Valtasuhteet murroksessa Hämeenlinnassa

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 16.5.2015

Kokoomus ja SDP ovat puolueina hallinneet Hämeenlinnaa vuosikymmeniä. Nyt on näkyvissä merkkejä siitä, että kaksikon valtakausi lähestyy loppuaan.

Vaalit kertovat totuuden. Kahdeksassa vuodessa eli uuden Hämeenlinnan aikana on ollut yhteensä yhdeksät vaalit: yhdet presidentin vaalit, kahdet eurovaalit sekä kolmet kunta- ja eduskuntavaalit. Suunta on kaikissa näissä vaaleissa ollut sama.

Ennen vuotta 2010 oli kokoomuksen ja SDP:n yhteinen ääniosuus Hämeenlinnassa 65 prosentin tasolla, mutta laski tämän vuosikymmenen alussa noin 55 prosenttiin. Kevään eduskuntavaaleissa lasku jatkui 49 prosenttiin, mikä on valtakunnallisesti edelleen korkea, mutta paikallisesti dramaattisen huono.

Syiksi alenevalle kannatukselle eivät kelpaa muutaman paikallisen avainhenkilön luopuminen politiikasta tai virheet ehdokasasettelussa. Kummankin puolueen suosion lasku näkyy johdonmukaisesti niin euro-, eduskunta- kuin kuntavaaleissakin ehdokkaista riippumatta.

Todelliset syyt muutokselle ovat sekä valtakunnallisia että paikallisia. Perussuomalaiset nousivat 2010 -luvun alussa suurten joukkoon ja alkavat nyt olla pysyvä, salonkikelpoinen voimatekijä. Keskustapuolue taas teki suosiohyppäyksen tänä keväänä. Kilpailu on kiristynyt.

Paikallisesti sekä kokoomuslaiset että sosialidemokraatit ovat tehneet alokasmaisia virheitä, mikä on vauhdittanut alamäkeä. Valtaan tottuneille on uutta, että kaupungissa on vaihtoehtoisia ajatuksia. Muiden hyvätkin esitykset on tyrmätty ja niiden esittäjät yritetty leimata riitelijöiksi.

Enemmistöön kuuluvien on ymmärrettävä, että kaupungin kehittämisessä kannattaa hyödyntää kaikkien luottamushenkilöiden osaamista ja kokemusta. Myös yleistä mielipidettä on kuunneltava herkällä korvalla, eikä nostaa itseään asukkaiden yläpuolelle.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin kannattaa tehdä seutukunnallinen tavoite: Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan alueelta tulee jokaisen neljän suuren puolueen saada läpi yksi ehdokas. Tavoitteen saavuttaminen vaatii viileää harkintaa, poliittista silmää ja kovaa työtä.

Kokoomuksella on seuraavissa vaaleissa erityinen haaste. Puolue sai kevään eduskuntavaaleissa Hämeenlinnassa eniten ääniä, mutta vain alle puolet kannatti kaupungin omia ehdokkaita. Mistä kokoomus löytää äänestäjien laajaa luottamusta nauttivia paikallisia ehdokkaita?

Kuntavaaleissa kahden vuoden päästä saattaa valta vaihtua Hämeenlinnassa ja Pro Hämeenlinnan puolueet nousta enemmistöksi. Kokoomus ja SDP voivat taistella vähemmistöön joutumista vastaan vain muuttamalla heti suhtautumistaan muihin sekä keskittymällä asioihin, ei henkilöihin. Voi olla, että tämäkään ei riitä.

23 kommenttia artikkeliin “Valtasuhteet murroksessa Hämeenlinnassa”
 1. avatar Jaska sanoo:

  Olen aina ihaillut Seppo Rehusen tapaa ilmaista mielipiteensä, eikä kirjoitus herättele pettymyksen kyyneleitä tälläkään kertaa. Kylmäpäisen realistisesti rehunen lataa todellisuutta kaupunkilaisten tietoisuuteen jälleen, eikä unohda kirjoituksestaan todellisuutta indikoivia %.kaan. Jos kokdemin sisällä piilisi nyt edes rahtunen viisautta, ottaisi se pron päätöksentekoon mukaan. Nythän kaikki Pron esitykset torpataan kevyen ylimielisesti ja katsotaan ettei prota äänestäneillä kuntalaisilla ole minkäänlaista painoarvoa kaupungissa. Todella valitettava on poliittisen päätännän nuotisto tällä hetkellä, mutta ehkä kokdem heräilee todellisuuteen seuraavissa kuntavaaleissa.

 2. avatar axelox sanoo:

  On helppo jakaa Jaskan kommentti, hatunnosto taas kerran Seppo Rehuselle! Sellaiseen kiinnittäisin kuitenkin huomiota, että piskuisessa kaupungissamme on tuhansia äänioikeudella varustettuja veronmaksajia, jotka sanoisivat ”kuka Rehunen? Mikä ihmeen kok-dem-koalitio? Pro Hämeenlinna? Ja niin edelleen…” Monien ihmisten ajan vie arjesta selviytyminen, veroeurojen ansainta, lasten hoito, omaishoito ja muut elämän haasteet. ”Päivänpolitiikka” ei yksinkertaisesti jaksa vetää puoleensa.

