Sote ja haasteellinen vapaus valita

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 16.11.2016

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta vastaavat vuoden 2019 alusta yksityiset yritykset, julkiset yhtiöt ja järjestöt. Kolme vaihtoehtoa, mistä valita. Valinnan vapaus ei ole helppo asia: lakitekstin muokkaamisessa on ongelmia eikä eri tahojen ottaminen mukaan suunnitteluun ole itsestään selvyys.

Meille on luvattu mahdollisuus valita lähin, sopivin tai muuten mieluisin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottaja. Meille on myös luvattu, että asukkaan maksama korvaus esimerkiksi lääkärissä käynnistä on sama kaikissa vaihtoehdoissa.

Joku kuitenkin valinnan vapaudessa hiertää. Miksi asukkaalle näin myönteinen asia aiheuttaa eripuraa? Syynä taitavat olla vanhanaikaiset mielikuvat julkisista ja yksityisistä palveluista. Julkisen palvelun puolustajat pelkäävät häviävänsä kilpailussa. Pidän pelkoa turhana. Julkisissa palveluissa on paljon hyvää, kuten on yksityisissäkin. Kilpailu parantaa laatua.

Kanta-Hämeessä maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta vastaa Oma Häme. Se luo yhteisen palvelumallin Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seutukuntien 174 000 asukkaalle.  Tehtävä on äärimmäisen haastava ja vaikeusastetta lisää vielä Hattulan ja Forssan haluttomuus ymmärtää kokonaisuuden etua. Silti suunnittelu etenee suotuisasti.

Oma Häme lupaa ottaa kaikki osapuolet mukaan valmisteluun ja rakentaa keskinäistä luottamusta eri toimijoiden kesken. Oletan, että kaikilla osapuolilla tarkoitetaan myös yksityisen sekä kolmannen sektorin edustajia. Keskinäisen luottamuksen rakentuminen edellyttää, että julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin edustajat hakevat yhdessä vastauksia käytännön kysymyksiin. Suunnittelua ei kuitenkaan tehdä yhdessä.

Kunnista, kuntayhtymistä ja valtion aluehallinnosta eli julkisilta toimijoilta on suunnittelussa mukana yli 100 asiantuntijaa. Miten yksityiset palvelujen tuottajat ja kolmannen sektorin järjestöt ovat edustettuina? Eivät mitenkään; mukana ei ole yhtään yksityisen eikä yhtään kolmannen sektorin edustajaa.

Järjestöjä ei sentään ole kokonaan unohdettu. Heille on pidetty yksi järjestöfoorumi ja toinen on tammikuussa. Järjestöistä tulee yritysten kaltaisia organisaatioita ja niiden on pystyttävä tuotteistamaan, hinnoittelemaan ja markkinoimaan tuotteitaan. Palvelujen tuottajina järjestöt kilpailevat asiakkaista julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa.

Yleislääkäripalvelut ovat ensimmäisenä tulossa valinnanvapauden piiriin. Hämeenlinnassa tämä tarkoittaa, että me asukkaat voimme lääkäripalveluja tarvitessamme valita vaikkapa Jukolan terveysaseman ja Linnan Klinikan välillä. Ja hinta on sama. Muutos on niin suuri, että myös yksityisen puolen on osattava varautua siihen. Mitä aikaisemmin, sen parempi.

Oma Hämeen on järkevää ottaa suunnitteluun mukaan myös yksityisen ja kolmannen sektorin edustajia. Jos julkinen taho suunnittelee yksin, on uudistuksen käynnistymisessä odotettavissa vaikeuksia. Valinnan vapautta koskeva lupaus toteutuu, kun kaikilla palvelujen tuottajilla on valmius palvella meitä uudessa tilanteessa. Tämä valmius syntyy perusteellisella valmistautumisella ja yhteisellä Oma Hämeen johtamalla suunnittelulla.

