Nöyryyden avulla kohti parempaa tulevaisuutta

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 13.4.2016

Suomella on ollut kahdeksan taantuman vuotta ja Hämeenlinnan laskusuhdanne on kestänyt noin puolet siitä. Herkät signaalit näyttävät, että olisimme kulkemassa kohti parempaa tulevaisuutta. Nousu toteutuu, jos meillä on riittävästi nöyryyttä.

Valtakunnallisesti tilanteen vakavuus on tunnustettu ja nykyinen hallitus on ottanut tehtäväkseen johtaa Suomi nousuun. Ensimmäinen vuosi on ollut täynnä takkuilua, mihin suurimmat syyt ovat olleet kiire ja nöyryyden puute.

Nyt tuntuu siltä, että lopultakin tahti muuttuu. Paremman tulevaisuuden kulmakivinä on ainakin kolme asiaa: ensinnäkin työelämän välttämättömät uudistukset, toiseksi palveluista tärkeimmän ja kalleimman eli sosiaali- ja terveydenhuollon remontti ja kolmanneksi maan tärkeimpien asutuskeskusten kehityksen tukeminen.

Työelämän uudistaminen lähti liikkeelle vasta, kun hallitus nöyrtyi tunnustamaan, ettei Suomi ole käskytyksellä toimiva yhteiskunta. Kuvitelma siitä, että sinänsä kannatettavat asiat toteutuvat ylimmän vallankäyttäjän määrääminä, on vähitellen murtunut. Ja hyvä niin. Suomi on yhteistyön ja keskustelun maa ja toivottavasti sellaisena pysyy.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta uhkasi tulla pohjaton suo. Tehtävää on vieläkin paljon ja tärkeitä yksityiskohtia on ratkaisematta, mutta ensi kertaa tuntuu, että askeleita eteenpäin otetaan. Toivottavasti tunne on oikea. Hämeenlinnan kannalta 18 maakuntaa on hyvä ratkaisu, koska se entisestään korostaa kaupunkimme asemaa Kanta-Hämeen maakunnan keskuksena.

Myös valtion viimeisimmät rahoitusratkaisut ovat ainakin epäsuorasti Hämeenlinnan seutukunnalle lupaavia. Valtion tuella Helsingin ja Tampereen paikallista raideliikennettä kehitetään miljardeilla euroilla ja tämän ansiosta näiden kasvukeskusten merkitys entisestään korostuu. Tästä kehityksestä myös Hämeenlinna saa aikaa myöten osansa.

Hämeenlinnassakin on myönteisiä tulevaisuuden merkkejä. Viime vuoden talousarvio oli ylijäämäinen ja oli mieluisaa kuulla, että yksi selitys positiiviselle tulokselle oli nöyryys. Nöyryys -sana ei ole juurikaan kulunut täkäläisessä käytössä.

Nöyryyden sijaan ovat paikallisesti runsaassa käytössä sanat: ainutlaatuinen, ensimmäistä kertaa, Euroopan suurin. Ainakin minulla herää nämä sanat kuullessani epäilys siitä, että sanojen lausuja ei tunne eikä arvosta menneisyyttä eikä ympäröivää maailmaa. Sanat kertovat siitä, että asia ei kanna itsessään vaan sitä pitää suurennella epämääräisillä ja virheellisillä laatusanoilla.

Toinen myönteinen signaali Hämeenlinnassa on alakulossa elävän vanhan keskustan mahdollinen herääminen. Jos ei ihan tänä vuonna, niin kuitenkin tulevaisuudessa. Reskan varren nyt kuolleena olevalle kauppakiinteistölle löytyi ostajataho, jonka johtajalla on vahvaa näyttöä monella elämän alueella. Aika näyttää, mitä ydinkeskustaan syntyy. Nyt on toivoa.

Hämeenlinnasta löytyy kolmaskin myönteinen piirre. Luottamushenkilöiden keskinäinen epäluottamus, riitely ja oikeusjutut ovat saavuttaneet sellaisen asteen, että tämän pahemmaksi tilanne tuskin enää menee. Vanha totuus on, että kukaan ei riitele yksin ja tämän takia syyllisten tai oikeassa tai väärässä olevien etsiminen ei johda mihinkään.

