Talouden tasapainottamiseen tarvitsemme vahvoja päättäjiä

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 12.10.2016

Sekä Hämeenlinna että Suomi elävät velaksi. Valtiolla on ensi vuonna menoja 55,2 miljardia euroa, mutta tuloja vain 49,7 miljardia. Budjettivaje on yli 10 %. Hämeenlinna puolestaan ylittää tänä vuonna talousarvionsa 13 miljoonalla eurolla.

Rahat eivät riitä, koska olemme rakentaneet hyvinvoinnin ja hallinnon, mihin rahat eivät riitä. Hämeenlinnan talousarvio perustuu vuodesta toiseen katteettomalle toiveajattelulle. Nousukautta ei ole tulossa eikä väkiluku kasva; verotulot ja valtion osuudet pienenevät. Tarvitsemme vahvoja päättäjiä, jotka tunnustavat karut tosiasiat.

Toimivia keinoja yli varojen elämisen lopettamiseksi ovat palvelutason heikentäminen, palvelujen päällekkäisyyksien purkaminen ja julkisen hallinnon tehostaminen. Kaikki nämä keinot vaativat poliittisen päätöksen ja sen toteuttamisen. Samalla astutaan jonkun eturyhmän varpaille.

Suomen hallitus on etsinyt säästöjä lasten ja vanhusten hoidosta, mutta aikomukset on toistuvasti peruttu peläten oman kannatuksen laskua. Pelko oman suosion vähenemisestä on johtanut pehmoiluun, vaikka historia on opettanut, että tiukkaa talouskuria ja vaikeita päätöksiä toteuttavat päättäjät muistetaan sankareina.

Valtion päätökset hyvinvointipalvelujen yksityiskohdista sitovat kuntien ja kaupunkien kädet. Ainoa liikkumavara on päättää siitä, noudatetaanko palvelujen tuotannossa valtion päätösten alinta vai ylintä vaihtoehtoa.

Päällekkäisyyksien purkamisen luulisi olevan yksinkertaista. Vuosia kipuillut sote -uudistus kertoo kuitenkin toista. On vaikea yhdistää hyvinvointimme kannalta tärkeimmät alat eli sosiaalitoimi, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Aina löytyy uusia esteitä ja hidasteita. Tavoite on, että näiden palvelujen tuottajat toimivat yhteistyössä ja jopa saman katon alla. Meillä Kanta-Hämeessä edetään lupaavasti tämän tavoitteen suunnassa.

Jokainen päivä vitkastelua maksaa. Sairaita pallotellaan viikosta toiseen kodin, keskussairaalan ja terveyskeskuksen välillä. Hinta on huikea, eikä kukaan ota vastuuta kokonaisuudesta. Suurimmat kärsijät ovat ihminen ja hänen lähimmäisensä. Onko tämä menneisyyttä, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uusi malli otetaan käyttöön?

Kuntien hallinnon karsiminen tulee ajankohtaiseksi, kun vuoden 2018 lopussa yli puolet kuntien tehtävistä siirtyy maakunnille. Seutukunnallamme tämä tarkoittaa kolmikon Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala hallintojen arviointia sen jälkeen, kun ensi kevään kuntavaaleilla valitut uudet valtuustot alkavat suunnitella toimintaansa. Parasta kaikille olisi kuntien hallintojen liittäminen yhteen.

Muusta tehostamisen tarpeesta kertokoon koko kesän kestänyt Vanajaveden yli vievän Viipurintien sillan peruskorjaus. Pitkän työn tuloksena jalkakäytävästä uudistettiin puolet! Hinta oli kuitenkin varmasti kokonainen. Kymmenen vuoden kuluttua työ uusitaan ja silloin luvataan kunnostaa jalkakäytävä koko pituudeltaan. Miten meillä on varaa tällaiseen tuhlaukseen?

74 kommenttia artikkeliin “Talouden tasapainottamiseen tarvitsemme vahvoja päättäjiä”
 1. Toriparkin rakentaminen ei ainakaan parantaisi taloudellista kurimusta. Vaan onkohan sillä merkitystä?

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Eipä todellakaan paranna. Olisi kululisä entisten päälle. Toriparkki olisi ollut järkevä investointi kaksikymmentä vuotta sitten – ei nyt.

 2. Tauno Virtanen sanoo:

  Huomenta

  Uusimman tiedon mukaan nyt oli centran vuoro kaatua. Talous sakkaa, kaavaillut hankkeet raukeavat yksi toisensa perään, junat huristelevat ohi kaupungin ja asukkaat kaikkoavat. Ei tarvitse olla edes ankeuttaja nähdäkseen ettei Hämeenlinnassa hyvä nyt heilu. Nyt huudetaan tietysti taas ettei saa olla pessimisti ja epäillä kaikkea, mutta usko tässä nyt sitten enää mihinkään kun dominot kaatuvat viereltä. Eppäilen hyvin vahvasti tuon Engelinrannankin mahdollisuuksia, mutta sehän jää TAASkin nähtäväksi.

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Centra olisi entisestään jakanut ostovoimaa ja ostajia kaupungin laidoille. Hyvä, että ei toteutunut. Hyvää on myös se, että Engelinrannan toteutuminen pikku hiljaa siirtyy aina vain kauemmas tulevaisuuteen.

 3. Tauno Virtanen sanoo:

  Niin sen verran vielä että olisikohan nyt myöskin vallan vahtikoiran aika herätä. ettei viimeisen tarvitse sammutella valoja lähteissään.

 4. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Tauno!
  Vallan vahtikoira on nykyään enenevässä määrin some.
  Vaikka sitä parjataan ylilyönneistä, ”vihapuheista,”
  skeidasta, valhetta syöttävistä tahoista,
  uskon sen valtaavan yhä enemmän tilaa
  nopeassa uutisoinnissa, jopa uskottavuudessa.
  Hämeen Sanomien blogit on edelläkävijä,
  täällä saamme vapaasti tuoda julki mielipiteitämme.
  Riitta

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Taas kerran Riitta tuntuu aistivan ajan virran oikein. Olen samaa mieltä.

 5. Kari Ilkkala sanoo:

  Koska niitä vahvoja johtajia olisi tarvittu?

  Vahvoja johtajia tarvitaan tekemään kestäviä päätöksiä silloin, kun jakaminen on helppoa, eikä huomisesta tunnu olevan mitään huolta. Erityinen vastuu on johtavilla virkamiehillä. Duo Hellstén ja Isosuo tekivät tietoisesti budjettiin tilaa laiminlyömällä olemassa olevan rakennuskannan kunnossapidon. Nykyinen kj istuu pulkassa matkustajana.

  Siinä ole mitään vahvuutta tai johtajuutta enää, että nyt päätökset sanelee pakko, ja muidenkin puolueiden yhteistyö alkaa yhdenäkkiä kelvata.

