Hämeenlinnan seutukunta hukkasi kilpailukykynsä

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 28.9.2013

Hämeenlinnan seutukunnalla on takanaan lupaava tulevaisuus. Valtiotieteen tohtori Timo Aron tekemän kilpailukykyanalyysin mukaan menestyimme tasaisen hyvin vuoteen 2008 asti, mutta sen jälkeen olemme nopeasti menettäneet asemiamme.

1990 -luku oli Hämeenlinnassa ja sen ympäristökunnissa vakaan, hallitun kasvun aikaa. Verot olivat alhaiset ja kuntien taloudet tasapainossa. Velkaa oli muihin seutukuntiin verrattuna vähän, koko vuosikymmenen loppupuoliskon ajan vain noin 500 euroa asukasta kohti.

Kahdenkymmenen viiden seutukunnan joukossa olimme kilpailukyvyssä vuonna 1995 sijalla 8 ja vuonna 2000 sijalla 7. Olimme valtakunnan kärkeä ja vahvan talouden lisäksi erotuimme muista eduksemme Hämeenlinna -malliin kuuluneella tavalla kannustaa asukkaita aktiivisuuteen.

2000 -luvun alussa elimme hulluja vuosia. Verotulot kasvoivat, Euroopan Unioni rahoitti hankkeita ja uusia asukkaita tulvi ennätysvauhtia. Rahaa tuli paljon ja sitä kulutettiin vieläkin enemmän: Energialaitos myytiin, Innopark perustettiin, Verkatehdas rakennettiin, järjestettiin asuntomessut, valmistauduttiin kuntaliitoksiin. Kilpailukyvyssä säilytimme 7. sijan suuren muuttovoiton ansiosta.

Taloudenpito ja lainanotto karkasivat hulluina vuosina käsistä. Velka paisui kahdeksassa vuodessa yli kolminkertaiseksi ja tipahdimme eniten velkaantuneiden kastiin. Harkinta petti.

Vuodesta 2008 vuoteen 2012 romahti kilpailukykymme sijalle 11, vaikka emme monen muun tavoin menettäneet metsäteollisuutta tai tietoalan työpaikkoja. Kuntien määrä supistui kahdeksasta kolmeen, mutta Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala eivät löytäneet yhteistä halua seutukunnan kehittämiseen. Voimien hajallaan olosta kärsimme me kaikki.

Nyt meillä on velkaa viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2000.  Tilanne on vakava: palveluja on heikennettävä ja investointeja karsittava. Vuosituhannen alkuvuosien suuri muuttovoitto on laskenut nollaan tai jopa muuttotappioksi. Vetovoimamme on menneisyyttä.

Miksi hullujen vuosien panostukset eivät tuota? Esimerkiksi Verkatehtaasta piti tulla houkutteleva kokous- kongressi- ja kulttuurikeskus. Kulttuurielämää Verkatehdas rikastuttaa tavoitteiden mukaisesti, mutta rahaa tuovien kokousten ja kongressien tarvitsemia majoitus-, vapaa-aika- ja näyttelypalveluja tai asiakaslähtöistä pysäköintiä ei Verkatehdas tarjoa. Raha hakeutuu muualle.

Ohitsemme menneet Kuopion, Rauman, Rovaniemen ja Seinäjoen seutukunnat ovat tehneet jotakin paremmin kuin me. Meidän on parannettava omaa tekemistämme. Tärkeintä on selkiyttää seutukunnan johtaminen ja löytää yhteinen tahtotila. Nykyisellä johtamistavalla ja -mallilla kilpailukykymme jatkaa heikkenemistään. Annammeko sen tapahtua?

34 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinnan seutukunta hukkasi kilpailukykynsä”
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Seppo!

