NYT ON TOSI KYSEESSÄ – SEUTUYHTEISTYÖ SYVENEE UUDELTA POHJALTA

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 8.6.2013

Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteistyö on ontunut koko tämän vuosituhannen. Solmut ovat nyt aukeamassa, kun valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta ja kuntauudistusta pohtinut työryhmä ohjaa yhteistyöhön. Viimeistään vuoden 2017 alusta syntyy joko Seutuhämeenlinna tai normaali kuntaliitos.

Maan hallituksen asettaman työryhmän linjaukset eivät anna tulkinnoille tilaa. Hallintoministeri Henna Virkkunen kävi täällä vielä vahvistamassa, että nyt on tosi kyseessä. Sooloiluja ei sallita ja yhteistyöhön on ryhdyttävä.

Alle 20 000 asukkaan kuntina ei Hattulalla ja Janakkalalla ole 1.1.2017 jälkeen oikeutta järjestää sosiaali- ja terveyspalveluja, vaan Hämeenlinna järjestää ne vastuukuntaperiaatteella. Hattula ja Janakkala maksavat Hämeenlinnalle asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluista.  Selvää tekstiä!

Hämeenlinna sulauttanee Hattulan ja Janakkalan palvelut sellaisinaan tilaaja-tuottaja -toimintamalliinsa. Hattulan hyvin järjestetyt peruspalvelut tuovat kokonaisuuteen erinomaisen vertailukohdan ja Janakkalan palvelut saavat taakseen vakaamman hallinnon tuen.

Vastuukuntamallin pelätään polkevan kunnallista itsehallintoa ja tilalle tarjotaan kuntayhtymää. Molemmissa malleissa jakautuu päätösvalta samassa suhteessa. Tällä hetkellä olisi Hattulan äänivalta 10,3 %, Janakkalan 17,9 % ja Hämeenlinnan 71,8 %. Hattulan ja Janakkalan äänivalta on asukkaiden vähenemisen takia laskussa, Hämeenlinnan nousussa.

Sekä Hattulan että Janakkalan virkamiesjohdon ja osan päättäjistä tavoitteena on ollut kunnan itsenäisyys. Tavoite ei ole enää mielekäs. Järkevimmät, asukkaiden etua ajavat päättäjät ovatkin nyt kuulolla. On viisasta arvioida vaihtoehtoja eikä uuteen arvioon päätyviä voi syyttää takinkääntäjiksi. Tilanne on uusi.

Valittavana ovat Seutuhämeenlinna tai normaali kuntaliitos. Seutuhämeenlinna olisi yhden vahvan peruskunnan eli Hämeenlinnan sekä kahden epäitsenäisen maksajakunnan eli Hattulan ja Janakkalan muodostama luonnoton kokonaisuus. Huono vaihtoehto.

Normaalissa kuntaliitoksessa pääsevät Hattulan ja Janakkalan parhaat ja aktiivisimmat luottamushenkilöt vaalien kautta kaiken päätöksenteon ytimiin. Näin kävi edellisessä liitoksessa, jossa liitoskunnista valittiin osaavia ja kokeneita päättäjiä kehittämään koko Hämeenlinnaa. Hyvä vaihtoehto.

Kynnyskysymykseksi taitaa tulla talous. Hattula ja Janakkala ovat ryhtyneet järeisiin toimiin taloutensa tasapainottamiseksi. Mikäli Hämeenlinna lopultakin ymmärtää toimia samoin, lisääntyy todennäköisyys yhteisen 95 000 asukkaan kaupungin syntymiseen.

3 kommenttia artikkeliin “NYT ON TOSI KYSEESSÄ – SEUTUYHTEISTYÖ SYVENEE UUDELTA POHJALTA”
 1. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Morjens Seppo
  Hienoa että sait asiajuttusi foorumille. Kuntaliitos on minunkin mielestäni ainoa oikea vaihtoehto ja siihen on vielä aikaakin.
  Toivotaan,toivotaan.
  Aarno Jii

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Seppo!

  Hämeenlinna loi kuntafuusiossaan niin raskaan hallintomallin ja byrokratian jotta miten se nyt puretaan kasvoja menettämättä, mut muutoin ei päästä samalle tasolle naapureitten kans.
  Luuleex nää ”pöljät” jotta naapurit tulee maksaa näitten hölmöilyt?

 3. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Olet Erkki oikeassa. Edellisen kuntaliitoksen henkilöstökarenssi purkautuu tämän vuoden lopussa ja nykyinen valtuusto on sitoutunut kehittämään hallintorakennetta.

  Ellei Hämeenlinna radikaalisti karsi menojaan – myös henkilöstömenoja – ja kehitä tilaaja-tuottaja -toimintatapaa, vaarantuu Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kuntaliitos. Jos taas normaalia kuntaliitosta ei synny, syntyy kuitenkin hallituksen jo tekemien päätösten pohjalta Seutuhämeenlinna, jossa Hattula ja Janakkala seuraavat sivusta maksajina, kun Hämeenlinna organisoi koko alueen sosiaali- ja terveydenhuollon.

  Jos olisin Hattulan tai Janakkalan päättäjä, laatisin jo kovaa vauhtia listaa niistä asioista, mitkä otan kuntaliitosneuvotteluissa esille oman kuntani ehdottomina vaatimuksina. Samalla tietäisin koko ajan, että oman kuntani valtiolta tulevat tukirahat tulevat edelleen vähenemään.

Jätä kommentti

css.php