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Vahvuutta todellakin tarvitaan juuri nyt, kun kaupungin henkilöstöä pitäisi supistaa 10 % ja vuoden 2017 talousarvio pitää puristaa tasapainoon. Ylivoimainen tehtävä?

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ei kunnan taloutta saada kuntoon, ennen kuin poliitinen päätöksenteko siirtyy 3000-luvulle. Niin kauan kunkaupungin vanhat rahavoimat pystyvät ajamaan koko-dem akselin ja heidän hännystelijöidensä kautta omia intressejään ei nousua näy. Täällä ei ole yhtään sellaista vaikuttavaa henkilöä, jotka pystyisivät tuomaan valtakunnan teollisuus- ja rahapolitiikan kautta potkua aleelle. On vain vanhanajan pikkutekijöitä, joilla ylisuuri ego.
  Ja kun näitä ei valtakunnanpolitiikassakaan ole, eikä edes näköpiirissä täällä leikitään omia hiekkalaatikkoleikkejä. Ei edes yksi Kevan tusinajohtaja pysty mihinkään vaikuttamaan, koska oma ura on ileisesti sementoitu ja siihen tyytyväinen.

 7. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Sepon mainitsema ”katteeton toiveajattelu”
  on tuhoamassa kaiken sen hyvän, johon
  me olemme uskoneet ja ihastuneet Hämeenlinnassa.
  Nykyinen markkinointimixi on epäuskottavaa,
  muita matkivaa bulkkia, luovaa kirjanpitoa,
  kallista tunarointia&ammattitaidotonta jojottelua,
  asukkaiden kustannuksella.
  Meille opetettiin yksiselitteisesti, että hyvä brändi
  on sitä, mitä kuluttaja/asukas haluaa ostaa.
  Brändin on lunastettava lupauksensa laadusta,
  luotettavuudesta…
  MAINE on avaintekijä, toimintatavat jne.
  Uskottava brändi nauttii ympäröivän yhteisönsä
  arvostusta.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Hei hei hei
   Nyt ollaan markkinoinnissa pahasti jäljessä. Hämeenlinnaan suunnitellaan kelluvia taloja. Helsingissä kuitenkin avataan 16 kerroksinen hotelli, jonka katolla saa uiskennella taivasalla, talo on ilmeisesti rakennettu kovalle maapohjalle.
   Mervi Käki nyt tutustumiskäynnille ja koeuimariksi uuteen hotelliin, tuo sieltä sitten kaupungin päättäjille tuliaisina tietoa kuinka toisessa päässä kasvukäytävää on vauhdikas meno. Hänen ohjeensa lienee samanlainen hotelli Hämeenlinnaan, asiakkaita Käen mukaan riittää.

 8. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  Mervi ei nyt onneksi kerkee, hän aloitti firmassa yt-neuvottelut,
  joka Käen mukaan voi tarkoittaa mm. irtisanomisia.
  Olisi taloudellisesti kannattavampaa jatkoa
  ajatellen, jos toimitusjohtaja ottaisi ekana fudut.
  HäSa Mielipidepalstalla on Kari Marttinen
  laskenut Hämylinnan kelluvien talojen utopia-hintoja.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Noita kelluvien talojen hintalaskelmia on niin monenlaisia, että joku niistä oikein markkinoituna saadaan näyttämään suuria voittoja tuottavana sijoituksena. Varsinkin, jos suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa lupaillaan kaupungilta vaikkapa omavelkaista takausta.
   Kyllähän se ”todellisuudessa” lienee niin, jos Hämeenlinna ei satsaa kelluviin taloihin niin kasvukäytävä on kahden kauppa. Helsinki rakensi hulppean korkean hotellin, jossa katolle viedään vettä, että asiakkaat pääsevät taivasalla uimaan. Samalla he voivat ihailla pohjoisessa siintävän Tampereen korkean hotellin iltavalaistusta ja toisin päin.
   Jotain on siis Hämeenlinnan välissä tehtävä. Se on kelluva talo, jonka kellarissa on uimatilat. Se olisi ikään kuin tasapainottava tekijä kasvukäytävälle, jonka molemmat päät korkeuksiin kohoavat.
   Sitä paitsi eivät kaikki uskalla mennä korkealle uimaan, Hämeenlinnan on syytä huomioida kellariuimarit, pienosakkaat.
   Olemme ikään kuin pakon edessä, tarvitsemme maan alle parkkitilat ja kellariin uintitilat.
   Voi että olisi kateellisia ympäri Suomen maata. Hämeenlinna olisi enemmän kuin väestöllinen keskipiste.

 9. Seppo Koskenranta sanoo:

  Kun on seurannut Kiemungin ja kumppaneiden taloudenpitoa sekä Hämeenlinnan kaupungissa että sairaanhoitopiirissä ei ole lainkaan ihme että nyt aletaan olla korvia myöden siinä itsessään. Tällä porukalla on nimittäin tapana tehdä talouden tasapainoitussuunnitelma seuraavaksi 5 vuodeksi siinä vaiheessa kun todetaan että alijäämät ovat taas kasvaneet aivan uskomattomiksi. Tehdään hieno suunnitelma, se laitetaan kansioon. Se kansio avataan seuraavan kerran vuoden kuluttua kun sinne laitetaan uusi talouden tasapainoitussuunnitelma. Näin on jatkettu jo monta vuotta. Tuloksista päätellen varsin tehokas systeemi.

  Ihmettelen myös sitä tapaa millä kaupungin kirjanpitoa pidetään. Muutama kk sitten vastuuhenkilöt hymyilivät kilvan lehden kuvissa, kun he kertoivat miten hyvin kaupungin taloutta on hoidettu. Nyt kuin salama kirkkaalta taivaalta todetaan että alijäämä onkin historiallisen suuri. Monessa yrityksessä kirjanpito on atk-pohjaista, jolloin voidaan saman tien nähdä menot ja tulot. Kerätäänkö Hämeenlinnassa kuitit kenkälaatikoihin; toiseen menot ja toiseen tulot, ja niistä sitten muutaman kuukauden välein lasketaan mikä on tilanne ?

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Olen Koskenrannan kanssa samaa mieltä. Tulee mieleen eräs entinen työnantajani, jossa talousjohtaja sanoi, että yrityksessä ei pidettäisi kirjanpitoa lainkaan ellei se olisi lakisääteinen. Kyllä nykyajan tietotekniikka takaa sen että talouden kehitystä pitäisi pystyä seuraamaan ainakin muutaman % tarkkuudella lähes reaaliajassa. Mutta jos ei lautakuntia ja toimialajohtajia kiinnosta (tai ei ymmärrä lukuja) minkäs teet. Kas mitään sanktioita ei ole vaikka veisit rahat kassasta. Ja kyvyttömyyden takiahan ei kuntatasolla ketään irtisanota.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Talousjohtaja ei ollut ilmeisesti ymmärtänyt kirjanpidon ideaa. Nykyaikaisilla systeemeillä hyvinkin yksinkertaista ja yrittäjälle valaisevaa tietoa saatavissa heti, kun tapahtuma kirjattu.
    Ihmettelenkin pienyrittäjiä, jotka ensimmäiseksi ulkoistavat kirjanpitonsa ja sanovat paneutuvansa vain siihen minkä osaavat. Kirjanpito kertoo siitäkin aika paljon mitä yrittäjä osaa.
    Kunnallisella puolen asia on toinen, jos joku ei osaa jotain, perustetaan uusi toimi, tai virka ja osaamattomasta tehdään päällikkö johtaja, tai jotain muuta ”ylevää”.

