YLLÄTTIKÖ HÄMEENLINNAN VAALITULOS – MUUTTUUKO KURSSI?

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisissa 23.11.2012

Kuntavaaleista on kuukausi. Hämeenlinnassa oli yksi voittaja ja kaksi häviäjää. Voittaja oli 38 % äänistä saanut neljän puolueen yhteenliittymä Pro Hämeenlinna ja häviäjät olivat kokoomuksen ja sosialidemokraattien muodostama aseveliakseli sekä vihreät.

Onko perussuomalaisten, keskustan, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien Pro Hämeenlinna hetken lapsi vai onko tilanne pysyvä? Pysyvyydestä puhuvat hyvähenkinen vaalityö, yhteinen tahtotila sekä puoluenelikon aiempaan tasaiseen kasvuun nyt tullut roima lisä. Viisissä viime vaaleissa on yhteinen ääniosuus kasvanut Hämeenlinnassa prosenttisarjan 15 – 19 – 23 – 26 – 38.

Pienpuolueryhmittymän nousu merkittäväksi poliittiseksi tekijäksi tuo vaihtoehtoja Hämeenlinnan paikallispolitiikkaan ja lähentää sitä muuhun maahan. Pro Hämeenlinnan puolueiden yhteinen osuus on muualla Suomessa ollut kuntavaaleissa tasoa 35 – 42 %, johon täälläkin nyt päädyttiin.

Kokoomuksen ja sosialidemokraattien ylivalta on ollut Hämeenlinnan erikoispiirre. Kun Suomessa niiden yhteinen kuntavaalikannatus on ollut 40 – 45 %, niin täällä kaksikko on saanut huikeat 65 – 70 % äänistä. Nyt yhteinen kannatus laski selvästi 56 %:iin, jossa siinäkin lienee mukana äänestäjiä, jotka antoivat vanhasta tottumuksesta tukensa näiden puolueiden ehdokkaille myös nyt.

Vihreille jäi vaaleissa sivurooli, joka jatkunee koko tulevan nelivuotiskauden.  Vuosituhannen vaihteessa puolueella oli kuusi valtuutettua ja kannatus oli muuta maata korkeampi, mutta sitten alkoi jyrkkä lasku. Viisien viime kuntavaalien kannatusprosentin kehitys 11 – 12 – 9 – 8 – 6 on lohduton. Missä on vihreiden uudistuminen ja missä ovat vihreiden uudet paikalliset kyvyt?

Valtuuston 59 edustajasta on uusia 23. Pro Hämeenlinna tuo uutta osaamista ja näkemystä ylivoimaisesti eniten eli peräti 13 ensikertalaista. Loput kymmenen tulokasta jakautuvat puoliksi SDP:n ja kokoomuksen kesken. Vihreiden kolmen hengen ryhmässä ei ole yhtään uutta edustajaa.

Sisältävätkö Pro Hämeenlinnan voitto, aseveliakselin tappio ja valtuuston uudistuminen viestin äänestäjiltä? Mielestäni sisältävät. Tulkitsen viestin seuraavasti: kaupungin taloussuunnitelmat on uudistettava kovalla kädellä, palvelujen toimivuuteen on panostettava, päätöksenteon avoimuutta on lisättävä ja asukkaiden ääntä on kuultava entistä herkemmällä korvalla. Korjattavaa riittää.

Yllättikö Hämeenlinnan vaalitulos? Tulos yllätti vanhan valtakaksikon ja vihreät, joiden vaalityö ja ennakkoarviot etenivät totutusti, kun taas Pro Hämeenlinnan ehdokkaista ja taustavoimista huokui ilo ja innostus. Lisäksi Pron ehdokkaat esittivät selkeitä, harkittuja vaihtoehtoja kaupungin keskeisimpien ongelmien ratkaisemiseksi. Vaalimenestys ei ollut sattumaa, vaan suoraa seurausta jo keväällä alkaneesta johdonmukaisesta, kovasta työstä ja suuresta panostuksesta. Työ palkittiin.

Muuttuuko kurssi? Kysymys on turha, koska kurssin on pakko muuttua. On oikeampaa kysyä, ketkä ovat valmiita uudistumaan ja valmiita rakentavaan yhteistyöhön poliittiseksi voimaksi nousseen Pro Hämeenlinnan kanssa. Hämeenlinna tarvitsee uutta ajattelua ja uudenlaisia toimintatapoja.

