Näkyykö valoa vuodelle 2014?

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 21.12.2013

Tänään on talvipäivän seisaus. Päivä on lyhimmillään ja se alkaa pidetä heti ensi viikon alusta. Onko meille muutoin näkyvissä valoa vuonna 2014?

Kanta-Hämeen maakunnan osalta lienevät suurimmat uhat menneisyyttä. Riihimäki oli vielä vuosi sitten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) laajenemislistalla, mutta nyt HUS keskittyy sisäisen yhtenäisyyden ja yhteistyön lisäämiseen ja Riihimäki jatkaa osana Kanta-Hämettä.

Myös Forssan seudun vilkuilut Turun suuntaan ovat menneisyyttä. Sosiaali- ja terveysalalla Lounais-Häme on osa Kanta-Hämettä ja kun lisäksi maakuntalehti Hämeen Sanomat osti Forssan Sanomat, lähentää se henkisesti Forssaa ja Hämeenlinnaa. Tilanne on meille suotuisa.

Seutukuntamme kolmikko Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala ovat vähitellen kasvaneet erilleen, kun aiempaa yhteistoimintaa on purettu asteittain. Tällä hetkellä on aistittavissa väreilyä, jonka mukaan eriytymisen huippu on saavutettu ja on alkamassa keskinäisen lähenemisen vaihe.

Toiveikkuutta yhteistyön paranemisesta lisää perustettu seutuneuvottelukunta. Kun yhteydenpito säännöllistyy ja naapurin kuuntelu lisääntyy, kasvaa todennäköisyys laajentaa ja syventää yhteistyötä. Ensin edetään pienin askelin ja suuren askeleen vuoro on viimeistään vuoden 2017 alusta, jolloin nämä kolme kuntaa muodostavat yhteisen sosiaali- ja terveysalueen.

Hämeenlinnan lähitulevaisuuden valoisuuteen tai pimeyteen vaikuttaa luottamushenkilöidemme keskinäisen kunnioituksen aste. Erilaiset näkemykset ovat rikkaus ja auttavat parhaiden päätösten löytämisessä, mutta eri mieltä olemisen sietäminen vaatii kypsyyttä. Poliisilaitos tai lakitupa on väärä paikka ratkoa paikallispoliittisia vääntöjä. Kipakkakin keskustelu on parempi vaihtoehto.

Oikeuteen haastamiset ja eripura syövät juuri sitä energiaa ja luottamuspääomaa, mikä tulisi kohdentaa kaupungin palvelukykyisyyden ylläpitoon heikkenevässä taloustilanteessa. Ja kyllä ydinkeskustan elävänä pitäminenkin vaatii kaiken aivokapasiteetin ja luovuuden.

Valoa ja uskoa tulevaisuuteen tuo tärkeimpiä organisaatioitamme johtava tuore virkamiesviisikko. Maakuntaliiton Timo Reina, sairaanhoitopiirin Jouko Isolauri, Hattulan Heidi Rämö, Hämeenlinnan Timo Kenakkala ja Janakkalan Tanja Matikainen ovat kaikki ansioituneet muualla ja tekevät nyt työtä alueemme menestyksen eteen. Odotan avoimuutta, ennakkoluulottomuutta ja saumatonta yhteistyötä.

Valoa ja iloa tuovat myös aivan ovella oleva joulu, pitenemään alkava päivä ja jossain vaiheessa satava valkea lumi. Toivotan sydämestäni Kaupunkiuutisten lukijoille Joulurauhaa sekä myönteistä uskoa tulevaisuuteen. Vuodessa 2014 näkyy valon merkkejä.

12 kommenttia artikkeliin “Näkyykö valoa vuodelle 2014?”
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Turun kauppakamarin asiamies Jarkko Heinonen on tehnyt väitöskirjaansa liittyen yritysilmapiiritutkimuksen, jossa arvioitiin ansiokkaasti kuntien elinkeinopolitiikkaa ja resursseja edistää yritystoimintaa. Yli 60 kunnan kyselyssä Hämeenlinna ylti sijalle 26. Kaupunki sai pisteitä hitusen enemmän kuin kuntien keskiarvo.