   • Matti sanoo:

    Hämeenlinnassa on myös tyhmyys irtisanomattomuuden peruste. Esimerkkinä voisi toimia vaikka case Fici-copy

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Menneinä kasvun vuosina verotulojen kertymä aina ”yllätti” suuruudellaan ja niin menojen ylitykset monesti katettiin sujuvasti.
   Nyt budjetit laaditaan ylioptimistisesti ja toukokuussa aina aloitetaan kesää vasten säästökuuri, jota todellisuudessa päästään toteuttamaan syys-lokakuussa. Seurauksena on talousarvioiden ylitykset, koska ”loppuvuodesta emme enää ehtineet tasapainottaa”.

 10. Tauno Virtanen sanoo:

  Kahden A:n Hanna ei yllätä tänäänkään. Kun kriisitalous on mainittu sekoitetaan pakkaa varmammaksi vakuudeksi , niin että näyttää siltä ettei Hämeenlinnassa ole huolta huomisesta, koska muuallakin on kriisi. Hämeenlinnalaistahan se varmasti lämmittääkin kovasti, jos Riihimäellä veroprosentti nousee. Hannan mukaan jopa vasemmisto on nyt herännyt vihdoin kriisitietoisuuteen – voihan vitsi sanon minä. Jos pitää kokdemia nuolla niin tehtäköön se edes tyylillä sitten, ja olisiko ollut jyvä mainita näiden hullujen investointien, mm. kantolan puiston suuret kustannukset.

 11. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Tauno!
  Hannan motto onkin ”uutisoidessaan” cosi´ fan tutte,
  paitsi vihreät.
  Hannan taktiikalla on ihan oma nimi mediassa.
  Sytytellään pieniä paloja savuverhoksi
  jottei vpk huomaisi varsinaista suurpaloa.
  Ko. uutisointia käytetään ahkerasti itäblokin maissa.
  Vihreisiin palatakseni…
  Pitkänlinjan poliitikko kuittasi minulle kerran
  ” – Yhteistyö vihreiden kanssa on samanlaista,
  kuin yrittäisi saada tyydytystä prostituoidulta
  – tuuliviirin nokassa.”
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   En minäkään vihreän puolueen, tai liikkeen edustajien esityksiä missään arvossa pidä.
   Osaatko sanoa Riitta perustuiko pitkän linjan poliitikon vertaus kokemukseen ja selvisikö sinulle millaista yhteistyö vihreiden kanssa on? Minä en tuon lauseen pohjalta osaa luoda käsitystä yhteistyöstä vihreiden sen kummemmin kuin muidenkaan kanssa.

 12. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  Tuo keskustelu käytiin vuosia sitten,
  ihmetellessäni ko. poliitikolle omaa kokemustani.
  Olin käynyt pitkän väännön tutun vihreän valtuutetun kanssa
  erittäin tärkeästä päätöksestä etukäteen.
  Esittelin hälle faktoja, asiakirjoja yms.
  Tiesin että muut vihreät tulevat äänestämään
  kimpassa, heidät oli ylipuhuttu täysin tuulesta
  temmatuilla ”argumenteilla.”
  Ao. vakuuttui, että hänen kannattaa äänestää toisin,
  siis esittämieni faktojen puolesta.
  No, kunnantalon rappusissa kokoukseen mentäessä,
  toisen puolueen valtuutettu ketunhäntä kainalossa
  puhui tämän vihreän ympäri.
  Tietäen, että yksi ääni tulisi ratkaisemaan koko skaban.
  Pitkän linjan poliitikko kuittasi silloisen keskustelumme
  vuosien kokemuksen viisastuttamana,
  – poliittiseen huoravertaukseen.
  Olen valmis allekirjoittamaan myös sen seurattuani vuosia
  valtakunnan ja paikallistason vihreiden kalliiksi osoittautunutta
  – sumeaa logiikkaa.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Riitta
   En puuttunutkaan vihreiden logiikkaan sen kummemmin kuin muidenkaan puolueiden logiikkaan. Kaikissa puolueissa tuppaa olemaan sama ryhmälogiikka. Varsinkin valtakunnan tasolla on pakkokin luottaa ryhmän päätökseen, kun edustaja ei mitenkään pysty kaikkia asioita itselleen selvittämään.
   Tuosta vertauksesta vain kyselin ja vertaushan useimmiten perustuu kokemukseen, tai mahdollisesti tietoon. Pitkän linjan poliitikon vertaus ei kuitenkaan ilmeisesti perustunut tietoon, kun tuskin asiasta on tutkittua tietoa. Sen toki ymmärrän, että vihreiden kanssa yhteistyö voi olla vaikeata, mutta minulle ei selvinnyt se kuinka vaikeata se on, kun ei ole kokemusta eikä tutkittua tietoa siitä millaista on pyrkiä saamaan tyydytystä prostituoidulta – tuuliviirin nokassa. Tosin selvisihän se nyt sitten sekin, se on samanlaista kuin yhteistyö vihreiden kanssa.

 13. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tiesin kyllä Antti, mihin tähtäsit.
  Kerroin vain omia kokemuksiani, sekä kokeneen poliitikon kokemuksia
  vihreiden kanssa tehdystä ”yhteistyöstä.”
  Mielikuvia/rinnastuksia, voi kukin tulkita
  oman näkemyksensä mukaisesti.
  Jotta tämä ei menisi saivarteluksi, on minulla
  pari positiivistakin kokemusta vihreän poliitikon kanssa.
  Demari soitti pyytäen minua ylipuhumaan erään vihreän valtuutetun
  yhteistyöhön, jotta saataisiin kunnan kustantama kyyti
  kuulovammaiselle lapselle Hyvinkäälle eritysopetukseen,
  jotta hän voisi pärjätä myöhemmin ihan tavallisessa opetuksessa.
  ”Ryhmälogiikan” mukaan kyseisen vihreän olisi pitänyt äänestää
  säästöjen puolesta, jolloin lapsi ei olisi päässyt kipeästi
  tarvittavaan eritysopetukseen.
  Sain puhuttua vihreän äänestämään ”ryhmälogiikan” vastaisesti,
  – yksilönä.
  Se vaatii päättäjältä todellista vahvuutta.
  Lapsi pääsi Hyvinkäälle ja kunta pitkässä juoksussa säästi antaen
  lapselle nahdollisuuden sopeutua ja pärjätä kuulevien maailmassa.
  Riitta

 14. Antti Sulonen sanoo:

  Riitta
  Sinä kuitenkin saivartelet. Kyseessä ei ole pelkästään vihreiden ongelma, vaan yleinen ongelma ja silloin se on vielä ongelmallisempaa, jos yhtä ryhmän jäsentä pitää ulkopuolisten kouluttaa ja akitoida. Eikö sinunkin tai apua pyytäneen demarin olisi pitänyt pyrkiä järkeä takomaan koko vihreään ryhmään.