  Hyvä kirjoitus.
  Kaupungin eliitiltä mopo karkasti käsistä reilut kymmenen vuotta eli kaksi vaalikautta sitten. Ehkä jotkut tämän kauden johtavista poliitikoista (Vekka, Kiemunki, Hassinen, Rautio jne.) ”alentuvat” kommentoimaan tekstiäisi. Muutaman päivän kuluttua johdossa vaihtuu virkamiesveturi, kun kaupungin ulkopuolelta Timo Kenakkala tulee puikkoihin. Ehkä hän oivaltaa heti, että kaupunkia on kehitetty hieman liian vauhdikkaasti ja yli taloudellisen kapasiteetin. Nyt pitää vetää henkeä pitemmän aikaa. Eikä kaupungin keskustaakaan tarvitse tiivistää siten kuin Engelinrannan maankäytön malleissa on tehty. Siis keskeisesti vain dollarin kuvat silmissä. Keskustassa on nyt noin 7.000 asukasta. Engelinrantaan yritetään tunkea muutaman hehtaarin alueelle mm. 2.000-3.000 asukasta, liiketiloja ja hotelli. Cityn tuntumassa on muitakin alueita, jotka sopivat hyvin rakentamiseen.

 2. avatar keke sanoo:

  Kiitos Seppo Rehunen, hyvästä kirjoituksestasi, v.2000-2013 ”hurlumhei meiningistä” kaupungissamme.
  Tiivistetty, todellinen ja toivon mukaan kaupunkilaistemme silmiä avaava fakta kirjoitus. Toivon mukaan tulevat päättäjämme ottavat opikseen edeltäjiensä ”mopon karkailusta” ja osaavat tehdä oikeita päätöksiä siitä mitä satsauksia todella tarvitaan ja mihin meillä on aikuisten oikeasti varaa !

 3. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitokset Leksalle ja Kekelle kannustuksesta. Seuraavassa lisää faktoja.

  Seutukunnan lainamäärän vertailu 25 muuhun seutukuntaan kertoo kylmää kieltään. Vuosina 1995, 2000, 2008 ja 2012 on sijoituksemme tippunut seuraavasti: 3 -> 4 -> 15 -> 18. Euroissa lainamäärä on kulkenut tien 486 -> 507 -> 1747 -> 2439. Eikä kasvu ole päättynyt. Häntäpäähän valumisen kielteisyyttä lisää se, että kunnallisverokertymän kasvussa koko seurantajaksolla olimme lähellä kärkeä sijalla 5.

  Seutukuntavertailussa ovat kaikkina neljänä kertana olleet edellämme Helsinki, Tampere, Vaasa, Turku ja Oulu. Porvoo on ollut edellä kolme kertaa neljästä ja Salo kaksi ensimmäistä kertaa. Salon kokonaissijoitus on kulkenut sarjan 7 -> 4 -> 10 -> 23. Nokian vaikutus näkyy todella.

  Timo Aro on laskenut kilpailukyvyn kymmenen eri muuttujan avulla ja näin saanut yhden luvun. Hämeenlinnan seutukunnalla luku on kulkenut sarja 68,25 (v 1995) -> 71,00 (v 2000) -> 77,25 (v 2008) -> 57,25 (v 2012). Muihin seutukuntiin nähden olemme siis juuri nyt heikoimmassa asemassa mitä koko kahdenkymmenen vuoden seurantajaksolla.

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Seppo,
   onko viimeisessä lukusarjassa vuoden 2012 kohdalla virhe vai miten tätä tulkitaan?

   • avatar Seppo Rehunen sanoo:

    Hyvä Erkki

    Viimeisen numerosarjan luvut ovat kilpailukyvyn kymmenen muuttujan yhteenlaskettuja ”hyvyyspisteitä”. Mitä enemmän pisteitä, sitä parempi kilpailukyky.

    Hämeenlinnan luku oli parhaimmillaan (77,25) vuonna 2008 ja huonoimman luvun (57,25) saimme viime vuonna eli 2012. Viime vuoden luku oli selvästi alhaisempi kuin seurantajakson ensimmäisen vuoden eli vuoden 1995 luku (68,25).

    Koko seurantajakson paras hyvyyspisteluku on Helsingin seudun 96,25 pistettä vuonna 2000. Jos joku seutukunta on kaikissa kymmenessä muuttujassa paras, voi se saada 100 pistettä.

