Tavoitteeksi asukkaiden Hämeenlinna?

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 7.9.2016

Hämeenlinnan organisaatiota muutetaan työnimellä Uusi Hämeenlinna. Sama nimike oli käytössä jo kymmenkunta vuotta sitten, kun Hämeenlinna ja viisi ympäristökuntaa liittyivät yhteen. Koska nimike on kulunut ja kunnianhimoton, ehdotan työnimeksi asukkaiden Hämeenlinnaa.

Kehittämisen tavoitteena on sopeuttaa kaupungin hallinto vuoden 2019 alusta toteutuvaan sosiaalitoimen ja terveydenhuollon siirtymiseen maakunnan johtoon. Hämeenlinna on tarttunut asiaan hyvissä ajoin ja muutos astuu voimaan jo ensi kesänä. Hyvää varautumista tulevaan!

Kaupunki supistaa valtuustoa 59:stä 51:een ja puolittaa lautakuntien määrän kolmeen. Luottamushenkilöiden määrä vähenee merkittävästi. Surkeasta taloustilanteesta huolimatta ei palkattua henkilöstöä irtisanota, vaikka organisaatio yksinkertaistuu, kun nykyinen tilaaja-tuottajamalli puretaan. Toivottavasti kustannustietoisuus ei mene mallin mukana.

Rakenteiden muuttamisessa keskitytään hallintoon, mutta se ei riitä. Lopullisena tavoitteena tulee olla toimivuuden parantaminen. Parantamista on asenteessa yrittäjien ja asukkaiden toiveisiin ja esityksiin sekä palautteen ottamisessa ja antamisessa. Suhtautumistavan muutos ei maksa mitään, mutta tuottaa paljon hyvää.

Olisiko aihetta perustaa hallinnon myllerryksessä kolme asukasyhteyshenkilön tehtävää, yksi kullekin päätoimialalle? Tällä hetkellä on vaikeaa saada puhelin- tai internetyhteyttä henkilöihin, jotka tuntevat kaupungin toimintatavat ja ottavat vastuulleen huolehtia palaute oikeaan paikkaan ja hoitavat vastauksen yhteydenottajalle kohtuullisessa ajassa.

Asukkaiden Hämeenlinnassa voitaisiin myös edellyttää, että kaupungin korkeimpaan ja keskijohtoon kuuluvat asuvat seutukunnalla. On eri asia hoitaa asukkaiden asioita, kun asuu täällä, hengittää tämän seutukunnan ilmaa, juo paikallista juomavettä ja elää kanssamme yhteistä arkea.

Maakunnan kehittämisen osalta meillä on johtajien asumisen ja osaamisen suhteen nyt hyvä tilanne. Sosiaali- ja terveysuudistuksen vetäjä Jukka Lindberg ja uusi maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen tuntevat syvällisesti alueemme. Maakunta onkin kaupungin lisäksi hyvässä aikataulussa kohtaamaan vuoden 2019 suuret muutokset; Hattulasta ja Janakkalasta en ole ihan varma.

Epäonnistuneena pidän suunnitelmia purkaa asukasvaikuttamisen rakenteita väittämällä, että nyt olevia vaikutuskanavia ei käytetä. Olen ainakin ikäihmisten asukasraadin osalta vahvasti eri mieltä. Raati on ollut aktiivinen ja saanut paljon hyvää aikaan pitämällä kiitettävästi yhteyttä kaupungin virkailijoihin ja päätöksentekijöihin. Toinen loistava esimerkki ovat jo perinteiset Ojoisten asukkaiden järjestämät illat, joissa asukkaat ja päättäjät kohtaavat silmätysten. Lisää tällaista!

Kun Hämeenlinnan rakenteet yksinkertaistuvat ja byrokratia vähenee, voisi myös kaupungin tahtotila kirkastua. Helsingin ja Tampereen puristuksessa en näe viisaana kehittää Hämeenlinnaa urbaanina keskuksena, vaan tavoitteeksi voisi ottaa kodikkuuden, luotettavuuden, vieraanvaraisuuden sekä luontonsa ja perinteidensä kunnioittamisen. Näitä arvoja toteuttaen Hämeenlinna erottuu muista. Erottuu edukseen.

