Arvoitukselliset kuntavaalit

Kolumni, julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 15.3.2017

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tasan kahden viikon kuluttua ja varsinaiseen vaalipäivään on aikaa enää reilut kolme viikkoa. Vaikka aikaa on vähän, on vaalitilanne arvoituksellinen ja moni etsii vielä omaa ehdokastaan. Avoimia kysymyksiä on paljon.

Janakkala supistaa valtuustoaan kymmenellä ja jaossa on vain 33 paikkaa entisen 43 sijaan. Supistamisella ennakoidaan sosiaali- ja terveysalojen siirtoa maakuntaan ja järkiperäistetään päätöksentekoa. Vaikka valtuustosta luopuu kokeneitakin päättäjiä, en usko Janakkalan poliittiseen jakaumaan tulevan merkittäviä muutoksia. On kuitenkin mahdollista, että nykyinen kirjava seitsemän puolueen edustus supistuu hieman.

Siirtymävaihe uuteen tilanteeseen tapahtunee Janakkalassa luontevasti. Koulujen olosuhteet, harrastusmahdollisuuksien parantaminen ja kaavoitus nousevat kunnissa entistä tärkeämmiksi ja nämä kaikki ovat jo nyt päättäjien kehittämislistan kärjessä. Sosiaali- ja terveysalalla Janakkala luottaa vuonna 2019 maakunnalliseen johtoon siirtyvään malliin.

Hattula ei ainoana seudullamme pienennä valtuustoaan, vaikka päätösvallasta puolet siirtyy maakunnalle. Kunta jatkaa 35 valtuutetulla eli suuremmalla kuin lähes kaksi kertaa väkirikkaampi Janakkala. Sosiaali- ja terveysalalla Hattula yrittää jatkaa elämäänsä kuin mitään maakuntamallia ei olisi tulossakaan. Onkohan tämä järkevää?

Valtuuston voimasuhteet ovat Hattulassa heitelleet viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän kuin naapurikunnissa. Jokin aika sitten sitoutumattomat olivat voimissaan ja viime kerralla perussuomalaiset löivät itsensä läpi. Kun sitoutumattomia ei enää ole ja perussuomalaiset hajosivat, tullaan valta vaalien jälkeen jakamaan Kokoomuksen, Sosialidemokraattien ja Keskustan välillä. Nämä käyvät keskenään tasaisen kilvan.

Hämeenlinna on valmistautunut hyvin tulevan vaalikauden uudistuksiin. Valtuusto pienenee 51 edustajaan ja lautakuntien määrä supistuu kolmeen. Tämä jämäköittää ja virtaviivaistaa päätöksentekoa. Samalla pelkkien napinpainajien ja turhan jaarittajien määrä vähenee. Valtuustossa ja lautakunnissa ei ratkaise määrä vaan laatu.

Vaikka päättyvä valtuustokausi on ollut värikäs terävine mielipiteineen, oikeusjuttuineen ja utopistisine hankkeineen, jää uudelle valtuustolle paljon hyvää; uusi entistä toimivampi hallintomalli, vahvistuva asema maakuntakeskuksena, ennätysvilkas asuntorakentaminen ja maan kärkeä lähestyvä ennakkoluulottomasti kehitetty perusterveydenhuolto. Eiköhän asukaslukukin käänny vähitellen nousuun? Ilmassa on myönteisiä signaaleja.

Valtuuston kokoonpanon ennustaminen on Hämeenlinnassa vaikeaa. Edellisellä kerralla kolmanneksi valtavoimaksi pyrkinyt Pro Hämeenlinna toi kaivattua piristettä, joka nyt puuttuu. Kun lisäksi Jari ja Johannes Koskinen sekä Iisakki Kiemunki ja Tapio Vekka eivät ole ehdolla, on nyt normaalia enemmän tilaa uusille voimahahmoille. Toivottavasti heitä löytyy.

Uskon Kokoomuksen ja Sosialidemokraattien käyvän tiukan taiston vaalin voittajasta ja Keskustan painoarvon kasvavan. Perussuomalaisten kannatus on arvoitus ja Kristilliset, Vihreät ja Vasemmisto saanevat kukin niille vakioksi muodostuneet 2-3 valtuustopaikkaa.

Jätä kommentti

css.php