Europarlamentissa tarvitaan kykyä yhteistyöhön

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 10.5.2014

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 25. toukokuuta. Suomi on kiinteä osa Eurooppaa ja maailman talous- ja turvallisuustilanne korostavat hyvän euroedustajan ennestäänkin korkeita vaatimuksia.

Ymmärrys eurooppalaiseen päätöksentekoon osallistumisen tärkeydestä on lisääntynyt sitä mukaa, mitä enemmän hallinto Brysselissä ja Strasbourgissa on alkanut vaikuttaa elämäämme. Ei ole samantekevää, ketkä edustavat meitä Euroopan parlamentissa.

Euroopassa valtioiden taloudet ovat yhteydessä toisiinsa. Jos jollain menee huonosti, se heijastuu muihin. Talouden rinnalle on ajankohtaisena noussut turvallisuustilanne. Ukrainan ja Venäjän välienselvittely vaikuttaa koko Eurooppaan ja korostetusti meihin suomalaisiin. Talous ja turvallisuus lyövät kättä.

Poliittiset puolueet ovat arvioineet, että menestys eurovaaleissa vaatii entistä tasokkaampia ehdokkaita. Tämä näkyy sekä nykyisten euroedustajien suurena määränä että tuoreiden kotimaan raskaan sarjan poliitikkojen mukana olona.

Aiemmissa eurovaaleissa ykkösenä ollut Kokoomus puolustaa asemiaan täysillä ja tavoittelee edustajamääränsä nostamista neljään. Kaikki kolme nykyistä edustajaa ovat mukana ja heitä täydentävät korkean profiilin ministerit Henna Virkkunen ja Alexander Stubb.

Keskusta haastaa Olli Rehnin johdolla Kokoomuksen kokeneilla ehdokkaillaan ja perussuomalaiset luottavat Jussi Halla-ahon johdolla vahvan yleiskannatuksen lisäksi sekä sähköiseen mediaan että ehdokkaiden laajaan kansanedustajajoukkoon.

Hämeenlinna on hyvin mukana edustajakilvassa. Aikanaan ministerinäkin toiminut ja vuoden 2008 keväästä europarlamentissa ollut kokoomuksen Sirpa Pietikäinen puolustaa paikkaansa hyvällä ennusteella. Vaalityö on ahkeraa ja oman puolueen tuki vahva.

Toinen seutukuntamme huippuehdokas on Sosialidemokraattien Johannes Koskinen.  Hänen mahdollisuuksiaan heikentää puolueen alavire ja nouseminen ennustettujen kahden läpipääsevän joukkoon olisi yllätys.

Hyvältä euroedustajalta vaaditaan lähes yli-ihmisen ominaisuuksia. Kokeneiden edustajien mukaan tärkein ominaisuus on kyky yhteistyöhön kolmella tasolla: muiden suomalaisedustajien kanssa sekä oman euroryhmän ja oman valiokunnan kanssa. Yhteistyö ja verkostoituminen vaativat syvää asiaosaamista sekä taitoa vaihtaa ajatuksia tärkeimmillä pääkielillä. Tähän eivät kaikki pysty!

Vaaleissa on ehdolla 251 rohkeaa ja nyt on meidän äänestäjien vuoro näyttää arvostuksemme. Hävettävän alhainen edellisten vaalien 40 prosentin äänestysaktiivisuus ansaitsee reippaan tason nousun. On aika todistaa äänestämällä, että olemme osa Eurooppaa ja Eurooppa on osa meitä.

Jätä kommentti

css.php