Palataan nöyryyteen, miksi sitä tarvitaan menestykseen? Sivistyssanakirja sanoo nöyryyden olevan sopeutuvaisuutta, kuuliaisuutta ja tottelevaisuutta. Hyvejohtajuudessa nöyryys (humilitas) on totuudelle avoin mieli, totuudessa elämisen tottumus. Kun sivistyssanakirjan ja hyvejohtajuuden  määritelmät yhdistetään, syntyy lopputuloksena kuuliaisuutta totuudelle. Kun tätä totuuden kunnioitusta löytyy enemmistöllä päättäjiä, kuljemme kohti parempaa tulevaisuutta. Sekä valtakunnallisesti että meillä Hämeenlinnassa.

12 kommenttia artikkeliin “Nöyryyden avulla kohti parempaa tulevaisuutta”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Kaikki mitä Rehunen pohdiskelee on tavallaan totta. Suurta suunnan muutosta ei niillä aikaan saada ajatellen kaupungin tulevaisuutta. Kyllähän täällä tapahtuu kaiken aikaa. Evolla järjestetään suuri partiolaistapahtuma monen vuoden aikana, Tuuloseen tulee vanhojen lentokoneiden kuoria (mikä ei tee siitä kuitenkaan ilmailumuseota vaikka Kaloinen näin uskottelee). Lammin Ikkuna toimittaa uuden lastensairaalan ikkunat. Rokkibändi käy karjahtelemassa aiheuttaen parin päivän huuman. On myös huomattu, että hämeenlinnalaiset menestyvät salibandyssä, lentopallossa ja hiihdossa, nyt kun kaupungin ”johtava” brändi HPK ei menestynyt. Tuovatko nämä muuttajia kaupunkiin, eivät.
  Olin hotelliteatterimatkalla Jyväskylässä joten luin vasta aamulla eilisen Hämeenlinna-Tampere vertailun. Vertailu on täysin turha. Tampereella on tehty vuosikymmeniä sitten sellaisia päätöksiä, joita täällä vielä suunnitellaan. Juna on mennyt aikoja sitten, ollaan aivan eri sarjassa kaikilla mittareilla. Valitettavasti. Keskitytään täällä siihen mikä on mahdollista (pomppulinnat ja köysiradat) ja jätetään haaveet suuremmasta.

 2. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Kyllä se siitä Hämeenlinna nousee, saattaa ajaa tyytyväisten asukkaiden kannalta jopa Lempäälän ohi. poikkesihan Linnan kehityksen johtaja Mervi Käki tutustumismatkallaan Tampereelle myös Lempäälään ihmettelemään.
  Aamulehdenkin oli Käki kaivanut käsilaukustaan esille. En tiedä oliko tämä lainaus tuossa lehdessä, mutta tällaista aamulehti kirjoittaa nettisivullaan: ”Kunnan ehdotus: Ostakaa itse lapsillenne koulukuljetus, jos 5 kilometrin jalkapatikka ei käy”, kyse on siis Lempäälästä.
  Sikäli Lempäälä on oikeassa, että liikunta luo terveyttä ja nimenomaan tuossa iässä suoritettu liikunta, luultavasti, ainakin niin väitetään.
  Mitä kaikkea mahtoikaan Mervi Käki retkellään nähdä, ainakin korkeita taloja, voi vitsi mikä näky kyllä ne Tampereella on rohkeita ajatteli Mervi.
  Hämeenlinna ei nouse, jos ei se saa yhtä korkeilla taloilla rantamaisemiansa tuhota.

 3. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Seppo!

  Toimitusjohtaja Mervi Käki arvosteli aika rajusti HäSan viime sunnuntain laajassa jutussa suoraan ja epäsuoraan Hämeenlinnan johtavia poliitikkoja ja esimiehiään konsernin johdossa. En helppo arvostella. Hän ei esittänyt ainuttakaan konkreettista asiaa, joka olisi pitänyt tai tulisi toteuttaa Hämeenlinnassa tai/ja seutukunnassa.

  Hienoa, kun kirjoitat edelleen tänne sivustolle. Kuten varmaan olet havainnut, olen ristynyt HäSan bologiosaston persukanavaksi. Minua on kiitelty paljon nimen keksimisestä. Ehkä se kuvaa hyvin sivuston nykytilaa ja -tasoa.

