Rakenteet ovat tärkeitä – palvelut vielä tärkeämpiä – ihminen tärkein

Kolumni, julkaista Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 1.2.2014

Sosiaali- ja terveydenhuolto oli menneellä viikolla paljon esillä kaupungissa. Tiistaina täällä vieraili ministeri Paula Risikko ja torstaina vietettiin Ojoisten terveysasemalla Terveyspäivää. Mitä jäi käteen, mitä opittiin?

Paula Risikko keskittyi rakenteiden uudistamiseen. Keskussairaaloiden toteuttamaa erikoissairaanhoitoa ja terveyskeskusten perusterveydenhuoltoa lähennetään yhteisellä hallinnolla ja tähän kaksikkoon liitetään vielä sosiaalitoimi. Kolme hallintoa yhtyy yhdeksi. Kannatettava tavoite.

Valtakunnan tasolla on vielä monta kynnystä: tiukat asukaslukurajat 20 000 ja 50 000 aiheuttavat ongelmia ja suunniteltua vallanjakoa tarkistetaan perustuslakia myöten. Harmillista on, että keskustellaan rakenteista eikä toiminnasta tai uudistuvasta työnjaosta. Ihminen unohtuu.

Kanta-Hämeessä sosiaali- ja terveydenhuollon tulevia järjestelyjä säätelevät asukaslukukriteerit. Väestökadosta kärsivä Forssa ei nykykuntajaolla saa mitään vastuuta, Riihimäen seutu järjestää omat peruspalvelunsa ja Hämeenlinna vastaa Forssan ja oman seutukuntansa peruspalveluista sekä koko maakunnan vaativammista erikoispalveluista. Yksinkertaista?

Vuoden Hämäläiseksi valittu Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja Markku Puro pitää ongelmana, että Hämeenlinnan asukasosuus (40 %) ei riitä antamaan kaupungille yksinään päätösvaltaa. Olen eri mieltä ja pidän hyvänä, että Hämeenlinnan on neuvoteltava muiden kanssa ja löydettävä yhteisymmärrys. Näin päätösvalta on maakunnalla, ei sen keskuskaupungilla.

Ojoisten teemapäivässä etsittiin vastausta kysymykseen Mitä olen valmis tekemään oman terveyteni eteen. Ei puhuttu rakenteista, ei väestöpohjista eikä vallanjaosta. Puhuttiin siitä, mitä ihminen voi itse tehdä terveytensä ja hyvinvointinsa eteen ja miten kansanterveysjärjestöillä on nykyistäkin enemmän annettavaa.

Kansalaisjärjestöjen tuoma tuki vähentää ja helpottaa julkisen terveydenhuollon kustannus- ja henkilöstöpaineita. Järjestöjen valistusmateriaalit ovat tasokkaita ja paikallisorganisaatioilla on kykyä ja halua olla mukana käytännön kenttätyössä. Tässä on tulevaisuuden tapa toimia.

Opettiko viikko jotain? Ministerin puheista jäi mieliin rakkaus rakenteisiin, Ojoisten terveyspäivästä matalan kynnyksen lähipalvelujen tärkeys. Ammattihenkilöiden palveluiden rinnalle kannattaa ottaa mukaan sekä itsehoito että kansanterveysjärjestöt ja niiden antama vertaistuki. Hämeenlinna on tässä hyvällä tiellä ja Ojoinen on erinomainen paikka käytännön kenttäkokeille.

10 kommenttia artikkeliin “Rakenteet ovat tärkeitä – palvelut vielä tärkeämpiä – ihminen tärkein”
 1. avatar Onni Somerkallio sanoo:

  Terve Seppo!
  Nt olet lähellä asiaa, jonka hallitset.
  Jatka!
  Terveisin
  Onni

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Hyvä Onni
   Kiitos kannustuksesta.
   Oma jatkamiseni tämän aiheen osalta riippuu siitä, miten uudistus etenee. Jotenkin vaikuttaa, että aihetta kommentteihin on myös tulevaisuudessa.

