Yhdessä tulee parempi lopputulos

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 29.8.2015

Hämeenlinnalla on asukkaiden, virkamiesten ja päättäjien yhteistyötä varten palautekanavia, tiedotustilaisuuksia ja paneeleita sekä kaupungin toivomuksesta perustettuja yhdistyksiä. Asukkaat ovatkin aktiivisia ja haluavat kehittää kaupunkia.

Malliesimerkki erinomaisesti valmistellusta ehdotuksesta on Kaupunkikeskustayhdistyksen ja Yrittäjien yhteinen esitys asiointipysäköinnin parannuksista ydinkeskustassa. Esityksen toteuttaminen on halpaa ja sen voi toteuttaa joko osissa tai kokonaan.

Esityksen painoarvo on korkea, koska kaupunki nimenomaan haluaa järjestöjen ja yhteisöjen esityksiä sen sijaan, että ne tulisivat yksittäisiltä ihmisiltä tai yrityksiltä. Keskustayhdistys ja yrittäjät toimivat kaupungin toivomusten mukaan ja syvällinen paneutuminen, asiantuntemus ja käytännön kokemus ovat kaupungin käytettävissä veloituksetta. Odotan myönteistä suhtautumista ja nopeita päätöksiä.

Pelottava uhkakuva on, että asukkaita edustavien vakavasti otettavien yhteisöjen ääni ei kuulu kaupungissa, jossa meitä kannustetaan esittämään mielipiteemme valmistelun kaikissa vaiheissa. Kokemukset mielipiteiden vaikutuksesta suunnitteluun ja toteutukseen eivät aina ole rohkaisevia.

Luulisi hyvin perusteltujen esitysten olevan mieluinen lahja asioita valmisteleville virkamiehille ja niistä lopullisesti päättäville luottamushenkilöille. En usko, että joku virkamies omisi asioiden valmistelun yksin itselleen niin, ettei työtä helpottava ulkopuolinen apu ja tuki kelpaisi.

Yhdessä tekemisestä on kyse myös Linnan puiston kesä toisensa jälkeen järjestettävissä pienissä ja suurissa tapahtumissa. On sekä kallista että suuritöistä, että tämä huikean hieno alue erikseen eristetään ennen kutakin tapahtumaa monta kertaa kesän aikana aidoilla, jotka puretaan heti tapahtuman jälkeen.

Suurtapahtumien järjestäjien ja kaupungin kannattaa yhdessä toimia siten, ettei toistuvaa aitojen pystyttämistä ja purkamista tarvita? Kaupunki voisi tukea vireyttä keskustaan ja kaupunkiin tuovia tapahtumia rakentamalla sopiviin kohtiin Linnan puistoa pysyvät, historialliseen maisemaan ja ympäristöön kolhoja kertakäyttöaitoja paremmin sopivat aidat.

Linnan puistoon liittyy myös toive palveluolosuhteiden asteittaisesta parantamisesta. Pyöräkioski on ollut iloa tuottava piriste tälle kesälle. Pyörän kohtaaminen on kuitenkin sattumanvaraista, mutta kahvihampaan kolotus tai inhimillinen pissahätä eivät ole sattumanvaraisia.

Jatkuvan kehittämisen nimissä toivon, että tämän kesän pyöräkioskista jalostuu ensi kesäksi Linnan niemen nurmikolle pysyvä telttakahvila. Seuraavana kesänä onkin jo kauniin laiturikahvilan vuoro. Lupaan, että asiakkaita riittää. Suunnittelu ja toteutus tietenkin yrittäjän ja kaupungin hyvällä yhteistyöllä.

6 kommenttia artikkeliin “Yhdessä tulee parempi lopputulos”
 1. avatar Jaakko sanoo:

  Hyvä kirjoitus jälleen Sepolta. Tämä ei nyt ihan yksi yhteen ole pohjakirjoituksen aiheeseen, mutta jos Seppo sallit niin liitän alle vielä erään näkökannan kaupungin kehtyksen tiimoilta, jonka kaappasin S24:ltä. Siis näin:

  Hämeenlinnan vuosien takainen muuttovoitto on romahtanut. Tämän päiväinen Häsa kertoo että väestön lisäys paikkakunnalla on kuluvana vuonna 54 henkeä, Janakkalassa 74 ja Hattulassa 28. Väestömäärään suhteutettuna Hämeenlinna on ylivoimaisesti suurin häviäjä näitä kolmea vertailtaessa.

  Eikä tässä ole edes koko totuus. sillä lehti ei kerro että ilman maahanmuuttajia Hämeenlinnan väestön kehitys olisi parisen sataa miinuksella. Hattula ja Janakkala ovat siis ihmisten mielestä rutkasti vetovoimaisempia kuin maakunnan pääkaupunki.

