Tappaako keskustan kehittämisyhdistys vanhan keskustan liike-elämän?

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 29.11.2014

Hämeenlinnassa on omituinen tilanne, kun keskustan elävöittämiseksi perustettu Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry ei puolusta keskustan liike-elämän etuja.

Toriparkki on kehittämisyhdistykselle pakkomielle, josta se ei pääse irti. Nelisen vuotta sitten käynnistyi operaatio tarkoituksena rakentaa torin alle luolasto, josta suurella rahalla saa pysyvän autopaikan ja vähän pienemmällä rahalla aikarajoitetun pysäköinnin.

Hanke käynnistyi vauhdilla: tehtiin koekaivauksia, järjestettiin yleisötilaisuuksia ja kerrottiin muiden kaupunkien menestystarinoita. Innostus rajoittui silloin, ja rajoittuu myös nyt, pieneen piiriin. Yksityinen raha on pysynyt piilossa.

Asukkaat eivät ole missään vaiheessa hurranneet lähes 30 miljoonan euron hankkeelle. Keskustan ja sen lähialueen pysäköintiä ei muutama vuosi sitten koettu ongelmaksi, koska sekä maksuttomia että maksullisia paikkoja oli kysyntää vastaavasti.

Ongelma ydinkeskustan pysäköinnistä on tehty vähitellen, kun kaupunki ja sen pysäköintiyhtiö ovat kaikin tavoin vaikeuttaneet autolla keskustaan työhön tai asioille tulevien elämää. Maksuttomia paikkoja on suljettu tai muutettu maksullisiksi ilman järjellistä syytä.

Selkeät merkit toriparkin kohtalosta oli nähtävissä jo ennen vuoden 2012 kunnallisvaaleja, yli kaksi vuotta sitten. Ehdokkaiden enemmistö luki asukkaiden tahtotilaa oikein ja vastusti luolaa. Kaupunkikeskustayhdistys ei kuitenkaan ole antanut periksi.

Keskustan kehittämisstrategiaan saatiin kokonaisuutta hämärtämään toriparkki, jota puolustetaan vähättelemällä parempia vaihtoehtoja. Samalla muu kehittäminen junnaa paikallaan, eivätkä hyvätkään hankkeet etene. Tämä on sekä asukkaiden että kauppiaiden tappio.

Kun Kauppakeskus Goodman avasi yli 60 liikettä ja 600 maksutonta pysäköintipaikkaa, muuttui tilanne dramaattisesti. Enää ei keskustassa ole pula parkkipaikoista, on pula autoilevista asiakkaista. Maksullisen pysäköinnin keskusta ei menesty kilpailussa Goodmanin ja Tiiriön kanssa.

Keskustan rohkeimmat liikkeenharjoittajat uskaltavat jo sanoa julkisesti, että pysäköinti tulee muuttaa maksuttomaksi. Samaan aikaan kaupunki riistää keskustan liike-elämältä vuoden parhaan myyntisesongin ja keskittyy tutkimaan autoilijoiden käyttäytymistä. Kuukausimarkkinat ja pimeän kaupan illat eivät elätä keskustan liikkeitä; maksuton pysäköinti antaisi edes mahdollisuuden.

Yrittäjät ovat heränneet, asukkaat ovat olleet hereillä alusta asti ja tiedotusvälineetkin alkavat ymmärtää, että maksullinen toriparkki ei pelasta keskustaa. Tarvitaan välittömiä toimenpiteitä, joista tehokkain on maksuton kiekkopysäköinti. Voisiko Kaupunkikeskustayhdistys ottaa tämän asian ajaakseen?

16 kommenttia artikkeliin “Tappaako keskustan kehittämisyhdistys vanhan keskustan liike-elämän?”
 1. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Kaupunki on jo tehnyt päätöksensä ydinkeskustan liikkeiden suhteen.

  Enää ei maksutonkaan pysäköinti pelasta noita liikkeitä. jos samaa tavaraa myydään Tiiriössä, Goodmanilla ja keskustassa ei se pelasta keskustan liikkeitä, että pysäköinti on maksutonta.

  Tosin Hämenlinnan kokoisessa taajamassa riittää aivan hyvin kiekollinen pysäköinti ja sekin vain siinä mielessä, että parkkipirkoilla on ns.työtä.

