Hämeenlinnaan tulossa suurtapahtumia ja uusia vetovoimaisia rakentamiskohteita

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 7.11.2015

Hämeenlinnan ensi kesän muutenkin rikasta tapahtumatarjontaa täydentävät massoja kaupunkiin tuova lentopallotapahtuma ja metalliyhtye Iron Maidenin konsertti. Rakentamiseen avautunevat unelmakohteet Suomen Kasarmeilla ja rautatieaseman seudun Varikonniemi.

Lentopallon Power Cup avaa tapahtumakesän 9-12. kesäkuuta. Kyseessä ei ole mikä tahansa urheilukilpailu, vaan osanottajamäärältään maailman suurin lasten ja nuorten lentopallotapahtuma. Joukkueita odotetaan yli tuhat ja osanottajia lähes 10 000. Huikeita lukuja!

Turnaus on jo 32., mutta Hämeenlinna on järjestäjänä ensimmäistä kertaa. Pelaajat ovat iältään 7-22 -vuotiaita ja tuovat mukanaan sukulaisiaan ja kannattajiaan. Osaammeko myydä näille ryhmille kaupunkimme nähtävyyksiä ja maksullisia palveluja tarpeeksi houkuttelevasti?

Iron Maiden jatkaa tapahtumien sarjaa keskiviikkona kesäkuun 29. päivä. Kantola lähtee ensi kesään myötätuulessa, kun musiikin ammattilaiset äänestivät viime kesän AC/DC:n vierailun Vuoden konsertti -tittelin voittajaksi. Maanantaina alkava lippujen myynti näyttää suunnan.

Olen epäillyt Kantolan tapahtumapuiston järkevyyttä, mutta olen ollut väärässä. Vuoden konsertiksi valitsemisen arvoa nostaa, että mennyt kesä oli Kantolan ensimmäinen. Tulevana vuonna sitten vielä lite bättre, tai vähän enemmänkin paremmin! Potentiaalia ja osaamista löytyy.

Suomen Kasarmien myynti Petri Yrjö-Koskiselle ja hänen antamansa lausunnot lämmittävät. Oma kahdeksantoista vuoden side alueeseen vahvistaa tunnetta. Ilman Suomen Kasarmeja ja sen esikuntien tarjoamaa työpaikkaa ei perheemme olisi hakeutunut Hämeenlinnaan. Aikanaan Hämeenlinnassa oli työtä sotilaspukuisille; nyt ei ole.

Uuden omistajan ajatus kunnostaa kasarmit vanhaa kunnioittaen on kannatettava. Suunnitelmissa ei ole uhoa, ei ylilyöntejä, vaan tarkoitus on panostaa laadukkaaseen rakentamiseen ja palvelualan toimintoihin. Sijainti, historia ja vanha rakennuskanta tukevat tavoitteita. Onnea hankkeelle.

Valtio asettaa Suomen kasvuvyöhykkeet kilpailemaan keskenään ja haluaa vauhdittaa niiden kasvusuunnitelmia. Helsinki – Hämeenlinna – Tampere -akselilta voi odottaa voittoa, mutta sen saavuttaminen vaatii työtä. Tässä Hämeenlinnalla on mahdollisuutensa, jos se pystyy tarjoamaan uutta kaupunkiasumista myös akselin tärkeimmän väylä eli rautatien läheisyydestä.

Kaupungin kannattaa nopeuttaa Varikonniemen suunnitelmien viimeistelyä ja kiirehtiä alueen rakentamista. Varikonniemen vetovoiman kruunaisi alueen sitominen ydinkeskustaan Hämeenlinnan imagoon ja kaupunkikuvaan sopivalla kevyen liikenteen sillalla. Näen jo silmissäni tämän kaunottaren.

