulua parhaaseen A- ryhmään (oma luokituslaitos).
  Faktaa on se, ettei Innopark toimi nykyisellä liiketoimintasuunnitelmallaan vastakaan ja että kaikki harmaa menneisyys pitää analysoida ennenkuin voi luoda uutta mahdollista tulevaisuutta.
  Lisäksi kun joku analysoisi kaupunginhallituksen alkuperäistä esitystä valtuustoalle, ja vertaisi sitä valtuuston tekemään päätökseen, niin aika pian hiffaisi missä mennään ja mikä on kaupunginvaltuuston luottamus hallituksen asioiden ymmärtämiseen tällä hetkellä. Kehitystä kaivataan. Ja toivotaan.
  T HK

 8. avatar iisakki sanoo:

  Jep,

  myönnetään, vastasin kohtuullisen lonkalta ja suurpiirteisesti esitettyyn kysymykseen vastaavalla suurpiirteisyydellä ja arviolla.

  Varmasti olisi pitänyt määritellä, mitä tarkoitetaan ”Innosteelillä” ja kaikilla siihen liittyvillä tytäryhtiöillä, hankkeilla ja toteutumattomillakin investoinneilla ja suunnitelmilla. Ja sillä, että on toistaiseksi epäselvää, miten emon ja eri tytäryhtiöiden rahoilla on paikattu ristiin toistensa tappioita.

  Myös se on totta, että en osallistunut valtuuston infoon. Toki olin kuullut vastaavan infon jo pariin kertaan aiemminkin. Poissaoloni valtuuston tai kh:n tilaisuuksista oli muuten tasan ensimmäinen kahden ja puolen vuoden aikana, joten jollain lailla tässä on yritetty osallistua ja kärryillä pysyttäytyä. Mitä se nyt tällä aivokapasiteetilla on mahdollista.

  Tarkastuksessahan sitten kaikki selviää, jos selviää. Kuka sitä missään vaiheessa on muuten vastustanut? Keskustelu tarkastuksen sanamuodosta on ollut jokseenkin puberteettista. Päätökset tarkastuksista on merkitty jo yhtiön hallituksen omiin pöytäkirjoihin ja niitä on toistettu lukuisiin kertoihin eri teksteissä.

  Minun lonkkaarvioni voi heittää tai sitten ei. Myös tulevat päätökset voivat vaikuttaa siihen. Jos lasketaan kuten Haajanen ja Uusitalo, Lammin osalta heidän lukunsa on kuluneilta vuosilta todennäköisesti oikea. Varmaa on ainakin se, että Innosteel ja siihen lukeutuva teollinen ulottuvuus rönsyineen on ollut suurin syy tappioihin ja alaskirjauksiin. Innotawastin aiheuttamia ”tappiota” voi tietysti arvioida kysyjän tarkoittamassa mielessä vaikka sitä vasten, minkälaiset alaskirjaukset jouduttaisiin (ehkä vielä joudutaan) tekemään, jos kiinteistö myydään reaaliarvostaan. Huoliiko kukaan edes ilmaiseksi? Laskin muuten kaupungin lomautustenkin ”säästöt” hyvin eri kaavalla kuin Uusitalo, koska totuus ei ole niin kavamainen ja yksioikoinen kuin haluttiin esittää.

  Mutta analysoi toki Hannu vielä valtuuston päätöstä. Minä olen täysillä sen takana, kuten koko oma valtuustoryhmäni. Mutta luulen silti, että päättämättä jääneet pykälät joudutaan joka tapauksessa päättämään jotakuinkin samassa muodossa parin kuukauden päästä. Ylivoimaisesti merkittävimmät pykälät menivät jo, ja loppujen lykkäämisessä on vähintään yhtä paljon kyse terapiasta kuin jostain muusta.