 15. riitta nyqvist sanoo:

  Antti, kaikella kunnioituksella, et taida tuntea ko. kuvioita.
  Olen ikäni ollut puolueeton, siksi minua on joskus pyydetty
  ulkopuolisena tällaisiin neuvotteluihin.
  Kyse ei ole agitoimisesta, ei kouluttamisesta.
  Joskus on parempi, että puolueeton taho tuo asioihin
  ehkä jotakin uutta näkökulmaa ilman politiikkaa.
  Tässä tapauksessa tärkeintä oli, että
  lapsi pääsi erityisopetukseen.
  Poliittisissa kuvioissa tahtoo unohtua joskus
  jotakin hyvin olellista, jos poteroidutaan
  ja halutaan olla ”voittajien” jengissä.
  Tämä tästä.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   En tunne kuviota.
   Väkisin vain tulee mieleen parista kommentistasi, että sinulla on ”hyvä” tuttava vihreissä ja hyvä tuttava demareissa joiden välissä olet agitaattorina, lähinnä niin päin, että tiedätte vaikutusvaltasi tuohon ”hyvään” tuttavaan vihreissä.
   Toivon mukaan selvitit tuolle ”hyvälle” tuttavallesi myös sen, että muillekin kuulovammaisille pitää saada sama mahdollisuus, kuten myös sen että tuo mahdollisuus on jonkun muun kakun palasta pois. Onko se sitten näkövammaisen palvelusta pois, sitäkään en kuviosta tiedä. Sinä ilmeisesti tiedät, jonkun kakun palasta se kuitenkin otetaan.

   En siis kritisoi kuulovammaisen saamaa palvelua. Kannanottoni saa olla puolestani saivartelua, jos siltä tuntuu.

 16. Lauri Kivimäki sanoo:

  Yksittäisillä tapauksilla saivartelu ei johda mihinkään. Tosiasiahan on että lirissä ollaan ja että se on tullut kaupungin johdolle täytenä yllätyksenä. Tilannetta ei muuta se , että Häsa ja KU lohduttelevat sillä, että muutkin kunnat ovat samassa tilanteessa ja että esim Janakkalan henkilöstöpolitiikka on mennyt pieleen. Nyt kun henkilöstökin ja sen kulut on otettu vihdoinkin suurennuslasin alle ei kukaan kerro kuinka paljon kunta ja sen yhtiöt maksavat konsulttipalkkioita, koska tehtäviinsä valitut eivät itse viitsi tai osaa pohtia ratkaisuja ongelmiin. Eikö se olisi heille kuuluva tehtävä, mistä heille palkka maksetaan. Tuntuu että heille maksetaan korvaus hukkaan menneestä työajasta. Jos ei taito ja kyky riitä eikun henkilöt vaihtoon.

 17. Kari Ventola sanoo:

  Seppo,
  Väität, että ”Parasta kaikille [= seudun kunnille] olisi kuntien hallintojen liittäminen yhteen”. Uskallan olla asiasta eri mieltä.
  Useiden organisatioiden ja toimintakulttuurien yhtensovittaminen on haasteellista ja merkitsee helposti mm. ylimääräisiä henkilökustannuksia, jollei organisaatoita heti saneerata. Kuten hyvin tiedämme, se ei poliittisesti ole mahdollista.
  Hämeenlinna toteutti aikanaan kuntaliitoksen ja hyödyntää nyt sen tuomia synergia- ja volyymietuja. Hattula ja Janakkala ovat toimineet itsenäisinä, ja niiden on ollut tarpeen miettiä omia keinojaan palvelujen tuottamiseksi, hallinnon järjestämiseksi ja talouden tavotteiden saavuttamiseksi.
  Soten siirtyminen maakunnan järjestämisvastuulle, (jos se tapahtuu kuten valtakunnan poliitikot väittävät,) muuttaa oleellisesti kuntia. Niinpä olen painottanut, että ensi vuoden budjetin valmistelun ohella meidän on arviotava tilannetta myös vuonna 2019. Talouden liikkumavara on kunnallisveron leikkauksen vuoksi oleellisesti pienempi kuin nyt, joten siihen pitää ryhtyä varautumaan hyvissä ajoin. Sillä tavalla negatiivisiin muutoksiin on helpompi sopeutua.
  Kari

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Janakkalassa on lisäksi tämä vuosikymmenet jatkunut Turenki-Tervakoski maaottelu. Vaikka demarit muodollisesti yhteenliityivät on selvä vastakkaiasettelu edelleen olemassa. Tervakoskelaiset pullistelevat edelleen Paperitehtaan suuruuden muistoissa vaikka valtaosa työntekijöistä taitaa olla jo kylän ulkopuolelta, ja maksavat veronsa muualle. No eläkeläisiä on kyllä suuri joukko. Asuin 60-vuotta Janakkalassa enkä koskaa koskaan ymmärtänyt tätä vastakkainajattelua. Pääsin tehtaalle töihin 1990-luvun alussa ja aina silloin tällöin tuli vieläkin katkeruus turenkilaisa kohtaan ilmi. Naureskelin aina työkaverilleni, että onhan teillä viihdekylpylä, ei tykännyt. Tosikkoja.

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Hyvä Kari
   Olen todella sitä mieltä, että seudun kunnille on parasta liittää hallinnot yhteen. Eikä tämä päde vain Hämeenlinnan seutukuntaan, vaan omassa maakunnassamme on järkevää liittää Riihimäen seutukunnalla kolmen kunnan (Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi) ja Forssan seutukunnalla viiden kunnan (Forssa, Tammela, Ypäjä, Humppila ja Jokioinen) hallinnot yhteen.
   Kanta-Hämeessä on maakuntahallinnon lisäksi tarkoituksenmukaisinta olla siis kolme kunnallista hallintoa – ei nykyistä yhtätoista. Yhteentoista ei ole tarvetta eikä varaa.
   Perustelet hallintojen muutostarvetta itse toteamalla talouden liikkumavaran olevan aivan lähitulevaisuudessa oleellisesti pienempi kuin nyt. Välttämätön supistamistarve ja vyön kiristämistarve on vähintään 10 % nykyisestä, koska elämme koko ajan yhden kymmenesosan liian leveästi. Kun kaikkea on pakko supistaa, tulee tämän supistamisen koskea myös julkista hallintoa.
   Päällekkäisyydet ja turvonnut hallinto on purettava. Tässä työssä näkisin Sinut Kari mieluusti yhtenä keskeisenä hahmona ja tulevaisuudessa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

   • Kari Ventola sanoo:

    Kiitos Seppo kommentistasi, joka lämmittää mieltäni.
    Valitettavasti minun on tuotettava sinulle pettymys. Hattulan on strategiassaan määritellyt, että se toimii itsenäisenä kuntana. Sama linjaus on myös uudessa päivitettyssä versiossa, joka maanantaina lähtee kunnanhallituksesta valtuuston päätettäväksi.
    Itse olen tehnyt jo pitkään näitä yhteisiä talkoita ja säädetty eläkeikäkin on ylittynyt ajat sitten. Olen liian vanha voidakseni vielä joskus toimia kaupunginhallituksen puheenjohtajana, vaikka niin toivoisitkin.

