IHAILTAVAN SITKEÄ JANAKKALA

Kolumni, julkaistu Viikkouutisissa 9.3.2012. 

Tunnen myötätuntoa Janakkalaa kohtaan. Miksi? Koska Janakkala puolustaa suurella tunteella itsenäisyyttään kuntana, vaikka järkisyyt puoltavat voimavarojen yhdistämistä ja siirtymistä suurempiin palvelualueisiin. Sympatiaani lisää vielä se, että Janakkalan vastapelureina eivät ole mitkä tahansa vähäpätöisyydet: vastassa ovat kuuden puolueen hallitusohjelma sekä maan kuntien yhteenliittymä Kuntaliitto.

Ajan henki on vähentää ja selkiyttää hallintoa sekä uudistaa 1970-luvulta olevat tärkeimpien peruspalvelujen rakenteet 2020-luvulle. Puolustusvoimat näyttää esimerkkiä toimipisteiden vähentämisessä ja poliisit seuraavat perässä. Kuntien yhdistäminen, aluehallinnon uudistus ja vuoroaan odottava ministeriöiden remontti ovat osa hallinnon riisumisen kokonaisuutta.

Ihmisten arkeen eniten myönteisesti vaikuttava hanke on sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintojen ja palvelurakenteiden alueellinen yhdistäminen. Näin päästään lopultakin keskittymään palveluun ja lopetetaan asukkaiden pompottelu luukulta toiselle. Myös kustannusten suruton vyöryttäminen muille organisaatioille siirtyy menneisyyteen.

Näitä suuria kehityslinjoja vastaan Janakkala taistelee. Siltä ainakin näyttää ulospäin. Janakkala haluaa jatkaa entiseen tapaan välittämättä ympärillä tapahtuvista muutoksista. Ihailtavaa sitkeyttä. Mutta johtaako Janakkalaa enemmän tunne kuin järki? Onhan kunnan talouskin tiukilla, mikäli puolueetonta asiantuntijaa on uskominen. 

Valtiovarainministeriön kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksessä todetaan: Yksikään Kanta-Hämeen kunnista ei ylitä kertyneen ylijäämän suhteen koko maan tasoa 1 310 €/asukas. Ylijäämäkunnista heikoin liikkumavara on Janakkalalla, jolla kertynyttä ylijäämää on 186 €/asukas. Näin matala ylijäämä ei juuri tuo kunnan talouteen liikkumavaraa. Lisäksi selvityksen mukaan Janakkala on koko maan tasoon nähden velkaantunut eikä keskitasoa korkeampi veroprosenttikaan kerro vahvasta taloudesta. Karua kertomaa. 

Kunnanvaltuuston poliittisen jakauman perusteella luulisi Janakkalan puoltavan selvitettävänä olevia rakenneuudistuksia. Maan hallituksessa olevia puolueita edustaa Janakkalan 43 valtuutetusta peräti 32. Silti Janakkala haraa maan hallitusta ja sen ohjelmaa vastaan. 

Janakkala on saanut valtakunnallisesti änkyrän maineen. Uusi kunnanjohtaja on antanut julkisuuteen kasvonsa kuntakapinalle ja kunta on toistaiseksi pidättäytynyt Kuntaliiton jäsenmaksusta. Ei ihailtavaa eikä kunnan etujen mukaista. Eikä kovin järkevääkään, koska eikö sittenkin tärkeintä ole suunnitella tulevaisuutta laajakatseisesti kuin tarrautua olevaan. 

Mikä neuvoksi? Janakkalan on päätettävä kolmesta vaihtoehdosta. Haluaako se olla mukana kehittämässä Hämeenlinnan seutukuntaa sen kiinteänä osana vai haluaako se jakautua osin Hämeenlinnaan ja osin Riihimäkeen vai haluaako se jatkaa riskialtista kapinallisen rooliaan. 

Ihailuni Janakkalaa ja sen päättäjiä kohtaan kasvaa uudelle tasolle, jos Janakkalassa havahdutaan huomaamaan ajassa olevan muutoksen henki. Maailma ei ole läpeensä mätä eikä Janakkala ole valtiovallan pahanteon kohde. Muuttuvaa ympäristöä voi ohjata parhaiten soluttautumalla itse sen sisälle. Janakkalalla ja sen asukkailla on paljon annettavaa lähiympäristölleen.

6 kommenttia artikkeliin “IHAILTAVAN SITKEÄ JANAKKALA”
 1. avatar lauri kivimäki sanoo:

  En tiedä olenko oikeassa vai täysin väärässä. Tämä on yksittäisen kasalaisen yksittäinen mielipide. Asuin 60 v Janakkalassa. Seurasin kunnan kehitystä suhteellisen tarkasti, ollen yhteyksissä eri puolueiden päättäjätasoille. Riitoja oli päättäjillä vuosikymmenten mittaan, mutta Janakkala kehittyi vuosien aikana maatalouskunnasta vauraaksi teollisuus/palvelukunnaksi. Yhteistyö pelasi eri poliittisten ryhmittymien kesken. Kun kaikki on saatu suht valmiiksi ja toimivaksi aletaan ajaa liitosta Hämeenlinnaan. Kun olen nyt katsellut tätä suurkuntatouhua täällä riidellään lähes kaikesta. Tilaaja-tuottaja malli on täysin susi. Terveys/vanhustenhuoltopalvelujen järjestämisen osaaminen ala-arvoista. Johdon kiinnostus peruspalveluihin 0. On hienoa kuulua SC hallintoon-yms. Mitä se kuuluu kaupungille/kunnalle-ne vain tuntuvat olevan ”must”. Mitä tulee työssäkäyntialueisiin. Kuljen itse Lammilta Tervakoskelle (vielä vuoden). Kun tulen yövuorosta minua vastaan ajaa välillä Lammi-Turenki (rajan jälkeen) n 10 autoa- he tuskin menevät töihin Hämeenlinnaan.