  Innosteel Factorylle myönnettyä 300 tonnin pääomalainaa ei saada, selvisi tarkastuksessa mitä hyvänsä. Saman yhtiön puolen millin tililuotto on edelleen olemassa parin kuukauden päästä, ja se täytyy maksaa. FMS-palveluille myönnettyä 800 tonnin pääomalainaakaan ei ilmaannu mistään. Korkojohdannaisille mietitään vielä pitkää, mitä tehdään. Kaikki kohdat olisi voitu aivan hyvin myös päättää eilen, eivätkä ne olisi vaikuttaneet millään lailla niin menneisyyden perkaamiseen kuin tulevankaan rakentamiseen. Mutta ei niiden lykkäämisestä mitään haittaakaan ollut. Perkaamis- ja rakentamistyöt tehdään joka tapauksessa.

 9. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Iisakillekin!

  Kiitos aktivoitumisestasi! Tsiikaa miten olisi käynyt, jos hallituksen esitys olisi mennyt läpi esitetyssä muodossa, korkoriskisijoituksineen päivineen! Perseestä! Se ei olisi nähnyt valtuustosalia sen koommin. Oikeasti tämä oli hallituksen esitykselle katastrofaalinen arovaltatappio ja arviointivirhe. Hyvä kuitenkin, että asioita mietitään ihan oikeasti. Nyt näemme ainakin valtuustoinfon muodossa erityistarkastuksen tulokset ja sitten päätämme muista asioista. Sinä Iisakki olisit ihan kunkku, kun rupeaisit hoitelemaan valtuuston puheenjohtajalle kuuluvaa roolia , etkä olisi esim ” virkamiesten” äänitorvi. Tähän kuitenkin joudut ennen kuntavaaleja. Ja nuo muutamien satojentuhansien poikkeamat kertovat jotain nyky menosta. Ja kun kuntatalous yhä kiristyy, niin joudumme ihan oikeasti miettimään, pitääkö kaupungin sponsoroida Innoparkissa vuokralla olevia yrityksiä, kun siellä ei oikeasti tuoteta sisältöä pätkääkään. Varsinkaan kun Pan-ravintolat myydään (ei siis vatsan sisältöäkään) .Otetaan realismi käteen: Vaaditaan Innoprkilta selvitys 3 kk välein, mikä on toteutuma kaikissa tulo ja meno kohdissa ja visioissa. Siitä se lähtee! Tyylisi mukaisesti, Sinut olisi ollut helppo upottaa tähän, mutta kun meissä kaikissa ihmisissä on kuitenkin aina jotain hyvääkin , niin nouse vain… Niin mekin aina!
  T HK

 10. avatar Sari Rautio sanoo:

  Iltaa ukkosen pimentämästä Sairiosta,

  näin khn jäsenenä, valtuutettuna ja ryhmyrinä en osannut kokea tätä epäluottamuslauseeksi, vaan pikemminkin lisätiedon mukanaan tuomaksi päätösesityksen jatkojalostamiseksi. Hannu, jos haluat sen sellaiseksi kokea niin ole hyvä vaan, mutta olennaista lienee että yhdessä asiaa puitiin, selvitettiin ja päätettiin yhdessä askelmerkeistä eteenpäin. Itse olin äärimmäisen tyytyväinen että vaikeasta, monimutkaisesta ja kimurantista kuviosta päästään pala palalta eteenpäin, yhteistuumin.
  Yhdessä sorvattu ponsi on myös hieno juttu, ja eteenkin sen konsernitilinpäätösosio.
  Omistajaohjauksen kehittämiseen tästä casesta saadaan paljon hyvää.
  Eilisessä valtuustossa Kattaisen Jarin esitys HHTkoulutuksesta yhtiön jäsenille oli erinomainen, oma eka hallituspaikka HML asunnoissa alkoi loistavalla koulutuksella, jonka kautta syntyi kohtuullinen varovaisuus ja nöyryys – sekä hallitusvastuun ymmärrys.

  Edelleen tavoitetilana pitää olla valvonta hyvä luottamus parempi, nyt taitaa siis olla toisinpäin…
  Sari

 11. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenta Sari!