18 kommenttia artikkeliin “Sote ja haasteellinen vapaus valita”
 1. Antti Sulonen sanoo:

  ”Kunnista, kuntayhtymistä ja valtion aluehallinnosta eli julkisilta toimijoilta on suunnittelussa mukana yli 100 asiantuntijaa.” nämä asiantuntijat ovat omien työpaikkojensa palkkauksen ja säilyttämisen asiantuntijoita.

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Nämä julkisen hallinnon edustajat suunnittelevat ja toteuttavat keskenään järjestelmän, jossa palvelun tuottajia on kuitenkin kolme eri tahoa. Onnistuminen edellyttää, että myös kahden muun tahon edustajat otetaan mukaan suunnittelemaan omaa tulevaa toimintaansa.
   Muutos 1.1.2019 tulee olemaan niin suuri, että kaikki muutosta sujuvoittavat asiat kannattaa hyödyntää. Tämä on kaikkien etu ja kaikkein eniten meidän asiakkaiden etu.

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Kun laki sen sallii, niin minäpä tein näin: http://kuningasjtk.blogijanne.fi/2016/11/17/sotelakien-mukaisesti/

 3. Seppo Koskenranta sanoo:

  Ei tarvitse kuin lukea Sirkka-Liisa Anttilan kirjoitus tämän päivän Hämeen Sanomista niin on helppo ymmärtää miten vaikeaa järkevän kokonaisuuden kasaaminen on. Hänen perustelunsa on vastaansanomaton:hänet on valittu hoitamaan oman kuntansa asioita, hänen ei ole tarpeen katsoa asiaa yhtään laajemmalla katseella. Ja hän on aivan tosissaan, sen verran monta huutomerkkiä kirjoituksessa on.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Niin ja allekirjoituksena kansanedustaja (kesk), kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Soten tärkeinpiä tavotteita oli valtion talouden tasapainottaminen. Eli tarjota hyviä palveluja pienemmin kustannuksin. Suunnittelussa olisi pitänyt lähteä tästä ajatuksesta. Nyt tehtiin ensin ideologis-poliittinen päätös, bisnestää sairaat ja avun tarvitsijat. Kysymys: Mistä säästöt syntyy, kun palveluvalmuidessa on useita pörssifirmoja hallintoineen samoja asiakkaita odottamassa. Vai odottaako hallitus kysynnän kasvavan niin rajusti, että tarjontaa pitää moninkertaistaa. Sotesuunnitelman taloudellinen pohja pettää.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Katsellut tätä tässä pitkin matkaa ja pakko kompata Eeroa. Valinnanvapaus edellyttää että kapasiteettia on aina vapaana, muuten se ei toteudu. Sote-palveluissa kapasiteetti maksaa, ja jos useampi palveluntarjoaja ylläpitää kapasiteettia samaa kysyntää varten, niin säästöjä ei sitten vain synny.

   • Walkman sanoo:

    Puuttuu vain valtiovallan takaus yksityisten kustannuksista jos asiakkaista ei ole tarpeeksi.

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Ilkkala kuvasi sotetuhlauksen todella selkeästi. Tiedoksi hallitukselle ja jokaiselle ministerille erikseen. Nyt kannattaa käyttää yhteyksiään kansan hyväksi.

  Sote rahat on kerätty kansalta käytettäväksi palvelemaan yksinomaan terveyttämme ja hyvinvointiamme. Miksi olemme hyväksyneet, että poliitikot käyttävät omien etupiiriensä hyväksi merkittävän osan ja heikentävät varsinaisen tavoitteen toteutumisen. Sote pitää olla puhtaasti terveys- ja sosiaalityötä. Varojen muu käyttö täyttäisi muussa yhteydessä kavalluksen tunnusmerkit. Sote tehtäväkenttä on aivan selkeä. Siihen ei saa sotkea muita tavotteita. Varsinkaan nyt kaavailtua piiloyritystukea.

  Julkinen puoli pitää olla kaikille avoin. Joka haluaa käyttää yksityisiä palveluja maksaa sen itse. Silloin kysyntä ja tarjonta pysyvät tasapainossa ja kustannukset kurissa ja kansa terveenpänä. Samoin yrityksetkin pysyisivät terveinä ja kehittyvinä. Tuottaisivat vielä verotulojen eivätkä olisi niitä syömässä. Näin yksinkertaista se on.

