ALKOI MUUTOSTEN VUOSI

Kolumni, julkaistu Viikkouutisissa 13.1.2012 

 

Alkaneesta vuodesta on tulossa sekä valtakunnallisesti että paikallisesti värikäs ja jännittävä. Moni asia muuttuu. On presidentinvaalit ja kuntavaalit, on kuntarakenteen ja sen seurauksena koko julkisen hallinnon raju keventäminen, on merkittäviä paikallisia päätöksiä ja hankkeita.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys on alkanut. Vaalin luonne poikkeaa eduskunta- ja kuntavaaleista ja osa ehdokkaista onkin häivyttänyt puoluetaustansa mainonnastaan. Ymmärrettävää, koska valituksi tulee vain sellainen ehdokas, joka saa kannatusta ja ääniä yli puoluerajojen. Valitsemme presidentiksi henkilön, emme puoluetta.

Vaalissa on kaksi jännityskohdetta: selviämmekö yhdellä kierroksella ja kuka tulee toiseksi. Olisi melkoinen pommi ja samalla miljoonien eurojen säästö, jos ylivoimaisesti suosituin ehdokas Sauli Niinistö valittaisiin suoraan ensimmäisellä kierroksella. Voiko Niinistö yksinään saada enemmän ääniä kuin seitsemän muuta yhteensä? Kansa päättää.

Vaalihuuman aikaan julkaistaan hallituksen tahtotila kuntauudistuksesta ja palveluiden järjestämisestä. Ministeri Henna Virkkuselta on tulossa selvitys, jolla vastataan 2020 -luvun haasteisiin. Tsaarinaikaisten 1800 -luvun lopulla luotujen hallintomallien ja byrokratian on aika murtua. Kyseessä ei ole vain kuntien ja kuntahallinnon vähentäminen, vaan koko julkisen hallinnon järkiperäistäminen ja tehostaminen. Raha ratkaisee eikä tuhlailuun ole varaa.  

On mahdollista, että oman maakuntamme Kanta-Hämeen nykyiset yksitoista kuntaa muotoutuvat Forssan, Riihimäen ja Hämeenlinnan kaupunkikunniksi. Seurannaisvaikutuksena tulevat pohdintaan myös maakuntaliiton ja aluevirastojen asema, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestelyt sekä eri tason koulutuspalvelujen organisointi. Julkinen hallinto supistuu ja työnjako selkiytyy. Ei ole yllätys, että osa asemiensa menetystä pelkäävistä viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä vastustaa muutoksia äänekkäästi.

Kevät tuo vastauksia myös paikallisesti mielenkiintoisiin kysymyksiin. Asukkaita puhututtaa erityisesti kaksi autoiluun liittyvää hanketta. Toinen on Hämeenlinnan ydinkeskustan pysäköinti ja toinen suunnitelmiaan toistuvasti muuttanut Kirstulan Sunny Car Center. Viimeisen toimintavuotensa aloittaneet syksyn kuntavaaleihin jo valmistautuvat luottamushenkilöt eivät ole helppojen päätösten edessä.

Torin alustan pysäköintiluolan suhteen suosittelen aikalisää. On viisasta ensin katsoa autoilijoiden suhtautuminen pian avattavaan moottoritien varren Kaivoparkkiin ja palata sitten keskustan pysäköinnin jatkosuunnitteluun. Liike-elämän painopiste on jo alkanut siirtyä kohti moottoritietä, mikä muuttaa liikennevirtoja ja pysäköintipaikkojen tarvetta. Pitkän tähtäimen pysäköintisuunnitelmassa on otettava kokonaisuus huomioon. 

Kirstulan salaperäinen autokeskus jatkaa Hämeenlinnan seikkailujen sarjaa. Euroopan suurimmaksi sanottua autokeskusta mainostetaan laajasti ja ilmeisen kalliisti, mutta tietoja kiinnostuneista kauppiaista ei vaan anneta julkisuuteen. Onko tulijoita vai uppoaako hanke maaperän pehmeyteen tai talouden taantumaan?

Tiedämme enemmän, kun maassa on uusi presidentti ja pitkään odotettu lumi sulaa.

2 kommenttia artikkeliin “ALKOI MUUTOSTEN VUOSI”
 1. Seppo Mäkinen sanoo:

  ALKAAKO TILAPALVELUISSA MUUTOSTEN AIKA

  Tänään ke 25.1. ilmoitettiin meille koululaisten vanhemmille, että Tuomelan koulu suljetaan klo 12. Siis suljetaan sisäilmalöydösten vuoksi.

  HYK:n Tuomelan yksikön sisäilmasta on ollut epäilyksiä ja jotain löydöksiä jo pari vuotta, mutta asiassa on edetty Hämäläisittäin hitaasti. Nyt sitten pää tuli vetävän käteen. Miten kaupnki ja Linnan Tilapalvelut ovat varautuneet pahimpaan vaihtoehtoon?

  Alkaako kaupungin rakennuttamisvalvonnassa ja Linnan Tilapalveluissa muutos, että rakennuttamis- ja rakentamisvalvonta on riittävää, jotta rakentamisen jäljiltä rakennukset ovat terveellisessä kunnossa?

  Mikä on näiden lasten terveydellinen tulevaisuus, jotka ovat käyneet Tuomelassa ala-asteen luokilla jo vuosia ja siten altistuneet tälle huonolle sisäilmalle? Henkilökunta on oireillut yhtä kaikki ja siirtoja on tehty, sentään pystytty tekemään.

  Miten lastemme opetus järjestetään ja huolehditaan riittävästä oppimisesta, kun Hämeenlinnassa on koulupäivien lukumäärä muutenkin määritetty opetustoimessa minimiin?

  Paljon kysymyksiä, joihin me vanhemmat odotamme välittömiä vastauksia ja toivomme opettajille jaksamista tässä muutostilanteessa.

  Seppo Mäkinen

 2. Seppo Rehunen sanoo:

  Ei ole helppo asia. Uskon osaavani asennoitua lasten vanhempien asemaan, kun meidänkin perheestä kolme lasta ovat käyneet Tuomelan koulun alusta loppuun. Valitsimme aikoinaan asuinalueemmekin erinomaisten koulunkäyntimahdollisuuksien takia.

  Kouluhan on rakennettu 1950-luvulla. Hätilän Yhteiskoulun puolella tehtiin perusteellinen remontti vuosituhannen vaihteessa, mutta Tuomelan koulussa on tyydytty pienempiin korjaustöihin.

  Hämeenlinnassa on sanottu että ”ei seiniin tule panostaa vaan sisältöön”. Olisi syytä panostaa sekä seiniin että sisältöön.

Jätä kommentti

css.php