  Kyllä on helppo yhtyä kirjoitukseesi. Yhteinen tahtotila on hyvä asia.Sen tahtotilan vääntäminen konkretiaksi vaatii edelleen lujaa tahtoa ja yhteishenkeä. Sarkaa riittää, kuin venäläisellä ompelijalla.
  Hallituksen esityksestä voidaan olla monta mieltä, mutta minun silmiini se näyttäytyi pikaisena roskien maton alle lakaisemisena. Nyt täytyy tutkia , mistä niitä roskia tulee lattialle. Ja ehkäistä semmoinen. Mutta pitkään aikaan en ole ollut näin optimistinen yhdessä tekemisen suhteen.
  Hyvää hallituspäivää niin jääveille kuin ei-jääveillekin !

 12. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta kaikille!

  Juu, positiivista maanantaissa oli tietysti se, että valtuusto otti sille kuuluvan isännän roolin. Jos tämä nyt lupailisi sitä, että jatkossa valtuusto hankkii lisätietoa ja käyttää sitä ja valtaansa pitkien päätöksentekoketjujen alkupäässä, eikä vasta loppupäässä, niin ehkä tässä sitten oli jonkin paremman alku.

  Valitettavasti putkessa lienee paljon tavaraa, jossa valtuusto on leimannut suunnitelmia aivan puutuneena ja tiedottomana. Mitäs päätitte esim. Korkeakoulukeskuksesta?

  Sari, Ziisös sentään, aina kun alan edes hiukan lämmetä sinulle, niin sitten heität jonkun helmen: ”…oma eka hallituspaikka HML asunnoissa alkoi loistavalla koulutuksella, jonka kautta syntyi kohtuullinen varovaisuus ja nöyryys – sekä hallitusvastuun ymmärrys.” ja heti seuraavaksi ”Edelleen tavoitetilana pitää olla valvonta hyvä luottamus parempi, nyt taitaa siis olla toisinpäin…”.

  Et sitten ymmärrä hallitusvastuusta yhtään mitään.

  Minkään yhteisön hallituksen tehtävä ei ole luottaa yhtään kehenkään eikä mihinkään. Hallitusvastuuta ei voi siirtää minnekään sanomalla ”minä luotin…”. Kun paska osuu tuulettimeen, hallitus ja sen jäsenet sanovat ”minä olen vastuussa”. Kaikki muu on piipitystä.

  Tämä koskee myös kaupunginhallitusta ja kaupungin johtoa.

  Konsernijohdon muodostavat kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja. Kaupunginhallitus ohjaa kaupunkikonsernia ja vastaa yhteisöjen valvonnan järjestämisestä. Vastuu konsernin operatiivisesta johtamisesta on kaupunginjohtajalla, jonka apuna toimivat toimialajohtajat.

  Miten Sari luet ylläolevan? Vastuu pysähtyy yhteen, ja tasan yhteen paikkaan – kaupunginhallitukseen.

  Kh 12.2.2007 § 9 mukaisesti apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo vastasi Teknologiakeskus Innopark Oy:n tavoitteiden toteutumisen valvonnasta ajalla 1.1.2007 – 31.12.2008. Kapunginhallituksen ja Isosuon suhde oli tässä asiassa kaksisuuntainen: Isosuon velvollisuus oli valvoa ja informoida kaupunginhallitusta, kaupunginhallituksella oli ja on vastuu siitä, että se on täysin informoitu Innoparkin asioista 24/7. Vastuu toimenpiteistä (tai niiden puutteesta) on kaupunginhallituksella.

  Silti, esim. vuonna 2008 Innopark ei antanut yhtään kolmannesvuosiraporttia. Miten kunnostautui Isosuo? Allekirjoitti takauksen rakennuslainalle, joka kului käyttömenoihin. Miten kunnostautui kaupunginjohtaja tai kaupunginhallitus? Mitään ei kysytty, mitään ei kerrottu, mitään ei kirjattu, mitään ei tehty.

  Miten, Sari, hallitusvastuu toteutuu nyt Hämeenlinnan kaupunkikonsernissa. Ei mitenkään!