 2. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Lauri!
  ”Riiteleminen” on mielestäni avointa mielipiteiden vaihtoa.
  Ikävintä on muutaman päättäjän suhtautuminen eriäviin mielipiteisiin.
  Tämä ylimielinen, vauhtisokea pikkupiiri on keskittynyt leikkimään bisneskuvioissa unohtaen kuntamme varsinaisten perustehtävien kehittämisen kuntalaisia tyydyttävällä tavalla.
  Lappua vain luukulle toimiviin yksiköihin.
  Minulle oli shokki, miten pieni märkäkorvaisten joukkio on ”verkostunut” varsinaisiksi jokapaikanhöyliksi.
  Toivon hartaasti, että syksyn vaaleissa heidän tilalleen valitaan oikeisiin asioihin nöyrästi perehtyviä poliitikkoja. Puolueella ei sinänsä merkitystä.
  Hävettää miten törkeästi naapurikuntiemme neuvottelukumppaneita kohdellaan.
  T. Riitta

 3. avatar lauri kivimäki sanoo:

  Tämähän ei oikein kuulu tähän, mutta. Koska kaupunginjohtaja on ilmeisesti varsin merkittävässä asemassa erilaisia suunnitelmia Kaupungin perus- ja muiden toimintojen kehittämisessä Hän on ollut viimeajat varsin hissukseen. Viimepäivinä olen ollut hoksaavinani, että Hänelle on ilmeisesti myönnetty palkatonta virkavapautta kiinteisöbisnestensä hoitamiseen. Päätös tästä on mennyt silmieni ohi?

 4. avatar make sanoo:

  Tervehdys!
  En ole ollenkaan ihmeissäni Janakkalan haluttomuudesta joutua Hämeenlinnan alaisuuteen, kun päätöksenteko on keskittynyt vain muutamille henkilöille, joilla on valta tehdä päätöksiä ylimielisesti, muista välittämättä. Tästä esimerkkinä Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston pj, sairaanhoitopiirin valtuuston pj ja Hämeen Sanomien toimittaja Iisakki Kiemunki antoi viime viikolla Hämeen Sanomien mielipidepalstalla kyytiä sairaalan toimista eri mieltä olleelle valtuuston janakkalalaiselle vpj:lle. Kuuleman mukaan Hämeen Sanomat kieltäytyi julkaisemasta vpj:n vastinetta, joka kuitenkin on onneksi kaikkien luettavissa Viikkouutisissa ja tämän linkin avulla:

  http://epaper.hmlviikkouutiset.fi/products/VUT-2012-03-09/pdfs/5.pdf

  Jutussa on suoraa puhetta siitä, miten demokraattista tämän Pienen Piirin toiminta on, ja valitettavasti Hämeen Sanomat suojelee tätä toimintaa. Sairaalan toimissa Iisakki on pientä piiriä kumarrellessaan pyllistänyt työntekijöille, ja pahasti. Yksityistäessään laboratorion (sosiaalidemokraattista aatetta?) hän ei ole valtuuston pj:na halunnut pitää huolta siitä, että selvitystyöt olisi tehty oikeasti avoimesti ja asianmukaisesti eri vaihtoehdot huomioiden. Tuskin on sairaalan suunnalta äänivyöryä odotettavissa ensi syksynä. Muutosta tähän kaupunkiin on saatava, ja asiat tärkeysjärjestykseen. Mieluummin maksaisin veroni Janakkalaan kuin tähän ”business-cityyn”. Liitetään ennemmin Hämeenlinna Janakkalaan!
  Go Janakkala go!

 5. avatar lauri kivimäki sanoo:

  Kyllä minä vähän ymmärrän Iisakkiakin, nuori perheellinen mies,joka on aja Tosintellut itselleen suurta poliittista tulevaisuuttaa joutuu nyt aina ja jokapaikassa selittelemään todellisten ”kelmien” tekemisiä. Tosin kuten totesit Hänellä on käytettävissään paikallinen valtamedia, joka ei tunne kuin yhden totuuden, surkein nuoleksivine toimittajineen.

 6. avatar lain tuntemus? sanoo:

  Jos toim. Kiemunki on kommentoinut lehdessään varapuheenjohtajaa siten, että vpj on katsonut aiheelliseksi kirjoittaa lehteen vastineen, hänellä olisi ollut laillinen oikeus saada vastineensa painetuksi lehteen.

  Kun ei, niin hän olisi voinut vedota asiassa Julkisen sanan neuvostoon, joka ilman vaiheita olisi antanut lehdelle huomautuksen asiasta. Lehden olisi tullut julkaista sekä tuo huomautus, että kyseinen vpj:n vastina.

  Hämmästelen, ettei Hämeen Sanomat tunne lain alkeitakaan omalla alallaan.

  En tiedä, onko vpj vedonnut Julkisen sanan neuvostoon. Ellei, niin hyvin ymmärrän senkin. Tuskin olisin minäkään välittänyt moisen viihdeläpyskän kirjoituksesta valittaa.

Jätä kommentti

css.php