P.S. Juuri nyt, klo 15.39 ilmoitettiin radio Hämeen suorassa lähetyksessä, että kaupunginjohtajamme Tapani Hellsten on valittu Kevan varastoimitusjohtajaksi. Lämpimät onnittelut ja menestystä uuteen vaativaan tehtävään.

9 kommenttia artikkeliin “YLLÄTTIKÖ HÄMEENLINNAN VAALITULOS – MUUTTUUKO KURSSI?”
 1. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Seppo!
  Luin kolumnisi Viikkouutisista. Sen sisältö antoi toivoa, että asiat voisivat muuttua ja kaupunkilaisten ääntä alettaisiin kuulla herkemmällä korvalla.
  On myönnettävä, vaikka selaan päivittäin uutiset netistä ympäri Tellusta,
  odotan VU:ta perjantaisin.
  Karppiselle on annettava kiitos mielenkiintoisista, monipuolisista kolumnin kirjoittajista.
  Mm. Ilkka Iivarin työpäivä-kuvaus viilsi suorastaan luihin ja ytimiin.
  Lähetin myös kaupunginjohtajalle onnentoivotukset uunituoreesta nimityksestään.
  On mielenkiintoista seurata jatkoa, hänhän lupasi RH:n haastattelussa liittyä kaupunkilaisena kommentaattoriksi.
  Sinulle ja perhekunnallesi antoisaa viikonloppua!
  Riitta

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos Riitta kannustuksesta

  Kolumnin sisältö ja henki kypsyi noin puolen vuoden aikana. En ole ennen nähnyt vastaavaa iloa ja innostusta, mitä Te Pron aktivistit olette osoittaneet kaiken aikaa. Tarttuisipa laajemmallekin.

  Osa vanhoista toimijoista on tehnyt suuren virheen, kun ei ole katsellut, kuunnellut ja lukenut avoimin mielin sitä sanomaa, mitä prolaiset ovat aivan selkosuomella viestineet. Sanoman sisältö on aina tärkeämpi kuin se, kuka sanoo.

  Kari Karppinen on pitkän linjan huippuammattilainen, jolla on oma lukijalähtöinen asenne. Tiedän olevani etuoikeutettu, kun saan olla mukana seutukuntamme sitoutumattomimmassa paperimediassa. Kuten tiedämme, on myös Karilla esimies.

  • avatar ex-kokoomuslainen sanoo:

   Aseveliakselin kok-dem on aika ryhtyä ymmärtämään, että vanha hämeenslovakia on kaatumassa. Muurit murtuvat ja tiilet ryskyvät, että silleen. Totta puhuen, kaupunkilaiset ovat todella kyllästyneitä ns. ”yhteen totuuteen”, jota tuputetaan mm. paikallisessa painetussa päätiedonantajassa. Artikkelit ovat usein kuin mauttomia maksettuja mainoksia kok-dem konehuoneesta. Jutuissa ei ole minkäänlaista hajua toimittajan omasta vapaasta ”ajattelusta”. Tämän vuoksi on hyvä, että kaupungissamme on mahdollisuuksia myös sananvapauteeen joidenkin lehtien palstoilla.
   P.S. kepeät mullat Hellstenille, joka siirtyy lopultakin ”vihreälle” ja myös varmaankin rahakkaammalle oksalle KEVAan. Toivottavasti hän ei hoida KEVAn eläkerahoja yhtä ”luottavaisesti” kuin seurasi kuutamolla aivan vierestä Innoparkin tj:n toimintaa. KEVAssa on kyseessä vielä ”hieman” isommat mahdollisuudet möhliä.

 3. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Muualla pitkään Hämeenlinnan kunnallisasioita seuranneena ja tänne äskettäin muuttaneena kuulun niihin, jotka kokevat myönteisenä Pron suslovien toiminnan. Toki on ollut ylilyöntejä, hakuammuntaa, kirjoittelussa ilmavuutta ja epäviisautta ym. Mutta on ollut paljon hyvää, joka on jo poikinut pientä muutosta kaupunki-konsernissa.

  Prolaisten on oltava viisaita ja kärsivällisiä, jotta koalitiota ei pidä pelata paitsioon. Muutos kunnallishallinnossa vaatii aina aikaa ja puhumista, puhumista, puhumista… Ja lehmän hermoja. On myös muistettava, että prolaisia on vain 22 valtuustossa. Sillä joukolla ei sanella, miten 37:n viherpunakokomustan on suhtauduttava asioihin ja niiden hoitotapaan.