18 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinnaan tulossa suurtapahtumia ja uusia vetovoimaisia rakentamiskohteita”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  En edelleenkään usko, että suurtapahtumat toisivat Hämeenlinnaan muuta arvoa kuin piikin palvelualoille, onhan sekin jo jotain. Muuten olen sitä mieltä, että Asemanseudun rakennushankkeet tulisi saada pikaisesti käyntiin ja lobata VR:n päin , että työmatkaliikenne saataisiin sujuvaksi heti eikä sitten kun asukkaat ovat muuttaneet. En näe mitään vetovoimaa ns Vekan alueella, vaikka Vanajafestivaali olisikin lähes ilmaisnäytäntö.

  • avatar Seppo Rehunen sanoo:

   Suurtapahtumien hyöty kasvaa heti, jos toteutuu kaksi asiaa.

   Ensinnäkin että vierailusta syntyvä piikki on mahdollisimman pitkä eli mahdollisesti Hämeenlinnaan tullaan jo päivää tai kahta aikaisemmin ja täältä lähdetään vasta päivä tai kaksi tapahtuman jälkeen. Käynnin pitkittymistä auttaa, jos meillä on tarjota jotain sellaista, joka houkuttelee pitempään vierailuun.

   Toinen toteutuvaksi vaadittava asia on se mielikuva ja ne puheet, mitä täällä tapahtumissa käyneet levittävät ennen ja jälkeen tapahtumien. Jos mielikuva on hyvä ja puheet myönteisiä, on meillä syytä odottaa jatkossa lisää käyntejä vieraaksemme.

   Matkailu ja tapahtumat ovat kasvuala, josta Hämeenlinna voi ottaa onnistuessaan aina vain isomman siivun. Kaiken lisäksi nämä alat ovat työvoimavaltaisia aloja ja ainakin viime kesän tapahtumien onnistunut läpivienti osoitti, että meillä pystytään ja osataan myydä maksullisia palveluja myös piikkien aikana. Taloudellinen hyöty jää meille.

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Mitä pidempään vieraat paikkakunnalla viihtyvät, sitä enemmän he kustannuksia isännille aiheuttavat.
    Turismi on huomattava luonnon tuhoaja.

    • avatar Erkki Strömberg sanoo:

     Kuten huomaamme Antille ei kantsi kylään mennä!

     • avatar Antti Sulonen sanoo:

      Kannattavuuslaskelmaa en ole tuosta nähnyt, enkä tehnyt, mutta tosiasia on, että vieraat yleensä rupeavat haisemaan kalalle riittävän kauan nurkissa oltuaan. Voi olla, että Erkille tuo on mieleinen tuoksu.

  • avatar Ismo Soukola sanoo:

   Tuon asemanseudun merkitys kyläpahasellemme on suurempi kuin jonkun Kantolan. Pendelöinnin lisääntyessä Hämeenlinnan seudun vetovoima asuinkuntana – ainakin teoriassa – kasvaa.

   Toimivan pendelöinnin edellytyksenä on toimiva paikallistason joukkoliikenne tai vaihtoehtoisesti toimiva liityntäpysäköinti. Tällä hetkellä Hämeenlinnalla ei ole tarjota kumpaakaan. Puolet vuodesta kuravellillä oleva pelto (pysäköintialue) tuskin vetovoimaa lisää.

   Suunnitelma pysäköintitalon rakentamiseksi aseman viereen on hyvä, mutta käyttäjiä saadakseen se edellyttää pysäköinnin kilpailukykyisyyttä. Tässä yhteydessä voidaankin todeta esim Riihimäellä olevan valttina maksuton liityntäpysäköinti aseman yhteydessä.

   No, pysäköintifirman pomo toteaa kyllä heti, ettei ilmaisia pysäköintipaikkoja ole olemassakaan. Ei olekaan. Ja kun ei ole asukkaita, niin ei tarvita pysäköintipaikkojakaan. Ja kun pysäköintipaikkoja ei ole, niin ei tarvita pysäköintiyhtiötäkään verovaroilla loisimaan.