 18. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Manselainen soitti ihmetellen, pitääkö
  Hämeenlinnassa tehdä samat virheet kuin
  Tampereella, uskotellen, mehän onnistumme.
  Hän ihmetteli myös Käen ja kumppaneiden
  sokeutta…
  Tampereen keskustassa on nykyisin kymmeniätuhansia liiketila-
  neliöitä tyhjillään.
  Bisnesmiehenä Manselainen luetteli sujuvasti poismuuttaneita
  firmoja pitkän litanian.
  Sanoi myös etteivät puoliteholla käyvät parkkitalot tuo ”pöhinää”
  keskustaan.
  Asiakkaat käyvät siellä, missä ovat ilmaiset pysäköintipaikat
  – Tampereellakin.
  Seppo on oikeassa, tarvittaisiin vahvoja päättäjiä,
  ylimitoitetun hallinnon purkuun.
  Tuolla massamäärällä hukataan vastuun kasvot.
  Ei niin, että samalle porukalle keksitään uusia nimikkeitä,
  jopa lisätään ”uudistuksen” varjolla lisää peukalonpyörittäjiä,
  tekemään entistäkin tehottomampaa tinkiä.
  Jolloin jää aikaa näiden kalliiden pilvilinnojen puhaltamiseen.
  Viisas oppii kerrasta, parhaassa tapauksessa toisten virheistä.
  Riitta

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Riitta,

   ihmisen evoluutio on perustunut nimenomaan toisten virheistä oppimiseen, koska virheen tekijä itse on varsin äskettäiseen historiaan asti poistunut geenipoolista kommentilla ”Mitä helv…. aaarrgh!”.

   Hieman kuuluisaa ”Viisas/tyhmä – Ahkera/laiska” -nelikenttäanalyysiä mukaellen, vahingollisintahan on tehdä tehottomasti asioita, joita ei pitäisi tehdä ollenkaan. Tällaisen toiminnan tehostamisessa ei siinäkään ole paljoa mieltä…

 19. Tauno Virtanen sanoo:

  Mitä tulee talouden tasapainottamiseen, niin juolahti mieleeni tuo asfalttikartelli, josta jaettiin nyt oikeuden päätöksellä kymmenille kunnille pikavoittoja. Hämeenlinnan päättäjät ilmeisesti olivat sitä mieltä ettei Hämeenlinna näitä rahoja kaipaa, vaikka esim. Forssa kotiutti sieltä 200 tonnia.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Eihän varakas almuja tarvitse, Hämeenlinnan asennetta en ymmärtänyt minäkään. Joku epäili, että ei haluttu riidellä, koska lemminkäisellä on yritystoimintaa Hämeenlinnassa. Hintapetos on kuitenkin hintapetos, vaikka sen tekisi kuka.

 20. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Kuuntelin tänään RH/Konosen Heidin selkokielistä haastattelua,
  hänen kysellessä perusteluja kaupunginjohtajan esitykseen,
  Rengon Raitaharjun lopettamiseksi.
  Kapulakieliset virkahenkilöt yrittivät kiivaasti puoltaa
  ja perustella esitystä aikas heppoisin eväin.
  Tuskin Raitaharjun sulkeminen kaupungin taloutta kohentaa,
  saati kaataa.
  Ei oululaista pomoamme taida pahemmin kiinnostaa
  renkolaisten vanhusten toiveet ja tarpeet.
  Vahva johtajuus on sitäkin, että huomioidaan esityksissä
  se paljon juhlapuheissa esille otettu, mutta käytännössä
  toteutumaton,
  pehmeä, sisäinen turvallisuus – Rengossakin.
  Riitta

  • Matti sanoo:

   Mutta onneksi säästettävälle rahalle löytyy erinomainen kohden. Eli kyseessähän on tietysti pysäköintiyhtiön pääomittaminen.

   Toivottavasti Hattula pysyy seuraavat 100 vuotta itsenäisenä, eikä lähde maksamaan näitä vajakkien visioita.

 21. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Amatööriosaston ohut ”osaaminen”
  paljastui ko. haastattelussa.
  Sulkemisehdotus oli paketoitu ilman
  että olisi mietitty mm. korvaavaa kuntoutuspaikkaa,
  renkolaisten kehumalle proggikselle.
  Virkahenkilö vastasi, että paikkaa etsitään.
  Saatanan tunarit!
  Raitaharju on ikäihmisille mieleinen kohtaamispaikka.
  Haastateltu yli 80v. nainen kertoi pärjäävänsä
  kotona, mm. kuntouttavan toiminnan vuoksi.
  Mikä säästö, sitä ei vain osata muuttaa euroiksi
  norsunluutorneissamme.
  On vedottu myös, että Raitaharjussa
  on vain puolet renkolaisia.
  Eivätkö ihmiset Rengossa, varsinkin suuri ikäluokka (vv 1945-1960)
  lähivuosina vanhene!?!
  Ihmettelen myös miksei ikinuori Leinikan Antti
  puuttunut ajoissa asioiden kulkuun.
  Pelkäänpä, että Antti käyttää Raitaharjua vain
  vaaliproggikseensa, päätellen mielipidekirjoittelustaan.
  Meillä on ruutukaavalla todellisia saneerauskohteita,
  mm. Linnan Kehitys, Engelin yhtiö, Matin mainitsema
  persaukinen parkkihalliyhtiö yms.
  Riitta

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Riitta,

   ellei olisi niin vakava paikka, voisi ihan pikkiriikkisen myhäillä kun täysin kritiikitön virkamiesusko (mm. liittymissopimuksen lupauksiin) puraisee Anttia omaan ahteriin.