  Vastapainona sille, syöksykierteeseen joutunut kunnallispoliittinen broileri kehuskeli vaalimainoksessaan olleensa kaiken kokenut ja kaikissa liemissä keitetty… Juoppo isä, mistä eduskuntaehdokas jo säälipisteensä keräsi, ei kai nyt ihan kuitenkaan joka sopan lihaliemikuutiota ole vielä makustellut? Omaishoitaja, leski, vammaisen huoltaja, itsensä murhanneen omainen, lapsensa menettäneen vanhempi, mitä vielä? Jaa…., kaikissa liemissä keitetty? Avioero, etävanhempi, huoltajuusriidat, you name it? Kuinka puheet ja kokemukset kohtaavat?

  Iso kiitos Seppo Rehuselle, että kolumneissaan ja blogissaan herättelee muutosvoimia antamaan lisää vauhtia muutokselle. Se on varmaa, että nykymeno ei jatku, kyse on enää muutoksen nopeudesta. Ja on erittäin ymmärrettävää, että luopumisen tuska luo oireilua, mitä kaupunkimme kuntapolitiikassa on viimevuodet nähty.
  Seppo Reuhusta pyydettiin hiljan palaamaan kuntavaikuttajaksi. Seppo kertoi, että hän on aikanaan taistellut tuulimyllyjä vastaan, ja nyt on uusien, ”vahvempien” vuoro. Sepon tasoisia kyllä, tuskin vahvempia, nyt on vaan aika kypsempi.

  KOK-DEM -KOALITIO
  Hpk ja hyvät veljet. Ei tämä arjen elo rakettitiedettä ole, enemmäkin kulisseissa suhmurointia. Julkinen salaisuus on ollut, että kaupunkia johti pitkään samat miehet, jotka huolehti Hämeenlinnan kiekkoylpeyden rahoituksesta. ”Kaikki rakastavat kerhoa”, kaupunkimme valovoimaisinta brändiä, käyntikorttia, suorastaan sateentekijää. Peleissä käy satojatuhansia ihmisiä vuodessa. Kun samaa asiaa katsoo toiselta kantilta, huomaa että muutama prosentti kaupunkilaisista käy Rinkelinmäen herätyskokouksissa jokusenkymmentä kertaa vuodessa. Samaan aikaan lapsia kävi koko peruskoulunsa evakossa viipaleparakeissa, homekouluissa, joita on alettu nyt laittamaan käyttökieltoon, odottamaan purkutuomioita tai -toteutusta. Vanhukset haki kaupunkia vastaan vaippa-käräjillä oikeutta niin, että tuomio tuli. Kaupungin leivissä olevaa henkilöstöä kiristetään, kuristetaan ja venytetään niin, että yksityisellä sektorilla ei ikinä moista menoa hyväksyttäisi. Ja hyvät veljet tumaa, ”hyvin menee”.

  HPK:lle lapattiin männävuodet rahaa kuin pohjattomaan kaivoon, Jo vuonna 2006 silloisten HML pienpuolueiden edustajat kysyivät jäähallimiljoonien kohdalla, ”eikö tämä jo riitä?” Kiekkomafian hyvät-veljet riensi huutamaan, että ”joka kahvipöydässä on oma HPK-oppositio”. SDP.n ryhmyri julisti, että ”siitä ei voida lähteä, että harrastajat maksaisivat itse laskun”. Päivi Siepit & kumppanit ilmaisivat voimakkaan huolensa koulujen ja päiväkotien huonosta kunnosta ja riittämättömästä korjaustasosta… Kuuroille korville kantautui kymmenen vuoden takainen HPK-opposition hätä, ja nyt se on ”sylissä”. Kouluista ja päiväkodeista löytyy hometta kuin sieniä sateella, mutta onhan sentään HPK:lla uusi videokuutio, mistä voi pelikatkoilla näyttää muiden liigaotteluiden koosteita ja kiekkoravintola, mistä kansa saa kaljaa sirkushuviensa kyytipojaksi. Ja nämä perustelut on Hämeen Sanomista kok-dem-päättäjien lausumina. Sittemmin ritari-areena sai joustolaitansa SM-liiga Oy:n vaatimuksesta, vanhalla kaavalla. Hassinen hankki ja lykkäsi laskun kaupungille. ”Osta ensin ja kysy sitten onko rahaa?” Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rautio kehuskeli kääntävänsä kaikki kivet, joiden alta säästöjä voisi syntyä, Rautio taisi jättää kääntämättä sen rinkelinmäen kiven?

  Tätä voisi jatkaa loputtomiin, mutta mahtaisiko auttaa? Ehkäpä auttaisi, kun katsoo huhtikuisten eduskuntavaalien tulosta. Pro Hämeenlinnan nostaessa vahvasti kannatustaan, ”hyvillä veljillä” kannatus romahti.