 4. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Huonosti menee
  Hämeenlinnalta puuttuu se ”sama yhteinen hiili”. Jokainen raapii omaa napaansa ja eihän siitä mitään muuta tule kuin vähän töhnää.
  Yhteinen prändi puuttuu vähän joka alalta.
  Aarno Jii

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Vastuunkantajat pysyvät vaiti, ei kuulu kommenttia Iisakilta, Vekalta, Hassiselta, Rautiolta vaikka Leo niin heittiä opasti. Liennee hanuripartiossa niin päätetty tai sitten yksinkertaisesti ei osata!
  Löytyisköhän jätelaista pykälä johon vedoten, Leo voisit vaatia vastausta, Sinä kun olet kyseisen lain ylin tuntija ja tulkitsija.
  Ammuttinhan aikanaan ”kommareitakin” kalastuslain tulkinnan mukaan!

  • avatar Leo Leppänen sanoo:

   Jälleen Lammin shamaanilta terävä huomio (retorinen kysymys), eikä hän tällä kertaa mennyt kovin paljon edes sivuraiteelle! Jos Hämeenlinna siirtyisi kunnan kilpailuttamaan jätekuljetusjärjestelmään, täällä tapahtui parannus kilpailukyvyssä. Yhdyskuntajätteen astioiden tyhjennyshinnat alenisivat. Tuskin kuitenkaan aivan kaikissa tapauksissa. Yksi poikkeus on Lammilla shamaanin kiinteistöt Lammilla. Hän kertoneekin omalla blogipalstalla, miten selviää nollamaksuilla. Toki vastaava tilanne on mahdollista kunnan kilpailuttamassa kuljetusjärjestelmässä. Tämä vaatii paljon vaivaa, jotta toiminta pysyy kaikilta osin säädösten ja määräysten puitteissa.

 6. avatar nimimerkki sanoo:

  Hyvää päivää !

  Eräälle taholle tästä jätteen kuljetusasiasta näyttää tulleen varovaisesti arvioiden päähänpinttymä. Monien ketjujen ja kymmenien kommenttien jälkeen on tullut kyllä selväksi mitä mieltä herra Leppänen on asiasta. Kaikki eriävät mielipiteet herra Leppänen tukitsee mielellään pupun puhumiseksi. En mene enää detaljeihin, mutta minusta näyttää että asia ei ole ainakaan niin yksiselitteinen kuin herra Leppänen antaa ymmärtää. On/off tilanteessa ei varmasti olisi myöskään ilmaantunut niin paljon eriäviä kantoja asiassa, vaikka aina on tietysti kourallinen ihmisiä, jotka väittävät mustaa valkeaksi.

 7. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kilpailukyvyn kannalta Hämeenlinnan jätehuolto on kustannuksiltaan tuoreen Kiinteistöviesti -lehden (3/2013) mukaan ainoa kustannuserä, joka on keskitason alapuolella.

  Hämeenlinna on yli 30 000 asukkaan kaupungeista Suomen Kiinteistöliiton tekemän Indeksitalovertailun mukaan asumiskustannuksiltaan kallein. Vertailukaupungeissa olivat laskennassa mukana olleet kulut keskimäärin 11 prosenttia halvemmat.

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Moi! Leppänen on Leppänen, vaikka ”voissa paistais”! Ja aina vaan pahemmaksi tuntuu tulevan iän karttuessa.
  Kuntien jätehoitolain on päähänsä päntännyt, ja sillä yrittää imponoida meitä muita.
  Kun sais vaan myös päähänsä, että pelkkä kilpailuttaminen ei toimintoa välttämättä paremmaksi tee… taitaa olla tyypillistä virkamiehen ajatuksen juoksua.
  Jo tähänkin, asialliseen ajatusten vaihtoon, on ennättänyt etsimään mahdollisia sivuraiteitaan.
  Anteeksi, Seppo, tämä aiheeseen kuulumaton ajatus-ryöppy?!
  Tapsa

 9. avatar nimimerkki sanoo:

  Ettei hyvä ketju nyt kokonaan kuihtuisi niin jatkan vielä minäkin kiitoksilla Seppo Rehuselle. Olet ottanut selvää asioista ja tilasto pentele on usein niin lahjomaton ettei sille ole vastaan pullikoimista. Tieto Hämeenlinnan kustannustehokkaasta jätehuollosta, jonka tätänykyä kilpailuttaa kiinteistön omistaja itse, kertoo tilanteesta varmasti omaa kieltään. Voi voi- parkaa, se on nyt kovassa testissä:)

 10. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Seppo!

