PUOLI VUOTTA HATTULAN, HÄMEENLINNAN JA JANAKKALAN KUNTAPOLITIIKKAA

Kuntien viime syksynä valitut valtuustot ovat toimineet puoli vuotta. Hattulassa ja Janakkalassa tartuttiin heti toimeen ja aloitettiin työ talouden tasapainottamiseksi. Hämeenlinna laati uuden strategian, vaihtoi visiota ja valitsi ykkösjohtajan.

Hattula tervehdyttää talouttaan kapellimestareinaan kunnanjohtaja Heidi Rämö ja hallituksen puheenjohtaja Kari Ventola. Kaksikko saa vahvaa taustatukea kunnanhallitukselta, jolla on hyvä ote kokonaisuudesta. Myös kykyä ja halua yhteistyöhön Hämeenlinnan kanssa on aistittavissa.

Osana tiukkaa taloudenpitoa Hattula lakkautti Rahkoilan koulun. Päätös kirpaisi ja syksy näyttää, miten oppilaat ja heidän läheisensä sopeutuvat lähikoulun menetykseen. Parolan lukiota ollaan siirtämässä osaksi Koulutuskuntayhtymä Tavastiaa. Siirto tuo varmuutta lukion säilymiseen. 

Hämeenlinnan luottamushenkilöstö totuttelee kolmikantaan.  Neljän puolueen ProHämeenlinna löysi keväällä paikkansa ja sosiaalidemokraatit mukautuivat uuteen tilanteeseen, mutta kokoomus näyttää vieläkin luottavan menneisyyden valtarakennelmiin.

Hämeenlinnan kaupunkistrategia 2014-2020 hyväksyttiin keskinäisen kehumisen hengessä. Strategia on asettelultaan napakka, mutta sisällöltään yleisluontoinen. Visio vaihdettiin tällä kertaa muotoon: Hämeenlinna on historiastaan elinvoimaa ammentava, kaunis ja kodikas kulttuurikaupunki Suomen sydämessä.   

Mitä merkitystä on visiolla, joka ei katso tulevaisuuteen? Ajankohtainen, haasteellinen ja innostava visio olisi tavoite saavuttaa yhdessä naapurikuntien kanssa vahva asema osana Helsinki-Tampere -kasvukäytävää. Seutukunnan menestys riippuu painoarvosta, minkä Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala yhteisin ponnisteluin saavuttavat osana suurempaa kokonaisuutta.

Kevät huipentui kaupunginjohtajan valintaan, jossa pääosan ottivat ProHämeenlinna ja SDP. Kokoomus jättäytyi itse sivurooliin. Pro toi kilpaan valtakunnan tason huippuosaajan, SDP hallitsi poliittisen pelin, kokoomus piti auki vain vasemman silmänsä ja hylkäsi turhaan ehdokkaansa.

Janakkalan valtuusto jysäytti heti alkutaipaleellaan. Johtavat virkamiehet ja edustajat kaikista valtuustoryhmistä sulkeutuivat ulkopuolisen konsultin johdolla kammioihin ja tulivat ulos yksimielisellä talouden tasapainottamisohjelmalla, joka hakee vertaistaan. Kaikesta säästetään, palveluja heikennetään ja veroja korotetaan.

Lukittujen ovien takana tapahtunutta suunnittelua on moitittu avoimuuden puutteesta, mutta samalla suunnitteluun osallistuneita on syytä onnitella rehellisestä analyysistä, rohkeasta esityksestä sekä selkeästä lopputuloksesta. Perusteellisen ja laajapohjaisen valmistelun ansiosta valtuusto hyväksyi kerralla koko 4,6 miljoonan euron säästöpaketin. Vilpitön ihailuni!

4 kommenttia artikkeliin “PUOLI VUOTTA HATTULAN, HÄMEENLINNAN JA JANAKKALAN KUNTAPOLITIIKKAA”
 1. avatar Seppo sanoo:

  Kesätervehdys kaima, no ei avoimuuden puutteesta Hattulan uutta johtoakaan voi juurikaan moittia!

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Seppo. Ymmärrän Rahkoilan koulun lopettamiseen kohdistuvan kitkeryyden ja arvostelun. On kolme asiaa, mitkä kummastuttavat.

  1. Yleensä kouluja lakkautetaan oppilaiden puutteen takia. Rahkoilasta ei oppilaita puuttunut.
  2. Koulun poistaminen kaikessa hiljaisuudessa syksyn oppilasvalinnan listoilta ei osoittanut kunnioitusta lapsia eikä heidän vanhempiaan kohtaan. Etukäteisvaroitus puuttui.
  3. Koulun lakkauttamisen perustelu uudella koululla on ennenaikaista, kun uuden koulun tulo on vielä kaukana tulevaisuudessa.

  Hattulan kunniaksi on laskettava, että kunnassa on siirrytty todella tiukkaan taloudenpitoon. Muita vaihtoehtoja ei mielestäni ole.

 3. avatar Timo Ojanen sanoo:

  Terve Seppo!

  Hyvä kirjoitus ja varsinkin hyvä kommentti Rahkoilan koulun lakkauttamisesta.

  Millä syklillä mielestäsi säästöjä kannattaa mitata? Joku koulun lopetus saattaa näyttää hyvältä yhdessä budjetissa, mutta seuraavat saattaa näyttää jo ihan toista. Hattulan kunnanvaltuusto todennäköisesti saa uuden osayleiskaavan jo tänä vuonna päätettäväksi, se kertoo tulevan ok-talo alueiden sijoittumisen paljolti välille Rahkoila – Pekola. Ei enää lähikoulua (pekola täysi, jo nyt ylisuuret luokkakoot), kuinka siis tulevat Hattulalaset haluavat asettua enää Rahkoilan seudulle? Säästö saattaa siis olla äkkiä hyvinkin negatiivinen. Ehkä seuraava valtuusto saa taas aikamoista purtavaa eteensä.

  Hyvää kesää! t:Timo

 4. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Timo

  Otat esiin tärkeän asian. Jos omakotitalotonteille halutaan Rahkoila – Pekola välille kysyntää, on päiväkoti, esikoulu ja peruskouluasia oltava kunnossa. Hämeenlinnassa ratkaistiin vastaava ongelma Ruununmyllyssä väliaikaisratkaisulla, jossa rivitalosta tehtiin muutamaksi vuodeksi koulu.

  Kuntasuunnittelussa on uusilla alueilla ongelmana se, että lasten palvelujen kysynnälle on kysyntähuippu, joka kymmenen viidentoista vuoden kuluttua on ohi.

  Hattulan tonttitarjonnassa taidettiin Merven tien suhteen (lähellä Onnista) arvioida kysyntä liian optimistisesti. Alueen sijainti on seutukunnan palvelujen suhteen kaukana, Pekola – Rahkoila sijaitsee tässä suhteessa kaupunkiin nähden lähempänä.

  Kysyt säästöjen aikataulusta. Vaikea yhtälö; Rahkoilan lakkautus saattaa pahimmassa tapauksessa osoittautua lyhytnäköiseksi ratkaisuksi ja kokonaistaloudellisesti pitkällä aikavälillä kalliiksi. Pelastus olisi ensinnäkin pikaisesti rakentaa uusi toimiva koulu sekä silta Pappilanniemen lähistöltä Parolaan. Toiveajattelua!?

Jätä kommentti

css.php