  Tärkeintä on jatkossakin pitää asiaa esillä, läpinäkyvänä ja loput hoitaa kaupunkilaisten maalaisjärki.
  Sunny Car Centerillä ei voi maksaa sairaanhoitopiirin alijäämää, eikä rahoittaa uutta urheilupyhättöä Pullerille, ennen kuin taalat on tiskissä. Näin kuitenkin julisti taannoin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kiemunki.

  ”Virheistä opitaan, katsotaan eteenpäin, päättäjät eivät ole pässejä jääkiekkoväen narussa. Tapahtuu varmaan uudestaankin, kaupungilla kun on yhtiöitä jotka toimivat itsenäisesti. Hassisella on hyvä politikoida….”
  Samat mantrat on toistunut vuodesta toiseen ja kokoomus-demari -veljet on luottanut kansan tietämättömyyteen… Maailma muuttuu, Eskoseni.

  Jotakuinkin niskakarvat pystyyn nostavaa oli lukea Sari Raution viikon-parin takainen kirjoitus Hämeen Sanomissa, missä hän kertoi mitä ”me Hämeenlinnassa haluamme”…. me kuulemma halutaan, että kaikki saa harrastaa, kuluista riippumatta, kunhan se on jääkiekko ja HPK.

  Voi kunpa jaksaisitte palata hieman menneeseen ja lukea blogia: http://iisakki.blogijanne.fi/2009/09/23/hameenlinnan-ja-hpkn-rahat/

  Siellä kristallisoituu puolen vuosikymmen takaa, miten kukakin asioista on ajatellut, ja ajattelee. Siellä mm. poliittisessa nouskiidossa ennen pelikaanin lentoa turbiiniin, Iisakki Kiemunki ihmetteli Seppo Rehuselle seuraavaa: ”Jääkiekon aktiiviharrastajiin et ilmeisesti laske lainkaan katsojia?”

  Tä?

  ”Jääkiekon aktiiviharrastajiin et ilmeisesti laske lainkaan katsojia?”

  No, Seppo Rehusesta en tiedä, mutta mä en ainakaan…..

  Meidän kaupungissa maksetaan kulttuurista mojovat lippuhinnat, 30-90€ per tapahtuma, mutta siitä viis, ”se maksaa, joka P#¤%nee”.
  Verkatehtaan ja teatterin narikkaan menee 2€ per takki, hyvä niin. Kolmen hengen seurueelta jo 6€. Ja pysäköinti maksaa, mitäs siitä, niistä tuloista huolehtii parkkipate.
  Jäähallille valuu viikottain satoja, (ei kai kuitenkaan) tuhansia autoja. Liikenneruuhka on valmis ja Poltinahon asukkaiden talonedustat ja pihanurmikon on reunat savisia renkaanjälkiä täynnä.. Eikä maksa euroakaan. Parkkihalli jäähallin nurkalle taitaisi olla kulumalan ensimmäinen kannattava parkki-investointi? Ja ihan ilman narikkamaksuja.

  Missä käki kukkuu?

  YLE Hämeen haastattelussa:
  ”– Ymmärtääkseni AC/DC:n konserttiyleisö on vähän aikuisempaa…..” ”Tällä hetkellä on hyvä hytinä, että näin tulee käymään. Ensin on alla Wanaja Festival, sitten AC/DC:n konsertti, sen jälkeen Hämeenlinna Bike Show ja tatuointi- ja katutaidefestivaali Verkatehtaalla. Toivon, että ihmiset tulisivat viikoksi, eikä vain yhteen tilaisuuteen…….”

  Hyvät Hämeenlinnalaiset, lukekaas nyt tuo yllä oleva vielä kertaalleen. Varttunutta väkeä odotellaan, ja hhmm… josko ne jäsivät viikoksi bailaamaan ja täyttämään kaupungin verokirstua. ”give me a break”. Meiltähän lähtee sitten Käen superviikon jälkeen tatuoituja, katuperformanssi-rokkareita motskareilla kotiin, Hämeenlinnassa lasten jatkaessa homeen haistelua kouluissa?

  Jokainen kaupunkiin haalittu lantti on hyvä asia, mutta siemenviljan syöneet ovat kuolleet pelottavan usein sittemmin nälkään.

  ”Perästä kuuluu”, sanoi HPK. Nyt se on osakeyhtiö. Hämeenlinnan kaupunki nyt sitten varmaan kohtelee sitä ihan samoin kuin mitä tahansa yritystä Hämeenlinnassa, eikö?

  Annas olla kun toimitusjohtaja Korpela linjaa 16.5.2015 KU:ssa:
  ”kun rahaa ei Hämeenlinnan kaltaisessa kaupungissa ole käytössä samalla tavalla kuin monessa muussa huippuseurassa, joudutaan etulyöntiasemaa hakemaan muilla keinoilla, toimimalla ovelammin kuin muut sekä uusia toimintatapoja jalostaen”.
  Korpela olisi voinut sanoa saman lyhyemmin: ”v¤#tun persut”.