   • avatar Seppo Rehunen sanoo:

    Vahva tuki, Ismo, ajatusmallillesi.
    Moottoritien päälle vielä rakennettavat talot tai Vekan tontille Linnan alueelle rakentaminen eivät tuo meille uusia asukkaita. Asemanseutu ja erityisesti Varikonniemi on suuri mahdollisuus. Kaupungin eteläistä rantakaistaa en viitsi mainita, koska alueesta on jo nyt tullut (odotetusti?) ikuisuusasia, joka vuodesta toiseen vain syö varojamme tuottamatta mitään.
    Rautatieaseman pysäköintijärjestelyissä taidamme tällä hetkellä hävitä jokaiselle rataosuuden Tampere – Helsinki paikkakunnalle.

 2. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Minä en tiedä miten Hämeenlinna laskee suurtapahtumien tuoton. Toki palveluihin kulutettu raha jää valtaosin paikkakunnalle (ellei huku ketjuihin). Kaupungin majoituskapasiteetti on rajallinen enkä usko, että muutaman vuotuisen tapahtuman pohjalta kukaan uskaltaa lähteä uutta rakentamaan. Keskustelin kerran erään kaupungin kaupunginhallituksen jäsenen kanssa (siellä on järjestetty jo vuoikymmenet useita päiviä kestävä tapahtuma), joka kerää runsaan yleisön. Vaikutus kaupungin talouteen kuulemma varsin pieni.

 3. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Toki nämä konsertit jättävät seudulle rahaa enemmän kuin tämä Sibeliuksen juhlavuosi. Ainakin kun valtakunnan mediaa seuraa Lahdesta, Helsingistä ja jopa Porvoosta on esim Hesarin kulttuurisivuilla kirjoitettu Sibeliuskaupunkeina enemmän kuin Hämeenlinnasta. Taitaa täällä uhratut verorahat olla siirtoa taskusta toiseen.

 4. avatar Jari Ranne sanoo:

  Miksi kaupunki yhä panttaa tarkkoja lukuja siitä, paljonko Kantolan tapahtumapuiston kaikki vuosittaiset menot ovat ja paljonko kesän isosta konsertista jäi kaupungille konkreettisesti käteen menojen jälkeen? Ympäripyöreät ja yleisluontoiset miljoonahehkutukset kuulostavat lähinnä amatöörimäiseltä hömpältä niin kauan kuin tarkkoja tietoja ei kerrota. Kannatan tapahtumia, mutta ei pitäisi olla salaisuus, tuottiko kesän yksi iso konsertti menojen jälkeen voittoa vai tappiota kaupungin kassaan 0, 300000 vai miljoonan? Tuonkaan tietäminen ei silti vielä paljon auta, jos ei sen rinnalla kerrota, ovatko puiston vuosimenot seuraavat 12-15 vuotta 300000, 600000, miljoona vai mitä per vuosi.

 5. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Vanhan muisti pettää. Olimmehan me Sibelius-juhlavuoden avajaiskonsetissa. Esiintyi J Karjalainen. Edessämme istui 2-3 penkkirivillistä, jotka saivat nauttia Korhosen (kaupungin) vieraanvaraisuudesta.

 6. avatar Matti sanoo:

  http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2015/11/13/sunny-car-centerissa-poikkeuksellinen-kaanne-lasku-veronmaksajille/201514993/137?&n=2#commentsHere

  Esimerkki Hämeenlinna projektista. Hienoa että kaikki suomalaiset veronmaksajat pääsevät osallistumaan tähän loisto bisnekseen.

  Toivottavasti Iisakki Kiemunki ehtii ottaa kantaa ja kertoo kuinka SCC-satu jatkuu…..

 7. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Matti!
  Minusta apukaupunginjohtaja Isosuo olisi vähintään avoimen selityksen velkaa meille kaupunkilaisille,
  hänen työnantajilleen ja melkoisen tilin maksajille.
  Kiemunki on äänestäjiensä ”tuomittavissa” seuraavissa vaaleissa.
  Isosuo venytteli, vanutteli mediassa turhankin useasti,
  kyllä tämä tästä-keissiä hokien sen jälkeen,
  kun Kiemunki oli jo lyönyt hanskat tiskiin SCC-farssissa.
  Olen huolissani apukaupunginjohtajan uskottavasta roolista kaupunkimme bisneskuvioissa tänään,
  kuten SCC-ficktion edetessä taannoin.
  Jos olisin Isosuon asemassa, eroaisin ajoissa jo kaupunkimme imagon vuoksi.
  Mitä tämä näytelmä tulee jatkossa maksamaan,
  siitä on vasta kalpea aavistus.
  Riitta