 6. Matti sanoo:

  Mutta kun 2018 saadaan väkevämmät oluet ja muut limuviinat kioskeihin, niin alkoholin haitat lisääntyvät sen verran että kaikille terveyden- ja sairaanhoidon ammattilaisille riittää töitä. Tämänkin tärkeän yksilönvapautta lisäävän lain eduskunta on viemässä läpi.

 7. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Ottamatta kantaa siihen, mistä ostaa alkoholinsa,
  sen etämyynti on huomattavasti kasvanut,
  mm. valmisteveron korotusten myötä.
  Tilastonikkarit, pekkapuskat ja muu raittiusväki,
  saavat valtiolta kontrolloimattomat summat
  holhotakseen aikuisia ihmisiä, kuin holtittomia,
  itsekontrollin menettäneitä lapsia, lainsäädännöin,
  mutu-tutkimuksin, joitka työllistävät valtavan määrän
  porukkaa…
  Suomalaisia yritettiin raitistaa absoluteiksi kieltolain aikana
  – onnistumatta.
  Emme ole tilastonikkareiden mustamaalaamisesta huolimatta,
  Telluksen eniten dokaava kansa, emme edes kahdenkymmenen
  parhaan joukossa.
  Tallinnaan virtaavaa verohävikkiä ovat onneksi tasapainottamassa
  mm. Kilpisjärven alkossa asioivat norjalaiset.
  Terveyden- ja sairaanhoidon ammattilaisille duunia riittää
  syyllisyydentunnoissa kieriskelevien kansalaisten parissa.
  Pitäisi olla ihannepainoisia maratoonareita, ikuisesti
  nuoria, vanhuuskin on jo määritelty sairaudeksi.
  Junttiudesta ei vielä veroteta.
  Riitta

 8. Lauri Kivimäki sanoo:

  On kait täysin turha spekuloida tuolla valinnanvapaudella, koska siittä ei taida tietää kukaan vielä yhtikäs mitään. Ainakin kun kysyin terkkarissa onko tietoa miten se menee, sanoivat siittä tiedotettavan mahdollisesti joulukuussa sekä henkilökunnalle että asiakkaille. Taas kiire pukkaa päälle ja sutta tulee. Oman lusikkansa soppaan ovat laittaneet demarit, jotka sanovat laittavansa koko soten uusiin puihin jos valtaan pääsevät. Rinne elättelee näämmä toiveita siittä, että vaemmisto muodostaa enemmistöhallituksen vaalien jälkeen. Tosin nykyinen ministeri Rehula sanoo syntyvän rumaa jälkeä, jos neuvoteltua sotea ruvetaan myöhemmin sorkkimaan. Luulen, että sorkitaan ja vatuloidaan vielä moneen kertaan mikäli tämä hallitus istuu kautensa loppuun. Sen verta heppoiselta tekele vaikuttaa.

 9. Eero Heikkinen sanoo:

  Suomalaisten perisynti on, etteivät he EU:ssakaan esitä kantaansa riittävän ajoissa = valmisteluvaiheessa. Kun asiat on pitkällä uusia ehdotuksia ei jakseta enää edes kuunnella.

  Valinnanvapaus on nimenomaan varakkaalle väestölle suunnattu sosiaalietuus. Ennen he saivat yksityisellä käynnistään vain Kela-korvauksen. Uudessa mallissa he tulevat maksamaan saman kuin köyhä väestö tällä hetkellä. Uudistus tältä osin on turhaa ja yhteiskunnalle todella kallista. Varakas väestö kävisi imagosyistä yksityisellä vaikka siitä ei saisi nykyistä Kela-korvaustakaan. Olen huomannut kuinka tärkeä merkitys hinnalla on. Mitä kalliinpi hoito, sitä paremmin sitä voi käyttää ilmentäämään sosiaalista asemaansa.