  – lexa

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   Olkaamme tyytyväisiä, että kaupunkiimme on saatu vorssan lahjana yksi älykkö, joka osaa laittaa meidät tavalliset tamppaajat siihen lokeroon mihin me kuulumme. Emme tiedä mitään, emme osaa mitään ja olemme aina väärässä.

   • avatar jallu sanoo:

    Kunnioittakaamme siis nöyrinä tätä ylivertaista älykköä, joka jakaa meidät persukanavalaiset alhaisiin ja vielä alhasempiin luokkiin. Emmehän me kirjoitustaidottomat tollot osaa tarpeeksi arvostaa Leppäsen suurta viisautta, joka on hänelle annettu jo huomenlahjana suoraan luojaltamme.

    Me huonot ja heikkolahjaiset persut alitamme aina riman häpeällisesti. Me 10 uskollista dingofania, olemme Leppästä mukaellen lapsen tasolla, ja se meidän on hyväksyttävä, koska suuri johtaja on näin suuressa viisaudessaan lausunut.

    Meidän huonojen ja heikkolahjaisten tulisi ymmärtää, että ei meidän kannata lähettää tänne kommenttejamme, koska lähdemme aina vääristä premisseistä, eikä meillä ole edes alkeellisia tietoja esimerkiksi juridiikasta sekä kaupungin, poliisin ja käräjäoikeuden toiminnasta.

    Ja mitähän porttaalin valvojakin ajattelee tästä meidän tunkiostamme.

 4. avatar Käen ja Raution visioissa nurinkurinen maailmankäsitys sanoo:

  Luin juuri äsken Mervi Käen haastattelun 17.4. HäSasta. Nyt minulle selkeni kirkkaana, miltä taholta Sari Rautiolle on syötetty ”totuus” tornitalojen tarpeellisuudesta HML:ssa, keskustan erittäin kalliista kehitysvisiosta ja tulossa olevasta uusien asukkaiden ryntäyksestä HML:n keskustaan. Mervi Käki on selvästikin saanut syötettyä erittäin suuriin investointeihin perustuvan mallinsa myös Raution päähän, valitettavasti.

  Käki väittää jutussa ihan tosissaan, että uusien asukkaiden hankkimisen ja yritysten liikevaihdon jatkuvan kasvattamisen välille voitaisiin laittaa yhtäläisyymerkki. Käen vertaus on mielestäni täysin torso, koska yritykset hakevat ainoastaan kannattavaa uutta liikevaihtoa, ei suinkaan uutta liikevaihtoa vain sen itsensä vuoksi. Yrityksissä on ylipäätänsä kaikki investoinnit aina perusteltava yksityiskohtaisilla kannattavuuslaskelmilla, joissa otetaan huomioon investoinnin menopuolella kertakustannukset sekä jatkuvat käyttökulut ja toisaalta laskettava ja arvioitava realistisesti saavutettava taloudellinen tuotto. Yrityksissä investointeja ei siis tehdä, jos laskelmilla ei pystytä osoittamaan hankkeita riittävän kannattaviksi tai toiminnan jatkumisen kannalta aivan pakollisiksi. Takaisinmaksuaikana yksityisissä yrityksissä ei voida koskaan käyttää esim. 50-60 vuotta, kuten HML.n parkkihallien suhteen olisi käynyt, ilman viimeistä ”avustuspakettia” eli kaikkien kaupungin pysäköintitulojen siirtoa pysäköintiyhtiön käytettäväksi.

  Investointien takaisinmaksun perusperiaatteen täytyy olla käytössä myös kaupungin yrittäessä haalia lisää asukkaita alueelleen, jolloin tarkoituksena on vahvistaa kaupungin asemaa ja saada samalla kaupunkiin lisää tuloja ja niistä kaupungille muodostuvia verotuottoja, erityisesti työikäisten ihmisten muuttovoiton avulla. Asukasluvun kasvuun saamisen peruskivenä on ehdottomasti se, että potentiaalisella työssäkäyntialueella on riittävästi työpaikkoja saatavilla ja yhteydet ja edullinen käytettävyys HML:sta on kunnossa myös junaliikenteen osalta..