  Kunnallisen osakeyhtiötoiminnan keskeisiä ongelmia on se, että osakkeenomistajien roolia ei ole. Hallitus ei vastaa tekemisistään yhtiökokoukselle.

  Osakeyhtiössä, jossa käsillä olevan tasoisessa asiassa hallituksen esitys häviää yhtiökokouksessa 59 – 0 kaikkien osakkeiden ollessa edustettuna, hallitus eroaa välittömästi. Piste.

  Osakeyhtiössä, tämän tasoisessa asiassa, uusi hallitus irtisanoo toimitusjohtajan ja varatoimitusjohtajan heti, ja nimeää uudet.

  Ote osakeyhtiölain 1 luku § 1:
  ”Oikeushenkilöllisyys ja osakkeenomistajan rajoitettu vastuu

  Osakeyhtiö on osakkeenomistajistaan erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä.

  Osakkeenomistajat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön velvoitteista.”

  Osakkeenomistaja voi olla luonnollinen tai oikeushenkilö. Pykälä pätee kaupungin suhteessa yhtiöihin, ja emoyhtiöiden suhteissa tytäryhtiöihin.

  Kaupunki vain poikkeaa osakkeenomistajana siinä, että se menee ja takaa yhteisöidensä kaikki vastuut omavelkaisesti, näemmä silloinkin kun ei omista 100% osakkeista. Tässä on yksi tuhon siemen, sillä se kadottaa yhtiöltä riskin täydellisesti. Luuleeko joku, että luonnollisten henkilöiden omistama yhtiö olisi ikipäivänä voinut velkaantua Innoparkin tavoin?! Yhtiö olisi naurettu pankista pihalle alkumetreillä…

  Omavelkaisten takausten pitäisi nostaa kaupunginhallituksen ja -valtuuston vastuun tiedostamisen tasoa valtavasti. Sari, luottamalla et voi kantaa vastuutasi.

 13. avatar Sari Rautio sanoo:

  Huomenta,

  kiitos evästyksistä, yksi asia mitä ainakin itse olen esittänyt selvitettäväksi on paitsi konsernin sisäinen tarkastus, myös kvn valtuuston toimeenpano. Siihen pakettiin kuuluu khn toiminnan arviointi. Tuolla vanhan lauseen siteerauksella tarkoitin luottamushenkilön tehtävää yleisemmin. KUn tehtäviä on tällä kaudella ainakin meidän puolueen toimesta merkittävästi hajautettu, on luotettava myös toisiin luottamushenkilöihin, jotka ovat eri pesteissä.

  Yhtiön hallituksen jäsenen vastuu on juuri kuten Kari kuvasit – tinkimätön. Kaupungin omistajaohjauksen kehittäminen on käynnistynyt, ja tämä osaamisen lisääminen on ihan ehdottoman tärkeää. Käynnistettävän tarkastuksen jälkeen puututaan varmasti aika moneen asiaan. Toinen juttu on sitten päätösten tarkoituksenmukaisuus. Sen arviointia on myös syytä tehdä. Reippaasti. Mutta kaikkea ei voi tehdä yhtä aikaa.

  Hannu, kiva! Hallituksen esitys oli näkemys mitä kaikkea talouden näkökulmasta on tehtävä emoyhtiön tulevaisuuden turvaamiseksi. Ehdottomasti sen pilkkominen oli kuitenkin hallituksen kokouksen jälkeen saatujen tietojen ja keskustelujen perusteella järkevää, sekä luottamuksen (sorry Kari) että valtuuston valvonnan, seurannan ja ohjauksen varmistamiseksi.

  Kohti keskikesän juhlaa, kaupunginhallituksen kautta,
  Sari

 14. avatar Sari Rautio sanoo:

  Huomenta vielä,

  alunperin oli tarkoitus tuota Sepon otsikkoa jo kommentoida, uusi aika on alkanut jo paljon aikaisemmin, ja etenee suotuisasti.