  Seppo Rehunen on erittäin oikeassa kolumnissaan ja minä uskon, että muutosta Hämeenlinnassa vie parhaiten eteenpäin KARI ILKKALA ja hänen rinnalla LULU RANNE.

 3. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Uskon myös, että Kari Ilkkala ja Lulu Ranne vievät asioiden hoitoa oikeaan suuntaan, en vain oikein usko siihen puolueeseen, johon he kuuluvat. Jossain puolueessa on kuitenkin oltava, että saa asioita hoidettua.

 4. avatar axelox sanoo:

  Oma luottamuksenikin nojautui aluksi henkilöihin, Ilkkalaan ja Ranteeseen, mutta valtakunnanpolitiikan kautta alan uskoa perussuomalaisiin puolueenakin ja kansanliikkeenä hiljalleen yhä enemmän ja enemmän… Mutta siitä erikseen, vaikkapa omassa blogissani.
  Samalla tavalla olen menettänyt lapsenuskoani kokoomukseen, johon ensimäiset vuosikymmeneni ”luotin”. Aluksi kuntatasolla täysin ja sittemmin valtakunnanpolitiikankin osalta. Toki parjattu ja pilkattu, ainakin kadehtittu Stubb on valovoimainen edustaja maailman ”turuilla ja toreilla”. Jos ei pääministerinä parhaimmillaan, niin ainakin ulkopolitiikassa omassa luokassaan, sitä ei käy kiistäminen.
  Jan Vapaavuori. Nuoruuden hölmöilyistä poisoppineena lähtee hakemaan kannuksiaan maailmalta. Siitä miehestä kuulemme vielä, mies tulee nousemaan vielä valtiomiesten joukkoon. Katsokaapa ja kuunnelkaapa miehen mietteitä. http://areena.yle.fi/1-2449075
  Vasemmistolaisille näyttää synkältä…. Ennätyspitkä kunnallisvaalikausi vaihtuu 2017 keväällä uuden lain myötä kuntavaaleiksi ja kyyti tulee olemaan kylmää…
  Kokoomuksella ei ole Hämeenlinnassa ”mitat täyttäviä” eturivin politrukkeja nyt, kehiin laitettaviksi.

  Niinkuin eduskuntavaaleissa äänestetään lopulta paikallisen kuntapolitiikan tuntein, vaikuttaa myös valtakunnanpolitiikan voimasuhteet kuntavaaleissa.

  Perusssuomalaisiin voi olla ihan hyvä uskoa….

 5. avatar riitta nyqvist sanoo:

  ”Joka tuuleen kylvää…”
  Yhteistä, alueellista hyvää tuottaa poliittisten päätösten tärkein liima – lojaliteetti.
  Ei kanssa-yrittäjien mustamaalaus.
  Utopioiden sijaan päätöksiä, joilla luodaan turvallinen,
  viihtyisä asuinpaikka, jossa peruspalvelut pelaavat mahdollisimman
  tasapuolisesti asukkaille.
  Päättäjät ovat unohtaneet mm. Hämeenlinnassa, että ovat saaneet äänestäjiltä
  valtakirjan hoitaa homma asukkaiden tahdon mukaisesti.
  Ei käyttää sitä henkilökohtaisten etujen ja henkilökohtaisuuksiin menevien
  valtataistelujen ajamiseen -mediaa myöten.
  Näiden draamojen maksajina ovat aina turhautuneet asukkaat.
  (Torinalusparkki, SCC, Engelinranta, Lintumaa-puiston raiskaus, turpakäräjät, jne.)
  Yhteiseen nuotioon pitää lisätä bensaa – ei kusta!
  Riitta

 6. avatar Keijo sanoo:

  Vertailu eduskuntavaalien ja kuntavaalien välillä on aina vaikeaa. Näissä eduskuntavaaleissa Hämeenlinnasta lähti paljon ääniä muille kuin kaupungin omille ehdokkaille. Kuntavaaleissa ei kuitenkaan voi äänestää ulkopaikkakuntalaisia ehdokkaita tai ”Sipilää” tai ”Soinia”.

  Keskusta oli vaalien suurvoittaja Hämeenlinnassakin, mistä suuri osa selittyy Sipilä-ilmiöllä. Perussuomalalaiset kavattivat ääniosuuttaan vain hieman, kun hallitusvastuussa olleet kokoomus ja SDP romahtivat. Vihreät petrasivat Hämeenlinnassa kuten valtakunnassakin.

