TALOUS PAINOPISTEENÄ – MITEN LISÄTÄ VETOVOIMAA

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 9.2.2013

Hattulalla, Hämeenlinnalla ja Janakkalalla on lähivuosille sama tavoite: talouden tervehdyttäminen. Onnistuminen vaatii luottamushenkilöiden ja virkajohdon yksituumaisuutta, tulojen kasvua ja/tai menojen supistamista, vetovoimaa sekä hallinto- ja palvelurakenteiden karsimista.

Yksituumaisuuden osalta alku on lupaava. Luottamuspaikoista löytyi sopu neuvotellen, mikä luo uskoa yhteisiin linjoihin tulevaisuudessakin. Myös viestit ensimmäisistä valtuustokokouksista ovat rohkaisevia. Hattula ja Janakkala alkoivat heti säästää ja Hämeenlinna otti pysäköintifarssissa yksimielisesti tuumaustauon. Raikkaita päätöksiä.

Kuntien tulot eivät kasva. Valtionosuudet laskevat ja verotuloja lisäävä muuttovoitto on hiipunut. Kun Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteinen väkimäärä lisääntyi vuosina 2010 ja 2011 reilusti yli 500, supistui kasvu vuonna 2012 ennakkotietojen mukaan vain 210:een. Vuoden kuluttua armeija poistuu Suomen kasarmeilta ja muuttotappio kärjistyy.

Ilman maahanmuuttajia olisi asukasluku vähentynyt vuonna 2012. Suomen ulkopuolelta tulleiden lisäys oli 345 ja ilman maahanmuuttoa olisi vähennys ollut 135 asukasta. Hämeenlinnalla ja naapurikunnilla on vetovoimaa maamme rajojen ulkopuolella, ei Suomessa.

Vetovoiman yhteydessä painotetaan elinkeinoelämää ja työpaikkoja, mutta unohdetaan viihtyisä, asukaslähtöinen asuinympäristö. Työpaikka voi olla oman kunnan ulkopuolellakin. Työikäisiä veronmaksajia houkuttelevat laadukkaat koulut, hyvin hoidetut ympärivuotiset liikunta- ja virkistysalueet, toimivat liikenneyhteydet sekä monipuolinen ostos- ja kulttuuritarjonta.

Hämeenlinnan koulut ovat surkeassa kunnossa ja uhan alaisia ovat niin lasten kuin aikuistenkin ulkoliikuntapaikat. Jos Ahveniston maauimala toteutuu, hukkuu altaaseen joka vuosi 200 000 euroa. Raha on pois leikkipaikkojen, koulu- ja puistokenttien, jää-alueiden sekä hiihtolatujen kunnostuksesta. Allas ei tuo vetovoimaa, eri puolilla kaupunkia olevat hoidetut virkistyspaikat tuovat.

Vetovoimaa lisää kanta-asukkaiden tyytyväisyys. Kaikessa suunnittelussa, myös keskustan Etelärannassa, kannattaa kunnioittaa vuosikymmeniä kunnallisveroja maksaneiden oikeuksia ja mielipiteitä. Tyytyväinen asukas kertoo tyytyväisyytensä myös ulkopaikkakuntalaisille, tyytymätön kertoo tyytymättömyytensä.

Hallinto- ja palvelurakenteiden karsimisessa paras, järkevin ja toimivin tapa on purkaa kolminkertainen hallinto. Toiseksi paras, mutta kalliimpi, on perustaa Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteinen sosiaali- ja terveysalue, tiivistää kouluyhteistyötä sekä vastata yhteisesti yhdyskuntarakenteesta. Valinnan paikka.

Kun Hattulalla, Hämeenlinnalla ja Janakkalalla on kaikilla talouden tervehdyttämistavoite, eikö tavoitteeseen kannata pyrkiä yhdessä? Yksi voi olla enemmän kuin kolme.

Jätä kommentti

css.php