  Pron eli sortin sakin pitää toimia niin, että se ei ole sortin sakki, eikä sortin sakin tule näyttää ulospäin edes siltä. Tämä merkitsee ainaista (huonojenkin) kompromissien tekemistä ja sietämistä. Isolla Näyttämöllä ja julkisuudessa Pron on vedettävä yhtä köyttä. Lulun kokoomuksessa toteuttamat irrottelut hajoittaisivat koalition.

  TV 2 pyysi minulta tänään haastattelua tällaisista asioista. Kieltäytyin kunniasta syistä, joita en halua kertoa.

 4. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Leo, missä on lukusi hevosmiesten vetoon, olet jo yliajalla kun kaupunginjohto vaihtuu!

  • avatar Leo Leppänen sanoo:

   Iltaa Lammin shamaani!

   Viikkouutisten sivulla 7 on julkaistu (23.11) viime maanantaina laatimanii kolumni ”Hämeenlinnan uusi dynamo hakusessa”. Siinä on veikkaukseni kaupunginhallituksen poliittisesta kokoonpanosta, joka on seuraava: SDP 3, kokoomus 3, vihreät 1, perussuomalaiset 2, keskusta 1 ja vasemmistoliitto/kristilliset 1. Näin ollen Pro Hämeenlinnalle lohkeaa neljä paikkaa. Vasemmistoliitto ja kristilliset jakavat jäsenyyden vaalikauden aikana periaatteella 2+2 vuotta.

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Leo, saattapi olla jotta joudut juomaan aika tuoretta navettasahtia, seurauksista otat itse vastuut!

  • avatar Leo Leppänen sanoo:

   Hyvää päivää Lammin shamaani!

   Vaikka minulta on poistettu sappi ja se asettaa rajoituksia nautinnoille, lupaan ottaa kohtuullisen hörpyn tuoretta navettasahtiasi, jos minua kohtaa täysosuma Hevosmiesten vireillä olevassa vedossa.

 6. Kolumni oli hyvä ja antoi tosiaan toivoa muutokseen monelle. Pro Hämeenlinnan on tosiaan tarkoitus olla pitkä kestoinen yhteistyön verkko, jota on punottu vaalien ajan ja muutenkin. Pro Hämeenlinna tulee olemaan osa Hämeenlinnan politiikkaa äänestämällä, vaikuttamalla ja tuomalla omat vaihtoehdot esiin. Itse ajattelen kyseisen asian sillein, että asioille pitää jotain tehdäkkin. Emme ole vaaleja vieneet täysillä läpi toreilla ja turuilla seisten ja Hämeenlinnalaisten kanssa jutellen. Seuraavat neljä vuotta tulevat olemaan vaikeata aikaa, mutta kun voimat yhdistää niin vaikeuksistakin selvitään. Kunnallispolitiikkaa pitäisi jokaisen ajatella kauaskantoisesti, jos pääset vaaleista läpi niin… EI se siihen lopu. Silloin alkaa kahta kauheempi työ asioiden eteen. Monet selvitykset, ehkätmonet valvotut yöt jonkun asian takia. En usko tai en ainakaan halua uskoa, että kukaan elää 4 vuotta varten. Puhun nyt PerusSuomalaisten puolesta. Me tulimme Hämeenlinnan politiikkaan mukaan 4 vuotta sitten kahdella valtuutetulla, nyt seuraava neljä vuotta kuljemme valtuustossa 10 valtuutetulla. Emme ajattele, että ykseissä vaaleissa kannatuksen nousu riittää. Tavoitteenamme on pysyä Hämeenlinnan politiikassa kolmen suurimman joukossa ja vaikuttaa asioihin. Totta kai seuraavissa vaaleissa on tavoitteena hakea korkeempaa kannatusta niinkuin jokaisella. Minä, sisareni ja veljeni (PerusSuomalaiset) tulevat tekemään kovaa työtä sen eteen ettemme petä meitä äänestäneitä ja jotta kannatus tulee pysymään tai nousemaan seuraavissa vaaleissa.

  Terveisin Janne Liukkonen, PerusSuomalaisten vara-valtuutettu, Kk Tavastian opiskelijakunnan hallituksen Pj.

Jätä kommentti

css.php