  Edunvalvontayhteisöjen kustantamien ja laatimien tutkimusten/tilastojen takaa paljastuu usein emävalhe. Kun ei kerrota lähtökohtia, asiat saadaan näyttämään itselle edulliseksi.

  Yritysten jätelaskutuksissa on eroja. Asiasta puuttuu läpinäkyvyys. Kuljetus- ja käsittelymaksuja ei erotella, ei myöskään hallintokuluja. Tässä muutamia esimerkkejä.

  Jos jatkossa vetoat Kiinteistöviestissä 3/2013 mainittuun tutkimukseen ja tilastoon, kannattaisi selvittää, mihin kysymyksiin pääekonomisti Jukka Keron ilmoittama indeksitasovertailu kunnallisesti kilpailutettujen kaupunkien jätehuollon keskihinnan osalta antaa vastauksia.

 11. avatar nimimerkki sanoo:

  Tapani Silvon mainitsemassa sananparressa piilee kyllä aikamoinen viisaus . Joskus tuppaa olemaan niin, että jos keskustelija lyö tiukasti kantansa lukkoon, itse keskustelun kohteena oleva asia unohtuu ja oikeassa oleminen muuttuu pääasiaksi. Tällöin keskustelija jää pyörimään oikeassa olemisen keskiöön ja löytää sille mieleisiään perusteluja sekä todisteita melkein mistä tahansa.

 12. avatar nimimerkki sanoo:

  Mikäs se kaunein kukka nyt olikaan….Julistan täten Leo Leppäsen roskaneuvokseksi. Arvonimen maksaa Lassila&Tikanoja, joka kuittaa puolestaan maksun myöhemmin kiinteistöjen omistajilta. Juhlatilaisuus järjestetään karanojan kaatopaikalla, kotitalousjäte- kasan päällä, jolloin Leo Leppänen ottaa neuvoksen arvonimen vastaan juhlallisin seremonioin, lokkiparven säestäessä taustalla. MOT.

 13. avatar Paavo Ahtiainen sanoo:

  Älkääs nyt nimimerkit innostuko sananlaskuinenne ja neuvoksinenne. Leppänen on parasta mitä kylän keskusteluille ja tälle palstalle on aikoihin tapahtunut. Asioista voidaan ja pitää argumentoida. Jos joku sen osaa, niin ei lyödä heti pilkan piilukirveellä.
  Mistä nimimerkki nimimerkki muuten k(K)aranojalta löytää ”kaatopaikan, kotitalous- jätekasan ja lokkiparven”?

 14. avatar nimimerkki sanoo:

  Niin se kukka ei ollut suinkaan ruusu ja pilkkahan tässä ei ole varsinainen tyylilaji. Veikkaan kuitenkin etten ole ainoa joka alkaa nähdä tässä keississä myös koomisia piirteitä. Asioita voi ja pitää toki kommentoida, mutta samojen asioiden kertaaminen potenssiin kymmenen herättää usein kuulijoissaan hilpeyttä, enemmän kuin vakuuttaa asiasta. Ja totta – Leppänen on avannut monta tärkeää keskustelua – siitä kunniamaininta hänelle. Paavo Ahtiaiselle vielä sen verran että ei kannata varmaankaan lähteä karanojalle kuuntelemaan lokkiparven sinfoniaa, saati odottamaan juhlatilaisuuden alkajaisia – kevennyshän oli tarkoitettu antamaan tilanteelle vain mielikuvia.