35 kommenttia artikkeliin “Tavoitteeksi asukkaiden Hämeenlinna?”
 1. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  HäSa/Tuulia Viitanen, ”Sisältö edellä vai miten se nyt meni.”
  Ko. toimittaja kiteyttää hienosti
  ”Pelkkä raita ei riitä, jos rivien välissä tai
  riveillä ei ole mitään.”
  Meillä on väkisin väännetty matkimis-markkinointia
  isoisten suuntaan ja rahaa on palanut paljon.
  Hämeenlinnassa on olemassa ne vahvat arvot,
  joita Seppo blogissa luettelee.
  Niillä on hyvä rakentaa omannäköistä brändiä,
  vahvalla imagolla, joka on syntynyt pitkässä juoksussa – vuoro-
  vaikutuksesta.
  Imago ei synny apinoimalla&sanelupolitiikalla, eikä yksisuuntaisesti.
  Sen tietää jokainen, joka on edes yhden opuksen sisäistänyt ko. kaistalta.
  Riitta

 2. Jaska sanoo:

  Hallinto ja erityisesti kiemunki taitaa olla kuitenkin sen verran realisti ettei organisaatio- uudistukselle voi laittaa niin totuuden vastaista nimeä kuin: asukkaiden Hämeenlinna jo pelkästään siitä syystä ettei se pidä miltään osin paikkaansa.

  Lukioiden ymppääminen samaan sumppuun vastoin lähes koko kaupungin tahtoa ja nyt viimeisin skuuttipuiston asemointi vastoin nuorison eli käyttäjien tahtoa ja Sairion asukkaiden adressista huolimatta, kertoo ettei hallinto kuuntele edes silmän lumeeksi asukkaidensa mielipiteitä.

  Veikkaan että hallinnon ylimielinen ja kyyninen asenne asukkaisiinsa kostautuu ainakin jollain tasolla kyllä sitten seuraavissa vaaleissa.

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Paikkakunta, joka kuuntelee asukkaitaan ja ottaa heidän mielipiteensä ja tahtonsa kohtuudella huomioon, saa asukkaistaan mainostajan ja puolesta puhujan. Mitään imagokanpanjoita ei tarvita, jos esimerkiksi Hämeenlinnassa me 67 000 asukasta voisimme kertoa muualla asuville, että meillä asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa.

 3. Asukkaiden Hämeenlinna olisi kova juttu 🙂

 4. Timo Ojanen sanoo:

  Olihan vuosia (10-20v) sitten käytössä Hämeenlinna-malli, jos en nyt sitten nimeä väärin muista, sen periaatehan oli asukaslähtöisyys.
  Korjatkaa toki, jos muistan väärin.

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Muistat Timo ihan oikein. Hämeenlinna-mallin parhaat vuodet olivat 1990-luvun alkupuolella eli noin 20 vuotta sitten. Koko kaupungin toimintaa leimasi kannustaminen asukkaiden aktiivisuuteen ja toimeliaisuuteen, jota tuettiin sekä asenteellisesti että jopa pienellä taloudellisella tuella.
   Hämeenlinna-malli jäi vähitellen sivuun 1990-luvun loppupuolella virkamies- ja luottamushenkilöjohdon vaihtuessa.

   • Heikki Koskela sanoo:

    Moro Seppo!
    Muistaakseni kaupunginjohtaja Elina Lehto toi esille mutkattoman yhteyden pidon virkamiehiin, mutta hänet jostain syystä savustettiin ulos, minkä peruste minulle ei koskaan selvinnyt.
    Tuo ”Asukkaiden Hämeenlinna” on hyvä slogan vaikkapa kepulle.
    Lämminhenkinen pikku kaupunki on parempi kuin urbaanit betonikolossit.
    Terv. Hessu K.

    • Seppo Rehunen sanoo:

     Olen Heikki kanssasi täysin samaa mieltä. Lämminhenkinen kaupunki on paitsi parempi kuin urbaanit betonikolossit myös vetovoimaisempi ja elinvoimaisempi.
     Meidän voimavaramme on olla samaan aikaan kaupunki ja maaseutu. MIelessäni lasken Hämeenlinnaan mukaan myös Hattulan ja Janakkalan. Yhdessä me kolme me olisimme voimakkaampia kuin nyt erillään.
     Elina Lehto oli Hämeenlinna-mallin äiti ja toteuttaja.