  Terkuin Sari

 15. avatar iisakki sanoo:

  Terve vielä täältäkin,

  Arkirealiteetti on, että jonkin verran luottamusta jokainen luottamus tarvitsee. Oto-hommina kukaan ei voi hallita koko kaupunkikonsernia aukottomasti. Luottamusta ja uskoa tarvitaan myös siihen, jos jotain aiotaan ylipäätään tehdä. Joskus täytyy mennä eteenpäin jopa pienoisella, mutta mielellään hallitulla riskillä. Tai sitten ei mennä eteenpäin ollenkaan. Pohjattomalla epäluottamuksella mikään asia ei etene. Ikävä, ettei Hannulla ole lainkaan luottamusta edes oman ryhmänsä kaupunginhallituksen jäseniin. Innoparkin johtoonkin nimitettiin keskustalainen, mutta luottoa tiedon kulkemiseen tai valvonnan vahvistumiseen ei näytä olevan.

  Innoparkissa on sössitty viimeisen päälle monessa asiassa vuosien kuluessa. Siellä luottamus toimijoihin on tietysti mennyt täysin överiksi ja riskit hallitsemattomiksi. Tästä opitaan, ja syytä on laajentaa tarkistuksia, talouden kontrollointia ja sisäisen valvonnan ohjeita rutkasti. Käydä muutkin strategiset yhtiöt lävitse.

  Mutta jotenkin kohtuutonta on vastuuttaa esim. Rautiota tai minua siitä, mitä edellinen kaupunginhallitus on jättänyt tekemättä. Emme ole istuneet sen ääressä tuolloin, vaan olemme pesemässä ruumiita nyt.

  Ja Hannu, sinä voit ihan rauhassa upotella minua, jos se niin helppoa on. Mutta etköhän ole parhaasi tehnyt tähänkin asti…

 16. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Valtuustojohtaja tuossa vannoi ja vakuutti, että Innoparkin komentosillalla ruoria on käännellyt Hämeenlinnan kaikkein parhain asiantuntemus, ja ehkä on sitten hyvä niin. Nimittäin jos johto olisi ollut keskinkertaista tai peräti huonohkoa, niin millaisessahan suossa kaupungin veronmaksajat silloin olisivat? No nyt tällä hetkellä näyttää siltä, että miljoonia maksellaan joka toinen kuukausi. Joka kolmas kuukausi täytyy taata lisälainoja, joita kaupunginhallitus määrää taattavaksi. Ja jos joku valtuustossa tai mediassa haluaa jotain perusteluja, niin jopa nousee sormi pystyyn ja koulumestarimaisesti opastetaan asiakirjojen olevan hyvin salaisia.

  Ja myös se näyttää olevan salaista, että millaisen maksupostin kaupungin veronmaksajat kohta itselleen saavat. Vaikka tokihan sen tietysti ymmärtää, etteivät kaupunginhallituksen jäsenet kovin innokkaina tahdo kaupunkilaisille kertoa, että kohta kajahtaa kunnallisveroon kahden prosenttiyksikön korotus, jolla maksetaan Innoparkkia. Ja kun samalla muistetaan, että muutenkin kunnallisverossa on nousupakkoa, niin Hämeenlinnan kuntavero on parin vuoden päästä 22 prosenttia verotettavasta tulosta. Siis kun se nyt on 19 prosenttia.

  Niin, siellä Innoparkin hallituksessa ovat olleet mm. jääkiekkojohtaja, pankinjohtaja, kehitysjohtaja, ay-johtaja, HPK-johtaja, kuntayhtymän johtaja, herrastuomari ja tietysti itse suuri Johtaja. Valtuustojohtaja kehui Innoparkin hallituksen pankinjohtajaa ”parhaaksi rahoitusasiantuntijaksi”. Noo, siitä voidaan kyllä olla montaakin mieltä. Eipä tuo paikallinen Osuuspankki sen kummempia rahoitus- ja sijoitustietoja osaa jakaa, kuin suhteellisen keskinkertainen huolellinen sijoittaja. Ja tuossahan se on Innoparkin tulospapereissa nähtävissä kyseisen pankinjohtajan asiantuntemus. Sinänsä se on tietysti Innoparkin kannalta hyvä, että hallituksessa on pankinjohtaja. Nimittäin tämähän voi antaa jatkuvasti lisälainaa, kun vaan kaupunki sen takaa. Toki tietysti sillä edellytyksellä, että pankki saa vähintäänkin kohtuullisen korko- ja kulutuoton.