 22. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  Myhäile pois sokealle virkamiesuskolle.
  Minulla on muistissa Antin esikois-erikoiset…
  Et ollut Hämylinnassa, kun Antti lahjoitti Rengon,
  saatuaan siitä hyvästä itselleen kivasti liksaa&vakipallin,
  eli enempi kuin sen klassikko-annoksen
  – hernesoppaa.
  Kalvolassa pelätään nyt, että loputkin terkkaedut lopetetaan,
  kun uusi kallis kompleksi valmistuu keskelle kylää.
  Sanovat, että pytinkiin tulee kioski,
  josta saa terkkapalveluja parina päivänä,
  ehkä muutaman tunnin.
  Riitta

 23. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  YLE teetti Taloustutkimuksella
  kyselyn
  ”Tiedättekö mikä taho käyttää
  lain mukaan Suomen kunnissa
  ylintä päätösvaltaa?”
  Tulos oli tyrmäävä,
  62% ei tiedä, eikä yritä edes arvata,
  mikä kyseinen taho on.
  Lapsiperheissä, jotka kuntien/kaupunkien
  palveluja eniten käyttävät,
  tietämättömyys oli suurin.
  (Lainaus Yle.fi)
  Riitta

 24. Lautakunnissa käytetään ylintä päätösvaltaa, kunnanhallitus ja kunnanvaltuusto on vain kumileimasin joka vahvistaa lautakuntien päätökset.

  Lautakuntiin valitaan automaattisesti ne pöljäkkeet jotka eivät kunnallisvaaleissa syystä tai toisesta saa riittävästi ääniä päästäkseen kumileimasintyöhön valtuustoon.

  Jotkut jopa hakevat oikeasti vain ja pelkästään lautakuntapaikkaa, koska politiikka ei oikeasti kiinnosta vaan vallankahvaan ja oikeaan päättämiseen pääsy ja pätemisen tarve.

  Kuntavaalilakiin ehdottomasti pitäisi saada muutos, niin että kansalaiset päättäisivät äänestämällä lautakuntiin valittavien jäsentenkin kohdalla, ettei niihin ihan ketä tahansa ku***p”tä valittaisi!

  Näin se vaan menee….

  Että Sikäli………………..!

 25. Ja sen vanha totuus asiasta, pitää edelleenkin paikkansa,! Kanaslaiset eivät tiedä, kuinka vähällä järjellä varustetut henkilöt maata ja sen kuntia johtavat!

  Viisaus kun on rajallista, mutta tyhmyydellä ei ole mitään rajaa!

  Viimeaikaiset suomen hallituksen päätökset varsinkin ovat asian osoittaneet todeksi, eikä paljon voi kuntienkaan päätöksiä kautta maan kehua kovinkaan järjellisiksi!

  Että Sikäli…….!

 26. Ja sen vanha totuus asiasta, pitää edelleenkin paikkansa,! Kansalaiset eivät tiedä, kuinka vähällä järjellä varustetut henkilöt maata ja sen kuntia johtavat!

  Viisaus kun on rajallista, mutta tyhmyydellä ei ole mitään rajaa!

  Viimeaikaiset suomen hallituksen päätökset varsinkin ovat asian osoittaneet todeksi, eikä paljon voi kuntienkaan päätöksiä kautta maan kehua kovinkaan järjellisiksi!

  Että Sikäli…….!

 27. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro kuningasjätkä!
  Lueskelin iltasatujen sijaan
  just mielenkiintoista kirjaa kvanttifysiikasta.
  Siinä oli aikas masentava tieto,
  jonka mukaan ihminen ajattelee noin 60 000 ajatusta
  päivittäin.
  Tutkimuksen mukaan 98% näistä 60 000
  ajatuksesta on eilispäivän toistoa.
  Näillä näämmä mennään.
  Ehkä se selittää ihmiskunnan ajatusmaailman rajallisuuden.
  Homo sapiens on ihan ite nikkaroinut omat ahtaat, tutut raja-aitansa,
  joita ei uskalla rikkoa.
  Riitta

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Hyvä Riitta
   Lueskelemasi kvanttifysiikan kirjan mukaan ihmisellä on joka päivä 1 200 uutta ajatusta. Ei mielestäni ihan vähän! Ja koska luku on keskimäärin, niin joillakin on vähemmän – ja joillakin on enemmän. Koska olet laajasti tunnettu rajojen rikkoja, niin Sinulla on enemmän.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Niinpä, se vanha sanonta,”penni ajatuksestasi” jos se muutettaisiin nykyaikaan ”sentti ajatuksestasi” niin jokainen olis melkein miljonääri muutamassa vuodessa.
   Tähän samaan sanontaan, varmaankin perustuvat näiden poliittisten virkojen, niinkuin nyt esim Suomen Pankin johtajien tai Ministereidan kovat palkat, ne kun ajattelee niin paljon… Vaikkei ne kaikki ajatukset paljoa järkeä tarvitsekaan.

 28. riitta nyqvist sanoo:

  Kiitos Seppo!
  Eihän tuo 1200 uutta ajatusta vähän ole.
  On kuitenkin iso vahinko, että ihminen
  jättää käyttämättä valtaosan aivokapasiteettiaan.
  Joko tyhmyyttään, laiskuuttaan tai tiedostamatta.
  Tulee mieleen ehdollistetut Pavlovin koirat.
  Riitta

 29. Antti Sulonen sanoo:

  Kuuntelin eilen kaupunginjohtajan haastattelua radiosta. Tuossa haastattelussa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja kertoi, että Hämeenlinnan talouden ahdingon syyt ovat muissa kunnissa, tai muiden kuntien kunnanjohtajissa. Hän kertoi, että sama tilanne on muissa kunnissa, siitä vedin johtopäätöksen syyllisyyteen.
  Toisaalta ajattelin miksi Suomessa pitää joka kunnassa olla kunnanjohtaja lukuisine alamaisineen, kun asiat ovat samalla tolalla, joka kunnassa. Mikäli oman kunnan kunnanjohtaja tai kaupunginjohtaja ei pysty korjaamaan kyseisen kunnan taloutta, niin miksi hänet on palkattu? Voisimme hoitaa tuollaisen viran kilpailuttamalla ja ostopalveluna, silloin emme hyväksyisi heikosti hoidetusta taloudesta muita tahoja.
  Ymmärtävätköhän kaikki Hämeenlinnan virkamiehet mitä he puhuvat. Apulaiskaupunginjohtaja kertoi tämän päivän Hämeen Sanomat -lehdessä kaupungin myyvän metsää normaalioloissa 70 % kasvusta ja nyt epänormaalissa oloissa kaksinkertainen määrä. Onkohan tuo apulainen perillä siitä mitä hän tuossa sanoo, ymmärtääkö hän metsän kasvusta jotain.
  Herää kysymys noiden virkailijoiden kohdalla, millainen tuo aivokapasiteetti mahtaa olla, onko se alle vai yli keskiarvon ja kuinka suuri osuus siitäkin vähästä menee tyhmyyden, laiskuuden, tai tiedostamattomuuden piikkiin.

  • Lauri Levanto sanoo:

   Kunnanjohtaja ei pysty korjaamaan kunnan taloutta, sillä talousarvion hyväksyy valtuusto, joten korjaamiseen tarvtaan poliittinen linjapäätös.
   Lisäksi kuntatalouden tilan vaikuttavat merkittävästi eduskunnan (hellituksen esityksistä) tekemät päätökset.