  Rehusen propagandistisia sävyjä ja tarkoitusperiä omaavaan kirjoityukseen saa hieman eri kulman, kun tarkastelee pelkästään hämeenlinnalaisten ehdokkaiden saamia äänimääriä eduskuntavaaleissa. Järjestys oli: 1. Filatov (3335) 2. Kiemunki (2428) 3. Rautio (2302) 4. Ranne (1834) 5. Isosuo (1817) 6. Soukola (1645) 7. Ranjith Kumar (1317) 8. Kaunisto (1136) 9. Ilkkala (1079) 10. Rahkio (988) 11. Ojansuu-Kaunisto (735) 12. Taavela (358) 13. Soinikoski (341) 14. Romo (295) 15. Arvidsson (273) 16. Kylliäinen (187) 17. Turja (61).

  Kun laskee yhteen vallitsevien koalitioiden ehdokkaiden äänet, tulos on seuraava: kok-dem-vihr = 12570 ja Pro Hämeenlinna = 7561

  Tämä ei vielä lupaisi muutosta voimasuhteisiin. Toki on otettava huomioon, että kaikki nyt listalla olevat ehdokkaat eivät varmasti ole ehdolla kuntavaaleissa, kun taas suuri joukko listan ulkopuolisia on. Kyseenalaista on myös esimerkiksi Timo Kauniston ”kuuluminen” Pro Hämeenlinnaan. Hämeen Sanomissa kerrottiin miehen jatkavan Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa, mutta ymmärtääkseni hän on muissa yhjteyksissä sanoutunut irti blokkipolitiikkasta. Samoin ainakin Antti Leinikka keskustasta on tehnyt samoin. Jos kaunistot ja leinikat ottaa vallan paikallisesti keskustapuolueessa, Pro Hämeenlinna nykyisellään saattaa olla historiaa?

 7. avatar Pimu sanoo:

  Nyt voisi olla paikallaan esittää kysymys, että onko Hämeenlinnassa asiat menneet parempaan suuntaan näiden 8 vuoden aikana. No onko?

 8. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos Keijolle henkilöihin pohjautuvasta näkökulmasta. Koska rakennan poliittisten voimasuhteiden väliset muutokset puolueiden saamiin ääniosuuksiin, jatkan samalla matemaattisella linjalla.
  Seuraavassa kokoomuksen ja SDP:n yhteiset ääniosuudet prosentteina Hämeenlinnassa kolmentyyppisissä vaaleissa.

  Kuntavaalit 2008 ja 2012
  – 64,5 ja 56,1. Laskua neljässä vuodessa 8,4 prosenttiyksikköä.

  Eurovaalit 2009 ja 2014
  – 61,9 ja 53,0. Laskua viidessä vuodessa 8,9 prosenttiyksikköä

  Eduskuntavaalit 2007, 2011 ja 2015
  – 62,2 ja 55,5 ja 49,0. Laskua ensin 6,7 ja sitten 6,5 prosenttiyksikköä.

  Hämeenlinnaa kahdestaan hallitsevan puoluekoalition kannatus on laskenut suoraviivaisesti kaikissa eri vaalityypeissä.
  Oma johtopäätökseni on, että sekä kokoomuksen että SDP:n on harkittava vakavasti, kannattaako Hämeenlinnassa jatkaa nykyisellä valtapolitiikalla, vai onko muita vaihtoehtoja. Kahden puolueen yhdessä muodostama enemmistö on murtumassa.
  Vielä Pimulle: Hämeenlinnaa on hallinnut viimeiset kahdeksan vuotta sama puoluekaksikko kuin edellisetkin vuosikymmenet.

 9. avatar Keijo sanoo:

  Rehunen sivuuttaa sen tosiseikan, että perussuomalaisten historiallinen tulo kartalle isona puolueena vuonna 2011 on muuttanut dynamiikan koko Suomessa, ei vain Hämeenlinnassa. Todellisemman kuvan paikallisesta tilanteesta saa seuraavien kuntavaalien jälkeen, kun mysö perussuomalaiset maistavat valtakunnallista hallitusvastuuta tästä eteenpäin. Kataisen ja Stubbin hallitusten epäonnistunut työ ei voinut olla vaikuttamatta kokoomuksen ja demareiden suosioon huhtikuun vaaleissa.

 10. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Keijo

  Kiitos aktiivisuudestasi, arvostan sitä. Lainaan itseäni yllä olevasta kolumnistani/blogistani:
  ”Todelliset syyt muutokselle ovat sekä valtakunnallisia että paikallisia. Perussuomalaiset nousivat 2010 -luvun alussa suurten joukkoon ja alkavat nyt olla pysyvä, salonkikelpoinen voimatekijä. Keskustapuolue taas teki suosiohyppäyksen tänä keväänä. Kilpailu on kiristynyt.”

  Kirjoitat, että sivuutan sen tosiseikan, että perussuomalaisten historiallinen tulo kartalle isona puolueena vuonna 2011 on muuttanut dynamiikan koko Suomessa. Pyydän Sinua lukemaan huolella ylle lainaamani lauseen ja harkitsemaan tosiseikan sivuuttamisväitettäsi uudelleen.