  Mikä tämän sitten selittää. Tässä vaiheessa katseet kääntyvät päättäjiin ja heidän tekemiin arvovalintoihin. Ihmisethän muuttavat usein sinne missä on työpaikkoja ja terveellä pohjalla toimivat julkiset palvelut. Hämeenlinnassa suurista linjauksista päättää periaatteessa kokoomus ja demarit. Tämä valta-akseli on pyrkinyt jo vuosia rapauttamaan ja alasajamaan julkisen sektorin palvelut ja siinä sivussa laiminlyönyt koulujen ja päiväkotien rakennuskannan huollon ja remontoinnin.

  Akseli on keskittynyt haalimaan Hämeenlinnaan huvituksia ja parkkitaloja ja tämä kostautuu nyt jatkuvana verojen nousuna ja ihmisten pakona paikkakunnalta. HHT väylästä jaksetaan Hämeenlinnassa jauhaa, mutta kasvua ei Hämeenlinnaan tuo tippaakaan se että Helsingistä hurautetaan Tampereelle ja takaisin. Hallinnon tulisi nyt keskittyä julkisten palveluiden parantamiseen ja työpaikkojen luomiseen, sirkushuvien sijasta.

 2. avatar Pertti Hämäläinen sanoo:

  Hyviä kirjoituksia molemmat kannanotot tärkeistä asioista. Ja erityisesti yhdyn ensimmäisen kommenttikirjoituksen ”lisäyksiin” asioissa !

 3. avatar Jaakko sanoo:

  Illan hämyssä tuli vielä mieleeni että tämä surkea kehityskulkuhan ei Hämeenlinnassa muutu ennen kuin nykyinen nomenklatuura(kokdem) saadaan syöstyä vallasta. Syynä on se ettei kokdem voi millään myöntää olleensa väärässä ja näin ollen muuttaa suuntaa. Suurhankkeita ja sirkushuveja tullaan ajamaan eteenpäin jääräpäisesti, vaikka mittarit näyttävät miinusta. Nykyisestä kehityskulusta kärsii koko kaupunki, mutta tärkeintä näyttää olevan kokdemille se että saavat tahtonsa läpi. Surkeinta tässä on ehkä kuitenkin se että suuri massa äänestää vuodesta toiseen samoja puolueita lainakaan seuraamatta mitä kaupungissa tapahtuu.

 4. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Päätoimittaja Uusi-Kilponen kirjoitti tämän päivän Hämeen Sanomien alanurkassa juuri asioista joihin Jaakko viittasi. Eläkeläiset ehkä muuttavat paikkakunnalle golfin ja muiden ”sirkushuvien” takia. Yleensä konserttiyleisö tulee vain käymäseltään. Kyllä perheellinen nuoripari valitsee asuinpaikakseen paikkakunnan, jolla on tarjota kunnon työpaikka. Asuntojen hinnathan ovat Hämeenlinnassa varsin korkeat varsinkin uudisrakentamisessa. Tunnen henkilöitä, jotka kulkevat omalla autolla päivittäin 50-100 km (suuntaansa) työmatkoja. Varsinkin kantakaupungin ulkopuolelta ovat julkiset yhteydet enemmän kuin huonot. Moni muu asia on todellakin tärkeämpää valtaosalle väestöstä kuin HPK:n pelit ja henkinen kulttuuri (toki tärkeitä, mutteivat määrääviä). Koulut ja julkinen terveydenhuolto, miten ne toimivat. Lääkäriasemiahan täällä lienee riittävästi.

 5. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Kolumnissa mainitut aiheet ovat tietysti tärkeitä Isolla Kirkolla asuville, tietysti meillekin, jotka satumme tulemaan täältä maalta sinne asioimaan, täällä osataan joustaa. Esim S.marketin invalidipaikat ovat usein täynnä pysäköintitunnuksensa kotiin unohtaneiden autoja. Olen jonkin kerran tavoitellut kaupungin virkamiehiä, aika hyvällä menestyksellä. Kerran soitin ympäristöihmiselle, siitä että eikö ole kiellettyä kaupungin maille viedä puutarhajätteitä. Vastaus:”voi voi kun niihin on niin vaikea puuttua”. Meiltä tulee tänäsyksynä paljon puutarhajätettä, koska aitoja leikataan. En taida vaivautua niitä viemään Halkikiven vastaaottopisteeseen, maksaahan se huima 5 euroa/ peräkärryllinen. Kerään soivaan paikkaan ja poltan-ei haitanne.

 6. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Korjauksia edelliseen (aurinko peilasi). Siis Lammin S-marketin. Ei soivaan, vaan sopivaan.

Jätä kommentti

css.php