ENSI VUONNA KAIKKI ON TOISIN – TAI AINAKIN LÄHES KAIKKI

Kolumni, julkaistu Viikkouutisissa 31.8.2012

Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kuntavaaleista on odotettavissa muutosvaalit. Aikaa vaaleihin on vajaa kaksi kuukautta, kun varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28. lokakuuta. Viikon kestävä ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. ja päättyy tiistaina 23. lokakuuta. 

Valtuustopaikkoja on jaossa yhteensä 137:  Hattulassa 35, Hämeenlinnassa 59 ja Janakkalassa 43. Jos nämä nyt vielä kolme erillistä kuntaa joskus lopettavat yksin rimpuilun ja yhdistävät voimansa, syntyy uusi maantieteellisesti yhtenäinen 95 000 asukkaan kaupunki, jonka valtuustossa on 59 jäsentä eli saman verran kuin nyt Hämeenlinnassa.    

Hämeenlinnassa vaalit ovat korostetusti talousvaalit, koska kaupungin on pakko löytää ulospääsy vakavaan ja edelleen pahenevaan talousahdinkoonsa. Vaaleissa tulevat menestymään ne ryhmät ja ehdokkaat, jotka uskaltavat luvata niukkuutta ja ehdotonta menokuria. Kaikki mahtipontisuus ja taloudellisten riskien ottaminen on unohdettava. 

Uutta Hämeenlinnassa tulee olemaan jo tällä vaalikaudella rakoilleen kokoomuksen ja sosialidemokraattien välisen veljeilyn loppu. Tämä aseveliakselina tunnettu sulle-mulle –toimintatapa on jo useissa kaupungeissa menneisyyttä ja nyt on tullut Hämeenlinnan vuoro.  Hallintokulttuurin uusiutumista vauhdittaa neljän pienpuolueen yhteistyön tuoma muutosvoima. Yhteistyö kantaa nimeä Pro Hämeenlinna. 

Pro Hämeenlinna -yhteistyöhön osallistuvat Keskustan, Kristillisten, Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton luottamushenkilöt, jotka kuitenkin tulevat entiseen tapaan jatkamaan myös itsenäisinä valtuustoryhminä omilta arvopohjiltaan. Vaalien jälkeisessä johtavien paikkojen jaossa ryhmittymän edustajat varmistavat yhdessä, että valta jaetaan äänestäjien tahtotilan mukaan. Tammikuussa 2013 alkavalla nelivuotiskaudella Hämeenlinnassa on kolme voimaryhmää entisen kahden sijaan. Yksin jättäytynyt Vihreät tallauu suurten jalkoihin.  

Kun Hämeenlinnassa valta jakautuu entistä laajemmalle, on kehitys Hattulassa päinvastainen. Kahdeksan vuotta sitten Hattulan valtatasapainoa horjuttanut sitoutumattomien vaalivoitto on pelkkä muisto. Lokakuun vaaleissa taidetaan vahvistaa neljä vuotta sitten alkanut kokoomuksen ja SDP:n ylivoima. Keskustan painoarvo näyttää pudonneen pysyvästi ja perussuomalaisten tulos on riippuvainen hyvien ehdokkaiden löytämisestä. 

Myös Janakkalassa politiikka on värikästä. Kunnassa syntyi vuoden 2008 vaalien jälkeen Pro Hämeenlinnaa muistuttava neljän puolueen yhteistyö nimellä Ryhmä 24. Ryhmällä on valtuustossa enemmistö ja sen muodostavat Kokoomuksen, Keskustan, Vihreiden ja Kristillisdemokraattien valtuutetut. Tulevien vaalien jännityskohteet Janakkalassa ovat, saako puoluerajat ylittävä yhteistyö tukea ja mihin nousee perussuomalaisten kannatus. 

Koska ehdokkaat ovat selvillä vasta kahden viikon päästä, ovat lokakuun lopun vaalien asetelmat vielä kypsymässä. Paikallisvaaleissa puolueiden menestyksen ratkaisevat ehdokkaiden tunnettuus ja laatu sekä myös ehdokkaiden määrä ja asumispaikkajakauma. 

Kaksi asiaa on varmaa. Paikallinen vaalitaistelu tulee olemaan kova ja ensi vuonna kaikki on toisin – tai ainakin lähes kaikki.

Jätä kommentti

css.php