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kirjoittelin jo aiemmin, että mikä iili kaupungin päättäjillä on tehdä tästä jokin City. Miksei tyydytä siihen mitä ollaan ja parannella siitä mahdollisimman hyvä. Kaupunki on saanut kalliin asumisen kaupungin maineen (sekä asuntojen hinnat, että asumiskulut), kyllä mahdolliset muuttajat sen huomioivat. Uudisrakentamisen suunnitelmat eivät ainakaan tue mitään kohtuurakentamista. Radio-Hämeessä tässä päivänä muutamana eräs kiinteistövälittäjä puolusteli korkeinta neliöhintoja sillä, että kaupunki on hyvällä paikalla kasvukäytävällä. Hintahan muodostuu siitä, miten rahoittajapankki välittäjineen sen rakennusliikkeen kanssa määrittää. Nykykorkotasolla kannattaa isojen rakennusliikkeiden rakentaa asuntoja vaikka varastoon ja kaupunki pääsee tonttivarannostaan eroon. Mielestäni Engelinrannan rakentaminen pilaa koko kaupungin profiilin, mutta sen rakentamiseen kaupunki lienee kaikkein sitoutunein. Jostain syystä.

 6. Tapsa sanoo:

  Hallinnon ehkä suurin erhe piilee juuri tässä Seppo Rehusen (ja varmasti monen muun) unelmassa ;asukkaiden hämeenlinnasta. Olen varma siitä että jos kaupunki profiloituisi asukkaitaan kuuntelevana yhteisönä, nykyinen muuttotappio vaihtuisi muuttovoitoksi. Mutta eihän se näille nykyisille päättäjille käy – nyt on vain suuret hankkeet, rokkilavat ja asenne: me tiedämme paremmin kuin te, eikä meitä kiinnosta teidän mielipiteenne. Pankaamme siis toivomme ensi kevääseen ja muutoksen tuuliin Hämeenlinnassa.

 7. Antti Sulonen sanoo:

  Tässä sekoitetaan kaksi asiaa: 67000 asukasta ja Hämeenlinnan keskustaajama.

  • Susanna sanoo:

   Ehkä sekoitetaan. Mutta mihin osaan 67 000 asukkaan kokonaisuutta tämän hetken himoitummat kehittämis- ja investointikohteet osuvat? Tampereen näköistä tulee vain keskittämällä voimavarat keskustaan… 🙁

   • Riitta Nyqvist sanoo:

    Hietanen, ei tule olemaan Tampereen näköistä,
    vaikka kuinka keskitettäisiin ”voimavaroja” keskustaan.
    Surullisinta eräissä kommenteissa on se, miten helposti
    laitetaan vain sanoja peräkkäin, ilman mitään todellista,
    sisältöä, sen kummemmin miettimättä.
    Vaalikampanjat on käynnistetty täälläkin.
    Riitta

    • Susanna sanoo:

     En minä sitä uskokaan, että Tampereen näköistä tulisi, mutta Tampereen peräänhän meidän päättäjämme jatkuvasti haikailevat – kun siellä ollaan niin rohkeita, tehdään asioita isosti ja uskalletaan 😉

     Minä en usko, että Hämeenlinnan vahvuus voisi löytyä Tampereen jäljittelemisessä. Voitaisiin keskittyä tekemään hyvää Hämeenlinnaa 🙂

   • Antti Sulonen sanoo:

    Hämeenlinna on Hämeenlinna, Tampere Tampere jne.
    Kehittämis- ja investointikohteet tulee toteuttaa tarpeiden ja tilojen (luonnon antamien) resurssien mukaan, ei himojen.
    Tampereelle pääsee , vaikka ei juna Hämeenlinnassa pysähtyisikään. Eilen olin kahvilla Tampereen kauppahallissa aiemmin viikolla Laurellilla Hämeenlinnan torin kupeessa. Kummastakaan ei minulla pahaa sanottavaa, mutta ei ne toistaan parempiakaan olleet.