  No mitä taas tulee muiden Innoparkin hallituksen johtajien rahoitus- ja raha-asiantuntemukseen, niin se taas on juttu sinänsä. Vai luuleeko joku, että esimerkiksi ay-johtajan koskaan mitään huolellisesta rahankäsittelystä tarvitsee ymmärtää? Ei kai sitä muuten oltaisi oltu ideoimassa SDP:lle sitä vaalimainostakaan, jossa Jouko Ahosen näköinen mies syödä mässäsi ja vaalivinkkejä antoi? HPK- ja jääkiekkojohtajat siellä taas ovat sitä varten, kun ovat muiden kavereita. Ja herrastuomari taas on siellä, koska muut haluavat hänen olevan vähän joka paikassa. Siis ikään kuin maskottina.

 17. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Iisakille lyhyesti!

  En ole sinua yrittänyt upottaa, enkä nytkään. Muistan tuolla keskustelussa aiemmin kun minua viisasit ja opastit, – en lähtenyt melkein siihenkään (hienosti sanottu, eikö) mukaan. Kaikille luottamushenkilöille sallittakoon myös joskus erehtyä numeerisissa tiedoissakin tällä foorumilla. Eikä siitä ole siis syytä heti upottaa.
  T HK

 18. avatar oikeuden puolesta sanoo:

  Eipäs-juupas.
  kuka teki ja mitä.
  kuka sanoi ja mitä, vai eikö sanonut?

  Jos valtakunnan tasolla veivataan ja väännetään doping-käräjiä, kaiketi miljoonia verorahoja polttaen, niin miksi ei tässäkin? Aineistoa on suunnattomasti doping-jutussa ja virkamiestunteja käytetty ”loputtomasti”. Kuitenkin lienee lopulta yks lysti kuka piikitti ja ketä? Talonmies, taas kerran? Toisin itse käräjät on kai kääntynyt jo hemohesseistä muihin, oikeisiin rikoksiin?

  Mun mielestä, tää koko innoparkkia paljon laajempi sotku, mitä Kari I on tuonut päivän valoon, jäähallit ja muut sohlaukset, sais tutkia ja sit hutkia ihan viranomaistoimin.
  Jos olist taustat hallussa, marssisin tekemään asiasta vallesmannille ilmoituksen tahi -pyynnön.

  Se olis reilu peli kaikille. Syylliset saatais nahkurin orsille ja syyttömät pääsis pälkähästä.

  Ihan kodiksessa ei kyllä nyt nämät asiat hämeenlinnassa ole.

 19. avatar lauri kivimäki sanoo:

  Säälittää päättäjien selitykset.(Kiemunki-Rautio). Avoimmuus olisi kaikille parhaaksi-olisi lopputulos kuinka kehno tahansa. Kerran se vain kirpasee, ja uusi aika alkaa.

 20. avatar Sari Rautio sanoo:

  Oikeuden puolesta, jos tietää rikoksen tapahtuneen, on velvollinen siitä poliisille ilmoittamaan. Eli äkkiä nyt ilmoittamaan, kellä sellaista tietoa on. Minulla ei ole, ja kyseinen erityinen tarkastus tehdään juuri siksi että selvitetään onko jotain sellaista tapahtunut, joka ei ole mennyt niin kuin piti. Typerät päätökset ovat asia erikseen….
  Sari

 21. avatar lauri kivimäki sanoo:

  Eipä tässä vankilaan ketään halutakkaan. Poliittinen valta vain on joillekin makeaa-vastuusta viis.

Jätä kommentti

css.php