  Olen kanssasi samaa mieltä, että todellisen kuvan saa vuoden 2017 kuntavaaleissa. Jos Hämeenlinnassa kokoomus ja SDP eivät ryhdistäydy ja muuta toimintatapojaan, laskee kannatus lähimenneisyyden vaalitulosten perusteella myös kuntavaaleissa alle 50 prosentin.

 11. avatar Pimu sanoo:

  Ottamatta kantaa mitenkään eri puolueisiin niin minusta neljännen suuren puolueen syntyminen Suomen puoluekartalle on vaikeuttanut kaikenlaisista asioista päättämistä merkittävästä. Ennen vanhaan kolmen ison aikana asioista pystyttiin tekemään vaikeitakin päätöksiä kun äänestystulos oli joko 3-0 tai 2-1, mutta nyt neljän suuren aikana 2-2 tilanteen kääntäminen 3-1 tilanteeksi vaatii suhteettoman paljon poliittista vääntöä, mikä hidastaa tarpeellisten päätösten tekemistä.

 12. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Pimu!
  Ottamatta kantaa puoluepeliin,
  parasta olisi tietty, yksi suuri puolue,
  -yksi näkövinkkeli.
  Eipä tuhraantuisi kallista aikaa, turhaan demokratiaan.
  Mitä tulee itse hallitusneukkuihin,
  asiathan on jo päätetty, niinkuin vuosittaisessa budjettiriihessäkin.
  Viilataan kimpassa jotain pilkkua/puolta prossaa näön vuoksi.
  Pitäähän sitä rahvaalle näyttää, miten tässä nyt valvotaan,
  silmät sikkuralla kansan parhaaksi,
  kainalot hikeä valuen, omien puolesta taistellen:D
  Riitta

 13. avatar Jarmo Koponen sanoo:

  On se kieltämättä aika ihmeellistä että vaalien lopputulos ei vaikuta päätöksentekoon Hämeenlinnassa milläänlailla. sanotaan vain että enemmistö päättää 7-4, ei voi mitään. Valtakunnan tasolla jokainen puolue joutuu antamaan periksi ja tekemään kompromissejä jos hallitukseen mielii, mutta näissä pienemmissä ympyröissä se ei päde.

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Hyvä Jarmo
   Ilmaiset kauniisti asian ytimen. Vähemmistön sivuuttaminen on Hämeenlinnan päätöksenteon ongelma. Enemmistön korostunut halu päättää aina vain itse johtaa liian usein kaupungin kokonaisedun kannalta huonoihin päätöksiin.

 14. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Joskus tuntuu,että ennen Vanajavesi kuivuu kuin kok-dem ylimielinen ylivalta Hml paikallishallinnossa päättyy. Voi olla ettei koskaan. Kuitenkin toivon, että jos näin käy ei uudet vallanpitäjät lähtisi koston tielle. Tällöinhän tilanne tavallaan säilyisi ennallaan. Ja Hämeenlinnan osittainen epädemokratia säilyisi.

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Hyvä Lauri
   Toivon ja odotan lapsenuskossani, että vastakkainasettelu loppuisi nyt heti. Vallinnut enemmistön toimintatapa on epäterve. Jaan kanssasi myös odotuksen seuraavien kuntavaalien jälkeiseen tilanteeseen, jossa kok-dem ylivalta on voinut muuttua alivallaksi. Akseli voi myös hajota milloin vain. Mitä pikemmin sen parempi.

 15. avatar Jarmo Koponen sanoo:

  Kokdem on varmasti saanut myöskin paljon hyvää Hämeenlinnassa aikaan, mutta on ajan saatossa tullut niin itseriittoiseksi, ettei enää näe kokonaisuutta kovin selkeästi. On aika paradoksaalista että kun focus ja resurssit on keskitetty pelkkään kasvuun, alkaa sosiaali kutistua niin että se estää kasvun. Kasvun hamuaminen itseisarvona ei nyt ainakaan Hämeenlinnassa näytä toimivan – työttömyyskin taisi olla Forssan jälkeen maakunnan pahin ja velkaantuminen hirvittää Kärpäsen ohella varmasti montaa muutakin. Velkaa on otettu uskoen kasvuun, mutta kun ja jos tuota kasvua ei tulekaan, ollaan varmasti aikamoisissa vaikeuksissa.

 16. avatar Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys!

  Mielenkiintoista keskustelua. Muutama huomio asioista, toimintatavoista ja näkökulmista. Koko kuluva kausi on tehty yhteistyössä Hämeenlinnan politiikkaa, kaikkien ryhmien ollessa mukana jokaisessa toimielimessä, yhdessä sovitun valtuustosopimuksen ja viime vuodesta alkaen myös kaupunginhallituksen pelisääntöjen mukaan. Nämä kaikki systeemit on sovittu yhdessä, kaikkien ryhmien kanssa, ja pääosin niitä on myös noudatettu. Eli kukaan ei ole yksin sanellut yhtään mitään.