  Mielestäni Käen rakentelema kaupunkikehityksen pilvilinna on ollut pahasti hötteröinen jo alkumetreillä, kun siinä yritetään kääntää asutuksen luonnonlakeja ylösalaisin. Käen ajatusmallin mukaan ensin pitäisi rakentaa ja sijoittaa valtavasti rahaa ja jonka jälkeen uusien asukkaiden armeija alkaisi lähestymään HML:n keskustaa suunnilleen marssivauhdilla. HML ei ole kuitenkaan missään tapauksessa alueen työllistävä ja kiihkeästi savua piipustaan pöllyttävä ”kaupunkiveturi”, johon asettaudutaan tavoittelemaan jatkuvasti aukevia uusia työllistymismahdollisuuksia ja työpaikkoja, jollaiseksi paikaksi toisaalta Tamperetta voisi luonnehtia.

  Tampereen aseman seudulle kaavailtu uusi keskusareena on esim. valtavan kokoluokan hanke, jonka päärahoittajaksi ”valikoituu” todennäköisesti jälleen jokin suurista eläkeyhtiöistä, joiden sijoitusjohtajat ovat into pinkeänä sijoittamaan eläkerahoja konsulttien opastamiin ”huipputuottaviin” sijoituskohteisiin. Toivottavasti kaupungin päättäjät muistavat siirtää konsulttien leipomissa tuottavuusluvuissa desimaalin paikkaa heti alussa pykälää tai kahta huonompaan suuntaan.

  Tampereen käyttäminen jonkinlaisena mittapuuna Hämeenlinnalle noin suoraan on ehdottomasti virheellistä. Tampereella on Hämeenlinnaan verrattuna erittäin paljon luonnollisesti alueen kasvua tukevaa ja kasvavaa yritystoimintaa pienistä keskisuuriin ja suuriin yrityksiin asti. Tampereelle on keskittynyt myös huomattavassa määrin työllistävää hallinnollista toimintaa sekä koulutuksen ja terveydenhuollon toimintaa.

  Olisi toivottavaa, että kehitysyhtiön toimitusjohtaja Käki ja kaupunginhallituksen pj. Rautio laskeutuisivat nyt hissillä kuvainnollisesti alas tornitalon 30. kerroksesta ja alkaisivat miettiä uusasukas- ja yrityshankinnan osalta huomattavasti maanläheisempää ja taloudellisesti kestävämpää sekä harkittua toimintaa. Rohkeus ajatella isosti ei riitä, koska täytyy osata myös samanaikaisesti löytää rahoittajat ”isosti ajattelevien” tekemille investoinneille ja hankinnoille.

 5. avatar Jarmo Koponen sanoo:

  Tervehdys arvon Seppo !

  Täällä lienee turvallista selvittää ajatuksiaan lähimmäisten punnitaviksi, ilman pelkoa kommentin poistosta tai keskustelun kääntymisestä äkkiä koripalloon. Minulle jäi kyllä tuo Mervi Käen Tampereen reissun tarkoitus aika lailla mysteeriksi. Korkeat talot ja hämeenlinnasta ryöstetty OKL eivät varmasti juurikaan avartaneet näkökulmia Hämeenlinnalaisittain.

  En kyllä tikullakaan näe Leppäsen tavoin, missä kohtaa oli tuo suuri kritiikki Hämeenlinnan kuntapäättäjiä kohtaan. Käki viittasi Tamereen rautatien päälle rakennettavaan areenaan ja muihin hullunrohkeisiin suunnitelmiin ja eikös täällä ole nimenomaan saman suuntaisia suunnitelmia viritteillä näin SCC:n jälkeenkin tekeillä. Leppänen näyttää jumittuneen tuohon persukanavaan ja vetää yhtäläisyysmerkit tässä niin että kaikki jotka ovat eri mieltä kokdemin kanssa ovat persuja. En tunnustaudu persuksi, mutta olen sitä mieltä että väkisin ja keinotekoisesti infraa, parkkitaloja ja kerrostaloalueita rakentamalla ei Hämeenlinnaa kasvateta.

  Jos kasvua halutaan, se tulee työpaikkojen ja toimivien peruspalveluiden vanavedessä, ja tästä oljenkorresta kaupungin tulisi nyt nykiä paljon voimakkaammin, kaverille kilauttamisen sijasta. Hienosäätönä ja asukkaiden viihtyvyyttä lisäten, voisi sitten kyllä hyödyntää ja kehittää Vanajaveden rantoja, Ahvenistoa ja Aulangon aluetta. On suhteellisen käsittämätöntä, miksi esimerkiksi Aulangon leirintäalue halutaan nyt ajaa alas, kun ensin 10 vuotta annettiin Lahtelaisen yrittäjän pitää aluetta kesämökkinään. Ahvenistolla kehittäminen on kieltämättä jo aloitettu oikean suuntaisena, mutta Aulangon köysiradalle on lähdetty tuttuun tapaan peräpuoli edellä puuhun ja karmit kaulassa.