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kirjoitat Seppo tärkeästä aiheesta.
  Minä en osaa teoretisoida asioita vaan katselen maailmaa vaan tavallisen poluntallajan näkökulmasta. En tiedä näenkö sieltä oikein, mutta parhaani yritän.
  Nythän terveyspuolella ”häädettiin” kaiketi kaikki ostolääkärit pois Hämeenlinnaa kuppamasta, Iisakin mukaanhan kaikki sinne annettu raha valui veroparatiiseihin.
  Rakenteet ovat tärkeitä joillekin, nyt piti kaikki olla samassa ruodussa ja ostolääkärit vekx.
  Mitä tapahtui?
  Lammilta savustettiin kaikkein pätevin jo neljä vuotta yhtäjaksoisesti perusterpparityötä tehnyt lääkäri jolla oli asemaansa huomioon otten ylivoimainen koulutus pois.
  Läksiäisikseen sitten ”vei mukanansa” terveydenhoitajan joka kuului jo Lammin peruskalustoon 18 vuoden työkokemuksella.
  Näitä sairaanhoitajia kun Lammilla kai on liikaa, terveyskeskuksen vuodeosastokin suljettiin ennen aikojaan , siis ennen kuin sopimuksen mukainen aika oli, koska ei ollunna sairaanhoitajia enää joulun ajaksi töihin.
  Voimme nyt seurata kuinka Etelä-Lammilaiset pikkuhiljaa valuvat Hämeenkosken terpparin asiakkaiksi, siis sinne johon Lammin paras lääkäri meni kera hyvän hoitajansa.
  Jäähän siitä Hämeenlinnalle maksajan ilo!
  Miten siellä päättäjäpäässä voidaankaan olla niin pöljiä, että moisia tekevät.
  Nyt hyvä potilasjärjetelmä pilattiin vain tekosyyllä jotta ei enää ostolääkäreitä!
  Miksi ei puututa sitten mihinkään muuhun yksityistämistouhuihin?
  Parkki-pate-Pirkko-nero Kulmala ei ole saanut hommaa kannattavaksi koskaan, Miksi hän jatkaa tehtävässään?
  Kuinka monta muuta kaupungin yhtiötä on jotka ei pärjää omillaan , miksi ne sallitaan jatkaa, vaan ei yhtä hyvää lääkäriä?
  Rakenteet Seppo on A ja O muusta ei välitetä!

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Olen Erkki kanssasi yhtä kummissani. Hämeenlinna mainostaa monituottajamallia, jonka olen luullut tarkoittavan sekoitusta oman tuotannon ja ulkopuolelta ostetun välillä ja tuloksia sitten vertaillaan.

   Terveydenhuollossa ei kuitenkaan noudateta monituottajamallia vaan on vain yksi malli: sopimuslääkärit pois. Tuloksena on vaihtoehdoton malli ja toimiva järjestelmä korvataan toimimattomalla.

 3. avatar nimimerkki sanoo:

  Sepolta taas painavaa asiaa. Kun kaikkea mitataan vain ja ainoastaan rahassa, unohtuu ihminen ja siinä samassa oleellisin. Kysehän on nyt siitä kuinka pikälle nykyisellä mentaalilla voidaan mennä. Jossain tulevassa häämöttää kauhuskenaario, jossa jokainen pitää huolen vain omasta hyvinvoinnistaan ja ihmiset ajetaan kyynyrspäät edellä taistelemaan paikastaan auringossa.

  Kun hallinto kuuntelee ainoastaan elinkeinoelämän ”asiantuntijoita” päätöksissään, on varmaa että pesuveden mukana menee muutakin kuin välttämätön. Sosiaali ei ole enää trendikästä ja kaikki yhteisvastuu tyrmätään elinkeinoelämän tunnuslukuihin vedoten. Kaksikymmentä vuotta on nyt huudettu säästöjen perään, vaikka kyse on pitkälti arvovalinnoista.

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Arvovalintojen osalta tärkeintä on katsoa asiaa ihmisen/asiakkaan/potilaan/lähiomaisen näkökulmasta. Nykyinen kolmen tekijän ja kolmen rahoittajan malli sosiaalihuollossa, perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa on aikansa elänyt ja ihmisen kannalta toimivin ja helpoin malli on yhden luukun periaate.

   Sivutuotteena onnistunut uudistus helpottaa oikean hoitopolun löytymistä, vähentää päällekkäistä työtä ja säästää kustannuksia.

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Seppo!
  Olen huonolla menestyksellä yrittänyt saada aikaan keskustelua terveyden ja sairaanhoidon siirtämisestä valtiolle.
  Valtion osuudet kunnille ovat 10 miljardin euron luokkaa, ja terveyden ja sairaanhoidon kustannukset ovat samaa tasoa. Rahat ja palvelut menisivät päikseen, ja kuntalaiset saisivat koko maassa tasa-arvoiset palvelut.
  Yhdestä julkisen alan terveydenhuollosta olisi monta toimintaa helpottavaa seikkaa: Yhteinen tiedonhallinta ja -siirto saataisiin maahan yhdellä päätöksellä. Lääkäreiden rekrytointi, palkkaus ja toimipaikoille sijoittaminen olisi helpompaa. Säästötoimenpiteet olisi helpompi tehdä eduskunnassa (vrt puolustusvoimat/varuskunnat).
  Kunnat harkitsisivat investointejaan tarkemmin, kun valtion avustuksia ei olisi tiedossa.
  Työterveyshuollon voisi siirtää samassa rytäkässä valtiolle.
  Pääperiaate kuitenkin on, että valtio hoitaa omat velvoitteensa ja kunnat omansa, ja rahoja ei sotketa keskenään. Kummallakin on verotusoikeus, joita ehkä pitäisi rukata.
  Lentopallo odottaa t. Hessu K.