  Tasavertaisena toimiminen edellyttää kunnioitusta, luottamusta ja avointa keskustelua. Puolin ja toisin. Erilaiset näkökulmat otetaan keskusteluissa varsin tasavertaisesti esiin, ja jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi. Sen jälkeen kun tullaan päätöksentekoon, ratkaistaan onko päätösesitys riittävän hyvä, ja päätetään. Päätösesitykset eivät koskaan ole minkään ryhmän yksin aikaansaamia, vaan yhteisen neuvottelun ja pohdinnan tuloksia, ja virkamiesvastuulla esitettyjä. Sen jälkeen jos ja kun äänestetään, se on demokratiaa.

  Itse toivoisin että voisimme aidosti olla yhdessä ylpeitä asioista – vaikkapa eilen julkaistusta vanhusten palvelutyytyväisyydestä, joka on ihan oikeasti pitkäjänteisen työn tulos. Ei minkään puolueen, vaan yhteisen hämeenlinnalaisen työn tulos.

  Ylimielisyys on ikävä synti. Siihen ei tule kenenkään sortua, tai aika nopeasti tulee syöksy alas. Myöskään virkamiehiä ei tule aliarvioida, koska samassa veneessä ollaan. Eikä muita puolueita, ei edes demareita tai kokoomusta;)

  Sari

 17. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Ylläolevasta kommentista tuli mielleyhtymä
  ”itsestään paha pappi saarnaa…”
  HäSa juttu taannoin, siinä kuva jossa Sari&kumpp.
  istuivat ihku omas venheessä
  irvailemassa vastaperustetulle Pro Hämeenlinnalle.
  Tyhjän saa pyytämättä.
  Riitta

 18. avatar kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Eipä ole ”yhteiset keskustelut” ja ”mielipiteiden kuuntelut” vaikuttaneet ilmesti yhtään mitään sd-kok johdolla jyrättyihin rahaa nieleviin esim. ns ”elivoimahankkeisiin”. Kauniita puheita yhteistyöstä voi kyllä pitää, mutta toimintatavat ja tehdyt päätökset vaikuttavat jatkuvan edelleen samankaltaisina. Kaupungin taloustilanne huojuu ja vaappuu vielä lukuisia vuosia eteenpäin ”tukevasti savijaloillaan”, kun tehdään kalliita ja tuottamattomia investointeja yksi toisensa jälkeen. Em. investoinneista aiheutuvien todella merkittävien pääoma- ja käyttökustannusten vuoksi kaupungin perustoiminnot ajetaan paniikkitoimenpiteenä jatkuvaan kustannusleikkauskierteeseen. Rajut kustannusleikkaukset aiheuttavat väkisinkin merkittäviä toimintojen leikkauksia kaupungin perustoiminnoissa.
  Onko päättäjien ja ryhmien väliset toimintatavat todellakin laitettu kuntoon siten, että johto kertoo kauniisti kaikkien osallistumismahdollisuuksista ja yhteistyötavasta, jolloin innokkaasti kuunnellaan monia näkökulmia, mutta lopulta silti päädytään valitsemaan johtavien virkamiesten(kok-dem) ja poliitikkojen(kok-dem) suppeassa piirissä valmistelema päätösesitys, jotka normaalisti nuijitaan läpi äänin 7-4. Ruotsalaisten harrastama kuuluisa ”diskuteeraus” on tupannut olemaan juuri tämänkaltaista kaunopuhetta, jolloin päättävässä asemassa olevat antavat alaistensa luulla, että heitä todella kuunnellaan. Todellisuudessa päätös tehdään kuitenkin alkuperäisenä tai lähes alkuperäisenä johtavien henkilöiden tahdon mukaan. Ihmisille halutaan tällä tavalla antaa tunne, että heitä olisi kuunneltu, vaikka todellisuudessa mielipiteitä ei oteta huomioon laisinkaan.
  Hyvistä ja järkevistä päätöksistä voidaan olla ylpeitä, mutta Hämeenlinnan kaupungin poliittisen johdon siunauksella on tehty aivan liian monia ja liian suuria investointeja kohteisiin, jotka eivät ole lisänneet kaupungin elinvoimaa, vaan ne ovat olleet merkittävästi johdattamassa kaupungin taloutta rotkon reunalle. On aivan turha yrittää lohdutella kaupunkilaisia sillä, että joku muu kunta voi olla vielä Hämeenlinnaa surkeammassa taloustilanteessa. Kaupungin taloudelle ovat merkittävänä rasitteena tehdyt ylimitoitetut ja samanaikaisesti myös tuottamattomat ja käyttökuluiltaan kalliit investoinnit muualle kuin perustoimintoihin (Verkatehdas, Innopark-kiinteistöt, Keinu- ja Kaivoparkki, Kirstulanpellon ”rikkaruohon kasvatustontti”, Elenia Areena + myöhemmin tehtävä pesäpallo- ja luistinkenttien siirto, Ahveniston maauimala, Kantolan konserttipuisto). Mopo on keulinut kaupungin taloudenpidossa jo vuosia ja taitaa kohta karata käsistä kokonaan. Koristeeksi juhlavan ”talouskakun” päälle voivat mahdollisesti tulla Toriparkki kaupungin pääomittamana sekä Engelinrannan ”jätekaivos”.

