Engelinrannasta jalostuu Engelinpuistikko?

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 26.10.2013

Uhka Hämeenlinnan keskustan eteläisten rantojen uhraamisesta tehorakentamiselle on väistymässä. Hämeensaareen syntyy rannat säästävä asuin- ja virkistyspuisto, josta voimme olla ylpeitä jos rakentamisen tavoitteiksi otetaan laatu, ilmavuus ja väljyys ja kaavoituspäätöksillä turvataan monipuoliset, ympärivuotiset ulkoliikuntamahdollisuudet.

Yksi Hämeenlinnan ominaispiirteistä on sijainti Vanajaveden rannalla, mihin vahvuuteen kannattaa panostaa. Paasikiventien itäpään, Hämeensaaren ja Vikmanin lahden rantojen hyödyntämiseen löytyy malli läheltä: Sairionrannan rantareitillä on ulokkeita ja levähdyspaikkoja, jotka parantaisivat myös keskustan rantojen käyttöarvoa.

Etelärannasta on järjestetty puolentusinaa yleisötilaisuutta, joissa kaikissa on vedottu Hämeensaaren virkistys- ja liikuntamahdollisuuksien säilyttämiseksi vähintään nykyisellään. Myös luistelukenttäkyselyssä Hämeensaari äänestettiin ykköseksi. Mielipiteensä ovat esittäneet niin korkean tason kokeneet asiantuntijat kuin maallikotkin eikä yhtenäinen kansalaismielipide rajoitu johonkin ikäluokkaan tai asuinpaikkaan.

Unelmissani näen bulevardimaisen Paasikiventien eteläpuolella Hämeensaaressa maisema-asumista korostavan alueen, jossa on kuudesta yhdeksään tornitaloa. Alue ei ole keskustan jatke, vaan miljöötään kunnioittava, laadukas ja vehreä kokonaisuus. Pidän luonnottomana tavoitetta, jonka mukaan uusi asuinalue olisi osa ruutukaavakeskustaa.

Liiketilojen lisärakentamisessa kannatan nollalinjaa, koska kaupallinen keskustamme uhkaa autioitua moottoritien katteen liikekeskuksen avautuessa. Hämeensaaren rakentamisen tulee tuoda lisää asiakkaita Citymarkettiin, katteelle ja vanhaan keskustaan eikä lisätä kaupan palveluiden ylitarjontaa.

Engelinpuistikon asuinalue kannattaa rakentaa vaiheittain niin, että viimeisenä rakennetaan nykyinen pysäköintialue. Hämeenkaaren voi purkaa vasta, kun uimahallin yhteyteen on rakennettu sekä keskustan asukkaiden sisäliikuntatarpeita että alueen ulkoliikuntakäyttöä palvelevat tilat.

Ennen ensimmäisenkään kuopan kaivamista on Hämeensaaren ilmettä kohennettava. Rikkinäiset aidat ja verkot sekä ruostuneet pelastusrenkaiden telineet tulee uusia ja uimahallin takaa kulkevan kevyen liikenteen väylän viime talven hiekoitussepelit poistaa. Liikunta- ja ulkoilupuisto ansaitsee nykyistä parempaa hoitoa heti eikä viidentoista vuoden kuluttua.

Etelärannan suunnittelun ja toteutuksen hallinto on aika normalisoida. Kaupungin palkattu henkilöstö ja luottamuselimet osaavat varmasti viedä hankkeen menestykselliseen loppuun. Erilliselle yhden asian liikkeelle eli Eteläranta Osakeyhtiölle ei ole enää tarvetta.

19 kommenttia artikkeliin “Engelinrannasta jalostuu Engelinpuistikko?”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hyviä unelmia esität Seppo!
  Onneksi myös totuuden kerroit toiseksi viimeisessä kappaleessa, tätähän tämä on, miljoonaunelmista vouhotetaan muttei saada viime talven sepeleitä pois poluilta edes syksyyn mennessä.
  Vanhusten ja vammaisten vaipoista ja pillerijakelusta laskutetaan laittomasti ja kun joudutaan palaamaan lain ruotuun ei muka rahaa olekkaan, miljoona kumminkin hassataan Kantolan pusikoihin joittenkin elämyksiin.
  Jotain kertoo mulle sekin jonka Lamminveispuukissa eli Seolla kuulin. Viidellä miehellä jotka tekee noit entisen Lammin kunnan ulkohommii onkin nyt kuusi esimiestä.
  Voiskohan mulle joku selventää mitä tää tällanen tarkottaa…Ihan sieltä tilaaja-pilaaja-johtajapäästä?