   • riitta Nyqvist sanoo:

    Tervehdys Lauri Levanto!
    Antin kysymystä lainaten
    ”Mikäli oman kunnan kunnanjohtaja tai kaupunginjohtaja
    ei pysty korjaamaan kyseisen kunnan taloutta,
    niin miksi hänet on palkattu?”
    Kuntatalouden tilaan vaikuttaa merkittävästi
    esittelijöiden tarjoamat nuotit
    ja valtuutettujen asiantuntemattomuus.
    No vaikuttaahan niihin myös hyvin merkittävästi erilaiset kytkökset,
    kuten Hämeenlinnassakin on vuosien varrella
    mm. parkkihalli-rallissa havaittu.
    Riitta N.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Miksi kunnanjohtaja sitten laatii talousarvioita ja on talousarvioiden esittelijä ja talousohjeinaan esittää veroprosentin korotusta ja palvelumaksujen korotuksia?

 30. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kiitos Antti!
  Kommenttisi on huikea.
  10p. ja papukaijamerkki.
  Tuo paniikinomainen metsänmyynti
  selittääkin sen, miksi Linnan puistosta on kaadettu
  myös ihan terveitä, isoja puita.
  Sen verran osaa meikäkin päätellä
  puistossa töröttävistä kannoista.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Linnan puiston kaadetuista puista en osaa sanoa, mutta sen tiedän aivan varmaan, että kaadetun puun kannosta ei välttämättä näe puun terveyttä kuten ei myöskään muita syitä, jotka ovat vaikuttaneet kaatoon.

 31. riitta nyqvist sanoo:

  Okei Antti, uskon että tiedät
  enemmän tuosta kaistasta.
  Kovin autiolta ja alastomalta Linnan puisto näyttää
  nykyisin.
  Kuuntelin erään maisema-arkkitehdin ihmettelyä,
  miksi Suomessa on tapana kaataa surutta puita,
  kun muualla maailmassa säilytetään niitä, jos vain
  mahdollista, jopa tiheissä taajamissakin.
  Meillä on yksi tuoreimmista parturoinneista
  Lintumäki, joka oli monimuotoinen kasvistoineen
  ja pesivine lintuineen.
  Vihreillemme oli tärkeämpää, että sinne pykätään
  monikansallinen betonipyhättö.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   En epäile etteikö näytä autiolta. Lintumäkeä en tunne, mutta usein on niin ettei nuo vihreät ymmärrä apulaiskaupunginjohtajien tapaan kovinkaan paljon luonnosta. En minäkään ymmärrä apulaiskaupunginjohtajan titteliä siten, kuin suuri yleisö sen ymmärtää. Mielestäni tuossa tittelissä puhutaan apulaiskaupungista, jolla on johtaja, ei voi mitään lukihäiriö, vai mikä se on.
   Vielä noista kaadetuista puista ja jälkihoidosta. Nuoruuteni aikoina oli Keskusmetsäseura Tapio, joka on myöhemmin moneen otteeseen on nimeään ja tehtäviään muuttanut. Tuolla Tapiolla oli hyvä neuvo mitä tehdä, kun puu kaadettiin. Ohje oli: kaksi aina kaadetun tilalle. Tuo ohje takaa sen, että puusto ja luonto pysyy kohtalaisesti tasapainossa.

   • Timo Ojanen sanoo:

    No joo. Pitää tunnistaa myös faktat, 50 vielä jopa 60 luvullakin koivut olivat roskapuuta, kaikki kaadettiin, pohjoisemmassa vielä todella karulla kädellä. 70 luku taasen sekä 80 lukukin oli aukkohakkuiden aikaa tai sitten harsintahakkuiden aikaa, jolloin metsästä poistettiin isoimmat puut ja jätettiin heikkotasoinen jo valmiiksi kitunut puusto kasvamaan. Ei tunnistettu monimuotoisuutta, kaadettiin kelot ja vastaavat aina ihan normi hakkuiden aikana. Metsätalouden hoito on kehittynyt hyvää tahtia, isoin ongelma lienee pirstoituneet metsätilat perinnönjaoissa, liikaa omistajia, jotka eivät tunne omistamaansa metsää lainkaan.

    • riitta Nyqvist sanoo:

     Moro Timo!
     Tunnen pari perintömetsän omistajaa,
     jotka ovat antaneet metsän hoidon asiantunteviin
     käsiin. Ehkä kapea otos, mutta…
     Olen huolissani taajamista, mm. täkäläisten päättäjien
     näköalattomuudesta.
     Sen seurauksena tuhotaan
     kaunista kaupunkimaisemaa ja jäljellä olevia
     pieniä vihreitä keuhkojamme.
     En ole fanaattinen puidenhalaaja,
     jotka haluavat keskittää porukan Hesaan
     autioittamalla muun Suomen, nostaen
     samalla neliöhinnat pilviin.
     Olet huolissasi ”Miten pitäisi toimia tulevaisuudessä”
     Timo, ensin pitää poistaa tai räjäyttää
     vanhat ”miinakentät,” jolloin olisi vaarattomampaa
     suunnata kulku kohti tulevaisuutta.
     Riitta

    • Antti Sulonen sanoo:

     Tärkeintä on niin metsissä kuin puistoissakin jälkihoito, hakkuiden jälkeen. Oli nyt sitten kyseessä aukkohakkuut, jotka eivät ole taakse jäänyttä elämää, tai yksittäisten puistopuiden kaadot.
     Se on ihan omituista, että esim. Hämeenlinnan kaupungissa suunnitellaan Paasikiventien siirtoa muutamalla metrillä ja samassa yhteydessä tuhotaan nuorta hyvinvoivaa puustoa. Puusto, joka on vasta lapsuusvuosistaan päässyt, teini-ikäistä. Maisema tuossa kohtaa on vasta parantumassa edellisistä myllerryksistä.

     • Timo Ojanen sanoo:

      Moron!
      Tuttuja juttuja mulle nämä taajamametsien hoidot ja muutkin. Vielä löytyy ihmisiä, jotka ovat metsätöihin lähteneet 15 kesäisinä, kuulun niihin 🙂 Nyt 35v takana, joten aika paljon tiedän.