    • Susanna sanoo:

     Monet meidän päättäjämme vain haikailevat niin Tampereen mallin perään – ihan jatkuvasti. He tekevät päätökset 🙁

 8. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Raatihuoneen valituista päättäjistä, enemmistö on vähemmistön
  älyttömienkin päätösten takana -hiljaa hyväksyen
  -vieteriniskoineen.
  Se on silkkaa laiskuutta tai kertoo heidän äänestäjistään
  karua kieltä…
  Hölmöstä uskosta ”joulupukkiin” lahjoineen, joita
  ei tule, vaikka niistä on maksettu melkoinen hinta,
  otettu jopa lainaa.
  Nyt tarvittaisiin päättäjiä, joilla valot palavat
  myös vasemmassa otsalohkossa.
  Sellaisia joiden sanomaan voisi luottaa
  ilman lakimies-laumaa.
  Riitta

 9. Tapsa sanoo:

  Hämeenlinnan päättäjien tulisi ottaa mallia esim. Hattulasta, jossa ajetaan paikkakunnalle nyt bioenergialaitosta. Yhden kpnsertin rokkipuistojen ja Euroopan suurimpien autotalojen sijaan tulisi keskittyä haalimaan realistisia elinkeinoelämän hankkeita, jotka toisivat niitä kaivattuja työpaikkoja ja asukkaita kaupunkiin. Sloganit; ”tunkekaa ne innovaationne Hämeenlinnaan” ei päästä vielä mihinkään. Minulle on täysi mysteeri tämä päättävän kourallisen diktatoorinen ajatuksen juoksu. Näyttää nyt vähän sille että kantona kaskessa on rokkikansan äänestys käyttäytyminen ja eritoten sille luotu valheellinen mielikuva.

 10. riitta nyqvist sanoo:

  Hyvin kuitattu Tapsa.
  Mainitsemasi ”kourallisen” ajatuksenjuoksua vaivaa
  kaikkivoipaisuus ja ylimielisyys,
  joka on ylittänyt sallitun promillerajan.
  Omertan varjosta…
  Riitta

 11. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tämän päivän KU:ssa Esa Tarkka esittää muutamia esimerkkejä siittä miten kaupunkia voitaisiin markkinoida ja kysyy missä ovat markkinoinnin huippuosaajat. Hänen esimerkkinsä eivät todellakaan vaadi mitään huippuosaajia. Minun ymmärrykseni ei riitä tajuamaan kuinka kauan menee siihen, että kaupungin markkinointiorganisaatio uudistetaan viimeistä henkilöä myöten. Nykyisillä ei kapasiteetti (osaaminen) riitä. Esim laitoin muutaman ystäväni kysymään työpaikoillaan huomasiko joku Hml marianne väritteistä mainostapahtumaa pääkaupungissa. Kukaan ei ollut huomannut saati kuullut. Ymmärtääkseni kaupunkiseudun lehtiäkään ei oltu informoitu tapahtumasta. Hml kulttuuritarjonnastakaan ei juuri muut kirjoita kuin paikalislehdet, vaikka tätä tituleerataan jonkinmoiseksi Sibeliuskaupungiksi kallispalkkaisine johtajineen. Lahti menee monta askelta edellä. mutta onhan siellä kunnon sinfoniaorkesterikin. Mennään me vaan itsetyytväisesti rokettirollilla.

 12. Tapsa sanoo:

  Tässä tilanteessa, jolloinka kaupungin taloutta uhkaa 13 miljoonan budjettivaje, on nyt suoraa seurausta vuosien hulvattomasta menosta ja aivan kaistapäisestä rahan viskomisesta milloin mihinkin humputuksiin. Rautio ja kiemunki paistattelivat kyllä lehtien palstoilla kun kertaerillä harhaisesti saatiin talouden tila näyttämään hyvältä, mutta nyt kumpikin pysyttelee hiiren hiljaa koloissaan. Kiemunkin luonteenpiirteisiin kuuluu vielä todella vaarallinen piirre, olla myöntämättä mitään jos asia on hänelle epäedullinen. 13 miljoonaa on niin iso raha, ettei sellaista saada kasaan enää millään pienillä säädöillä. sanokaa mitä sanotte mutta jos sähkömiljooniin ei nyt kosketa niin meille veronmaksajille on koittamassa todella ankeat ajat ja moni varmasti miettii sen jälkeen muuttoa jo Janakkalaan tai Hattulaan.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Tapsa,