 19. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Kuinka paljon kaupungin hallinnossa sotketaan asioita puoluepoliittisesti sitoen puolueiden arvomaailman mukaan.
  Esim. Lammilla on vanha vanhainkoti, sekä sen yhteydessä oleva uudempi terveyskeskussairaala-rakennus kaupunginosan kauneimmalla maisemalla. Nyt on niin, että jonkin, tai joidenkin puolueiden henkilöille tuon paikan kehittäminen ja ylläpito on ilmeisesti ideologisista syistä vastentahtoista. Tuon ideologian omaavat hakevat kaikenlaisia tekosyitä saadakseen kaupungin rakentamaan uuden uljaan hyvinvointikeskuksen ahtaaseen tasamaamiljööseen. Lähelle, lähelle jotain, jota kukaan ei ole vielä lähemmin selvittänyt, lähelle kuitenkin he väittävät. Ilmeisesti he tarkoittavat vanhan tavaran kauppaa sehän on siinä lähellä. Yksi puuhamiehistä on jopa laskenut, että suurin osa lammilaisista asuu lähempänä tuota tukkoista hyvinvointikeskuksen paikkaa kuin nykyistä vanhainkoti-, terveyspalvelulaitosta. Mitä merkitystä sillä on lammilaiselle, onko tuollainen laitos 15 m lähempänä, tai kauempana?
  Ihmetyttää miten tällaiseen asiaan saadaan puoluepoliittinen kanta?
  Asiassa käytetään kaikenlaisia verukkeita. Viime syksynä vanhainkodista suljettiin pari kerrosta, kun vanhuksia ei saatu ulos paloturvallisuusharjoituksessa riittävän nopeasti. Samaiset harjoituksesta vastanneet henkilöt eivät ilmeisesti ideologisista syistä olleet lainkaan huolissaan ettei vanhukset yleensä ottaen pääse omistakaan asunnoistaan tulipalon syttyessä riittävän nopeasti ulos, asunnoista joissa tulipalon vaara on huomattavan paljon suurempi kuin valvotussa vanhainkodissa. Sitten käytetään jälleen ideologisiin syihin vedoten tuo lähellä, lähellä jotain, mutta mitä, sitä ei ideologiaan vedoten voida kertoa.
  Yhtenä ideologisena syynä pidetään sitä, että vanhan rakennuskannan ajantasaistaminen tulee kalliimmaksi, kuin rakentaa uusi. Samaan ideologiaan kuuluu, että ei viitsitä selvittää, tai kyetä selvittämään kuinka paljon tulee maksamaan tuo vanhan rakennuskannan säilyttäminen uuden uljaan rinnalla, tai sen hävittäminen.
  On hyvä, että mitkään ara-tyyliset rahoituslaitokset eivät ole ryhtyneet rahoittamaan kyseistä hyvinvointikeskusta.
  Olisi se melko naurettavaa ruveta rakentamaan uutta tietä Lammin ja Hämeenlinnan torin välille, vanhan korjaushan maksaa enemmän kuin uuden rakentaminen ja valtaosa väestöstä asuu lähempänä uutta tiesuunnitelmaa mitä vanha tie on, jos tielinjaus vedetään ideologisesti oikein.
  Ihmetystä herättää, miten tällaisissa asioissa saadaan 7 / 4 tulos puoluesidonnaisesti.
  Tyhmäksi ei pitäisi ketään moittia mutta sanottakoon ettei tuossa Lammin hyvinvointikeskus-projektissa kovin paljon järjen valoa ole, oikeistaan ei ollenkaan. Tosin hölmöläisetkin kantoivat aikoinaan valoa tupaan säkeissä, aika ei ole muuttanut hölmöläisten ajatusmaailmaa.

 20. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Voi vain hartaasti toivoa tuota järjenvalon voittoa/valtasuhteiden murrosta
  – monellakin kaistalla.
  Lueskelin i dag kaupungilla espressokupillisella HS.
  Oli mennä hyvät mokat hukkaan, tavatessani pariinkin kertaan
  ”Sibeliusjuhlavuosi etenee viemäreihin”
  Markku Piriltä on jutun mukaan, muun sälän lisäksi
  tilattu viemäreihin sibbe-kannet.!?
  Onko kyseessä jonkinsorttinen uutisankka..
  Älkööt leimatko tämän perusteella minua
  kulttuurivihamieliseksi, päinvastoin,
  pelkään, jot Sibbe pyörii hyrränä haudassaan ko.
  kaarnevaali-kaman vuoksi.
  Riitta

  • avatar Harri sanoo:

   Vedenpuhdistamolle vois samalla laittaa Finlandiaa, joka on Siben ainoa hyvä biisi, soittava tuulikello, niin ympyrä ikäänkuin lähenisi sulkeutumistaan.

Jätä kommentti

css.php