  En tosin usko että Hämeenlinnalla on edellytyksiä koskaan kasvaa Tampereen mittoihin. Siitä pitää huolen jo pelkästään vesistö-olosuhteet ja maantieteellinen asema, mutta meillä on historia, jota ei Etelä-Suomen sisämaan kaupungeista juurikaan löydy, ja siihenkin kannattaisi varmasti satsata myöskin nykyistä voimakkaammin.

 6. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Tuon historiankin tuoman matkailuvaltin kaupunki ajaa romuiksi. Kaupunginmuseo siirrettiin ns. Skogsterin taloon ja nimikin muutettiin. Turhaa on turistibusseja odotella, kun eiväthän ulkopaikkakuntalaiset ymmärrä, että Skogster-museon onkin Hämeenlinnan kaupungin historiasta kertova museo, eikä erään kauppiassuvun oma museo. Tuskin asia aukeaa kovin monelle kaupunkilaisellekaan.

  Kovin ovat heppoiset rva Käen näytöt nykyisellä postillaan. Jopa niin heppoiset, että yritysmaailmassa suunta olisi aika äkkiä kohti ulko-ovea.

 7. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Häm.een Sanomat tuhlaa paperia aivan suotta. Käen Tampereenreissulta ei paljon uutta tuullut tälle seutukunnalle.
  Kulttuuri on hyvä aihe. Tampereen työväenyhdistys rakennutti 1980-luvulla uuden teatteritalon. Ennuste oli, konkurssi tulee sekä yhdistykselle että teatteritalolle. On tällä hetkellä maan kolmenneksi suurin teatteri katsojamääriltään. Täällä paikalliset demarit vuokraavat tilojaan rikollisjärjestölle ja muuten kähmiivät paikallispolitiikassa. Entäs Tampere Talo. Riittävän suuri vaikka minkälaisille tapahtumille. Onhan täälläkin Verkatehdas ja ahdas kaupunginteatteri. Pihapaviljonki ei mitään ratkaise. Verkatehtaan miljöö on toki upea. Käkihalusi/vietiin uuteen Tornihotelliin. Itse olen kauniina kesäiltana katsellut Ilveshotellin toiseksi ylimmästä kerroksesta katsonut Tammerkoskelle ja kuunnellut Takon tehtaan koneiden vaimeaa huminaa. Siinä on oma viehätyksensä. Tampereella on säilytetty vanhat tiiliset tehdasrakennukset ja muunnettu asuin- ja liikekäyttöön. Onhan Tampereella lisäksi Tampereen Teatteri, Pyynikin kesäteatteri, Pakkahuone ja mitä niitä nyt onkaan. Pispala on vanha (yli) arvostettu asuinalue. Kauppahalli oli ainakin viimeksi kun kävimme voimissaan. Kaikki kai tietävät mistä tulee mustaa makkaraa. Mikä on Hämeenlinnan brändi. Lammin sahti? Tuulosrievä? Hämeenlinna on hyvä kaupunki ajaa ohi sen kummemmin miettimättä. Vahva asuinkaupunki. Katin kontit, noilla hinnoilla. Ja nyt ovat eläkeläisetkin rasite (erikoissairaanhoidon kulut?)

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Viime viikolla Hämeen Sanomat haastatteli jotain musiikkimiestä. Toimittaja ei saanut miestä sanomaan Hämeenlinnasta oikein mitään, mutta lopussa tuo veijari sanoi tähän tapaan: ”ai niin se on se paikka jossa pohjoiseen mennessä ajetaan jonkin talon ali”.

 8. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Hurraa!!!. Hämeenlinnaan saatiin ”Kiinteistökuningatar”, sanoi jossain tv-ohjelmassa, että bensa saisi maksaa 10€/l, ei tulisi kauduilla kuin tuttuja vastaan. Lisää tällaisia Hämeenlinnaan.

Jätä kommentti

css.php