 2. avatar Seppo Koskenranta sanoo:

  Hyvä kirjoitus kaimalta.
  Viime viikolla kävin torstaina torilla klo 11.30 . Paikalla oli yksi kauppias . Hän kertoi, että muutama päivä aikaisemmin oli ollut toripäivä, jolloin hänen myyntinsä oli ollut 6€. Ja hänellä siis on melkein monopoli. Tarvitaanko todella vielä kaupungin päättäjien esittämää tutkimusta keskustan ongelmista ? Kuka sammuttaa valon ?

  • avatar Heikki Koskela sanoo:

   Moro Seppo!
   Kysymykseni kuuluu, tarvitaanko nykyaikana markkina- ja toripäiviä. Torin ympärillä on kiinteitä kauppoja ja kahviloita, joten tori voisi olla autojen ilmaisena parkkipaikkana. Torin voisi kieltää autoilta niinä päivinä, kun on ”tavataan torilla päivä” eli Kerhon voittaessa Suomen mestaruuden. Niitä päiviä voi olla kerran vuosikymmenessä.
   Autot ja asiakkaat pitää saada keskustaan. Terv. Hessu K.

   • avatar Seppo Rehunen sanoo:

    Hyvä Heikki!
    Tänään eli kuukauden ensimmäisenä tiistaina oli markkinapäivä. Torilla ja keskustassa oli mukavan paljon väkeä. Linnan kauppakeskuksen Kauno -kahvilassa, Hesburgerissa ja S-Marketissa oli vilkasta. Markkinapäivä tuo ostajat vanhaan keskustaan.
    Olen torin päälle pysäköinnistä kanssasi samaa mieltä. Jos maksuton kiekollinen pysäköinti sallitaan, niin pysäköinnille tarkoitetulle alueelle tulee päästä sekä Raatihuoneenkadulta että Hallituskadulta ja alueelta pois täytyy päästä näille molemmille kaduille. Aluetta ei saa myöskään aidata niin, että sisälle meneminen on sekä hankalaa että pelottavaa.

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kaikkein järkevintä olisi muuttaa pysäköinti maksuttomaksi koko kaupungissa. Ydinkeskustassa tosin voisi olla ajalla kiekkorajoitus ja jokin järjestelmä jottei ”autojopparit” pidä kadunvarsia varastoinaan. Mikä tämä olisi, ei kai ole minun yksin ratkaistava jos Kulmala hommasta palkan nostaa!
  Osa ”parkkipirkoista” voitaisiin oppisopimuskouluttaa vaikka hoitoalalle vapaaehtoisuuden perusteella.
  Mutta mihin sijoittaa Kulmala. Johtaja joka ei saa ”firmaansa” tuottamaan edes sen vertaa jotta kulut peittyisivät. Siitä ei ole kannustimeksi kenenkään palkata kyvytöntä. Politiikkaan ei voi lähteä kun kannattajat (äänestäjät) ovat kadonneet. ”Ongelmajätettä” koko mies!

  • avatar Seppo sanoo:

   🙂

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   En tunne tätä herra Kulmalaa, kovin hyvää hänen toimistaan ja tekemisistään en mistään ole lukenut tai kuullut. Ehkä Hän kuuluu näihin julkishallinnon lukuisiin rekrytointeihin (pikkusikariporras) joissa sopivuus on ollut määräävämpi tekijä valinnassa kuin pätevyys. Muuten olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa, Hämeenlinnan keskustassa riittäisi kiekkopysäköinti. Tämä julkishallinnon rekrytointitapa (mm etusijalla poliittinen sopivuus) on eräs merkittävä tekijä siihen, että kunnilla ja valtiolla menee huonosti.