  ”Kisan” voitti Uusikaupunki. Muita sijoituksia: 6. Loimaa, 7. Riihimäki, 19. Forssa, 39. Salo, 45. Helsinki ja 48. Tampere, 60. Turku ja 66. Länsi-Turunmaa. Jos kunnassa on ollut riitoja ja muita kielteisiä tapahtumia kuten työpaikkojen menetyksiä, niillä lienee ollut negatiivinen vaikutus pistekertymään. Tätä taustaa vasten Forssa on pärjännyt hyvin. Hämeenlinnan tulos on siedettävä.

  Elinkeinopolitiikan tekeminen on kovaa työtä ja se vaatii monipuolista osaamista. Hämeenlinnassa on syytä tutustua huolella tutkimukseen. Yritysvaikutusten arviointi on ajettava vauhdilla osaksi päätöksentekoa kaikilla toimialoilla.

  Leppoisaa joulua Sepon sauhuun. Hämeenlinnassa ei näy valoa vielä vuonna 2014!
  – lexa

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Leksa johdatti mielenkiintoisen tiedon lähteille. Tärkeä sanoma kätkeytyy virkkeeseen: ”Tulosten mukaan keskeisimpänä tekijänä kuntaorganisaation yritystoimintamyönteisyyden muodostumisessa voidaan pitää kunnan yleistä asenneilmapiiriä, jonka muodostumisessa kunnan ylin päätöksentekotaso on ratkaisevassa asemassa.”

  Hämeenlinnan sijoitus 26. ei ole hyvä eikä huono, vaan haaleaa keskitasoa. Parantamista on paljon.

  Vaikka Leksa ei näe valoa Hämeenlinnassa vielä vuonna 2014, ei se horjuta uskoani. Perustan oman valouskoni kolumnissa mainittuihin viiteen uuteen johtajaan. Odotan heidän heijastavan omalla esiintymisellään myös luottamusjohtoon sellaista kypsyyttä ja käytännön yhteistyöhakuisuutta, joka ajan mittaan kantaa tuloksiin koko seudulla.

  Hyvä Leksa, kiitos Sinulle, leppoisa joulu on aivan tuloillaan Sairionkadulle enkä usko sen kiertävän ruutukaavakeskustan koilliskulmaakaan. Hyviä Jouluja ja valoa vuodelle 2014! Siellä se valo jo siintää, sen näkeminen on katsojan silmässä.

 3. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Hämenlinna lähtee nousuun, kunhan nuoret päättäjät Kiemunki, Vekka ja Rautio vain hieman nöyrtyyvät. Jälkiviisaus on pahasta, Mutta Hämeenlinna ei kasva ns. kasvukeskuksena niin kuin oletetaan. Täällä ei nähdä sitä, että Vanajanlinnan tietäävät lähes kaikki, samoin Aulangon, samoin Lammin sahdin. Mutta kun sanot Hämeenlinna-ihmiset menevät ”moilasiksi”. Tämä sisäsiittoisuus,”besserwisserismi tulisi lopppua. Hämeenlinna nousuun.. Vaihdetaan kyvyttömät johtajat.

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Hämeenlinnan päättäjille tekee erittäin hyvää harjoitella neuvottelutaitoja Hattulan ja Janakkalan luottamusjohdon kanssa. Molemmilla naapureilla on niin kokeneita neuvottelijoita, että he reagoivat pieneenkin ylimielisyyteen välittömästi. Tässä suhteessa on merkittävää, että kolmen kunnan edustajat äänestivät puheenjohtajakseen Kari Ilkkalan. Hänen ensi lausuntonsa julkisuudessa lupaavat hyvää.

 4. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  JK: Mahtoikohan kukaan edes huomata, että KEvan tuonnoisissa kiemuroissa oli Hämeenlinnan entinen kaupuningohtaja, mahtaa miestä harmittaa kun elintaso laskee. Täällähän taidettii nuolla jopa p……

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kasvukeskus ollakseen pitäisi asukasluvun sentään vuosittain kasvaa.
  Onhan se vähän lisääntynyt, mutta vähemmän kuin on ns. mamuja otettu kaupunkiin asumaan, siis ilman Lammin vastaanottokeskusta Hämeenlinnan asukasluku olisi alentunut, siis muuttotappiokunta ei kasvukeskus!
  Ollakseen muuttohoukutteleva olisi monen päättäjän parasta katsoa peiliin ja vähän peilin taaksekkin!