 15. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kylläpä tästä Seppo Rehusen 28.9. aloittamasta pohjakirjoituksesta hersynyt keskustelu on monenlaisia polkuja vaellellut.
  Paljon on painopiste siirtynyt Leppäsen jätelaki-pykälä 37:n jauhamiseen. ”Nimimerkille” sen verran, että varovaisesti mainitsemasi koomilliset piirteet voisi kuvata enemmänkin tragi-koomillisiksi.
  Onhan Leppänen saanut melkein sairaalloisen päähän-pinttymän kyseisen pykälän täyttymyksen, kaikkein tärkeimmäksi aspektiksi jätehuollon toimivuudelle.
  Hän viis siitä viittaa, vaikka jätehuolto toimisi kuinka hyvin ja halvalla, mutta kaikkia vaatimuksia paragraafi 37:n täyttymiselle ei ole seurattu. Virkamies, mikä virkamies… aina vaan
  Silvo

 16. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Tulos
  10-3 ja Leksan voitto
  Aarno Jii

 17. avatar nimimerkki sanoo:

  Niin tässä kohtaa varmasti Leppäsen kanta selätti kiinteistön haltijan vapaan valinnan valita itse jätteenkuljettajansa ja tämä oli tietysti jokaisen aikaansa seuraavan ennakoitavissa. Häviäjiä tässä ovat varmsti kuntalaiset ja pienet alalla toimivat yrittäjät. On päivänselvää että myös paikallishallinnon tehtävät eivät tästä ainakaan vähene.

 18. avatar verkot tötterölle sanoo:

  Viiden vuoden suojatyöpaikasta nauttivat tarvitsevat pian ”töitä”, muuten uhkaa ”irtisanominen”. Ei tietenkään niitä poliittisia kähmintöjä omaavia, joille nyt rakennetaan oma osakeyhtiö hoitamaan kaupungin jätehuoltoa.

 19. avatar nimimerkki sanoo:

  Enpä olisi uskonut että Leo Leppänen on näin herkkähipiäinen. Jos ottaa kantaa näin voimallisesti olisi ehkä syytä sietää myös jonkin asteista kritiikkiä. Olen arvostanut Leppästä monessa kohtaa näissä blogeissa, mutta nyt täytyy sanoa että Leppänen putosi luokkaan pullamössö.

 20. avatar kuska sanoo:

  Miten pieneksi omilla ansioistaan rehvastele henkilö sitten loppujen lopuksi osoittautuaan. Näin se menee valitettavasti..

 21. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Heissan nimimerkin suojasta huutelijat!

  Leppänen vaatii muilta pysymistä hänen laatimassaan pohjakirjoituksessa. Itse hän kumminkin katsoo voivansa arvostella muiden kirjoitustaitoa syntyperää yms. kuten esim minun kohdallani taannoin kun ei itse voinut/osannut vastata kommenttiin. Myöhemmin poisti kaikki ”vanhat hyvät” blokinsa.

  Viimeisin ”muoti” hänellä on poistaa toisten kommenteja omalta blokiltaan.

  Näin hän on tehnyt jo kahdelle kommentilleni ja siksi en hänen ”jorinoitaan” enää kommentoi koska hän on sensuroija ei keskustelija.

  Hänen asuinympäristönsä vaihto kai vaikutti myös kirjoitusten sisältöön. Siis klassinen ”ympäristötekijät” aiheuttaa mielenmuutoksen. Lieneekö taustalla valtava halu hanuripartion sisälle?

  Henkilökohtaisesti olen mieltä, jotta jos blokin pitäjä käyttää omaa nimeään julkisesti niin siihen myös kommentoidaan vastaavasti omalla nimellä.

 22. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Jaha, tällä osastolla Hämeenlinnan seudun kilpailukyvyn hukkaamista koskeva kommentointi jatkuu vilkkaana ja syvällisesti pohjakirjoituksen aiheepiiriin keskittyen. Ilmeisesti kirjoittajien joukossa on junamiehiä, koska keskustelu on pysynyt erinomaisesti raiteella. Tekstien joukossa on mm. seuraava partaveitsimäinen oivallus: Kun joku on muuttanut asuinpaikka on 500 metriä, tilalle ovat tulleet välittömästi uudet arvot ja mielipiteet sekä pyrky hanuripartioon. Viimeksi mainittua yhtyettä en tunne. Ehkä siksi, että olen onnistunut välttämään aika totaalisesti tanssiorkesterit viimeiset 50 vuotta.

