Kesäisiä valonpilkahduksia

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 8.7.2015

Kesä on parhaimmillaan ja Hämeenlinnassa näkyy myönteisiä merkkejä. Sibeliuksen juhlavuosi tuo eloa ja väriä kaupunkiin, Ahvenisto on nousemassa suosituksi nuorten luonto- ja liikuntakohteeksi ja terve järki taitaa voittaa pysäköinnissäkin.

Sibelius näkyy ja kuuluu monin tavoin. Kiitosta saavat opastetut kävelyretket, liputuksin kohentunut yleisilme sekä säveltäjämestarin puusarjaa soittavat Sibeliuspuiston penkit. Toivottavasti nämä ilahduttavat meitä ja vieraitamme myös tulevaisuudessa.

Kauppakeskus Linnassa on kuvia Sibeliuksesta ja kaupungin menneisyydestä.  Kuvien sanoma avautuisi, jos niihin liitettäisiin kerrontaa ja tarinoita kuvien henkilöistä ja tapahtumista. Sisällä on myös keskustan iso värikartta, jonka informaatioarvo kasvaa, kun karttaan lisätään siitä nyt puuttuva piste: Olet tässä. Löytyykö maalaria?

Viitoitus ja siisteys kaipaavat parantamista. Sibeliuksen osalta kirjanen Sibeliuksen poluilla on erinomainen, mutta viittoja ja infotauluja kohteisiin puuttuu. Ainakin torilta ja linnalta pitäisi olla konkreettinen opastus Sibeliuksen syntymäkotiin, puistoon ja patsaalle. Ja kyllä torin infopisteen pitäisi olla miehitetty.

Hämeenlinnaa kehutaan siisteydestä. Viime päivien kokemusten mukaan ylistys on turhaa. Linnanpuistossa roskakorien lähistöt ovat täynnään elintarvike- ja paperijätettä. Siivottomuus on sitä luokkaa, että puhtaudesta vastaavien on syytä etsiä pikainen ratkaisu häpeälliselle ongelmalle.

Ahveniston maauimalaan ja sen ympäristöön on panostettu niin monta miljoonaa euroa, että on yhteinen etu, mitä enemmän alueelle saadaan kävijöitä myös silloin, kun aurinko ei paista. Tavoite onnistuu parhaiten täydentämällä aluetta varmoilla suosikeilla vedessä ja maastossa.

Presidentti Niinistö sanoi aikanaan, että lapset eivät tarvitse kalliita liikuntapaikkoja, vaan puissa kiipeily riittää. Presidentin toive toteutuu, kun Ahvenistolle rakennetaan luontoa kunnioittaen kiipeily- ja seikkailupuisto, joka houkuttelee nuoretkin metsään. Luonnonsuojelijat kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun ja toteutukseen.

Keskustan pysäköinnistä syntyi kesäkuun valtuustossa niin järkevä ratkaisu, että kiire parkkiluolien rakentamiseen loppui. Järkevimmät keskustan kehittäjät ovat huomanneet, että meillä ei ole pulaa pysäköintipaikoista, vaan liikkeiden asiakkaista. Aikarajoitettu kiekkopysäköinti odottaa tuloaan.

Tulevaisuudessa autot etsivät omin avuin parkkipaikan vähän kauempaakin. Suunnittelussa tämä kannattaa ottaa huomioon niin, että autoille ei varata enää lisätilaa keskustasta, vaan sen lähialueilta. Itseohjautuvat autot lähetetään parkkipaikoille ja kutsutaan takaisin älypuhelimilla. Kätevää ja antaa mahdollisuuden lopultakin käynnistää keskustan kehittäminen.

Jätä kommentti

css.php