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos Erkki, olet ytimessä
  Kävin illan suussa tarkistamassa, onko uimahallin tausta edelleenkin yhtä huonosti hoidettu kuin koko kesän ajan. Kyllä on!
  Kun Hämeensaaren toistuvasti sanotaan olevan (tai tulevan olemaan) Hämeenlinnan kultarannikko, on mahdoton ymmärtää välinpitämättömyys alueen nykytilasta. Uimapaikan pukeutumiskoppi on rumuudessaan ylivertainen, pelastusrenkaan teline ruostuu paikalleen ja vuonna 1999 asennetuista pesäpallon lyöntiverkoista on jäljellä enää surulliset riekaleet. Tilanne on häpeällinen.

 3. avatar Onni Somerkallio sanoo:

  Kiitos Seppo!
  Esittämäsi unelmat ovat parasta mitä asiassa on tähän saakka esitetty. Nyt olisi syytä ottaa aikalisä! Eteläranta Oy:n visoilla alueesta tehdään tunkkainen täyteen rakennettu alue, joka muistuttaa Vuosaaren sataman konttivarastoa. Katsokaa vaikka moottorien päälle tehtyä rykelmää.

 4. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Olen Onnin kanssa samaa mieltä.
  Hämeensaaren rakentamista suunniteltaessa painotetaan alueen merkitystä kaupungin käyntikorttina, mutta Hämeensaartakin näkyvämmälle paikalle eli moottoritien katteelle rakennetaan kamalaa ”rykelmää”.
  Vaikka keskeneräistä työtä ei pitäisi arvostella, rohkenen sen tehdä. Sekä Paasikiventieltä että Suomen kasarmeilta katsottuna moottoritien kate on irvikuva tyylikkäästä kaupunkirakentamisesta. Miksi ihmeessä kauppakeskus on muurimainen kuin vankila? Huonoa mainosta viihtyisänä asumiskaupunkina itseään mainostavalle Hämeenlinnalle.

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Ehtoota ”Rehu-Seppo” ja muut!

   Kate on ruma ja väritys hanurista, mitäpä muuta se voisikaan olla johtaahan kaupunkia hanuripartio!

   • avatar Erkki Strömberg sanoo:

    Hyvä Seppo Rehunen!

    Tapanani on antaa immeisille lempinimiä ja sulle sopii tuo ”Rehu Seppo” mielestäni. Toivoisin ettet siitä loukkaantuisi.
    Toinen korjaus edelliseen jotta Hanuripartio johti kaupunkia kun kate tilattiin, nyt kun en tiedä johtaako tätä enää kukaan, odottelen Kenakkalalta näyttöä, on vain niin että on hanuripartiossa tai sitten ei. Toivottavasti ei, mutta se on teoilla todistettava.

    • avatar Seppo Rehunen sanoo:

     Hyvä Erkki

     Kiitos hienosta lempinimestä, joka kunnioittaa Itäsuomalaista nimiperintöä. Aikanaan Lappeenrannassa nimi lyhentyi yleisesti käytettyyn muotoon Reppu. Hieno nimi sekin.

     • avatar Erkki Strömberg sanoo:

      Rehu-Seppo!
      Reppu on se missä jätkä kuljettaa kalunsa ja eväänsä selässään.
      Rehu viittaa jotenkin kepulaisuuteen, ainakin joillain kepulaisviljelijöillä on jotain kyseisen vihreän massa kanssa tekemistä, jota syötetään lehmille ja kai muillekin elukoille.
      Seppohan on kai ihan oikea mimesi.
      Jotenkin minä nämä yhdistin ja ei niitä erota enää kuin polliisi.
      Pyydetäänkö Iivari apuun, mutta jos kumminkin vain ihan virka-aikana, ei het!

  • avatar Onni Somerkallio sanoo:

   Yhden asian osakeyhtiö?
   Lisään Seppo vielä yhden kirjoitustasi tukevan mielipiteen. Yhden asian osakeyhtiöitä ei tarvita. Tuntuu, että nykyisellä johtamistavalla tarvitaan aina uusia osakeyhtiöitä. Antaako se vapaammat mahdollisuudet pienen piirin polttaa rahaa. Tunnetaanko osakeyhtiölaki? Voidaanko enää hoitaa mitään ilman konsultteja? Pystyykö esimerkiksi ministeritason palkkaa nauttiva, kiireellä valittu toimitusjohtaja käymään YT-neuvotteluja ilman vieressä istuvaa konsulttia? Voidaanko lopettaa rahan lapiointi kohteisiin, joista ei ole oletettavissa hyötyä kaupungille, eikä veronmaksajille? Näytöt puuttuu.