  Tuota mahdollisuutta ei kannattaisi verovaroin tuhota, tai hoidot joudutaan hakemaan maan rajojen ulkopuolelta. Tämä on ehkä ikävin mausten kerrottu, mutta totta.

 10. Eero Heikkinen sanoo:

  Jatkona edelliseen. Yksityistämistoimet alkoivat jo 50-luvulla. Sairaaloiden ylilääkäreillä oli oikeus pitää yksityispotilaita ja sitä varten oli sairaaloissa yhden hengen huoneita. Palvelu oli suunnattu silmäätekeville. Yksityispotilaaksi pääsemisellä oli suuri merkitys arvoasteikossa nousulle. Tietenkin se piti informoinnilla varmistaa, että arvonnousu tuli yhteisön tietoon.

  Ihmisen perusasetukset ovat pysyneet samoina ehkä koko historiansa ajan. Valtiovarainministeriössä voisi ominaisuutta käyttää hyväksi ja nostaa veronmaksu vastaavaan asemaan, arvoasteikossa kohottavaksi ihanteeksi.

 11. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minulla oli maaginen vaiva oikeassa jalassa. Työteveyslääkäri teki lähetteen tarkempiin tutkimuksiin. Meni yli puoli vuotta ja mitään ei kuulunut. menin yksityisvastaanotolle torstaina. Vaivasta tehtiin diagonoosi torstaina, seuraavana maanantaina sain kutsun tarkempiin tutkimuksiin keskussairaalaan Suuri verisuonileikkaus oli runsaan kuukauden kuluttua. Ilmeisesti oli suuri, koska leikkaus kesti 7 tuntia. Tämä pistää miettimään jos valitsen terveyskeskuksen ja tulee krooninen vaiva kannattaisiko sittenkin valita hoitopaikasi yksityisvastaanotto jos sieltä pääsee jatkotutkimuksiin helpommin.

 12. Uskomatonta tuubaa sanoo:

  Sama keskussairaalan lääkäri teki omaa bisnestä julkisissa tiloissa julkisilla välineillä. Eihän se ihme ole jos julkisella puolella on jonoa.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Ei se ihan niin mennyt. Yksityislääkäri oli ortopedi, verisuonikirurgit olivat oman alansa asiantuntijoita. Yritin sanoa, että yksityisen erikoislääkärin diagnoosia uskotaan paremmin kuin terveyskeskuksen yleislääkärin, joka usein on uransa alussa jonkun vuokrafirman kautta. Kuitenkin voidaan suhteuttaa hinnoittelussa, yksitysilääkärin vastanotto silloin muistaakseni 65 euroa. leikkaus keskussairaalassa (kaksi kirurgia, anestesialääkäri, kunnonvalvoja ja toinen hoitaja) lasku 4 hoitopäivältä oliko n 350 euroa. Pystyykö yksityinen sektori tähän hinnoitteluun vai nostaako julkinen hintoja. Jos nostaa kyllä se silloin kannattaa.

 13. Eero Heikkinen sanoo:

  Poliitikot ovat päästäneet terveyspalvelut nykyiseen jamaan nimenomaan politikoimalla ja ajamalla edustamiensa sidosrymien etuja. Valitettavasti monet lääkärit ovat yksityisessä bisneksessä mukana yhteiskunnalta saamansa palkan lisäksi.

  Etujen ristiriita on huutava ja nyt yritetään bisnesedut vakinaistaa systeemiä muuttamalla ja yhteiskunnan varoin.

  Ihmettelen kuinka helposti miljardien veroeurot annetaan hajaantua tehottomuuteen. Yhteiskunnan tarjoama palvelu kuntoon yhteiskunnan keräämin varoin. Yksityiset yritykset pärjäävät, jos he ovat ammattilaisia, vapailla markkinoilla ilman yhteiskunnan tukea. Olen varma, että heidän hintatasonsa laskee huomattavasti, jos he kilpailevat niinkuin yritysten kuuluukin. Yhteiskunnan tehtävä on vain valvoa heidän ammattiosaamistaan.

Jätä kommentti

css.php