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Moro Heikki

   Ehdotuksesi paikallisen päätösvallan (ja rahoituksen) siirtämisestä valtiolle on liian kunnianhimoinen.

   Lähempänä toteutumista on keskustapuolueen esittämä maakunta-/kotikunta -malli, jossa rahoitus on sekä maakunnallinen (maakuntasairaalat ja erikoistason hoidot) sekä seutukunnallinen/kunnallinen (perustason hoidot).

 5. avatar pohdiskelija sanoo:

  Ehtoota kaikki
  Olen jo kerran päässyt läpikin mielipiteellä ”Valtion terveyden ja sairaanhoito”:”kaikki työtätekevät ,eläkeläiset,työttömät,sairaat,vanhukset ja opiskelijat ja tällä valtion alalla työtä tekevät kulkisivat saman seulan läpi. Ei olisi julkista,yksityistä ja työterveydenhuoltoa”. Syntyvä säästö eräiden muiden järkevöittämistoimenpiteiden myötä olisi erittäin suuri ja aikaansaisi yleisen tasapuolisen suhtautumisen kaikkien ihmisten olosuhteisiin.
  Liian paljon olemme saaneet viime vuosina lukea paremmista olosuhteist muualla (esim Intia) mailmassa ja Suomen vaipumisesta yhä alemmas kaikissa näissä kyseessä olevissa asioissa.
  Meillä on Suomessa suuri hätätila sano
  Aarno Jii

 6. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Olen ehkä aikaisemminkin ihmetellyt meidän suomalaisten suunnatonta vaurautta.
  Meillä on varaa kustantaa kaksinkertainen järjestelmä yhteiskunnan varoin terveydenhuoltoon.
  Kaksinkertainen siksi, että meillä on maailman parhaimmistoon kuuluvan yhteiskunnan, siis kuntien ja valtion ylläpitämä terveydenhuolto.
  Sitten maksamme yksityiselle puolelle tukea ja vieläpä sellaisistakin toimenpiteistä jotka eivät ole terveydellisesti tarpeellisia, esim, kauneuskirukia.
  Yhteiskunnan puoli potee rahapulaa joka johtuu siitä, että yhä enevässä määrin rahaa syydetään yksityisiin terveysasemiin ja sitä kautta kaikkiin hämäräpaikkoihin saarille sijoitettavaksi.
  Säästökohde yksi: Ei makseta yksityiselle mitään tukea ja säästyvä raha ohjataan järkevästi yhteiskunnan järjestämän hoidon puolelle.
  Tällaista kaksinkertaista yhteiskunnan tukemaa järjestelmää tässä laajuudessa ei liene muualla maailmalla.
  Terpparit potevat lääkäripulaa, miten ihmeessä se saadaan aikaiseksi maassa jossa lääkäreitä koulutetaan yhteiskunnan varoin enemmän kuin missään muualla väestömäärään suhteutettuna?
  Meillä, vain meillä opiskeleva lääkäri saa suorittaa pakollisen vain puolen vuoden terveyskeskusharjoittelujakson yksityisfirman kautta vaikka nukkumalla hiljaisessa maalais-terpparissa viikonloput.
  Muualla vaaditaan oikeaa terveyskeskuspalvelua virkalääkärin ohjauksessa ja pitenpiä aikoja.
  Jos opiskeleva lääkäri opetetaan jo koulutusvaiheessa ”vihaamaan” terppareita ei kai ne sinne töihin tule.
  Jos tahtoa olisi olisivat poliitikot voineet kieltää terppareiden yksityistämisen jos olisivat tahtoneet mutta lääkäriliitto on varsin hyvä loppari ja poliitikot ahneita korruppiolle. Siitä se kiinni on.
  Rahaa itseasiassa meillä on, on meillä myös päteviä lääkäreitä, mutta molemmat ovat väärissä paikoissa, valitettavasti.

Jätä kommentti

css.php