   alijäämän aiheuttamaa rahoitusvajetta voisi paikata myymällä rahoitusomaisuutta ja siten estää tai hidastaa velkaantumista, mutta tuloslakelman alijäämää niin saa paikattua. Hämeenlinnan ongelma velkaantumisen lisäksi on se, että nykyopeilla se ei saa alijäämäänsä katettua kuntalain vaatimassa ajassa. Sitten istutaan valtion setien ja tätien kanssa miettimässä, mihin niitä verorahoja nyt saakaan käyttää.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Tiedän että jotkut ovat jo päättäneet. Eräskin kertoi minulle, miksi maksaisi Hämeenlinnassa samankokoisesta asunnosta monta kymmentä tuhatta enemmän kuin mitä maksoi Turengissa. Muuttivat Helsingistä. Tosin sitähän ei myöskään kukaan osaa sanoa, koska Janakkalan talouden pohja pettää lopullisesti. Muuten eikö Hämenlinnassa jo esitetä joidenkin terveyskeskusmaksujen korottamista. Siittä on hyvä aloittaa ja sitten kiinteistöveron kimppuun jne, kyllä meidän pussille on helppo mennä. En tiedä sähkömiljoonista, mutta saattavat olla kaupungin vastuiden vakuutena?

 13. Tauno Virtanen sanoo:

  Tämän päiväisessä hämppiksessä oli juttu uusista suunnitelmista kaupungin koulujen suhteen, ja olipa siihen uskaltauduttu liittämään jopa oppilaiden ja huoltajienkin hätähuuto nyt lakkautusuhan alla olevien koulujen suhteen. Kuten hyvin tiedetään, nykyhallinto työntää kaikenlaiset hätähuudot ja adressit suoraan roskikseen, joten miksi vaivautua? Jos joku koulujen lakkautuksesta huolissaan oleva nyt tätä lukaisee, niin suosittelenkin adressien sijasta miettimään ensi keväänä kenelle äänensä antaa – kiemungin ja raution osalta asia on nähty. Varsinkin kiemunki on profiloitunut täydellisen piittaamattomaksi rahoittajien huolille.

 14. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Tässä muinoin Hämeenlinna oli sloganina; Hyvä arki asuu Hämeenlinnassa. Nyt slogan kuuluu: Ihan lähellä.

  Sikäli kun sanat merkitsevät enää mitään postfaktuaalisena aikana (aikana jolloin tiedolla ja mielipiteellä ei ole eroa), näen itse, että hyvä arki vaatii tekoja ja toimintaa, mutta ihan lähellä viittaa vain passiiviseen paikkaan. Hämeenlinna siis vain olla möllöttää ja odottaa. Ehkä sloganin vaihtaminen oli viisautta; ei tarvitse tehdä mitään!

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Hieno analyysi, hyvä Ville-Matti. Sloganin pitäisi olla sellainen, että se laittaa pohtimaan, toimimmeko sen mukaan. Lisäksi hyvä slogan kannustaa asukkaita vaatimaan tämän iskulauseen mukaista toimintaa.
   On harmillista, että meillä visio, slogan, tavoitetila vaihtuu aina neljän vuoden välein. Joskus pitäisi päättää, millaisia haluamme olla nyt, kymmenen vuoden kuluttua ja kahdenkymmenen vuoden kuluttua.
   Tulemme aina möllöttämään tällä samalla haasteellisella paikalla keskellä ruuhkasuomea ja voisimme antaa muiden rakentaa pilvenpiirtäjät ja pilata rantansa. Meidän kannattaa keskittyä vahvuuksiimme ja niihin asioihin, mitkä erottavat meidät muista eteläisen Suomen paikkakunnista.