 4. avatar Seppo Koskenranta sanoo:

  Haluan palata kommentteihin, joissa käsitellään pysäköintiyhtiön toimitusjohtajaa Jari Kulmalaa. Kirjoituksista saa sen johtopäätöksen että hän on kaikkien Hämeenlinnan keskustan ongelmien syy, oikea pahan ilmenemä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hänet on palkattu toimimaan pysäköintiyhtiön toimitusjohtajana. Hän toimii niiden suuntaviittojen mukaan, mitkä yhtiön hallitus ( kaupungin edustajat) hänelle määrittää. Hän ei määrittele kaupungin keskustan pysäköintistrategiaa eikä ole hänen vikansa että Keinusaareen rakennettiin tappiollinen pysäköintilaitos. Kun keskustan ongelmat ovat todellisia eikä pysäköinti ole niistä vähäisin, kannattaa kritiikki osoittaa sos.dem/kok. päättäjille.

 5. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Moro!
  Bisnestä pyörittäessäni pyrin kokoamaan ympärilleni porukkaa,
  joka sai arvostella vapaasti myös pomoa ja
  joka oli fiksumpaa kuin minä.
  Homma toimi, tulosta tuli, itse pysyin sen ansiosta virkeänä kartalla .
  Jos kaupunkimme pomot tsekataan pallilleen päättäjien itsetuntoa nuolemaan,
  ei hyvä heilu.
  Applen huippu-menestyjä, nykyinen pääomasijoittaja Guy Kawasaki,
  ”Palkkaa ihmisiä, jotka ovat sinua parempia,
  muuten sinulla on pian talon täydeltä luusereita.
  Heihin pätee ns. Dunningin-Krugerin vaikutus,
  jonka mukaan epäpätevät ihmiset eivät kykene mieltämään
  pätemättömyytensä laajuutta.”
  Tulipa tuosta mieleeni, jot olisikohan myös keskustan
  ”kehittämisen” proggareiden, sekä yrittäjien,
  aika katsella&kuunnella asioita ihan uudesta näkövinkkelistä.
  Esim. Koskelan Hessullakin on ihan uutta evästä tarjolla.
  Riitta

  • avatar Seppo sanoo:

   Riitalta taas harvinaisen sopivaa ja osuvaa tekstiä!

   • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

    Näin omalla työurallani (45-vuotta, 4 eri työnantajaa) kaksi esimiestä (varsin korkealla organisaatiossa) jotka pystyivät selittämään oman kykenemättömyytensä esimiehilleen alaistensa syyksi. Heillä on yleensä erittäin hyvä ja vakuuttava esiintymistapa-eivätkä herkästi häkelly. Muutenkin Riitan teksti on todella paikkaansapitävä ja esiintyy valitettavan yleisesti.

  • avatar Heikki Koskela sanoo:

   Moro Riitta!
   Kiitos kehuista!
   Kepulla on 16.1. Hauhotalolla tanssit (a 25€) ja 14.3. Kutilan Työväentalolla ilmaiseksi. Molemmissa on ruokaa ja ohjelmaa (OPM).
   Jos saavut, haen tanssimaan. Lupa emännältä on saatu.
   Eikun rumbaksi! T. Hessu K.

 6. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Hessu!
  Kiitos kutsusta!
  Tietty, tulen mielelläni Kutilaan, jos vaihdamme samban tangoksi,
  olen tanssinut sambaa viimeksi pari vuosikymmentä sitten Aulangolla.
  Sinä olet vaimosi kanssa päivittänyt tanssitaitosi ihan hiljattain.
  Vielä kun kerrot kellonajan ja Kepu hommaa kyydin,
  ni kyllähän minä.
  Olenhan kertonut blogissani,
  että kaikkea pitää kokeilla,
  paitsi tahnua ja nypläämistä.
  Ps. Olet todella taitava vaalikampanjan vetäjä.
  Riitta

 7. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Keskustan liikkeille vinkki menestymiseen, jos tulos on kiinni maksuttomasta pysäköinnistä.

  Tällä hetkellä Tiiriössä ja Goodmanissa ns. maksuttomat pysäköinnit ovat liikkeiden hinnoissa. Tuossa on keskustan liikeillä markkinarako, tuote pysäköintimaksua halvemmaksi, jos tulos on kiinni maksuttomasta pysäköinnistä. Ei taida monikaan kauppias tuota markkinointikikkaa käyttää.

  Yksinkertaisesti liikeeiden menestyminen keskustassa ei ole kiinni maksuttomasta pysäköinnistä, vaikka maksullinen pysäköinti turhaa Hämeenlinnan keskustaajamassa onkin.

Jätä kommentti

css.php