   • avatar Seppo Rehunen sanoo:

    Voit Onni olla rauhallisin mielin YT-neuvottelujen suhteen. Eteläranta Oy taitaa olla paitsi yhden asian niin myös yhden naisen yhtiö. Toimitusjohtajan on helppo neuvotella itsensä kanssa.

    Ongelmaksi on muodostunut/muodostumassa liian monta kokkia keittämässä samaa soppaa. Pientä Hämeensaarta kehittävät Eteläranta osakeyhtiön toimitusjohtaja, osakeyhtiön hallitus, osakeyhtiön valitsemat konsultit, LinnanInfra virkamiehineen (= Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntarakenteen liikelaitos), yhdyskuntalautakunta sekä sen/LinnanInfran valitsemat konsultit/alihankinnat, hallitus (erityinen seurantavastuu) sekä valtuusto.

    Kaikessa tässä keittäjien runsaudessa on yhden asian liike eli Eteläranta Osakeyhtiö toimitusjohtajineen, hallituksineen sekä omine konsultteineen ylimääräinen ja kaupungin kokonaiskehittämisestä irrallinen kokonaisuus.

    • avatar Aarno Järvinen sanoo:

     Ehtoota Seppo
     Taitaapi olla niin,että näitä kädentaitoja taitavia on ihan vähän ja näitä kädentaitajien käskijöitä ihan riittävästi sano
     Aarno

    • avatar Onni Somerkallio sanoo:

     Seppo vastauksesi on hyvä! Huomasit varmaan tiivistelmäni rivien välistä mitä rivien välistä mitä tarkoitan?

    • avatar Onni Somerkallio sanoo:

     Muokkasin vähän edellistä kommenttiani. Se meni verkkoon raaka-kopiona. Korjattuna se on näin:
     Seppo vastauksesi on hyvä! Huomasit varmaan tiivistelmäni rivien välistä mitä tarkoitan? Käsittelin siinä asiaa laajemmin. Kun johtamisen ongelmat ovat suuret se, näkyy koko organisaatiossa.

 5. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Kiitos Seppo jälleen kerran ajatuksia herättäneestä kolumnistasi!
  Jos Hämeensaari pykätään yhtä raskaalla, suorastaan ahdistavalla arkkitehtuurilla,
  kuin kate, sopisi tuloväylälle slogan
  – Tervetuloa Pirunsaarelle!
  T. Riitta

 6. avatar keke sanoo:

  Kiitos Seppo hyvästä ”Engelinpuisto” kirjoituksestasi.
  Uskon että suuri enemmistö Hämeenlinnalaisista on kanssasi täysin samaa mieltä ja näin kannattaa harkintaa ja asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen, ”suuren rahan” vouhotuksen sijaan.
  Onnin ”yhden asian osakeyhtiö” kommentti on varsin hyvin kerrottu eli erittäin raskaat organisaatiot eivät pysty hoitamaan asioitaan vaan aina tarvitaan konsultti apuun ?! Kyllä pitää todeta että ko organisaatioihin on valittu väärät henkilöt. Yksityisellä puolella sellaiset saisivat ”kenkää” ensimmäisen projektinsa aikana !!!

  • avatar Aarno Järvinen sanoo:

   Ehtoota Keke
   Niinhän se on että tämä Hämylinnan organisaatiopyramiidi on keikahtanut ylösalaisin eli kärjelleen sano
   Aarno Jii

 7. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kolumnini viimeinen kappale kuuluu ”Etelärannan suunnittelun ja toteutuksen hallinto on aika normalisoida. Kaupungin palkattu henkilöstö ja luottamuselimet osaavat varmasti viedä hankkeen menestykselliseen loppuun. Erilliselle yhden asian liikkeelle eli Eteläranta Osakeyhtiölle ei ole enää tarvetta.”

  Kun osakeyhtiön toimitusjohtaja Leena Kähkönen nyt jättää tehtävänsä, on sopiva hetki pohtia tilannetta uudelleen. Päällekkäisyyksien vähentämiseksi ja asioiden käsittelyn suoraviivaistamiseksi ehdotan uudelleen, että Eteläranta Oy lakkautetaan. Eero Holstilan osaamista esitän käytettäväksi kaupungin konsulttina.

Jätä kommentti

css.php