 8. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Isosuon uskottavuus on testattu kun Hän on hakenut virkoja muualta. Erityisesti minua huvitti muutama vuosi sitten kun Hän haki erään suuren kaupungin apulaiskaupunginjohtajan paikkaa. HäSa uutisoi-Isosuo vahvoilla. Tapasin sattumalta tuon kaupungin erään kunnallispoliitikon, naureskellen Hän totesi ”ei ole ollut vakavasti edes kuvioissa”. Lisäksi kuka nyt lähtee mukavasta suojatyöpaikasta pois, minä en ainakaan kun palkkakin on kohtuullinen.

 9. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Nämä Iso-Suo ja kumppanit ovat kauppamiehiä. Eivät vain hallitse kaupantekoa yhteisillä varoilla.
  Iso-Suo myi pilkkahinnalla Hämeenlinnan Ronnin ja osti palan ympäristöltään (maaperältään) sotkettua maata Kantolasta ylihintaan. Osti Kirstulasta lisämaata tuntemattomalta taholta ylihintaan SCC-utopian käyttöön, jos vakavarainen SCC saa utopiansa toteutettua. Kauppakeskus Goodmanin rakennusprojekti lienee vieläkin selvittämättä, mitä kaupunki tuosta rakennusaikaisesta turve-episodista joutuikaan maksamaan.
  Sellaisia veljiä ovat kaupantekijöinä häärännyt Iso-Suo ja Kiemunki. Iso-suo esittelijänä ”asiantuintijana” ja Kiemunki kumppaneineen sokean uskovaisina.
  Yhteisillä varoilla tehtyjä kauppoja ja velvoitteita, ei Iso-Suon ja Kiemunkin, vaan kaupunkilaisten yhteisillä varoilla.
  Eikös tämä Iso-Suo hakenut taannoin jonkun pienemmän kaupungin pääjohtajan paikkaakin.

 10. avatar Jaska sanoo:

  Kyllä kaupunginjohdolla(kokdem) on yritystä mutta taitoa selkeästi puuttuu ja suuruudenhulluuskin vaivaa piskuisen Hämeenlinnan päättäjiä. Pilvenpiirtäjien ja Euroopan suurimman autotalon Hämeenlinnan päättäjät ovat unohtaneet kohtuuden rajat ja luulevat että kasvua voi synnyttää väkipakolla. Rukoilen kädet kyynyrspäitä myöden että seuraavissa kunnallisvaaleissa kansa vihdoin herää.

 11. avatar Pertti Hämäläinen sanoo:

  Enpä voi olla yhtymättä tuohon edelliseen kommentoijaan, Jaskaan, en !

 12. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Päättäjämme voisivat tehdä opintomatkan Riihimäelle,
  Lontoon sijaan.
  Miten v. 1973 rakennetusta, huonomaineisesta kaupunginosasta
  kehiteltiin yhteistyössä kaupungin, asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen
  avulla alue, jolle myönnettiin 19.11.2015 Finnish Security Awards-gaalassa
  ”Vuoden turvallinen asuinympäristö”-palkinto.
  Peltosaareen on suunnitteilla kuusi uutta kerrostaloa,
  joista yksi puurakenteinen.
  Rautatieasemaa on osattu hyödyntää tehokkaasti.
  Meillä rakennetaan ja suunnitellaan vääriin paikkoihin.
  Kouluesimerkkinä tappiollinen parkkihalli-keissi,
  kalliiksi tullut, jo 70-luvulla alkanut torinalusparkki-vääntö,
  utopistinen Engelinranta toimareineen jne.
  Mottona -Väkisin ja vääntämällä.
  Riitta

Jätä kommentti

css.php