 23. avatar verkot tötterölle sanoo:

  Leppäsestä on kehittynyt koomikko kun ei kerran hanuripartiota tunne tai sitten 500 metrin muutos saa ihmisen näköjään jo unohtelemaan. Seuraavaan 500 metriin voisi kuulua esim. vanhainkoti, siellä voi unohdella jo enemmänkin.
  Toivottavasti tässä jätecasessa käännetään kaikki paskat esiin ihan vaan tonkimisen ilosta. Tiedä mitä vielä löytyy vanhainkodissa muisteltavaksi asti.

 24. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Keskitetty ratkaisu
  On ilmennyt jo jonkun verran vastustusta ja saattaa seurata valitusmenettely vuosikausiksi.
  Aarno Jii

 25. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  ”Tötteröverkolle”!

  Joskus totuus saatta kirpaista niinkin jotta se täytyy kääntää 500 metrin vitsiksi.
  Onnittelen kumminkin ”Leo-vanhusta” kun vihdoin pääsi ”Hesteenin kommunalkan laskiämpärin kantajaksi”!
  terveisin: Kompostinkääntäjä

 26. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Erkki
  Olen kanssasi samaa mieltä kuluttajan oikeudesta valita jätteenkuljettajansa, jos sitä tarvitsee. Leksalla on oma perusteltu kantansa.
  Yhdestä asiasta olen varma; Leo Leppäsen jätekuljetuskantaan ei vaikuta hänen asuinpaikkansa sitä eikä tätä. Annetaan Leksan rauhassa nauttia asumisesta keskellä kaupunkia, puutalossa, järven rannalla (lähes).

 27. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Isot jätekasa o tulevaisuudes peri raha-arvoist tavara. Niist imetä enerkia ja Iso Kaatopaika pääl voi oll vaik luamupuutarha sanos
  Arska Jii

 28. avatar kuska sanoo:

  Vanhoista konkareista Seppo Rehunen on selkeästi valtiomiestasoa. Viileän rauhallinen suhtautumistyyli ansaitsee kunniamaininnan. Turha hötkyily ja asioiden jankkaaminen kuulunevat enemmän nuoremman polven tapoihin.

 29. avatar nimimerkki sanoo:

  Anteeksi Seppo !

  Että käytän blogiasi vastatakseni Leppäsen hieman ehkä viime aikaisiin kuumapäisiinkin otteisiin tällä foorumilla. Olkoon tämä nyt viimeinen kerta ja voithan aina poistaa kommenttini niin halutessasi. Syy miksi en kommentoi Leppäsen blogeihin löytynee Leppäsen omista blogeista tällä haavaa.

  Sivuraiteellehan tämä menee mutta Leppäsen viimeaikaisista otteista voisi varmasti kirjoittaa ihan oman tutkielman. Kommenttien poistoa, kehotus kommentoida suomi24:aan ym.. hätäinen analysoi Leppäsen henkilöstä jo jotakin. Enpä ole tällä palstalla näin armottoman kuumapäistä menoa ihan lähimenneisyydessä nähnyt.

 30. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Niin Nimimerkki niminerkki!

  Asiasi oli ihan hyvä, paitsi ettet esittänyt sitä omalla nimelläsi.

  Me (kuten minä) jotka kirjoitamme aina ja ainoastaan omalla nimellämme ja joudumme kaikkitietävän blokisti Leppäsen kommenti-poistojen uhriksi kärsimme sen omissa nahoissamme.
  Ei Leppäsen tie aukene näillä metoodeilla Hanuripartioon, vaikka hän jo vaaleja ennen ”jakeli” ei niinkään lautakuntapaikkoja vaan kaupungin yhtiöiden hallituspaikkoja itselleen. (Poisti sitten blokinsa) ps. Näistä hommista maksetaan.
  Jos vaan ”Rehu-Seppo” antaapi olla tän kaikkien luettavissa, asiahan on ok.
  Mähän en oo katkera mutta kuitenkin, oikeus voittakoon?

Jätä kommentti

css.php