 32. Riitta Nyqvist sanoo:

  Bloggasin RH/Miki Walleniuksen
  eilistä ja äskeistä juontoa…
  Eilen hän kertoi Hyvinkään satsaavan 100 hehtaarin
  alueelle loistavaa festaripaikkaa,
  josta pistoraide Vantaan lentokentälle.
  Mitenkäs nyt suu pannaan Kantolan kanssa?!
  Äsken Miki kertoi elisen TV2/Noin kymmenen uutisten
  heiton.
  Hämeenlinnassa on vain kaksi yleistä väestönsuojaa.
  Asukkaita n. 70 000.
  Minne ylijäämä sijoitetaan?
  Tiiriön ABC:lle ja HPK:n halliin,
  niinkuin tähänkin saakka.
  (Lainattu ref. RH/Miki Wallenius ja Noin kymmenen uutiset/TV2)
  Ps. Tarvitsemme ilmiselvästi metroseksikkäitä
  supersankareita Hml:n johtotroikkaan.
  Riitta

 33. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Ahosen ”elinvoimapotentiaalia kuunnellessani,”
  mietin aamuista puhelua.
  Manselainen soitti ratikka-päätöksen jälkeen.
  Nyssen työntekijät tajuavat päättäjiä paremmin,
  mihin ollaan menossa ko. kilpailutilanteessa.
  Odotettavissa on liikennelaitoksen työntekijöiden potkuja
  jatkossa.
  Manselainen ihmetteli myös, miksi meidän Raatihuoneen tietäjämme
  elävät edelleen 70-lukua, jolloin torinalusparkkia alettiin ajaa keskustaan.
  Myöhäistä nyt, kaavamuutokset toivat marketit
  kaupunkien laidoille&ilmaiset pysäköintitilat mukanaan.
  Se on kylmä tosiasia, keskustan elvytys onnistuu jollakin ihan uudella
  konseptilla, ei torinalusparkilla.
  Lahti ja Tampere ovat kouluesimerkki,
  niiden parkkihallit käyvät tyhjäkäyntiä.
  Mitä se ”elinvoimapotentiaali” sitten pitääkin sisällään,
  on kapulakielinen arvoitus…
  Riitta

  • Pimu sanoo:

   Vaikka ratikkapäätöstä järjettömämpiin ei pystytä varmaan edes Hämeenlinnassa niin täällä Mansessa on jo aloitettu keskustan elvytys ja rakenteilla ja suunnitteilla onkin jo tuhansia uusia asuntoja keskustaan. Täällä on rakenteilla jo 20 kerroksisia kerrostaloja keskustaan kun Hämeenlinnassa ei olla taidettu päästä vielä edes 8 kerroksisiin asti.

 34. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Pimu pitkästä aikaa!
  Manselainen luki kommenttisi.
  Sanoi etteivät ne Mansen keskustan asukit autojaan
  parkkihalleihin tuo.
  Taloyhtiöissä on omat parkkipaikat.
  Hän tuntee alan paremmin kuin omat taskunsa.
  ”Keskustan asukkaat ajavat myös marketteihin,
  joissa on ilmaiset parkkipaikat ja mokkaa tarjouksessa.
  Siellä ovat myös ne liikkeet, jotka ovat muuttaneet pois keskustasta.
  NÄÄS!”
  Kuittasi vielä etteivät korkeat kerrostalot ja hotellit
  historiallisen Hämeenlinnan maisemalliseen profiiliin sovi.
  Riitta

 35. Erkki Strömberg sanoo:

  Olen kauan ihmetellyt itsekseni hiljaisuudessa miksi Hämeenlinnassa kaupungin ”velvollisuus” on rakentaa parkkipaikat Engelinrannan tuleville taloyhtiöille. Ymmärrykseni sanoo sen olevan sinne rakennettavien yhtiöiden ja niiden rakennuttajien päänsärky!
  Sama on laita torin lähistöllä olevien asunto-osakeyhtiöiden jotka ovat joskus ruinanneet kaupungilta luvan jättää lain vaatimat parkkipaikat raketamatta luullen voivansa maailman tappiin käyttää kadunvartta parkkipaikkanaan korvauksetta.
  Mikä velvollisuus kaupungilla on rakentaa nyt näille ”velvoitepaikkoja”?
  Kuinka paljon meille valehdellaan päin naamaa tässä parkkiasiasiassa?
  Äly hoi, älä jätä!

 36. riitta.nyqvist sanoo:

  Joo Eki, ei näistä parkkiongelmista selvitä sillä,
  että ollaan vain ”surullisia.”
  Tarttis tehdä ihan oikeasti jotakin.
  Siksi tarvitsemme vahvoja päättäjiä,
  emme surullisia voivottelijoita.
  Riitta

 37. Erkki Strömberg sanoo:

  ”Murtuma alkaa pienestä säröstä” Opetti mulle aikanaan lekendaarinen lujuusopin lehtori Aarno Ranta kun minusta suunnittelijaa koulutettiin.
  Särön demarien ja kokoomuksen rintamaan teki Mauri Ojamäki eilen. Toivottavasti murtuma laanejee ja koko ”toriparkki laiva” uppoaa lopullisesti.

 38. riitta nyqvist sanoo:

  Käväisin katsomassa Ekin mainitseman
  Lauri Ojamäen taustoja.
  Mm. HäSa/31.10.2012
  ”Kuntalaisten kanssa pitää keskustella,
  ottaa selvää mitä he haluavat…”
  Ojamäki jatkaa
  ”Virkamiesten kanssa ei parane olla
  liian herkkäuskoinen…”
  Järkipuhetta valtuutetulta.
  Riitta

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Riitta!
   Vanhan miehen viisautta!
   Ojamäki esitti Lammille toria ihan siihen mihin se on jo alkanutkin syntyä. Toivottavasti asia saisi virallisenkin päätöksen ja asia sovitaan tontin omistajan kanssa. Yhden ruman puun poisto ja muutama kuorma soraa tasoitettuna niin alue on valmis.
   Plussana vielä jos torimyyjille olisi sähköä saatavilla, hehän ovat tällaisesta palvelusta tottuneet maksamaankin.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Kysyin eräältä torimyyjältä (Kärkölässä), miksi Hän käy niin harvoin Lammilla. Kertoi huonot myyntipaikat (vakiintumattomat) myyntipaikat syyksi. Hänen myyntiautonsa on jonkin verran suurempi kuin nykyisillä Lammilla poikkeavilla vakimyyjillä. Kertoi tietävänsä suunnitellun paikan ja pitävänsä sitä liian ahtaana. Kehoitin Häntä tutkailemaan asiaa uudelleen jos ja kun Ojamäen esitys toteutuu. Silloinhan vasta näkee kun puut on kaadettu ja alue tasoitettu kuinka käyttökelpoinen se on. Eihän Lammin kokoisessa paikassa oikein ole asiallista, että myyntiautot ovat jalkakäytävällä.

    • Antti Sulonen sanoo:

     Lammilla on olemassa tori, johon mahtuu isommallakin autolla. Tuo tori ei vain ole torikäytössä, hiukan sivussa keskustasta. Aikaan jolloin apteekki oli viereisessä kiinteistössä niin tori oli virallisesti toisella puolen katua, nyt se on tyhjänpäiväisenä parkkitilana. Tuo tori ei ollut kovin vilkas aikoinaankaan, vaikka apteekki ja muutama liikekin oli vierellä.
     Nyt Ojamäen suunnittelemassa paikassa on nimenomaan ahdas vaikka puut lähistöltä kaadettaisiin. Toisekseen tuo alue on kiinteistöveron kannalta kaupungille edullisempi yksityisenä kiinteistönä.

Jätä kommentti

css.php