 15. Timo Ojanen sanoo:

  Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, se näissä muuttuvissa, lopulta samaa tarkoittavissa sloganeissa on usein vaan tapana. Hattula mainittiin kommenteissa, meillä kunnassa tuntuu olevan nyt hyvä draivi päällä, katsotaan miten käy. Se mitä tehdään oikein missä tahansa kanta-hämeen kunnassa, tuo aina naapureillekkin jotain hyvää. Positiivista syksyä kaikille, tehdään kaikki jotain pientä hyvää, niiden vaikutukset usein kertaantuvat.

 16. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Timo!
  Tiedäthän sinäkin, kun näitä kupla-sloganeita tarpeeksi
  usein toistetaan, joillakin ihmisillä on valitettavasti
  taipumus alkaa uskoa niihin,
  vaikka totuus olisi toista maata.
  Toivoa ehkä kaikesta huolimatta on.
  Onhan Pohjois-Korean kansakin alkanut vihdoin pilkata
  suurta johtajaansa
  – teloitusten ja pakkoleirien uhallakin…
  Riitta

 17. Tapsa sanoo:

  Olisiko slogan: ”13 miljoonaa hukassa”, nyt realistisempi – no ei tämä varmasti kyllä juurikaan naurata veronmaksajia tulevaisuudessa.

 18. riitta.nyqvist sanoo:

  ”13 miljoonaa hukassa” olisi realismia Tapsa,
  Minulla on niin outo huumorintaju,
  että nauroin sloganiasi, – kaikesta
  huolimatta.
  Riitta

 19. sarirautio sanoo:

  Tervehdys,

  koko uusi Hämeenlinna työn pohjana on ollut ja on aktiviiset asukkaat. Seppo Rehunen on siis aivan oikeassa. Tässäpä vielä kirjoitukseni aiheesta alkukesästä, ja ihan jo niitä käytännön mahdollisuuksia esim avustusten osalta pohtien. http://sarirautio.blogijanne.fi/2016/06/06/uusi-hameenlinna-tyo-kiinnostaa-laajasti/

  Tästä muita esimerkkejä, ehdotuksia ja ajatuksia kaivataan. Itse olen esittänyt niitä koulujen johtokuntia joilla olisi oikea päätäntävalta sovituissa asioissa, ja samoin muutkin ”asiakasraadit” toiminnan kehittämisessä.

  Tästä jatketaan kohta valtuustossa. Lappeenrannan pohdinta on aika hauskasti liki samankaltaista, päivän uutisen mukaan http://yle.fi/uutiset/lappeenranta_uusii_organisaatiotaan/9160576

  Edelleen jatkuvan kesän terveisin,
  Sari

  • sarirautio sanoo:

   Ja niin, kannattaa lukea tuo koko pykäläteksti, eteenkin luottamushenkilöiden. ”Hämeenlinna on jokaisen asukkaan oma kaupunki.
   • Asukkaiden osallistumismahdollisuuksia lisätään erityisesti
   palvelutuotannossa.
   • Vuoropuhelu asukasryhmien kanssa on tärkeä osa toimintamallia.
   • Toiminnan läpinäkyvyyttä lisätään.” yhtenä nostona.

   Nyt valtuusto linjaa periaatteet ja rungon, ja sitten ennen kevättä hyväksytään hallintosääntö jossa tuo koko setti tulee lihaksi.

   Sari

 20. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Jospa kehiteltäisiin sisältöä eli lihaa luiden ympärille,
  ”13 miljoonaa hukassa”-sloganiin, semmoinen ikioma
  haluatko miljonääriksi-kisa.
  Houkutellaan ihmisiä meille etsimään kadonnutta pottia
  kaupungin kaduilta, homekouluista tms…
  Löytäjälle luvassa milli.
  Riitta

 21. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Onko kaupungin markkinointiväki tehnyt diilin
  Paroc-kivivillaeriste-firman kanssa…
  Äskettäin tv-ruudussa vilahteli oranssiraitaa
  – kaupunkimme mainos?!?
  Meillä olisi omasta takaa monimuotoista, upeaa maisemaa,
  puistoja, viihtyisiä asumalähiöitä, joilla houkutella väkeä.
  Kaikki vain tuntuu kulminoituvan sisällöttömään, epämääräiseen
  twistiin, tsillailuun ja ”setti-pöhinään.”
  Riitta

Jätä kommentti

css.php