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Erkki, olet oikeassa.

   Parin viime vuoden perusteella emme ole kasvukeskus juuri nyt. Väkiluvun pienoinen kasvu johtuu maahanmuuttajien tuomasta muuttovoitosta.

   Hämeenlinnan yhteydessä käytetty kasvukeskus -nimike perustuu 2000 luvun alkuvuosiin ja optimismiin siitä, että oikeastaan meidän kuuluisi olla kasvukeskus, koska meillä on moneen muuhun (kasvukeskukseen) verrattuna mahtava sijaintietu. Taitaa kuitenkin olla niin, että olemme huonoja hyödyntämään sijaintietuamme ja luonnon suomaa vehreää kauneutta, jota vieläpä pyrimme tietoisesti tuhoamaan.

 6. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Seppo totesi pohjakirjoituksessa, että Forssan seudun vilkuilut Turun suuntaan ovat menneisyyttä. En ole asiasta aivan samaa mieltä.

  Asiantuntijatyöryhmän viime torstaina luovuttama ehdotus sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämislaiksi tuskin menee läheskään sellaisenaan läpi hallituksessa ja eduskunnassa. Ehdotukseen sisältyvät ristiriidat perustuslain kanssa on aika iso ongelma ja laissa kuntayhtymämallin sallimista vaaditaan jo nyt useilla tahoilla.

  Ensi vuoden alussa Forssan seudulla aloittaa viiden kunnan sosiaali- ja terveysalan hyvinvointikuntayhtymä. Siihen kositaan Someroa, Loimaata ja Urjalaa. Jos hanke onnistuu vaikkapa Someron osalta ja tuleva laki mahdollistaa kuntayhtymämallin muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla, Forssan seudun suuntautuminen Turkuun on aika todennäköinen.

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Sekä kuntayhtymä- että vastuukuntamallissa on omat ongelmansa. Kun kuntayhtymämalliin halutaan asukaspohjainen vaikutusvaltasuhde on malli käytännössä useimmissa tapauksissa aivan sama kuin vastuukuntamalli.

   Forssan osalta uskon tahtotilan päästä yli 20 000 asukkaan peruspalvelujärjestäjäksi olevan niin voimakkaan, että joku (tai useampi) ympäristökunnista saadaan mukaan liittymään Forssaan ja siten pelastamaan seutukunta. En usko edes Someron, Loimaan tai Urjalan kääntävän suuntaa Turkuun päin. Hämeenlinnan suuntaan Forssan seutu on merkittävä tekijä, Turun suuntaan pieni mitätön reuna-alue.

   Arveluni eivät perustu mihinkään sisäpiiritietoon, vaan yksinkertaiseen järkeilyyn sen jälkeen, kun alkoi vähän joka suunnasta näyttää siltä, että Kanta-Häme ei jää muistojen joukkoon vaan jatkaa tällaisena välialueen maakuntana. Ympärillämme ovat meitä voimakkaammat Turun, Tampereen, Lahden ja Helsingin seudut ja tulemme tulevaisuudessa entistä enemmän elämään näiden kaikkien välimaastossa omana itsenämme. Kanta-Häme on ruuhka-Suomen Country Side ellemme itse pilaa tätä mielikuvaa liialla Citymäistymisellä.

 7. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Täysosuma Seppo!
  ”Kanta-Häme on ruuhka-Suomen Country Side ellemme itse pilaa tätä mielikuvaa liialla Citymäistymisellä.”
  Samankaltaiseen lopputulemaan päädyimme ”Viisasten Kerhon” iltasessiossa,
  Tre-Hml-Hki–tulevaisuusnäkymiä pohtiessamme,
  vieraillessani Satakunnan suunnalla.
  T. Riitta

 8. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Vaan ku on käynny niin jotta Hanuripartio (ex aseveliakseli) on jo homman pilannu, mitäs me sitten teemme?

 9. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Hyvää uutta vuotta
  Valoa löytyy aina jos päättäjät ovat äänestäjilleen ja varsinkin itselleen rehellisiä sano
  Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php