Seutukunnan etu ykköseksi

Kolumni, julkaisu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 26.4.2017 (anteeksi viive täällä julkaisemisessa; oli ongelmia kirjautumisessa)

Kuntavaalit olivat alku polulle paikallistasolta maakunnallisiin tehtäviin. Kaupunkiuutisten levikkialueella Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa valittiin 119 kuntavaltuutettua, joista noin neljäsosalla on mahdollisuus nousta Kanta-Hämeen maakuntavaltuustoon.

Seutukuntamme edustaa 94 000 asukkaallaan 55 % koko maakunnan väestöstä. Riihimäen seutukunnan osuus on noin 25 % ja Forssan noin 20 %. Matemaattisesti meillä tulisi väkiluvun mukaan olla maakunnan tulevassa 59 jäsenen valtuustossa 32, Riihimäen seutukunnalla 16 ja Forssan seutukunnalla 11 edustajaa.

Laskennallisesti Hämeenlinna saisi 23 valtuutettua, Janakkala kuusi ja Hattula kolme. Koska maakunnan 59 jäsenen valtuustossa enemmistöön tarvitaan 30, saamme johtavan aseman vain silloin, kun täältä olevat edustajat liittoutuvat keskenään. On oltava terveellä tavalla itsekäs eikä maakunnan pääkaupunki lähikuntineen saa tyytyä sivusta seuraajan osaan.

Mutta ja mutta. Seutukuntamme 32 edustajaa ovat matemaattista teoriaa ja edes 30 edustajan saaminen vaatii monen asian toteutumista ennen tammikuun maakuntavaaleja. Äskeiset kuntavaalit olivat vasta verryttelyä. Todellinen paikallis- ja aluehallinnon suuri muutos hahmottuu maakuntavaalien jälkeen, kun uuden hallintotason päättäjät aloittavat kesäkuun ensimmäisenä päivänä ensi vuonna. Alkaa uusi aika.

Kuntien johtavien luottamuspaikkojen jako on nyt meneillään. Tämä jako vaikuttaa suoraan maakuntavaalien asetelmiin. Viisas, tulevaisuuteen katsova poliittinen päättäjä valitsee näkyvimpiin asemiin sellaisia henkilöitä, joilla arvioidaan olevan parhaat mahdollisuudet nousta maakuntapäättäjiksi ja siitä edelleen eduskuntaan. Nyt ei ole aika palkita pitkän linjan uurastajia, vaan nostaa esiin raikkaita tulevaisuuden poliitikkoja.

Haaste maakuntavaaleissa seutukuntamme kannalta on saavuttaa väkilukumme edellyttävä enemmistö. Lähdemme vaaleihin takamatkalta, koska meillä on vain yksi valtakunnan tason poliitikko, Tarja Filatov. Yli puolet pienemmällä Riihimäellä heitä on kolme ja Forssallakin kaksi. Kansanedustajien yli kuntarajojen ulottuva tunnettuus antaa heille edun koko maakuntaa koskevissa vaaleissa.

Seutumme kuntavaalitulos antaa väkilukumme edellyttämälle 32 maakuntavaltuuston paikalle seuraavan jakauman puolueittain: Kokoomus ja SDP kumpikin 8-9 edustajaa, keskusta, vihreät ja perussuomalaiset kukin 3-4 paikkaa sekä vasemmisto ja kristillisdemokraatit kumpikin 2 paikkaa. Tässä puolueille paikallista tavoitetta!

Elinvoiman lisääminen ja seutukunnan väestökato edellyttävät tehokasta edunvalvontaa ja yhteistä tahtotilaa. Jos haluamme muutoksen nykyiseen laskusuhdanteeseen, on alueen kolmen kunnan löydettävä toisensa kaikessa edunvalvonnassa, myös poliittisessa.

Uusi, luonteva paikka seudulliseen yhteistyöhön on tuleva maakuntavaltuusto. Se on oikea paikka ajaa oman seutukunnan etua kiinteänä osana koko maakunnan etua. Samalla se on erinomainen paikka pohjustaa 3-4 kansanedustajan tavoitetta vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Seutukuntamme tarvitsee uusia, vahvoja edunvalvojia.

2 kommenttia artikkeliin “Seutukunnan etu ykköseksi”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Lauantain Hesarissa oli laskelmat hieman toisenlaiset, Häeenlinna 37, Riihimäki 11, forssa 7, Janakkala 3, Hattula 1
  Muille kunnille ei paikkoja. Jos tuo toteutuu on seutuyhteistyö varmaan vaikeaa, koska Hämeenlinnalla olisi ehdoton enemmistö, tosin tietääkö kukaan miten päätöksiä tehdään, onko esim määrävähemmistöllä mitään sanomista

 2. Seppo Rehunen sanoo:

  Mielenkiintoisia lukuja. Omat lukuni ovat puhdasta väkilukuun perustuvaa matematiikkaa.

  Oikeassa elämässä ehdokasasettelu niin paikkakuntien kuin puolueiden osalta tulee ratkaisevan tärkeäksi. Ehdokkaiden menestykseen taas vaikuttaa melkoisesti se, miten kuntien luottamusorganisaatiot nyt kevään aikana järjestäytyvät. Erityisesti nuorten, raikkaiden kykyjen kannalta on tärkeää, että he saavat vastuullisia ja näkyviä paikkoja.

  Aikaa vaaleihin on vain runsas puoli vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että luonnostaan vanhoilla ja tunnetuilla ehdokkailla on etusija.

Jätä kommentti

css.php