VOIKO KAUPUNKIKESKUSTAN KESÄTAPAHTUMIA KEHITTÄÄ?

Kolumni julkaistu Viikkouutisissa 3.8.2012

Isommat ja pienemmät tapahtumat kuuluvat kaupungin kesään. Toisaalta tapahtumat tuottavat roskaa, meteliä ja ilkivaltaa, toisaalta vaihtelua, mielihyvää ja virkistystä.
Hämeenlinnan keskusta-alueen vakiintuneisiin kesätapahtumiin kuuluvat kaupunginpuiston kesäteatteri, toritapahtumat sekä kiistellyt nuorisofestivaalit. Olemmeko näiden nykytilaan tyytyväisiä vai onko olosuhteissa tai tapahtumien järjestelyissä kehittämistä?
Kantakaupungin kesäteatterin alenevat katsojaluvut ovat herättäneet ihmetystä. Suosion laskulle on selvä syy: olosuhteet kaupunginpuistossa ovat ala-arvoiset. Kun pelkona on kastuminen, ei viihdyttävä ja ammattitaitoinenkaan esitys houkuttele ulkoilmaesitykseen. Tilanne on häpeällinen ja ratkeaa vain kattamalla nykyinen paikka tai etsimällä kesäteatterille kokonaan uusi sijainti. Voisiko Etelärannan suunnitelmaa hienosäätää tähän suuntaan? Hyvin toimivaa esimerkkiä voi hakea vaikka Valkeakoskelta.
Lähimenneisyyden suosituista ja yhteisöllisyyttä lisänneistä tapahtumista puuttuu tänä kesänä yksi. Yhteislaulutilaisuudet. Kun lauluillat olivat torilla, oli menestys varma. Siirto hotelli Vaakunan rantaan johti tapahtuman hiljaiseen kuolemaan. Tämä kesä taitaa olla jo menetetty, mutta ensi kesän osalta virheen voi paikata järjestämällä lauluillat kerran viikossa torilla jo heti toukokuussa alkaen. Eteneekö asia vai täytyykö Taurun Jussi kutsua eläkkeeltä apuun?
Linnanpuiston musiikkitapahtumat nostattavat tunteita. Linnajazz nauttii lähes varauksetonta hyväksyntää, Wanaja-festarit enemmänkin vieroksuntaa. Festivaalin järjestäjien mukaan Linnanpuisto on heidän kannaltaan ylivoimaisesti paras paikka. Keskustan asukkaat ovat eri mieltä. Kun kerran näin on, on syytä istua heti alas ja sopia ensi kesän pelisäännöistä. Eikö kaupunki voisi esittää omat ehtonsa ja olla lisäksi siisteyden osalta aktiivinen kumppani?
Viihtyisyys- ja siisteyskampanjan järjestämiseen ja onnistumiseen kannustaa tämän vuoden käytäntö Linnanpuiston telttailualueella. Alue säilyi siistinä koko kahden päivän ajan. Selityksenä on osallistujien ja alueen järjestämistä valvoneiden yhteistyö. Siisteys otettiin esille jokaisen saapuvan kanssa ja siihen kannustettiin rahallisella pantilla, joka palautettiin telttailijoiden poistuessa paikalla. Yksinkertaista ja tehokasta.
Tiukasti aidatun Wanaja-festarien alueen sisällä on kiitettävästi käymälöitä ja jälkisiivous toimii hyvin. Ongelma on maaherranpuistossa ja lähitalojen pihoilla. Yhteisen edun nimissä voisi kaupunki ottaa vastuun WC-tiloista festivaalialueen ulkopuolen kriittisillä paikoilla. Samalla kertaa kaupungin soisi hoitavan kirkkopuiston ulostamisongelman sijoittamalla muutaman WC-kopin kirkon seinustalle. Jos tehtävä on kaupungille ylivoimainen, kannattaa seurakunnan olla aloitteellinen oman pyhättönsä suojaamiseksi.
Yksittäisten megaluokan tapahtumien houkuttelemiseksi kaupunkiin on pohdittu uuden tapahtumapuiston rakentamista Kantolanniemeen. Olen epäileväinen. Uuden alueen perustamista kannattaa peilata jo valmiina olevia mahdollisuuksia vasten. Ahveniston moottorirata on rinteineen kuin tehty massatapahtumiin. Miksi tuhlata rajallisia voimavaroja ja rahaa, kun yhtä hyvään tai jopa parempaan tulokseen voi päästä kehittämällä jo olemassa olevia ja käytännössä toimiviksi testattuja olosuhteita?

Jätä kommentti

css.php